Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

ENGLISH QUIZ 05/05/2017

ENGLISH QUIZ

 

Directions (1-15): For each of the words given below, a contextual usage is provided. From the alternatives given, pick the word that is the most inappropriate as a substitute in the given context and mark its number as your answer.

 

Q1. Venom: The venom in his voice was unmistakable.

(a) rancour

(b) abhorrence

(c) malice

(d) malevolence

(e) bitterness

 

Q2. Acquittal: His acquittal in spite of the incriminating evidence surprised all of us.

(a) dismissal

(b) vindication

(c) exoneration

(d) deliverance

(e) exculpation

 

Q3. Presage: The phenomenal growth of this chain of stores presaged globalization and was a glitzy part of it.

(a) supported

(b) signaled

(c) prophesised

(d) portended

(e) threatened

 

Q4. Unassailable: Its brand image is unassailable.

(a) impregnable

(b) invincible

(c) inviolable

(d) invisible

(e) secure

 

Q5. Abjure: I have decided to abjure smoking.

(a) relinquish

(b) renounce

(c) abnegate

(d) discontinue

(e) abandon

 

Q6. Despondent: After their trauma, they were exhausted and despondent.

(a) doleful

(b) morose

(c) defiant

(d) crestfallen

(e) dismal

 

Q7. Fitfully: She felt groggy in the morning as she had slept fitfully the previous night.

(a) faintly

(b) intermittently

(c) irregularly

(d) discontinuously

(e) erratically

 

Q8. Incredulous: He was incredulous regarding the potential benefits of the tiny gadget.

(a) cynical

(b) disbelieving

(c) weary

(d) skeptical

(e) dubious

 

Q9. Misconstrue: His introverted behaviour is often misconstrued as haughtiness.

(a) erred

(b) misinterpreted

(c) misunderstood

(d) confused

(e) miscalculated

 

Q10. Embellish: On the occasion of the festival, the deity was embellished with jewels of many types.

(a) adorned

(b) beautified

(c) studded

(d) decorated

(e) beatified

 

Q11. Paean: The student leader ended his speech singing paeans about the initiatives adopted by the new principal.

(a) panegyric

(b) accolades

(c) eulogy

(d) anathema

(e) tribute

 

Q12. Sprightly: Her sprightly disposition camouflaged her illness.

(a) voracious

(b) vivacious

(c) jaunty

(d) perky

(e) frisky

 

Q13. Ubiquitous: The ubiquitous internet cafes have helped increase the level of its accessibility to the common man.

(a) pervasive

(b) dominating

(c) prevalent

(d) extensive

(e) rife

 

Q14. Tyro: His subtle discomfort in front of the camera reveals that he is a tyro in this field.

(a) novice

(b) veteran

(c) beginner

(d) neophyte

(e) trainee

 

Q15. Variegated: The variegated religions and the multitude of cultures contribute to the rich spiritual heritage of our country.

(a) kaleidoscopic

(b) psychedelic

(c) many-hued

(d) diversified

(e) colourful

 

Directions (16-20): In each of the following questions, a capitalized pair of words is given followed by five numbered pairs of words. Select from choices the pair which exhibits the same relationship as the capitalized pair of words and mark its number as your answer.

 

Q16. MODESTY : BRAGGART

(a) humility : orator

(b) innocence : puritan

(c) kindness : butcher

(d) showiness : actor

(e) simplicity : ascetic

 

Q17. BREAD : OVEN

(a) ceramics : kiln

(b) silo : corn

(c) pottery : wheel

(d) iron : furnace

(e) kettle : stove

 

Q18. NUMERATOR : DENOMINATOR

(a) fraction : decimal

(b) divisor : quotient

(c) top : bottom

(d) dividend : divisor

(e) circle : point

 

Q19. WATER : CONDUIT

(a) electricity : magnet

(b) elevator : shaft

(c) shell : rifle

(d) noise : cannon

(e) sword : holster

 

Q20. ORNITHOLOGIST : BIRDS

(a) aquarium : fish

(b) anthropologist : insects

(c) spectator : game

(d) architect : buildings

(e) archaeologist : artefacts

 

 

-: ANSWERS :-

1. (b)

2. (a)

3. (a)

4. (d)

5. (d)

6. (c)

7. (a)

8. (c)

9. (d)

10.(e)

11.(d)

12.(a)

13.(b)

14.(b)

15.(d)

16.(c)

17.(a)

18.(d)

19.(b)

20.(e)


Gallery