Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 05 Dec. 2016

1.Which High Court of the country has on 29 November 2016 directed that a son, irrespective of his marital status does not have any legal right to live in his parents’ house ?
A.Allahabad High Court
B.Kolkata High Court
C.Delhi High Court
D.Kerala High Court

Answer  – C.Delhi High Court

 

2.India has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with which country to extend the Building Energy Efficiency Project (BEEP) by five years till 2021 ?
A.China
B.Switzerland
C.UK
D.Russia

Answer  – B.Switzeland

 

3.A 2 judge bench of  Supreme Court on 30 November 2016 ordered that all the cinema halls in India shall play the national anthem before the feature film starts and all present in the hall are obliged to stand up to show respect to the national anthem. The bench comprised of 
A.Justices Dipak Misra and A K Mohanty
B.Amitava Roy and A K Mohanty
C.Justices Dipak Misra and Amitava Roy
D.A K Mohanty and JS Khehar

Answer  – C.Justices Dipak Misra and Amitava Roy

 

4.Which Indian institute has signed 3 Memorandum of Understanding (MoU) with Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC), North Eastern Electric Power Corporation Ltd (NEEPCO) and entrepreneurship developer iBuild with a view to generate more employment opportunities?
A.NIT Jamshedpur
B.NIT Raipur
C.NIT Silchar
D.NIT Agartala

Answer  – D.NIT Agartala

 

5.‘Poets Translating Poets’ festival held between 25-27 November 2016 which saw the participant of around 51 poets from various country was held in which place?
A.Mumbai
B.Gujarat
C.New Delhi
D.Lucknow

Answer  –  A.Mumbai

 

6.What is India’s rank among 136 economies in Global Enabling Trade Report 2016 of World Economic Forum (WEF)?
A.130
B.97
C.102
D.133

Answer  – C.102

 

7.As per the Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) report of 2016, students of which country are the best in the world in Mathematics and Science?
A.Hong Kong
B.Singapore
C.South Korea
D.Japan

Answer  –  B.Singapore

 

8.Where is Jose Maria Cordova International Airport located? 
A.Brazil
B.Bolivia
C.Colombia
D.Peru

Answer  –  C Colombia

 

9.Which country’s government on 29 November 2016 registered the new Constitution amendment bill to meet Madhesis demands?
A.India
B.Bangladesh
C.Nepal
D.Bhutan

Answer  –  C.Nepal

 

10.What was the gross increase in NPA for Public Sector Banks in India during the July- September 2016 quarter?
A.Rs. 80,000 Crore
B.Rs. 71,521 Crore
C.Rs. 77,777 Crore
D.Rs. 79,977 Crore

Answer  – D.Rs.79,977 Crore

 

11.Mahindra group has partnered with which firm recently to develop cloud-based blockchain solution for supply chain finance?
A.Microsoft
B.TCS
C.IBM
D.Wipro

Answer  –  C.IBM

 

12.Central Mine Planning and Design Institute Ltd (CMPDI) the consultancy arm of Coal India Ltd has signed a memorandum of understanding(MoU) with SBI Capital Markets to increase their market share in the consultancy area.Coal India is a ____?
A.Mini Ratna Category-1 Company
B.Navratna Company
C.Maharatna Company
D.Mini Ratna Category -2 Company

Answer  – C.Maharatna Company

 

13.Odisha Chief Minister Naveen Patnaik inaugurated the 55,000-tonne per annum (TPA) Odisha ferro-chrome plant set up by Tata Steel at a cost of Rs _____ in its Gopalpur Industrial Park?
A.Rs. 452 Crore
B.Rs. 551 Crore
C.Rs. 542 Crore
D.Rs. 447 Crore

Answer  –  C.Rs. 542 Crore

 

14.Which Indian state has signed a Memorandum of Understanding with Thailand on November 29, 2016, for promoting cooperation and collaboration between the states?
A.Assam
B.Manipur
C.Arunachal Pradesh
D.Andhra Pradesh

Answer  – C.Arunachal Pradesh

 

15.How many Indians born CEOs have got place in the Fortune Businessperson of the Year list 2016 that has been topped by Facebook founder Mark Zuckerberg.
A.3
B.4
C.5
D.1

Answer  – B.4

 

16.Autobiography of which Indian has won the Crossword Book of the Year Award (Autobiography category)?
A.Sania Mirza
B.Kapil Dev
C.Yuvraj Singh
D.Sachin Tendulkar

Answer  – D.Sachin Tendulkar

 

17.American magazine Esquire has given the International Woman of the Year Award 2016 to whom ?
A.Priyanka Chopra
B.Deepika Padukone
C.Sunny Leone
D.Katrina Kaif

Answer  – B.Deepika Padukone

 

18.Which Indian-American women has been Nominated to the Administration of the Centers for Medicare and Medicaid Services of United States?
A.Nikki Haley
B.Pramila Jayapal
C.Dr. Seema Verma
D.Kshama Sawant

Answer  – C.Dr Seema Verma

 

19.Scientists from which country have developed the world’s first “water-wave laser,” that generates laser radiation through the interaction between light and water waves?
A.Israel
B.Egypt
C.Syria
D.Jordan

Answer  – A.Israel

 

20.Name the portal launched by The Central Board of Secondary Education (CBSE) to provide easier access to academic documents online.
A.Dastawez Manjusha
B.Parinam Manjusha
C.Documents Online
D.E- CBSE Dastawez

Answer  –  B.Parinam Manjusha

 

21.The world’s largest coral reef Great Barrier Reef is located in which country?
A.Mexico
B.Australia
C.Indonesia
D.Fiji

Answer  – B.Australia

 

22.Where is the headquarters of International Association of Athletics Federations (IAAF) located?
A.Lausanne
B.Zurich
C.Monaco
D.Montreal

Answer  –  C.Monaco

 

23.Name the 7 year old Indian boy who has won a gold medal at the Asian Youth Karate Championships, New Delhi ?
A.Aamir Mansoor
B.Haafiz Mansoor
C.Hashim Mansoor
D.Aadil Mansoor

Answer  – C.Hashim Mansoor   

    

24.What is the current career-best ranking of Virat Kohli in the latest MRF Tyres ICC Player Rankings for Test Batsmen?
A.First
B.Third
C.Second
D.Fifth

Answer  –  B.Third

 

25.How many new caste have been include in the Central list of Other Backward Classes (OBCs) by the Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi on November 30, 2016?
A.13
B.28
C.15
D.9

Answer  – C.15

 

26.How much amount has been approved by the Union Cabinet, to provide Central Assistance to 36,384 displaced families from Pakistan occupied areas of Jammu & Kashmir (POJK) and Chhamb under the Prime Minister’s Development Package for Jammu & Kashmir 2015 ?
A.Rs. 3600 crore
B.Rs. 2150 crore
C.Rs. 4500 crore
D.Rs. 2000 crore

Answer  –  D.Rs. 2000 crore

 

27.Which country has become the first in the world to officially authorize the use of “three-parent baby” fertility treatments on December 1, 2016 to enable women with mitochondrial disease to have a healthy child?
A.Mexico
B.Britain
C.USA
D.Russia

Answer  –  B.Britain

 

28.Who has approved the merger of Bharatiya Mahila Bank Ltd (BMBL) with the country’s largest lender State Bank of India (SBI) in the last week of November 2016  ?
A.Reserve bank of India
B.Competition Commission of India
C.All India Bank Employees Association
D.Ministry of Finance

Answer  – B.Competition Commission of India (CCI) 

 

29.With which country India has signed a deal to buy 145 M-777 Ultra-Light Howitzers artillery guns worth Rs 5,000 crore under the Foreign Military Sales programme on November 30, 2016 ?
A.China
B.United States
C.Russia
D.United Kingdom

Answer  –  B.United States

 

30.Which chess champion has won the world Chess championship whichwas played in New York City, USA between 11 and 30 November, 2016?
A.Magnus Carlsen
B.Vishwanathan Anand
C.Sergey Karjakin
D.Bobby Fischer

Answer  –  A.Magnus Carlsen

 

31.Which bank has launched a new digital transaction service namedSIMsePAY, that allows customers of the bank to do money transfers, pay bills and other mobile banking services, without the need for smart phones or internet ?
A.RBL Banl
B.ICICI Bank
C.Yes Bank
D.HDFC Bank

Answer  – C.Yes Bank

 

32.According to the Times Higher Education’s (THE) BRICS and Emerging Economies University Rankings 2017 which Indian Institute has been ranked in the top 15 among 300 global universities?
A.IIT Bombay
B.Indian Institute of Science
C.Jadavpur University
D.IIT Kharagpur

Answer  – B.Indian Institute of Science

 

33.Which Bank has launched Aadhaar Payment Bridge System (APBS) on November 30, 2016 to disburse micro-finance loan amounts directly in Aadhaar-enabled bank accounts to promote cashless loan disbursements
A.ICICI Bank
B.RBL Bank
C.AXIS Bank
D.YES Bank

Answer  – B.RBL Bank

 

34.Who has been conferred with the second ICCR ‘Distinguished Indologist’ Award bt the President of India, Shri Pranab Mukherjee on December 1, 2016 at a function held at Rashtrapati Bhavan in New Delhi ?
A.Professor Pandurang Vaman Kane
B.Professor Heinrich Von Stietencron
C.Professor  Yu Long Yu
D.Professor David Shulman

Answer  –  C.Professor Yu Long Yu

 

35.How many elements have been added to the periodic table chart onNovember 30, 2016?
A.3
B.2
C.7
D.4

Answer  – D.4

 

36.Which of the following elements has been discovered by Japanese scientist and literally means ‘the land of the rising sun’ ?
A.Nihonium
B.Moscovium
C.Tennessine
D.Oganesson

Answer  –  A.Nihonium

 

37.According to the Central Statistics Office (CSO) the Gross Domestic Product (GDP) of Indian economy has grown at the rate of __________ in the second quarter of FY17.
A.7.1%
B.7.3%
C.7.6%
D.7.5%

Answer  – B.7.3%

 

38.Which space tech firm has signed a verified commercial launch contract with Indian Space Research Organisation (ISRO) on December 1, 2016, for its mission to land a spacecraft on the moon with an aim to win Google Lunar XPRIZE?
A.TeamIndus
B.Blue Origin
C.SpaceDev
D.Mishaal Aerospace

Answer  –  A.TeamIndus

 

39.The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has added Cuba’s______and Belgian ______ to its coveted list of “intangible” cultural heritage at the meeting held in the Ethiopian capital Addis Ababa on November 30, 2016.
A.Rumba dance, Beaches
B.Cigars, Beer
C.Rum, Chocolates
D.Rumba dance, Beer

Answer  –  D.Rumba, Beer 

 

40.The 10-day long Hornbill Festivalis celebrated in which state of India?
A.Assam
B.Arunachal Pradesh
C.Nagaland
D.Manipur

Answer  – C.Nagaland

 

41.Which High Court has removed the ban on 344 Fixed Dose Combination (FDC) drugs on December 1, 2016?
A.Allahabad High Court
B.Kolkata High Court
C.Delhi High Court
D.Kerala High Court

Answer  – C.Delhi High Court

 

42.With which country China has launched direct rail & sea freight service as a part of economic corridor project of the two countries launched in 2015?
A.USA
B.India
C.Pakistan
D.Japan

Answer  – C.Pakistan

 

43.Name the legendary poet and activist,known for his poems like Naanga Manushangada,  who  passed away in Chennai on December 1, 2016.
A.Makkal Pavalar Inkulab
B.Vaali
C.Kethu Viswanatha Reddy
D.Mangesh Keshav Padgaonkar

Answer  –  A.Makkal Pavalar Inkulab

 

44.Shriram Gojamgunde who passed away in Mumbai on December 1, 2016 at 71 was a renowned ___________ ?
A.Journalist
B.Professor
C.Actor
D.Singer

Answer  –  C.Actor

 

45.Who has been appointed as the President of the All India Tennis Association on December 1, 2016 ?
A.R.K. Khanna
B.Rajkumari Amrit Kaur
C.Praveen Mahajan
D.Anil Kumar

Answer  – C.Praveen Mahajan

 

46.Which state has directed its Rajbhawan Staff to adopt Cashless System for all kinds of Transactions to comply with Prime Minister’s Digital economy Decision?
A.Odisha
B.West Bangal
C.Himachal Pradesh
D.Tamil Nadu

Answer  –  C.Himachal Pradesh

 

47.BHEL has commissioned thefirst unit of the 4×30 MW Pulichintala Hydroelectric project(HEP) on December 1, 2016 in which district of Andhra Pradesh ?
A.Adilabad
B.Guntur
C.Warangal
D.Chennur

Answer  –  B.Guntur 

 

48.What is the theme of World Aids day 2016?
A.Hands up for HIV Prevention.
B.Getting to zero
C.Sharing the Challenge to eliminate HIV
D.Together we will end HIV

Answer  – A.Hands up for HIV Prevention.

 

49.Who flagged off the trail run of the lucknow metro rail service fromTransport Nagar Metro depot to8.5 km stretch Charbaghstation on December 1, 2016.
A.Akhilesh Yadav
B.Ram Naik
C.MohD.Azam Khan
D.Shivpal Yadav

Answer  – A.Akhilesh Yadav 

 

50.North-Eastern Space Applications Centre (NE-SAC) of the Indian Space Research Organisation which tested unmanned aerial vehicles (UAVs) to assess several regional problems, like measuring diseased paddy fields is located in which state?
A.Arunachal Pradesh
B.Meghalaya
C.Manipur
D.Assam

Answer  – B.Meghalaya

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152


Gallery