DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

REASONING QUESTIONS FOR FEBRUARY 24, 2017

REASONING QUESTIONS

 

Directions (1-5): In each question below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions definitely do(es) not logically follow from the given statements, disregarding commonly known facts. Given answer 

(a) If only conclusion I does not follow 

(b) If only conclusion II does not follow 

(c) If only conclusion III does not follow 

(d) If both conclusion I and II do not follow 

(e) If both conclusion II and III do not follow 

 

Q1. Statements:

Some monkey are cats.

No cat is a dog.

All dogs are foxes.

Conclusions:

I. Some dogs being monkey is a possibility.

II. All foxes being cats is a possibility.

III. Some cats are not monkey.

Ans.(b)

 

Q2. Statements:

Some monkey are cats.

No cat is a dog.

All dogs are foxes.

Conclusions:

I. Some monkey not being dogs is a possibility.

II. All foxes are cats.

III. All foxes being dogs is a possibility.

Ans.(b)

 

 

Q3. Statements:

All rose are bangles.

Some bangles are necklaces.

No necklace is a key.

Conclusions:

I. All rose being necklaces is a possibility.

II. Some bangles are not keys.

III. All keys are necklaces.

Ans.(c)

 

 

Q4. Statements:

All rose are bangles.

Some bangles are necklaces.

No necklace is a key.

Conclusions:

I. No bangles is a rose.

II. No key is a necklace.

III. Some necklaces are not bangles.

Ans.(a)

 

 

Q5. Statements:

Some still are rocks.

Some rocks are hills.

No hill is a mountain

Conclusions:

I. All mountains are hills.

II. All still beings hills is a possibility.

III. At least some rocks are not mountains.

Ans.(a)

 

 

Directions (6-10): In each question below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

 

Q6. Statements:

Some cars are jeeps.

No car is a scooter.

No scooter is a cycle.

Conclusions:

I. No car is a cycle.

II. Some jeeps are not scooters.

III. All scooters are not cars.

(a) Only I and II follow

(b) Only II follows

(c) Only III follows

(d) Only II and III follow

(e) None of the above

Ans.(d)

 

 

Q7. Statements:

Some cars are jeeps.

No car is a scooter.

No scooter is a cycle.

Conclusions:

I. All cycles being cars is a possibility.

II. All scooters being cars is a possibility.

III. Some jeeps are not cars.

(a) Only III follows

(b) Only II and III follow

(c) Only I and II follow

(d) Only II follows

(e) None of the above

Ans.(e)

 

 

Q8. Statements:

No pastry is a biscuit.

All biscuits are chocolates.

All cakes are pastry.

Conclusions:

I. No cake is a biscuit

II. Some chocolates being pastries is a possibility.

III. Some pastries are cakes.

(a) Only I follow

(b) Only II and III follow

(c) Only III follows

(d) All I, II and III follows

(e) None of the above

Ans.(d)

 

 

Q9. Statements:

All camels are cats.

All giraffes are camels.

No cat is a dog.

Conclusions:

I. All giraffes are cats.

II. Some cats are camels.

III. All cats being giraffes is a possibility.

(a) Only I and III follow

(b) Only II follows

(c) Only II and III follow

(d) Only I follow

(e) None of the above

Ans.(e)

 

           

Q10. Statements:

All camels are cats.

All giraffes are camels.

No cat is a dog.

Conclusions:

I. No camel is a dog.

II. Some giraffes are dogs.

III. At least some dogs are cats.

(a) Only I follow

(b) Only III follows

(c) Only II and III follow

(d) None follows

(e) None of the above

Ans.(a)

 

 

Directions (11-15): In each question below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

 

Q11. Statements:

Some clues are hints.

All hints are codes.

No news is a clue.

Conclusions:

I. Some hints are not news.

II. All codes being clues is a possibility.

III. All clues are not news.

(a) Only II follows

(b) Only II and III follow

(c) All I, II and III follows

(d) Only I follow

(e) None of the above

Ans.(c)

 

 

Q12. Statements:

Some clues are hints.

All hints are codes.

No news is a clue.

Conclusions:

I. At least some codes are hints.

II. At least some clues are codes.

III. Some news being hints is a possibility.

(a) Only I follow

(b) Only III follows

(c) Only II and III follow

(d) All I, II and III follow

(e) None of the above

Ans.(d)

 

 

Q13. Statements:

No photo is an image.

All posters are images.

Some pictures are photo.

Conclusions:

I. No poster is a photo.

II. All posters are pictures.

III. No photo is a picture.

(a) Only I follow

(b) Only II and III follows

(c) Only II follows

(d) All I, II and III follow

(e) None of the above

Ans.(a)

 

 

Q14. Statements:

All spoons are glasses.

No vessel is a plate.

Some glasses are vessels

Conclusions:

I. Some spoons are vessels.

II. Some glasses are not plates.

III. At least some glasses are spoons.

(a) Only II and III follow

(b) Only I follow

(c) Only II follows

(d) Only III follows

(e) None of the above

Ans.(a)

 

 

Q15. Statements:

All spoons are glasses.

No vessel is a plate.

Some glasses are vessels

Conclusions:

I. No plate is a vessel.

II. All spoons being plates is a possibility.

III. No vessel is a spoon.

(a) Only I follow

(b) Only II follows

(c) Only III follows

(d) None follows

(e) None of the above

Ans.(e)

 


Gallery