DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

REASONING QUESTIONS FOR FEBRUARY 26, 2017

REASONING QUESTIONS

Directions (Q. 1- 5): Study the following information to answer the given questions: 

In a certain code language, 
‘Enjoy the beautiful Life’ is written as ‘11<=51 41>>11 5<<25  25>!11’
‘Butterfly is so beautiful’ is written as ‘ 5<=51  19<>39  39>!31 5<<25’
‘Jani Enjoy the game’ is written as ‘ 21><19  11<=51 41>>11  15><11’
‘Life is twisted One’ is written as ‘25>!11 19<>39  41>!9 31>=11’

1.What is the code for the word ‘ twisted’ ?
1.41>!9
2.25>!11
3.31>=11
4.19<>39
5.None of these

Answer – 1.41>!9

2.The code word ‘21><19’ represents which of the following word ?
1.Enjoy
2.Game
3.Jani
4.The
5.None of these

Answer – 3.Jani

3.Find the code word for ‘Beautiful Butterfly’ ?
1.5<=51 and 5<<25
2.11<=51 and  5<=51
3.41>>11 and 5<<25
4.5<<25 and 5<=51
5.None of these

Answer – 4.5<<25 and 5<=51 

4.What does ‘So’ Stands for ?
1.5<<25
2.5<=51
3.39>!31
4.19<>39
5.None of these

Answer – 3.39>!31

5.What is the code word for ‘Can You Join’ ?
1.9><20 5>=42 21<!29
2.7<<29, 51>!43, 21<!29
3.8<>29 51>>43 21<=29
4.6<!25 11>!43 21<!29
5.None of these

Answer – 2.7<<29, 51>!43, 21<!29

Directions (Q. 6- 10): Study the following information to answer the given questions: 

In a certain code language, 
‘Company Arranged the meeting’ is written as 22+4 24+25  5-24  12+22
‘Meeting Held in Evening’ is written as 12+22 17-25  17-15  20+22
‘Evening Boss arranged Meeting’ is written as 20+22 23-10 24+25 12+22
‘Arrangement done by Boss’ is written as 24+9 21-20  23-4 23-10

6.The code ‘23-10’ is the code word for 
1.By
2.Held
3.Evening
4.Boss
5.None of these

Answer – 4.Boss

7.Find the code word for ‘Meeting’ ?
1.5-24
2.22+2
3.12+22
4.17-25
5.Can’t be determined

Answer – 3.12+22

8.Acccording to the given code, Find the code word of ‘Turning One Round’  ?
1.5+22, 7-25, 10-24
2.7+23, 8-22, 7+21
3.10-24, 12-22, 7+24
4.12-20, 11+27, 14-26
5.None of these

Answer – 1.5+22, 7-25, 10-24

9.The code ‘17’ stands for which letter ?
1.M
2.L
3.H
4.I
5.Can’t be determined

Answer – 5.Can’t be determined

10.‘24+25’ stands for which word ?
1.Arranged
2.Meeting
3.Arrangement
4.Evening
5.None of these

Answer – 1.Arranged

(11-15). Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.

Input  : 85 Net 98 Dog 52 Apple Cat 76 34 Ball
Step 1: Not 35 85 98 Dog 52 Apple Cat 76 Ball
Step 2: Deg 53 Not 35 85 98 Apple Cat 76 Ball
Step 3: Cut 77 Deg 53 Not 35 85 98 Apple Ball
Step 4: Bull 84 Cut 77 Deg 53 Not 35 98 Apple
Step 5: Upplo 99 Bull 84 Cut 77 Deg 53 Not 35

And step 5 is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the appropriate step for the given output.

INPUT: 83 Nose 96 Deer 54 Pin Cap 75 32 Bull

11.In step 3, what is the sum of fifth from right element and forth from left element.?
1. 88
2. 76
3. 66
4. 64
5. 92

Answer –1. 88

12.Which of the following would be at the third position from the left end in step 4?
1.Bull
2.74
3.Pin
4.Cup
5.Door

Answer – 5.Door

13.What is the position of ‘Pin’ in the step 3?
1.Seventh from the right
2.Sixth from the left
3.Fourth from the left
4.Sixth from the right
5.None of these

Answer – 4.Sixth from the right

14.Which step number would be the following output?
“Cup 82 Door 74 Naso 55 Pin 33 96 Bull”
A. Step III
B. Step IV
C. Step V
D. Step VI
E. None of the Above

Answer – B. Step IV

15.Which element is exactly between the fourth from left and third from right in step 2?
1.33
2.Deer
3.83
4.96
5.None of these

Answer – 4.96


Gallery