Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 22 DEC. 2016

GENERAL AWARENESS  QUIZ

1. Which of the following states has declared a ban on the use of plastic in the state for the first time?
A) Punjab
B) Karnataka
C) Gujarat
D) Maharashtra


ANS:   Gujarat  (C)

2. Who was appointed by the Union Sports Ministry of the Government of India as the head of the selection committee for Arjuna awards so as the pick the eminent athletes for year’s awards (2015)? 
A) Justice Deepak Verma
B) Justice V.K. Bali
C) Justice Ranjana P Desai
D) Justice A. K. Patnaik


ANS:  Justice V.K. Bali  (B)

3. Who among the following has been appointed as the Chairman of India’s Oscar Jury by Mumbai based Film Federation of India ?
A) Amol Palekar
B) Jaya Bachchan
C) Anupam Kher
D) Amitabh Bachchan


ANS:    Amol Palekar  (A)

4. Who among the following film makers has won the Best Documentary Producer award of the Madrid International Film Festival in July 2015 ?
A) Arun Chadha
B) Debalina Majumdar
C) Gopal Menon
D) Benoy Behl


ANS:  Benoy Behl  (D)

5. What was the rank of India in Human Development Index according to the Human Development Report released by UNDP in July 2014, which covered 187 countries?
A) 140th
B) 73rd
C) 130th
D) 135th


ANS:   135th (D)

6. ______ is the campaign started by the government of India for making India a clean and green country
A) Swachh Bharat Abhiyan
B) Swachhta Abhiyan
C) Swachh Bharat Mission
D) Nirmalata Abhiyan

Ans:- Swachh Bharat Abhiyan (A)

7. ICICI stands for ?
A) Indian Credit Investment Corporation of India
B) Industrial Credit and Investment Corporation of India
C) Indian credit and Industrial Corporation of India
D) None of these

Ans:- Industrial Credit and Investment Corporation of India (B)

8. Indian cricketer who made double century twice in one day cricket is
A) Sachin Tendulkar
B) Rahul Dravid
C) Virat Kohli
D) Rohit Sharma

Ans:- Rohit Sharma (D)

9. OROP stands for
A) One Rank One Pension
B) Only Rate of Price
C) One Rate One Price
D) One Rank One Pay

Ans:- One Rank One Pension (A)

10. Which among the following has never been the Union Home Minister?
A) P. Chidambaram
B) Sharad Pawar
C) Sushil Kumar Shinde
D) Rajnath Singh

Ans:- Sharad Pawar (B)

11. Tim Cook, the Chief Operating Officer of Apple Inc. Which produces IPhones in US, was recently in news
A) for receiving and welcoming PM of India during his recent US Visit
B) Being the closest friend of Sundar Pichai
C) for highlighting the legacy of steve Jobs
D) for refusing to share the code of Apple IPhones with FBI

Ans:- for refusing to share the code of Apple Iphones with FBI (D)

12. On August, 2015, which bank has launched the first of its kind fully automated digital Jocker ‘Smart Vault’?
A) ICICI
B) HDFC
C) SBI.
D) PNB

Ans:- ICICI (A)

13. Indigenous Visibility Measuring System to check the runway visual range, developed by CSIR, called as ‘Dristi’ has been recently installed at
A) Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad
B) Indira Gandhi International Airport, New Delhi
C) Sardar Patel International Airport, Ahmedabad
D) Chatrapati Shivaji International Airport, Mumbai.

Ans:- Indira Gandhi International Airport, New Delhi (B)

14. Matti Makhona, A Finnish Engineer, who died in June, 2015, was the founder of which revolutionary service of mobile phones?
A) Video sharing
B) Multimedia Messaging Service
C) Short Messaging Service
D) Radio on mobile

Ans:- Short Messaging Service (C)

15. The new catchphrase launched by e-Commerce company ‘Qukr’ is
A) Aasaan hai Badalna
B) Ab Badalna Aasaan Hai
C) Badalna hua Aasam
D) Badal Dalo Sab

Ans:- Aasaan hai Badalna (A)

16. Which date has been declared as the World Yoga Day’ by the United Nations?
A) February 21
B) August 21
C) January 21
D) June 21

Ans:- June 21 (D)

17. August 20 is observed as
A) Sadbhavana Diwas
B) Earth Day
C) No Tobacco Day
D) None of the above

Ans:- Sadbhavana Diwas (A)

18. Who is known as ‘the Most Qualified Person in India* according to Limca Book of Records?
A) Dr. Shrikant Jichkar
B) Dr. APJ Abdul Kalam
C) Dr. Sumitra Devi
D) Dr. Kushal Chaterjee

Ans:- Dr. Shrikant Jichkar (A)

19. As per ICC ranking list released on December 31, 2015, which Indian cricketer was declared No. 1 test bowler?
A) Harbhajan Singh
B) Ravindra Jadeja
C) Mohd, Shami
D) Ravichandran Ashwin

Ans:- Ravichandran Ashwin (D)

20. 2016 Olympics are being held at.
A) Paris
B) Rio de Janeiro
C) Brazilia
D) Seoul

Ans:- Rio de Janeiro (B)

21. Who among the following has created history by becoming the youngest girl in the world to climb Mount Everest at an early age of 13?
A) Malawath Purna
B) Malti Pradhan
C) Mayawathi Kulkarni
D) Manindini Mahendroo

Ans:- Malawath Purna (A)

22. The recent (February, 2016) 12th South Asian Games 2016 were hosted by
A) India
B) Sri Lanka
C) South Korea
D) Nepal
E) Bangladesh

Ans:- India (A)

23. The ‘BCCI Polly Umrigar’ Best Indian Cricketer of the Year 2014-15 Award was recently (January, 2016) awarded to
A) Virat Kohli
B) Rashi Dhawan
C) MS Dhoni
D) Deepak Hooda
E) Robin Uttappa

Ans:- Virat Kohli (A)

24. A joint venture agreement between Indian Railways and French company Astom was recently signed for supply of 800 high horsepower locomotives manufactured in India and to set up electric locomotive factory at Madhepura in the Indian state of
A) Jharkhand
B) Odisha
C) Chhattisgarh
D) Madhya Pradesh
E) Bihar

Ans:- Bihar (E)

25. The 7th joint military exercise ‘Lamitye 2016′ was recently conducted by Indian Army with defence forces of
A) Singapore
B) Saudi Arabia
C) Seychelles
D) Sri Lanka
E) South Korea

Ans:- Seychelles (C)

26. Regardless of the mode of payment to Government of India has now (from 1st January 2016) made it mandatory to quote PAN (Permanent Account Number) for all transaction in excess of
A) Rs. 2.50 lac
B) Rs. 1.50 lac
C) Rs. 3.00 lac
D) Rs. 2.00 lac
E) Rs. 1.75 lac.

Ans:- Rs. 2.00 lac (D)

27. Prime Minister Shri Narendra Modi recently (February, 2016) released the guidelines for operationalisation of the PMFBY at a ‘Kisan Kalyan Mela’ organised in the Indian state of
A) Uttar Pradesh
B) Haryana
C) Himachal Pradesh
D) Punjab
E) Madhya Pradesh

Ans:- Madhya Pradesh (E)

28. The ‘UDAY’ scheme recently launched by the Government of India focuses on improving operational efficiency at
A) Public Sector telecom companies
B) Electricity Distribution Companies
C) Public sector insurance companies
D) Public sector banks
E) Public sector undertakings

Ans:- Electricity Distribution Companies (B)

29. The Union Health Ministry has recently (February, 2016) announced a plan to eliminate Malaria from the country by
A) 2033
B) 2032
C) 2025
D) 2020
E) 2028

Ans:- 2033 (A)

30. The country’s first Braille-em-bedded express train has recently (January, 2016) been introduced. It will run on a biweekly basis between
A) Mumbai and Ahmedabad
B) Vadodara and Allahabad
C) Kolkata and Jaipur
D) Varanasi and Mysuru
E) Mumbai and Pune

Ans:- Varanasi and Mysuru (D)

31. Who among the following is the author of the book titled ‘The White Tiger”?
A) Chetan Bhagat
B) Anish Tripathi
C) Anita Desai
D) Salman Rushdie
E) Aravind Adiga

Ans:- Aravind Adiga (E)

32. The ‘Mahamaham Festival’ which is held once in twelve years was recently (February, 2016) held in
A) Kumbakonam, Tamila Nadu
B) Kochi, Kerala
C) Karvar, Karnataka
D) Kolkata, West Bengal
E) Kozhikode, Kerala

Ans:- Kumbakonam, Tamila Nadu (A)

33. The Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has recently (February, 2016) commissioned a 270 MW generation unit for the 540 MW (2×270 MW) coal – fired Goindwal Sahib Thermal Power Project of GVK, Power and Infra Limited located in the Indian State of
A) Uttar Pradesh
B) Haryana
C) Himachal Pradesh
D) Punjab
E) Rajasthan

Ans:- Punjab (D)

34. ‘Rajamani’ who recently (February, 2016) died in Chennai at the age of 50 years was a
A) well known journalist
B) well known music composer
C) famous architect
D) former minister and freedom fighter
E) veteran photographer

Ans:- well known music composer (B)

35. The Women’s Cricket World Cup in 2017 shall be hosted by
A) New Zealand
B) South Africa
C) England
D) India
E) Australia

Ans:- England (C)

36. ‘Sushil Koirala’ who died recently (February, 2016) at the age of 29 was the former Prime Minister of ______
A) Sri Lanka
B) Bhutan
C) Mauritius
D) Myanmar
E) Nepal

Ans:- Nepal (E)

37. With a view to suggest measures to help the members of ‘Central Board of Film Certification (CBFC)’ to understand the nuances of film certification, the Government of India has set up a panel (to revamp censor board) headed by filmmaker
A) Adoor Gopalakrishnan
B) Anmol Parikar
C) Amitabh Bachchan
D) Shyam Benegal
E) Prakash Jha

Ans:- Shyam Benegal (D)

38. With a view to facilitate Japanese Corporates looking to invest in India. State Bank of India has recently launched a first-of-its-kind initiative by setting up a ‘Japanese Desk’ . This ‘SBI Japan Desk’ it based in
A) Tokyo
B) New Delhi
C) Kolkata
D) Yokohama
E) Mumbai

Ans:- New Delhi (B)

39. American multinational technology company ‘Apple Inc.’ headquartered in California has recently (February, 2016) announced that it plans to set up its technology development centre outside the United States in India’s
A) Hyderabad, Telangana
B) Kochi, Kerala
C) Bengaluru, Karnataka
D) Pune, Maharashtra

Ans:- Hyderabad, Telangana (A)

40. The 183rd ‘Indian Science Congress’ 2016 was recently (January, 2016) held in
A) Margaon, Goa
B) Mount Abu, Rajasthan
C) Mysuru, Karnataka
D) Madurai, Tamil Nadu
E) Mumbai, Maharashtra

Ans:- Mysuru, Karnataka (C)

41. In order to raise awareness of its many benefits the UN Food and Agricultural Organisation (FAO) has announced the year 2016 as the ‘International Year of
A) Pulses
B) Potato
C) Peanuts
D) Purple Rice
E) Pepper

Ans:- Pulses (A)

42. Every year 25th April is observed all over the would as the
A) World Radio Day
B) World Diabetes Day
C) World Malaria Day
D) World Health Day
E) World Haemophilia Day

Ans:- World Malaria Day (C)

43. The host of the 8th annual BRICS summit is
A) Russia
B) China
C) India
D) Brazil
E) South Africa

Ans:- India (C)

44. With a view to set up an LCD manufacturing unit at an investment of USD 10 billion Anil Agarwal owned ‘Twinstar Display Technologies’ has recently (February, 2016) signed an agreement with the state Government of
A) Andhra Pradesh
B) Gujarat
C) Telangana
D) Maharashtra
E) Karnataka

Ans:- Maharashtra (D)

45. The largest single-location 6 MTPA capacity Greenfield Steel project has recently (November, 2015) been commissioned in Kalinga Nagar steel plant in the Indian State of Odisha, was commissioned by
A) Tata Steel
B) Steel Authority of India
C) Jindal Steel and Power Limited
D) Bhushan Power and Steel Limited
E) Essar Steel Limited

Ans:- Tata Steel (A)

46. The men’s singles category title at the ‘Brisbane International Tennis Tournament 2015′ was won by
A) Roger Federer
B) John Peers
C) Marin Cllic
D) Milos Raonic
E) Giles Simon

Ans:- Roger Federer (A)

47. As per the 2015 revision of the UN World Population Projections the World population in 2030 is projected to be
A) 7.9 billion
B) 9.5 billion
C) 9.1 billion
D) 8.5 billion
E) 9.9 billion

Ans:- 8.5 billion (D)

 

48.On 19th July 1969, 14 banks were nationalized, these banks had deposits of more than

(A) Rs 25 crore    

(B) Rs 50 crore     

(C) Rs 85 crore   

(D) Rs 100 crore  

(E) none of these

 

Ans:- Rs 100 crore  (D)

 

 

49. The first public sector bank to issue capital to public is

(A) Corporation bank   

(B)Indian overseas bank   

(C)Oriental bank of commerce  

(D)Punjab national bank  

(E)none

 

Ans.:- Oriental bank of commerce  (C)

 

 

50. Bill of Exchange, Promissory Notes and Cheques are defined as

(A) Negotiable Instruments 

(B) Trust Receipts 

(C) Documents of Title to goods 

(D) None of the above 

(E) Stamped Instruments

 

Ans. Negotiable Instruments  (A)

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 952131415

 


Gallery