DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

REASONING QUIZ IN ENGLISH FEBRUARY 11, 2017

 

REASONING QUIZ IN ENGLISH

 

 

Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre of the table but not necessarily in the same order. Each of them has a different profession, viz Teacher, Singer, Doctor, Accountant, Lawyer, Banker, Businessman and Actor. A sits third to the right of the Actor. Only two people sit between the Actor and H. Doctor and Businessman are immediate neighbours. Neither A nor H is either Businessman or a Doctor. The Businessman is not an immediate neighbour of the Actor. The teacher sits second to the left of E. E is not an immediate neighbour of H. The Teacher is an immediate neighbour of both the Accountant and Lawyer. The Lawyer sits third to the right of B. B is not Businessman. C sits on the immediate right of the singer. A is not a Singer. F is not an immediate neighbour of A. G is not an immediate neighbour of the Teacher. 

 

 

1.Who among the following sits third to the left of E ?

1) Teacher 

2) Lawyer 

3) Singer 

4) Banker 

5) None of these

Ans.2)

 

 

2.Who among the following is a Banker ?

1) A 

2) C 

3) H 

4) G 

5) D

Ans.1)

 

 

3.What is the profession of B ?

1) Teacher 

2) Banker 

3) Doctor 

4) Businessman 

5) None of these

Ans.3)

 

 

4.Who among the following is an Accountant ?

1) C 

2) F 

3) G 

4) H 

5) A

Ans.2)

 

 

5. Which of the following pair is true ?

1) F – Lawyer 

2) A – Businessman 

3) B – Doctor 

4) E – Actor 

5) None of these

Ans.3)

 

 

Directions: Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data in the statements are sufficient to answer the questions. Read both the statements and give answer :

1) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

2) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

3) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.

4) If the data in statement I and II together are not sufficient to answer the question.

5) If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.

 

6. Among P, Q, R, S and T each is of a different weight, who is the lightest ?

I) R is lighter than only Q and T.

II) P is lighter than R and heavier than S .

Ans.5)

 

 

7. How is Rekha related to Nidhi ?

I) Rekha's father is brother of Nidhi's mother.

II) Nidhi's is daughter of Sachin and she is grandfather's only grand–daughter.

Ans.1)

 

 

8. Who among M, N, O, P, and R got the least marks ?

I) P got more marks than N and O and R got more marks than M and P.

II) M got less marks than R and O but more than N and P. O didn't get the highest marks and N did not get the least marks.

Ans.2)

 

 

9. A is in which direction with respect to B ?

I) D is to the east of T, which is to the south of B. A is to the north of D.

II) C is to the north of A and to the east of B.

Ns.2)

 

 

10. A, B, C, D and E are sitting around a circular table facing the centre of the table, who is sitting immediate left of D ?

I) Only B is sitting between C and E. D is sitting between C and A.

II) Neither E nor C can sit on the left of D.

Ans.5)

 

 

Directions (Q. 11 - 15): Study the given information carefully and answer the given question:

When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and rearrangement (All the numbers are two-digit numbers):

 

Input: 23 mcculum 87 67 of dravid 34 collection 45 12 specified now

Step I: 12 mcculum 87 67 of dravid 34 collection 45 specified now 23

Step II: 34 12 mcculum 87 67 of dravid collection specified now 23 45

Step III: 67 34 12 mcculum of dravid collection specified now 23 45 87

Step IV: collection 67 34 12 mcculum of specified now 23 45 87 dravid

Step V: mcculum collection 67 34 12 of specified 23 45 87 dravid now

Step VI: of mcculum collection 67 34 12 23 45 87 dravid now specified

 

And Step VI is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.

As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.

 

Input: chemical 68 11 reaction 87 is 21 hard to 53 92 detect 

 

011. In which step are the elements 'to 92 detect 21' found in the same order?

(1) Sixth

(2) Third

(3) The given order of elements is not found in any step.

(4) Second

(5) Fifth

Ans.(4)

 

 

012. What is the position of '21' from the right end in the last step?

(1) Tenth

(2) Eighth

(3) Fifth

(4) Fourth

(5) Sixth

Ans.(5)

 

 

013. How many steps are required to complete the rearrangement of the given input?

(1) Five

(2) Six

(3) Seven

(4) Eight

(5) More than seven

Ans.(2)

 

 

014. Which element is fifth to the left of the element which is ninth from the left end of the fourth step?

(1) 11

(2) 87

(3) 53

(4) reaction

(5) chemical

Ans.(1)

 

 

015. Which element is exactly between ‘chemical’ and ‘87’ in the second step of the given arrangement?

(1) 53

(2) hard

(3) reaction

(4) is

(5) 68

Ans.(3)

 

 

 


Gallery