Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

MATHS QUIZ

MATHS QUIZ

 

1. Anil and Deepak started a business by investing Rs. 24000 and Rs. 36000 respectively. At the end of 5th month from the start of the business, Sohan joined them with Rs. 16000. At the end of 7th month Deepak quits, at that time Sohan invests Rs. 4000 more. At the end of 10th month, Deepak rejoins with the same investment. If the profit at the end of the year is Rs. 26164, what is Deepak's share of profit?
1) Rs. 10894
2) Rs. 10394
3) Rs. 10000
4) Rs. 11394
5) Rs. 11000

Ans.4)



2. The circumference of the two circles is 352 cm and 264 cm respectively. What is the difference between the area of the larger circle and the smaller circle?
1) 4032 cm^2
2) 4332 cm^2
3) 4312 cm^2
4) 4123 cm^2
5) 4132 cm^2

Ans.3)



3. The price of sugar is increased by 28%. Therefore a family reduces its consumption so that the increment in the expenditure of sugar is only 20%. If the consumption of sugar is 15 kg before the increment, what is the consumption now?
1) 15 1/16 kg
2) 14 1/16 kg
3) 14 3/16 kg
4) 14 1/18 kg
5) 15 1/8 kg

Ans.2)



4. One–third of Radha's savings in National Savings Certificate is equal to one–half of her savings in Public Provident Fund. If she has Rs. 150000 as total savings, how much has she saved in Public Provident Fund?
1) Rs. 60,000
2) Rs. 75,000
3) Rs. 80,000
4) Rs. 90,000
5) Rs. 85,000

Ans.1)



5. The number obtained by interchanging the digits of a two-digit number is less than the original number by 54 if the digit at the unit place of the original number is one–third of the digit at ten's place. What is the original number?
1) 31
2) 93
3) 62
4) 26
5) 39

Ans.2)



6. The present age of Raju and his father are in the ratio of 2 : 5. Four years hence, the ratio of their ages will become 5 : 11. What was the father's age five years ago?
1) 35 years
2) 40 years
3) 36 years
4) 38 years
5) 42 years

Ans.1)



7. The number obtained by interchanging the two digits of a two-digit number is less than the original number by 36. If the sum of the two digits of the number is 8, then what is the original number?
1) 26
2) 53
3) 62
4) 35
5) 71

Ans.3)



8. The distance between two stations S1 and S2 is 640 km. A train J starts at 5 pm from S1 and moves towards S2 at an average speed of 80 km/h. Another train K starts from S2 at 4 : 20 pm and moves towards S1 at an average speed of 100 km/hr. How far from S1 will the two trains meet?
1) 248.18 km
2) 278.48 km
3) 276.38 km
4) 254.81 km
5) 268.18 km

Ans.4)



9. Aashi had Rs. 20,000 with her out of this money she lent some money to Anshul for 4 years at 20% p.a. simple interest. She lent the remaining money to Rajat for an equal number of years at the rate of 24% p.a. After 4 years, Aashi found that Anshul had given her Rs. 864 more as interest as compared to Rajat. The amount of money which Aashi had lent to Rajat must be.
1) Rs. 10,600
2) Rs. 11,400
3) Rs. 8600
4) Rs. 10,400
5) Rs. 9600

Ans.3)



10. A 280-m-long train takes 20 sec to cross a person who is going in the same direction with the speed of 6 km/h. After crossing that person, the train can reach next station in 45 min. How long will that person take to reach the station after being crossed by train?
1) 7 hr 3 min
2) 6 hr 3 min
3) 7 hr 30 min
4) 7 hr 50 min
5) 6 hr 30 min

Ans.1)



Directions (Q. 11 - 15): The following questions have a series of numbers based on a definite pattern. Guess the pattern and identify the next number which should come in the series.

 

11. 3628800, 907200, 100800, 6300, 252

1) 117 

2) 109 

3) 27 

4) 15 

5) 7

Ans.5)

 

 

12. 41419, 5916, 985, 196, 48

1) 10 

2) 12 

3) 15 

4) 21 

5) 30

Ans.3)

 

 

13. 95, 60, 36, 21, 13

1) 11 

2) 10 

3) 12 

4) 9 

5) 8

Ans.2)

 

 

14. 450, 233, 107, 42, 14

1) 8 

2) 10 

3) 5 

4) 7 

5) 11

Ans.3)

 

 

15. 125, 117, 108, 100, 91

1) 80 

2) 78 

3) 85 

4) 86 

5) 83

Ans.5)

 

 

16. Ravi, Rakesh and Vijay invest in a partnership in the ratio 7/2, 4/3, 6/5 respectively. After 4 months, Ravi increases his share 50%. If the total profit at the and of one year be Rs. 32,400, then what is Rakesh's share in the profit?

1) Rs. 2000 

2) Rs. 3000 

3) Rs. 4000 

4) Rs. 5000 

5) Rs. 6000

Ans.5)

 

 

17. If the number 481 * 637 is completely divisible by 9, what is the smallest number in place of * ?

1) 3 

2) 7 

3) 5 

4) 9 

5) 2

Ans.2)

 

 

18. On dividing a number by 56, we get 29 as remainder. On dividing the same number by 8, what is the remainder ?

1) 2 

2) 3 

3) 4 

4) 5 

5) 7

Ans.4)

 

 

19. A shopkeeper has 2 cans of milk. The first contains 30% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the cans so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?

1) 5 lit, 7 lit. 

2) 9 lit, 3 lit. 

3) 7.5 lit, 4.5 lit. 

4) 4 lit, 8 lit. 

5) None of these

Ans.3)

 

 

20. There are 6 working days in a regular week and for each day, 10 hours is working hours. A woman earns Rs. 2.10 per hour. For regular work and Rs. 4.20 per hour for overtime. If he earns Rs. 525 in 4 weeks, how many hours did she work ?

1) 245 

2) 225 

3) 275 

4) 255 

5) 235

Ans.1)

 

 


Gallery