DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

APTITUTE QUESTIONS IN ENGLISH

APTITUTE QUESTIONS IN ENGLISH

Directions(1-5): In this question two statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.


1.) Statements: No win is a loss. All loosses are victories.
Conclusions: I. No victory is a win.
II. Some victory are wins.


1) Both conclusions I and II are true
2) Neither conclusion I nor II is true
3) Only conclusion I is true
4) Only conclusion II is true
5) Either conclusion I or II is true

Ans.5)



2.) Statements: All sides are lengths. No length is breadth.
Conclusions I. All lengths are sides.
II. No breadth is a side.

1) Both conclusions I and II are true
2) Neither conclusion I nor II is true
3) Only conclusion I is true
4) Only conclusion II is true
5) Either conclusion I or II is true

Ans.4)



3.) Statements: No remark is a wish. Some wishes are hopes.
Conclusions I. At least some remarks are hopes.
II. All hopes are wishes.

1) Only conclusion II is true
2) Both conclusion I and II are true
3) Neither conclusion I nor II is true
4) Either conclusion I or II is true
5) Only conclusion I is true
Ans.3)

 


4.) Statements: Some pens are erasers. All sharpeners are pens.
Conclusions I. All sharpeners beingerasers is a possibility.
II. All erasers are pens

1) Neither conclusion I nor II is true
2) Either conclusion I or II is true
3) Only conclusion II is true
4) Both conclusions I and II are true
5) Only conclusion I is true

Ans.5)



5.) Statements: Some names are languages. All languages are names.
Conclusions I. At least some poems are names.
II. At least some languages are names.

1) Both conclusions I and II are true
2) Only conclusion II is true
3) Only conclusion I is true
4) Either conclusion I or II is true
5) Neither conclusion I nor II is true

Ans.1)



Directions(6-10): In this question, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

6.) Statements C ≥ O = M < U ≤ N < D
Conclusions I. O < D
II. C > N

1) Both conclusions I and II are true
2) Only conclusion I is true
3) Neither conclusion I nor II is true
4) Either conclusion I or II is true
5) Only conclusions II is true

Ans.2)



7.) Statements P > L = A ≥ C = E
Conclusions I. E ≤ L
II. P> C

1) Either conclusion I or II is true
2) Only conclusion II is true
3) Both conclusions I and II are true
4) Only conclusion I is true
5) Neither conclusion I nor II is true

Ans.3)



8.) Statements S > T ≤ A = I; L ≥ A
Conclusions I. L ≥ T
II. A > S

1) Only conclusion II is true
2) Neither conclusion I nor II is true
3) Only conclusion I is true
4) Either conclusion I or II is true
5) Both conclusions I and II are true

Ans.3)



9) Statements S > T ≤ A = I; L ≥ A
Conclusion I. S > L
II. I ≤ L

1) Neither conclusion I nor II is true
2) Only conclusion I is true
3) Both conclusions I and II are true
4) Either conclusion I or II is true
5) Only conclusion II is true

Ans.5)



10.) Statements N ≤ U < M = B ≥ E> R
Conclusions I. N ≤ R
II. E ≤ U

1) Either conclusion I or II is true
2) Both conclusions I and II are true
3) Only conclusion II is true
4) Only conclusion I is true
5) Neither conclusion I nor II is true

Ans.5)



Directions(11-15): Study the information and answer the given question.
In a certain code language 'prep ate for your exams' is written as, 'xn nt oz wl'
'hard work for prepare' is written as, 'nt ml oz tk'
'prepare your studies well' is written as, 'sd jk nt xn'
'work well best results' is written as, 'ds lu jk ml'

 

 

11.) What is the code for 'best' in the given code language?
1) lu
2) ml
3) sd
4) ds
5) Either ds or lu

Ans.5)



12.) In the given code language 'nt' is the code of which word?
1) prepare
2) your
3) hard
4) work
5) exam

Ans.1)



13.) What may be the code for 'exams are hard' in the given code language?
1) wl ml tk
2) zr tk ko
3) wl xn tk
4) tk zr wl
5) ko wl xn

Ans.4)



14.) What is the code for 'studies for' in the given code language?
1) ds sd
2)  jk sd
3) jk xn
4) oz jc
5) oz sd

Ans.5)



15.) What is the code for 'well' in the given code language?
1) xn
2) nt
3) wl
4) jk
5) ml

Ans.4)
 


Gallery