Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

REASONING QUIZ ENGLISH

 

Question -Each of these questions are based on the information given below:

A ,B, C, D and E are five men sitting in a line facing to south - while M, N, O, P and Q are five ladies sitting in a second line parallel to the first line and are facing to North.

 

B who is just next to the left of D, is opposite to Q.

C and N are diagonally opposite to each other.

E is opposite to O who is just next right of M.

P who is just to the left of Q, is opposite to D.

M is at one end of the line.

 

 

1. If B shifts to the place of E, E shifts to the place of Q, and Q shifts to the place of B, then who will be the second to the left of the person opposite to O ?

 

A. Q

B. P

C. E 

D. D

E. N

Ans.(A)

 

 

2. Which of the following pair is diagonally opposite to each other ?

 

A. EQ

B. BO

C. AN

D. AM

E. BP

Ans.(D)

 

 

3. In the original arrangement who is sitting just opposite to N ?

 

A. B

B. A

C. C

D. D

E. E

Ans.(B)

 

 

4.Who is sitting third to the right of O ?

 

A. Q

B. N

C. M

D. P

E. Data inadequate

Ans.(B)

 

 

5. If O and P, A and E and B and Q interchange their positions, then who will be the second person to the right of the person who is opposite to the person second of the right of P ?

 

A. D

B. A

C. E

D. O

E. M

Ans.(B)

 

 

 

Directions (6 -10) : Study the following information and answer the questions given below.

Eight people E, F, G, H, J, K, L and M are sitting around a circular table facing the centre. Each of

them is of a different profession Chartered Accountant, Columnist, Doctor, Engineer,Financial Analyst, Lawyer, Professor and Scientist but not necessarily in the same order. F is sitting second to the left of K. The Scientist is an immediate neighbour of K. There are only three people between the Scientist and E. Only one person sits between the Engineer and E. The Columnist is to the immediate right of the Engineer. M is second to the right of K. H is the Scientist. G and J are immediate neighbours of each other. Neither G nor J is an Engineer. The Financial Analyst is to the immediate left of F. The Lawyer is second to the right of the Columnist. The Professor is an immediate neighbour of the Engineer. G is second to the right of the Chartered Accountant.

 

 

6. What is the position of L with respect to the Scientist ?

(A) Third to the left 

(B) Second to the right

(C) Second to the left 

(D) Third to the right

(E) Immediate right

Ans.(B)

 

 

7. Who is sitting second to the right of E?

(A) The Lawyer

(B) G

(C) The Engineer 

(D) F

(E) K

Ans.(B)

 

 

8. Which of the following statements is true according to the given arrangement?

(A) The Lawyer is second to the left of the Doctor

(B) E is an immediate neighbour of the Financial Analyst

(C) H sits exactly between F and the Financial Analyst

(D) Only four people sit between the Columnist and F

(E) All of the given statements are true

Ans.(A)


 

9. Who amongst the following is the Professor?

(A) F 

(B) L

(C) M 

(D) K

(E) J

Ans.(D)

 

 

10. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence from a group. Which of the following does not belong to that group?

1) Chartered Accountant - H 

(2) M - Doctor

(3) J - Engineer 

(4) FinancialAnalyst - L

(5) Lawyer – K

Ans.(C)

 


11. D said, ‘A’s father is the only brother of my sister’s son’. How is A’s father related to D?

(1) Cousin 

(2) Nephew

(3) Aunt 

(4) Data inadequate

(5) None of these

Ans.(2)

 

Directions:The following questions are based on the five three digit numbers given below:



394   632   783   576   895

 

12. If the positions of the first and the second digits within each number are interchanged, which of the following will be the second highest number?

(1) 632  

(2) 783

(3) 576  

(4) 895

(5) 394

Ans.(5)

 

13. If the first and second digits of each of the numbers are added the resulting sum of which of the following numbers will not be exactly divisible by 3?

(1) 895  

(2) 394

(3) 576  

(4) 632

(5) 783

Ans.(1)

 

14. If 2 is added to the last digit of each number and then the positions of the first and the third digits are interchanged, which of the following will be the highest number?

(1) 576  

(2) 895

(3) 783  

(4) 394

(5) 632

Ans.(1)

 

15. Q types faster than R but not as fast as V. T types faster than R. S types faster than V. Who amongst the five of them types the fastest?

(1) V  

(2) T

(3) S  

(4) Data inadequate

(5) None of these

Ans.(4)



 

 


Gallery