DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

MATHS QUIZ

MATHS QUIZ

 

Directions (1-5): Each of the questions given below consists of a question and two or three statements numbered (A), (B) and (C). You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the questions. Read all the statements and give answer:

 

Q1. What is the present age of Monika?

(A) Monika's present age is 2/11th of her father's age.

(B) Monika is older than her sister by 6 years.

(C) After four years, Monika's age will be 1/4th of her father's at that time.

(a) Both (A) and (C) 

(b) Both (A) and (B) 

(c) Both (B) and (C) 

(d) All (A), (B) and (C) 

(e) Only (B)

Ans.(a)

 

Q2. What is the area of the given right angle triangle?

(A) The length of hypotenuse is 13 cm.

(B) Perimeter of triangle is 8 times of its base.

(C) One of the angles of triangle is 60°.

(a) Both (B) and (C) 

(b) Only (B) 

(c) Only (C) 

(d) All (A), (B) and (C) 

(e) Both (A) and (C)

Ans.(e)

 

Q3. In what time will the leak empty the full vessel?

(A) A pipe can fill the vessel in 16 hrs.

(B) It takes 24 hrs to fill the vessel due to a leak in the bottom.

(C) The capacity of vessel is 840 liters.

(a) Both (B) and (C) 

(b) Both (A) and (C) 

(c) Both (A) and (B) 

(d) None 

(e) Only (B)

Ans.(c)

 

Q4. In how many days will five men complete a task?

(A) Two men, five children and three women can together complete the task in ten days.

(B) Six women complete the task in 16 days.

(C) Four men can complete the task in 15 days.

(a) Only (C) 

(b) Only (A) 

(c) Both (A) and (C) 

(d) Both (B) and (C) 

(e) All (A), (B) and (C)

Ans.(a)

 

Q5. What is the age of teacher?

(A) There are 14 students in a class.

(B) The average age of students and teacher is 16 years.

(C) The average of 14 students is 3 less than the average age of 14 students and teacher.

(a) Both (A) and (B) 

(b) All (A), (B) and (C) 

(c) Both (B) and (C) 

(d) Both (A) and (C) 

(e) None

Ans.(b)

 

 

Q6. The average height of 18 girls is 117 (13/18) cms. The average height of 21 boys is 104 (13/21) cms. What is the overall average height of all the students together in the class?

(a) 110 (2/3) cm

(b) 111 (2/3) cm

(c) 112 (1/3) cm

(d) 110 (1/3) cm

(e) 109 (4/3) cm

Ans.(d)

 

Q7. Two candles of the same height are lighted at the same time. The first is consumed in 6 hours and the second in 4 hours. Assuming that each candle burns at a constant rate, in how many hours after being lighted, was the first candle was twice the height of the second?

(a) 3.5 hrs 

(b) 2 hrs 

(c) 4 hrs 

(d) 3 hrs 

(e) 2.5 hrs

Ans.(d)

 

Q8. Three friends Anil, Ravi and Sumit jog around a circular park and complete round in 21, 18 and 24 minutes respectively. In how many hrs will all the three meet again at starting point?

(a) 8 hrs 

(b) 8.4 hrs 

(c) 6.5 hrs 

(d) 7.5 hrs 

(e) 9 hrs

Ans.(b)

 

Q9. The respective ratio between the present ages of Nayan and Pooja is 18 : 17. Nine years ago the respective ratio between their ages was 15 : 14. How old is Leena if her present age is 9 years less than Pooja's present age?

(a) 36 years 

(b) 40 years 

(c) 58 years 

(d) 48 years 

(e) 42 years

Ans.(e)

 

Q10. P and Q enter into a partnership investing Rs. 24000 and Rs. 32000 respectively. After 8 months, R also joins the business with capital of Rs. 30000. The share of R in a profit of Rs. 91200 after 2 years will be:

(a) Rs. 20000 

(b) Rs. 28000 

(c) Rs. 36000 

(d) Rs. 24000 

(e) Rs. 22000

Ans.(d)

 

 

Directions (11-15): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following equation?

 

Q11. 32.05% of 259.99 =?

(a) 92 

(b) 88

(c) 78 

(d) 90

(e) 83

Ans.(e)

 

Q12. 4.78% of 1255 + 3.24% of 440 = 0.5% of ?

(a) 14260 

(b) 14492

(c) 14636 

(d) 14849

(e) 15002

Ans.(d)

 

Q13. 35.05% of 3365 + 8900 ÷ 41.99 = ?

(a) 1350 

(b) 1390

(c) 1430 

(d) 1480

(e) 1530

Ans.(b)

 

Q14. (385% of 463) ÷179 = ?

(a) 10 

(b) 16

(c) 24 

(d) 30

(e) 40

Ans.(a)

 

Q15. 84.04% of 1845 + 23.97% of 178.05 = ?

(a) 1510 

(b) 1530

(c) 1550 

(d) 1570

(e) 1590

Ans.(e)

 

Q16. In a co-education school there are 15 more girls than boys. If the number of girls is increased by 10% and the number of boys is also increased by 16%, there would be nine more girls than boys. What is the number of students in the school?

(a) 240 

(b) 225

(c) 265 

(d) 245

(e) None of these

Ans.(c)

 

Q17. The population of a city increases at the rate of 4% per annum. There is an additional annual increase of 1 % in the population due to the influx of job seekers. Therefore, the % increase in the population after 2 years will be:

(a) 10 

(b) 10.25

(c) 10.55 

(d) 10.75

(e) None of these

Ans.(b)

 

Q18. In a factory, producing parts of an automobile, the parts manufactured on the shop floor are required to go through quality checks, each conducted after a specific part of the processing on the raw material is completed. Only parts that are not rejected at one stage are put through subsequent stages of production and testing. If average rejection rates at these three testing stages during a month are 10%, 5% and 2% respectively, then what is the effective rejection rate for the whole plant?

(a) 17%

(b) 15.20%

(c) 84.80% 

(d) 16.21%

(e) None of these

Ans.(d)

 

Q19. In a class, 40% of the boys is same as 1/2 of the girls and there are 20 girls. Total number of students in the class is:

(a) 70

(b) 45

(c) 35 

(d) 25

(e) None of these

Ans.(b)

 

Q20. In a company, there are 75% skilled workers and remaining ones are unskilled. 80% of skilled workers and 20% of unskilled workers are permanent. If number of temporary workers is 126, then what is the number of total workers?

(a) 480 

(b) 510

(c) 360 

(d) 377

(e) None of these

Ans.(c)

 

Q21. There were two candidates in an election. 10% of the voters did not vote. 60 votes were declared invalid. The elected candidate got 308 votes more than his opponent. If the elected candidate got 47% of the total votes, how many votes did each candidate get?

(a) 2316 and 2012 

(b) 2629 and 2324

(c) 2871 and 2575 

(d) 2914 and 2606

(e) None of these

Ans.(d)

 

Q22. 7% of the total quantity of wheat is lost in grinding when a country has to import 6 million tonnes, but when only 7 3/4% is lost, it can import 3 million tonnes. Find the quantity of wheat grown in the country.

(a) 500 million tonnes

(b) 400 million tonnes

(c) 600 million tonnes 

(d) 700 million tonnes

(e) 800 million tones

Ans.(b)

 

Q23. In a medical certificate, by mistake a candidate gave his height as 25 % more than actual. In the interview panel, he clarified that his height was 5 feet 5 inches. Find the percentage correction made by the candidate from his stated height to his actual height.

(a) 28.56

 (b) 20

(c) 25 

(d) 30

(e) 35

Ans.(b)

 

Q.24 The total tractor population in a state is 2,94,00 out of which 1,50,00 are made by Mahindra & Mahindra. Out of every 100 Mahindra tractors, 98 are red in colour, but only 53% of the total tractor population is red. Find the percentage of non- Mahindra tractors that are red.

(a) 5.025% 

(b) 5.130%

(c) 6.125% 

(d) 6.140%

(e) 7.145%

Ans.(c)

 

Q25. The price of petrol is increased by 25%. How much per cent must a car owner reduce his consumption of petrol so as not to increase his expenditure on petrol?

(a) 25% 

(b) 50%

(c) 30% 

(d) 20%

(e) None of these

Ans.(d)

 

 


Gallery