DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

APTITUDE QUIZ 09/05/2017

 

Q1). Two pipes A & B can fill a tank in 36 hours and 45 hours respectively. If both the pipes are open simultaneously. How much times will be taken to fill the tank? 

A) 15 hour

B) 25 hour

C) 20 hour

D) 30 hour

E) None of these

 

Q2) If A & B two pipes can fill a tank in 10 hour, when A pipe can fill a tank in 6 hour alone ,then in how much time will be taken to fill/empty the tank when pipe B open alone ?

A) Filled in 20 hr

B) Empty in 15 hr

C) Empty in 20 hr

D) Filled in 15 hr

E) None of these

 

Q3) Pipe A and B can fill a tank in 10 hour and 12 hour respectively but pipe C can empty the same tank in 15 hour, In how much time it will take fill the tank when the three pipes are opened together?

A) 8.5 hour

B) 10 hour

C) 12 hour

D) 15 hour

E) None of these

 

Q4) Two pipes A & B fill an empty tank in 40 minutes and 60 minutes respectively, If both pipes are open simultaneously after how much time should A be closed so that tank is filled in 36 minutes?

A) 36 min

B) 20 min

C) 25 min

D) 16 min

E) None of these.

 

Q5) Three taps A,B and C together can fill an empty tank in 4 hours, After 1hour , C is closed and the tank is filled in 6 more hours. Find the time in which C alone can fill the empty tank?

A) 18 hour

B) 10 hour

C) 12 hour

D) 15 hour

E) None of these.

 

Q6) Two pipe p1 and p2 can fill a tank in 40 minutes and 60 minutes respectively, both the taps are opened and after 10 minutes P1 was shut. In how much more time would the tank would be fill ?

A) 35 minutes

B) 45 minutes

C) 40 minutes

D) 50 minutes

E) None of these.

 

Q7) Three taps A,B and C can fill a tank in 20,30 and 40 minutes respectively. All the taps are opened  simultaneously and after 5 minutes tap A  was closed and then after 6 minutes tab B was closed .At the moment a leak developed which can empty the full tank in 60 minutes. What is the total time taken for the completely full? 

A) 44 minutes

B) 25 minutes

C) 35 minutes

D) 24 minutes

E) None of these

 

Q8) Pipe A can fill the tank in half the time in which Pipe B can fill the same tank. If both the pipes are open simultaneously .it takes 8 hour to fill the tank .In how many hours can A alone fill the tank?

A) 12 hour

B) 10 hour

C) 8 hour

D) 15 hour

E) None of these

 

Q9) Three taps P,Q and R can individually fill a cistern in 7, 14 and 21 hours respectively .Tap P is opened  first for 1 hour and then Tap P is closed and Tap Q is opened for 1hour, tap Q is then closed and Tap R is then opened for 1 hour  after which Tap R is closed and Tap P opened again. This Process is continued till the tank is full. In how much time will the tank be completely full ?

A) 11 hour

B) 12 hour

C) 13 hour

D) 14 hour

E) None of these.

 

Q10) There are three taps A,B, and C. A takes thrice as much time as B and C together to fill the tank . B takes twice as much time as A and C to fill the tank. In how much time can the Tap C fill the tank individually, if they would require 10 hours to fill the tank, When opened simultaneously ?

A) 14 hour

B) 25 hour

C) 15 hour

D) 20 hour

E) None of these.

 

Q11. A bag contains 12 white and 18 black balls. Two balls are drawn in succession without replacement. What is the probability that first is white and second is black?

A) 36/135

B) 36/145

C) 18/ 91

D) 30/91

E) None of these

 

Q12. Two dice are thrown simultaneously. What is the probability of getting two numbers whose product is even?

A) 3/16

B) 1/8

C) 3/4

D) 1/2

E) None of these

 

Q13. In a class, there are 15 boys and 10 girls. Three students are selected at random. The probability that 1 girl and 2 boys are selected is:

A) 21/46

B) 21/135

C) 42/135

D) Can’t be determined

E) None of these

 

Q14. A card is drawn from a pack of 52 cards. The probability of getting a queen of club or a king of heart is?

A) 3/26

B) 3/52

C) 1/26

D) 1/4

E) None of these

 

Q15. A bag contains 4 white, 5 red and 6 blue balls. Three balls are drawn at random from the bag. The probability that all of them are blue, is:

A)  1/91

B)  2/91

C) 3/91

D) 4/91

E) None of these.

 

Q16.  A bag contains 2 yellow, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn is blue?

A)  5/7

B) 1/21

C) 10/21

D) 2/9

E) None of these

 

Q17. Three coins are tossed. What is the probability of getting at most two tails?

A)  1/8

B) 5/8

C) 3/8

D) 7/8

E) None of these

 

Q18. One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that the card drawn is a face card (Jack, Queen and King only)?

A)  1/13

B) 2/13

C) 3/13

D)  3/52

E) None of these

 

Q19. P and Q sit in a ring arrangement with 10 persons. What is the probability that P and Q will sit together?

A) 2/11

B) 3//11

C) 4/11

D) 5/11

E) None of these

 

Q20. Two dice are thrown simultaneously. Find the probability of getting a multiple of 2 on one dice and multiple of 3 on the other dice.

A)  1/9

B) 11/36

C) 13/36

D) Data inadequate

E) None of these

 

 

-:Answers:-

1).C

2).B

3).A

4).D

5).E

6).A

7).D

8).A

9).A

10).E

11).B

12).C

13).A

14).C

15).D

16).C

17).D

18).C

19).A

20).B

 

 

 


Gallery