DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 06 Dec. 2016

1.Which Ministry launched the campaign Vittiya Saksharata Abhiyan in New Delhi on December 1, 2016 directing all Higher Education Institutions to encourage people around them to use a digitally enabled cashless economic system for transfer of fund.
A.Ministry of Human Resource Development
B.Ministry of Finance
C.Ministry of Electronics & Information Technology
D.Ministry of Statistics & Programme Implementation

Answer  –  A Ministry of Human Resource Development

 

2.Who has been appointed as the new king of Thailand, on December 1, 2016, 50 days after the death of ruling King Bhumibol Adulyadej?
A.Chalermchai Sitthisart
B.Chirapravati Voradej
C.Maha Vajiralongkorn
D.Cherm Seang-Chuto

Answer  – C. Maha Vajiralongkorn

 

3.With which banks, Indian Railways has asked help to install point of sale (POS) machines at the railway ticket counter to make daily transaction and cash management easier.
A.SBI, ICICI Bank
B.Bank of Baroda, ICICI Bank
C.SBI, Yes Bank
D.Union Bank, HDFC Bank

Answer  – A SBI, ICICI Bank

 

4.All India Football Federation (AIFF) won the AFC Developing Member Association of the Year Award at the Asian Football Confederation’s (AFC) Annual Awards held in Abu Dhabi on December 1, 2016. Who is the President of AIFF?
A.Subrata Dutta
B.Anil Khanna
C.Anurag Thakur
D.Praful Patel

Answer  -D Praful Patel

 

5.Which village in Maharashtra has become the first “cashless village” in the state by making all payments through plastic money, following Prime Minister Narendra Modi’s appeal for cashless transaction?
A.Bhiwandi
B.Dombivli
C.Talasari
D.Dhasai

Answer  -D Dhasai

 

6.Which bank has tied up with Spice Digital for cash management services through the bank’s e-collection facility to help the outlets replenish its running limits on the spot for serving the customers hassle-free?
A.Yes Bank
B.Federal Bank
C.ICICI Bank
D.Kotak Mahindra Bank

Answer  –B Federal Bank

 

7.Who has been named as the Forbes Asia’s Businessman of the Year for 2016 ?
A.Wang Jianlin
B.Huanming Yang
C.Cheng Wei
D.Haojing Shao

Answer  – C Cheng Wei

 

8.Name the Managing Director (MD) and chief executive of the National Stock Exchange of India (NSE) who recently resigned from the post owing to personal reasons.
A.Chitra Ramkrishna
B.Renuka Ramnath
C.Shyam Srinivasan
D.Vijayalakshmi Iyer

Answer  –A. Chitra Ramkrishna

 

9.Who has been named as the interim chief of the Central Bureau of Investigation (CBI) on December 3, 2016 ?
A.Ranjit Sinha
B.Ashwani Kumar
C.Rakesh Asthana
D.Vijay Shanker Tiwari

Answer  –C. Rakesh Asthana

 

10.Who has been appointed as the brand ambassador of Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) for its anti-open defecation mission, a part of the Prime Minister Narendra Modi’s Swachh Bharat Campaign ?
A.Salman Khan
B.Shahrukh Khan
C.Amitabh Bacchan
D.Amir Khan

Answer  –A. Salman Khan

 

11.Name the Former international hockey umpire and veteran administrator,  who passed away on December 2, 2016 in Mumbai due to old age.
A.Phulel Singh Sujlana
B.Gurjeet Singh Selopal
C.Raghu Prasad
D.Dilbar Singh Sandhu

Answer  -A Phulel Singh Sujlana

 

12.When is the International Day for the Abolition of Slavery celebrated?
A.December 3
B.December 2
C.December 1
D.December 5

Answer  – B. December 2

 

13.The Border Security Force (BSF) celebrated its _____ Raising Day at Chhawla camp in New Delhi on December 1, 2016. 
A.54
B.52
C.51
D.53

Answer  –  C. 51

 

14.When is the National Pollution Control Day Observed? 
A.December 1
B.December 3
C.November 30
D.December 2

Answer  –D. December 2

 

15.Defence Minister Manohar Parrikar was on two-days visit to which country from November 30 to December 1, 2016, to strengthen Defence and seutiry ties between the two countries?
A.Pakistan
B.Bangladesh
C.China
D.Japan

Answer  –B Bangladesh

 

16.Indian Council of Medical Research (ICMR) signed a MoU with Indian Council of Agricultural Research (ICAR) on December 1, 2016, for cooperation in the area of zoonoses, anti-microbial resistance, nutrition and pesticide residues. Where is the headquarter of ICMR?
A.New Delhi
B.Kolkata
C.Bangalor
D.Tamil Nadu

Answer  –A New Delhi

 

17.The government on December 1, 2016, clarified on the exemption limits for seizure of gold jewellery and ornaments in connection with search operations for black money. Which of the following statements is correct with regard to the applicable limit?
A.No tax will be imposed on gold bought from undisclosed income.
B.Married woman can keep gold upto 250gms.
C.Unmarried woman can keep gold upto 500gms.
D.Men can only hold gold assets upto 100gms.

Answer  –D. Men can only hold gold assets upto 100gms.

 

18.What is the projected economic growth prospect for India for the FY17 as estimated by United Nations report, Economic and Social Survey for Asia and the Pacific 2016 ?
A.7.1%
B.7.2%
C.7.6%
D.7.5%

Answer  – C. 7.6%

 

19.Aditya Birla Financial Services Group has launched its insurance arm ‘Aditya Birla Health Insurance’ (ABHICL) in joint venture with which financial services group?
A.MMI Holdings Ltd.
B.RMB Holdings
C.Allan Gray Investment Management
D.Liberty Holdings Limited

Answer  – A. MMI Holdings Ltd.

 

20.Who has been honored with the Audrey Hepburn Humanitarian Award at the 12th Annual UNICEF Snowflake Ball in New York, USA on November 30, 2016?
A.Angelina jolie
B.Audrey Hepburn
C.Katy Perry
D.Julia Morley

Answer  -C. Katy Perry

 

21.Name the Russian Cargo Spaceship which crashed seconds after takeoff while heading towards International Space Station on December 1, 2016 due to a malfunction.
A.Progress 7K-TG
B.Progress-M
C.Progress-M1
D.Progress MS-04

Answer  – D Progress MS-04

 

22.Name the Indian online transportation network company that has partnered with Hindustan Petroleum Corporation (HPCL) and Indian Oil Corporation (IOCL) to accept payment through online gateway in petrol pumps?
A.Ola
B.Uber
C.GoCar
D.Via

Answer  – A Ola

 

23.Name the cyclone that passed off through the Karaikal coast of Puducherry on December 2,2016 and weakened into a deep depression.
A.Land Depression 01
B.Cyclone Roanu
C.Cyclone Nada
D.Cyclone Kyant

Answer  – C Cyclone Nada

 

24.Pakistan will host Davis Cup tie against Iran in Islamabad in 2017. Davis cup is given for?
A.Badminton
B.Cricket
C.Tennis
D.Footabll

Answer  -C Tennis

 

25.The Supreme Court bench headed by Chief Justice T S Thakur  on December 2, 2016, gave approval to the Centre’s Graded Response Action Plan to tackle different levels of pollution in Delhi-NCR.
The plan will be enforced by which institution?
A.Environment Pollution (Control and Prevention) Authority (EPCA)
B.Central Pollution Control Board
C.Ministry of Environment, Forest and Climate Change
D.New Delhi Municipal Council

Answer  –  A.Environment Pollution (Control and Prevention) Authority (EPCA)

 

26.Where was The 7th World Ayurveda Congress (WAC) organized from December 1 to December 4, 2016 by the World Ayurveda Foundation with focus on ‘Strengthening the Ayurveda Ecosystem’.
A.New Delhi
B.Kolkata
C.Chennai
D.Bangalore

Answer  –  B.Kolkata

 

27.Which Ministry launched the Customer Awareness Campaigns on December 3, 2016, at  HPCL Retail Outlet at Niti Marg, and also at BPCL Outlet at Moti Bagh, New Delhi to promote digital transactions.
A.Ministry of Finance
B.Ministry of Human Resource Development
C.Ministry of Petroleum & Natural Gas
D.Ministry of Electronics & Information Technology

Answer  –  C.Ministry of Petroleum & Natural Gas

 

28.The 10-days Tripitak Sutrapath Mahotasava  is celebrated in which state to offer special prayer to lord Buddha?
A.Jharkhand
B.Madhya Pradesh
C.Uttar Pradesh
D.Bihar

Answer  – D.Bihar

 

29.Which airline launched the world’s shortest scheduled service on an Airbus A380 on December 1, 2016, flying it from Dubai to Doha within 80 minutes and 70 minutes in return journey.
A.Qatar Airways
B.Singapore Airlines
C.Emirates
D.Etihad Airways

Answer  –  C.Emirates

 

30.The Reserve Bank of India (RBI) has decided to extend the time for installment of Aadhaar-enabled PoS devices till which date?
A.March 29, 2017
B.February 1, 2017
C.January 30, 2017
D.June 30, 2017

Answer  – D.June 30, 2017

 

31.Which Bank has launched its own mobile and tab based digital wallet Cippy Wallet app on December 2, 2016 in New Delhi to encourage consumers to experience cash free purchases from the mobile phone for day-to-day needs.
A.DCB Bank
B.HDFC Bank
C.Federal Bank
D.ICICI Bank

Answer  – A.DCB Bank

 

32.Which Indian City has been honored with the Best Cities of 2016 Award at the C40 Mayors Summit held in Mexico City from November 30 to December 2, 2016?
A.New Delhi
B.Kolkata
C.Chennai
D.Mumbai

Answer  –  B.Kolkata

 

33.Which famous athlete has been named the Male World Athletes of the Year at the IAAF Athletics Awards 2016, held at Sporting Monte Carlo on December 2, 2016 ?
A.Eliud Kipchoge
B.Mo Farah
C.Usain Bolt
D.Thiago Braz

Answer  – C.Usain Bolt

 

34.Which famous athlete has been named the Female World Athletes of the Year at the IAAF Athletics Awards 2016, held at Sporting Monte Carlo on December 2, 2016 ?
A.Ruth Beitia
B.Sandra Perkovic
C.Elaine Thompson
D.Almaz Ayana

Answer  – D.Almaz Ayana

 

35.Tribal Affairs Ministry launched the Stanpan Suraksha App developed by an NGO Breastfeeding Promotion Network of India (BPNI) on December 2, 2016 in New Delhi to promote breast feeding and check on “inappropriate” promotion of baby food items. Who is the Minister of Tribal Affairs?
A.Narendra Singh Tomar
B.Ananthkumar
C.Kalraj Mishra
D.Jual Oram

Answer  – D.Jual Oram

 

36.Which country has developed a unique and low cost fuel producing method, ‘electric pulse sintering under pressure’, to produce high quality nuclear fuel by using electricity?
A.China
B.Russia
C.Japan
D.UK

Answer  – B.Russia

 

37.Name the famous formula One champion who announced his shocking retirement from racing on December  2, 2016, five days after earning his first world championship.
A.Nico Rosberg
B.Lewis Hamilton
C.Fernando Alonso
D.Sebastian Vettel

Answer  –  A.Nico Rosberg

 

38.Bhai Mahavir who passed away on December 3, 2016 in Delhi at 94 was the former governor of which state?
A.Bihar
B.Madhya Pradesh
C.Himachal Pradesh
D.Uttarakhand

Answer  – B.Madhya Pradesh

 

39.Bekal Utsahi who passed away at Delhi’s Ram Manohar Lohia Hospital on December 3, 2016 at 88 due to brain haemmorhage was a famous?
A.Journalist
B.Poet
C.Writer
D.Director

Answer  –  B.Poet

 

40.When is the UN International Day of Persons with Disabilities  celebrated?
A.December 2
B.December 1
C.December 4
D.December 3

Answer  –  D.December 3

 

41.What is the theme for the 2016 UN International Day of Persons with Disabilities?
A.Decent Work for Persons with Disabilities
B.Sustainable development: The promise of technology
C.Achieving 17 Goals for the Future We Want
D.Rights of Persons with Disabilities: Action in Development

Answer  – C.Achieving 17 Goals for the Future We Want

 

42.How many MoUs have been signed between India and Qatar during two-day visit of Qatar Prime Minister Sheikh Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani to India on December 2, 2016?
A.7
B.4
C.5
D.3

Answer  –  C.5

 

43.Which Country will host FIFA World Cup 2022?
A.Qatar
B.Brazil
C.France
D.Russia

Answer  –  A.Qatar

 

44.Which state launched the International Birds Festival on December 4, 2016 to promote eco-tourism in the state and declare it as an international bird-watching destination?
A.Bihar
B.Uttar Pradesh
C.Haryana
D.Delhi

Answer  –  B.Uttar Pradesh

 

45.Which district in Assam has become the first to pay wages to Tea Garden Workers through individual bank accounts after the state government’s direction to adopt cashless transaction before December 15?
A.Chirang
B.Hojai
C.Nalbari
D.Hailakandi

Answer  –  D.Hailakandi

 

46.RBI on December 4, 2016 announced to issue new Rs. 20 and Rs. 50 notes to ease the currency crunch due to demonetization decision. Which of the following statements is true?
A.The old notes of Rs 20 and Rs 50 will no more remain legal tender after introduction of new notes
B.The new notes will have the signature of RBI Governor Raghu Ram Rajan
C.The year ‘2016’ will be printed on the reverse of the banknotes.
D.The new Rs 20 notes will have the inset letter ‘R’ in both the number panels.

Answer  – C.The year ‘2016’ will be printed on the reverse of the banknotes.

 

47.In order to mop up extra liquidity from the system in view of demonetisation, the Government and the Reserve Bank on December 2, 2016 has sharply raised the Market Stabilisation Scheme (MSS) from Rs 30,000 crore to Rs. ________?
A.Rs. 6 lakh crore
B.Rs. 10 lakh crore
C.Rs. 1 lakh crore
D.Rs. 5 lakh crore

Answer  –  A.Rs. 6 lakh crore

 

48.Name the poet who will be honoured with the prestigious Gangadhar National Award for the year 2015 by the Sambalpur University on the occasion of the foundation day of the University in January 2017.
A.Subodh Sarkar
B.Rajendra Kishore Panda
C.Leeladhar Jagoori
D.Soubhagya Kumar Mishra

Answer  – C.Leeladhar Jagoori

 

49.Who has been crowned as Miss Supranational 2016 at a grand ceremony in Krynica Zdroj, Poland on December 2, 2016?
A.Jaleesa Pigot
B.Valeria Vespoli
C.Korinna Kocsis
D.Srinidhi Shetty

Answer  – D.Srinidhi Shetty

 

50.What is the name of the website launched by Tasmania-based Women’s Legal Service in collaboration with TRS Law Offices India to educate Indian women about their legal rights?
A.www.girlszone.com
B.www.girlsgottaknow.in
C.www.girlslife.co.in
D.www.rightofgirls.in

Answer  –  B.www.girlsgottaknow.in

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

 

Shobhagpura Branch :- 7727867730

 

Sector 14 Branch :- 9521314152

 


Gallery