DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

MATHS QUIZ FOR MARCH 4, 2017

MATHS

 

1) A man walks at 5kmph for 6hr and at 4km/h for 12hr. His average speed is 

A.    4 1/3 km/h

 

B.    7 2/3 km/h

 

C.    9 ½ km/h

 

D.    8 km/h

 

 

2) A man can cover a distance in 1hr 24min by covering 2/3 of the distance at 4 km/h and the rest at 5km/h. The total distance is 

A.    5km

 

B.    6km

 

C.    7km

 

D.    8km

 

 

3) The ratio between the speeds of two trains is 7: 8. If the second train runs 440 kms in 4 hours, then the speed of the first train is: 

A.    47.4 km/hr

 

B.    57.19 km/hr

 

C.    68.13 km/hr

 

D.    96.25 km/hr

 

 

4) A train 140m long is running at 60kmph. In how much time will it pass a platform 260m long? 

A.    15 seconds

 

B.    24 seconds

 

C.    28 seconds

 

D.    30 seconds

 

 

5) In covering a distance of 30 km, A takes 2 hours more than B. If A doubles his speed, then he would take 1 hour less than B. A's speed is: 

A.    5 km/h

 

B.    8 km/h

 

C.    10 km/h

 

D.    15 km/h

 

 

6) Walking at the rate of 4kmph a man cover certain distance in 2hr 45 min. Running at a speed of 16.5 kmph the man will cover the same distance in. 

A.    12 min

 

B.    25 min

 

C.    40 min

 

D.    48 min

 

7) A train covers a distance in 50 min, if it runs at a speed of 48kmph on an average. The speed at which the train must run to reduce the time of journey to 40min will be 

A.    45 min

 

B.    60 min

 

C.    55 min

 

D.    70 min

 

 

8) Two persons starting from the same place walk at a rate of 5kmph and 5.5kmph respectively. What time will they take to be 8.5km apart, if they walk in the same direction? 

A.    17 hrs

 

B.    22 hrs

 

C.    25 hrs

 

D.    12 hrs

 

 

9) Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour? 

A.    8 min

 

B.    5 min

 

C.    10 min

 

D.    14 min

 

 

10) A train covers a distance in 50 min, if it runs at a speed of 48kmph on an average. The speed at which the train must run to reduce the time of journey to 40min will be. 

A.    60 km/h

 

B.    55 km/h

 

C.    40 km/h

 

D.    70 km/h

 

 

11) )A man covers a distance on scooter. Had he moved 3kmph faster he would have taken 40 min less. If he had moved 2kmph slower, he would have taken 40min more. The distance is. 

A.    30 km

 

B.    40 km

 

C.    45 km

 

D.    50 km

 

 

12) A motorist covers a distance of 39km in 45min by moving at a speed of x kmph for the first 15min, then moving at double the speed for the next 20 min, and then again moving at his original speed for the rest of the journey. Find x. 

A.    60 km/h

 

B.    48 km/h

 

C.    36 km/h

 

D.    58 km/h

 

 

13) A & B are two towns. A person covers the distance from A to B on cycle at 17kmph and returns to A by a boat running at a uniform speed of 8kmph. His average speed for the whole journey is 

A.    12.5 km/h

 

B.    12.33 km/h

 

C.    10.75 km/h

 

D.    10.88 km/h

 

 

14) If the algebraic sum of deviations of 20 observations measured from 23 is 80, Then the mean of these observations would be

A.    20

 

B.    22

 

C.    24

 

D.    26

 

E.    None of the above

 

 

15) A bullock cart has to cover a distance of 80km in 10hrs. If it covers half of the journey in 3/5th time. what should be its speed to cover the remaining distance in the time left. 

A.    8 km/h

 

B.    10 km/h

 

C.    12 km/h

 

D.    14 km/h

 

 

16) The ratio between the speeds of the A& B is 2:3, and therefore A takes 10 min more than the time taken by B to reach the destination. If A had walked at double the speed, he would have covered the distance in 

A.    8 min

 

B.    12 min

 

C.    15 min

 

D.    18 min

 

 

17) A train M leaves City A at 5 am and reaches City B at 9am . Another train N leaves City B at 7am and reaches City A at 1030am. At what time do the 2 trains cross one another? 

A.    1 hr 23 min

 

B.    1 hr 15 min

 

C.    1 hr 8 min

 

D.    56 min

 

 

18) A man takes 5hr 45min in walking to certain place and riding back. He would have gained 2hrs by riding both ways. The time he would take to walk both ways is? 

A.    7 hr 45 min

 

B.    7 hr 15 min

 

C.    6 hr 45 min

 

D.    6 hr 15 min

 

 

19) A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour? 

A.    3.6

 

B.    7.2

 

C.    8.4

 

D.    10

 

 

20) If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is 

A.    50 km

 

B.    56 km

 

C.    70 km

 

D.    80 km

 

                                                   

 

ANSWERS

1.A

2.B

3.D

4.C

5.A

6.C

7.B

8.A

9.C

10.A

11.B

12.C

13.D

14.E

15.A

16.B

17.C

18.D

19.A

20.A

 


Gallery