DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 29 Nov. 2016

1. When is Qaumi Ekta Week observed in India?
A.November 19 to November 25
B.November 17 to November 23
C.November 20 to November 26
D.November 18 to November 24

Answer  – A.November 19 to November 25

 

 

2. Which ministry is planning to set up Steel Research & Technology Mission of India (SRTMI) ?
A.Ministry of Corporate Affairs
B.Ministry of Finance
C.Ministry of Industry
D.Ministry of Steel

Answer – D.Ministry of Steel

 

 

3. ‘Parippida Mission’  is launched by which state government to ensure housing for all ?
A.Kerala
B.Telangana
C.J & K
D.Uttar Pradesh

Answer – A.Kerala

 

 

4. Which state government has launched an emergency police service system in the state for 24 hours public safety?
A.Madhya Pradesh
B.Rajasthan
C.Uttar Pradesh
D.Haryana

Answer  – C.Uttar Pradesh

 

 

5. Who has been awarded the 2016 Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award?
A.Anil K Gupta
B.Amitav Ghosh
C.Siddhartha Mukherjee
D.Srinath Raghavan

Answer  – B.Amitav Ghosh

 

 

6. Name the next generation advanced weather satellites launched by NASA recently ?
A.GOES-R
B.GOES-S
C.GOES-T
D.GOES-U

Answer  – A.GOES-R

 

 

7. Which state has emerged as hub of drug manufacturing?
A.Jammu & Kashmir
B.Goa
C.Himachal Pradesh
D.Kerala

Answer  – C.Himachal Pradesh

 

 

8. Who has won Gold Medal in men’s Trap event in National Shooting Championship?
A.Ronjan Sodh
B.Abhinav Bindra
C.Rajyavardhan Singh Rathore
D.Manavjit Singh Sandhu

Answer  – D.Manavjit Singh Sandhu

 

 

9. Which player bagged the super series title in the china open badminton tournament 2016?
A.PV Sindhu
B.Parupalli Kashyap
C.Jwala Gutta
D.Saina Nehwal

Answer  – A.PV Sindhu

 

 

10. Name the Israeli President who was on a six days visit to India to strengthen bialateral ties ?
A.Zalman Shazar
B.Moshe Katsav
C.Reuven Rivlin
D.Shimon Peres

Answer  – C.Reuven Rivlin

 

 

11. What is the name of the identity card distributed to the artisans in Gujarat for national recognition?
A.PAHCHAN
B.SWAROOP
C.SAMAANTA
D.EKTA

Answer  – A.PAHCHAN

 

 

12. Who launched Pradhan Mantri Grameen Awas Yojna in Agra?
A.Pranab Mukherjee
B.Rajnath Singh
C.Narendra Modi
D.Arun Jaitley

Answer  – C.Narendra Modi

 

 

13. Where was a recent mock drill conducted by NSG?
A.Jammu & Kashmir
B.Punjab
C.Maharashtra
D.New Delhi

Answer  – D.New Delhi

 

 

14. Which country has launched the world’s longest secure quantum communication  line?
A.China
B.Japan
C.USA
D.Russia

Answer  – A.China

 

 

15. Telangana government has joined hands with which Bank to enable cashless transactions?
A.ICICI Bank
B.IDFC Bank
C.Yes Bank
D.IndusInd Bank

Answer  – B.IDFC Bank

 

 

16. Recently BSE has opened its new Regional Investor Service centre in which city ?
A.Palampur
B.Kasauli
C.Shimla
D.Dharamsala

Answer  – C.Shimla

 

 

17. Who has been conferred with prestigious Mother Teresa International Award 2016?
A.Edwin Britto
B.Al Nahyan
C.Sayed Iqbal Haider
D.Ansar Burney

Answer  – B.Al Nahyan

 

 

18. The Universal Children’s Day celebrated every year on
A.November 19
B.November 21
C.November 20
D.November 18

Answer  – CNovember 20

 

 

19. Who has been appointed as the CEO of State Bank of Mauritius Indian branches ?
A.Siby Sebastian
B.Shri Sharad Sharma
C.Raj Dussoye
D.Bruno Chabas

Answer  – A.Siby Sebastian

 

 

20. Who has been appointed as the new Prime Minister of Guinea-Bissau?
A.Joãozinho Vieira Có
B.Umaro Sissoco Embalo
C.Antonieta Rosa Gomes
D.Fernando Delfim da Silva

Answer  – B.Umaro Sissoco Embalo

 

 

21. Who has been conferred with Dr Nagendra Singh international peace prize 2016?
A.Sant Shri Dnyaneshwara
B.Gurnaam Singh
C.Dalveer Bhandari
D.Sri Sri Ravishankar

Answer  – D.Sri Sri Ravishankar

 

 

22. Which state government has launched a Voluntary Disclosure Schemefordeclaring defective meters?
A.Bihar
B.Chhatisgarh
C.Haryana
D.Punjab

Answer  – C.Haryana

 

 

23. Who is the winner of the Delhi Half Marathon in men’s race?
A.Deriba Merga
B.Edwin Kipyega
C.Guye Adola
D.Eliud Kipchoge

Answer  –  D.Eliud Kipchoge

 

 

24. Which cricketer has become the first to take 50 wickets in two consecutive years?
A.Rohit Sharma
B.Ravichandran Ashwin
C.Murali Kartik
D.Ravindra Jadeja

Answer  – B.Ravichandran Ashwin

 

 

25. Who won the International Children’s Peace Prize 2016 ?
A.Muzoon Almellehan from Syria
B.Kehkashan Basu from the UAE
C.Divina Maloum from Cameroon
D.All of these

Answer – B.Kehkashan Basu from the UAE

 

 

26. Recently a third indigenously built Kolkata–class guided missile destroyer ship was commissioned in the Indian Navy’s Fleet by Defence Minister Manohar Parrikar in Mumbai. What is the name of the ship ?
A.INS Kolkata
B.INS Kochi
C.INS Chennai
D.INS Vizag

Answer – C.INS Chennai

 

 

27. The Surrogacy (Regulation) Bill, 2016 was passed in Lok Sabha on November 21, 2016 by Health Minister of India.Who is the present Health Minister of India?
A.J P Nadda
B.Kalraj Mishra
C.Nitin Jairam Gadkari
D.Dr. Harsh Vardhan

Answer – A.J P Nadda

 

 

28. Manipur CM Okram inaugurated the 10-day-festival ‘Sangai Festival 2016’ in Manipur. What is the theme of the festival?
A.Fascinating Manipur
B.Journey Manipur
C.Magnificent manipur
D.Destination Manipur

Answer – D.Destination Manipur

 

 

29. Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav on November 21, 2016 inaugurated India’s longest expressway between which two Indian cities?
A.Agra – Varanasi
B.Agra- Lucknow
C.Varanasi – Noida
D.Noida – Lucknow

Answer – B.Agra-Lucknow

 

 

30. What is India’s rank in Climate Change Performance Index (CCPI2017 by Germanwatch and Climate Action Network Europe Publication?
A.55
B.60
C.20
D.36

Answer C.20

 

 

31. Tiger National Parks Of Central India has been named under which category of ‘Best of the World List 2017’ by National Geographic?
A.Nature
B.Cities
C.Culture
D.Wildlife

Answer A.Nature

 

 

32. What was the theme of the 2016 Economic Leaders’ Week held in Lima,Peru from November 14 to November 20, 2016?
A.Overall Growth and Sustainable development
B.Quality Growth and Sustainable development
C.Overall Growth and human development
D.Quality Growth and human development

Answer  – C.Quality growth and human development

 

 

33. World’s first bollywood parks was inaugurated in which country on November 17 2016 ?
A.Dubai, UAE
B.Mumbai, India
C.Orlando, USA
D.Queensland, Australia

Answer  – A.Dubai, UAE

 

 

34. Reserve Bank of India plans to open “Islamic window” in conventional banking system. The Islam Window is based on the concept of___?
A.Instant loan facility
B.Insurance-guarantee facility
C.Low-interest banking
D.Interest-free banking

Answer  – D.Interest-free banking

 

 

35. India has been elected as the _____ for the year _____ and _____ for the year _____ by the Gem & Jewellery Export Promotion Council (GJEPC) for Kimberly Process (KP) Certificate Scheme.
A.Vice chair, 2017, Chair, 2018
B.Chair, 2018, Vice chair, 2019
C.Vice Chair, 2018, Chair, 2019
D.Chair, 2017, Vice Chair, 2018

Answer  – C.Vice Chair, 2018, Chair, 2019

 

 

36. ‘Women in India: Unheard Stories’ a virtual artwork and exhibition was organized by which firm on November 19 2016 ?
A.IBM
B.TCS
C.Google
D.Microsoft

Answer  –  C.Google

 

 

37. Who has been recently appointed as the Chief Mentor of Bengaluru based StartupsClub India?
A.Mahesh Bhalla
B.Pravin Shekar
C.Vivek Srinivasan
D.Renaura Wellness

Answer  –  A.Mahesh Bhalla

 

 

38. Indian Armed Forces on November 21, 2016 conducted test firing of two nuclear capable Prithvi-II missile in Odisha.  Prithvi II is a type of ____ missile?
A.Air-Air
B.Surface-Air
C.Air-Surface
D.Surface-Surface

Answer  –  D.Surface – Surface

 

 

39. What is the name of the new ‘Super Earth’ planet discovered by scientists at Scientists from the Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC) and the University of La Laguna (ULL)?
A.SE 195 b
B.UL 444 a
C.GJ 536 b
D.LL 531 c

Answer  –  C.GJ 536 b

 

 

40. Researchers at University of Texas Medical Branch (UTMB) have developed a Replicon System to develop vaccine for which virus?
A.Measles Virus
B.Zika Virus
C.Human Immunodeficiency Virus
D.Ross River Virus

Answer  – B.Zika Virus

 

 

41. Which tennis player has sealed the rank 1 for the year 2016 after won the ATP World Tour Finals in London ?
A.Andy Murray
B.Novak Djokovic
C.Roger Federer
D.Stan Wawrinka

Answer  – B.Andy Murray

 

 

42. Who has won the 2016 Indonesia Open Golf tournament second time ?
A.Gaganjeet Bhullar
B.Lee Chong Wei
C.Mohd Fairuzizuan
D.Jeev Milkha Singh

Answer  – A.Gaganjeet Bhullar

 

 

43. Who is the president of All India Football Federation (AIFF) ?
A.Shrinivas Dempo
B.Praful Patel
C.Subrata Dutta
D.Subhash Chopra

Answer  –  B.Praful Patel

 

 

44. The Indore-Patna Express train derailment accident on November 21, 2016 took place at which place of Kanpur Dehat?
A.Rania
B.Jhinjhak
C.Rura
D.Pukhrayan

Answer  –  D.Pukhrayan

 

 

45. When is the world television day observed?
A.November 20
B.November 21
C.November 19
D.November 22

Answer  – B.November 21

 

 

46. India signed ‘Joint Declaration’ for the implementation of Automatic Exchange of Information (AEOI) with which country on 22 November 2016?
A.Singapore
B.Switzerland
C.Sweden
D.Spain

Answer  – B.Switzerland

 

 

47. Who will be the Chief Guest at the 14th Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention which will be held in Bengaluru from January 7 to 9, 2017 ?
A.Mohammed bin Zayed Al Nahyan
B.Marcelo Rebelo de Sousa
C.Rodrigo Duterte
D.Antonio Costa

Answer  – D.Antonio Costa

 

 

48. Supreme Court bench of three-judge comprising Chief Justice TS Thakur, Justice DY Chandrachud and Justice L Nageswara Rao has directed the Central Government to frame model rules for all consumer courts constituted under which Act?
A.The Consumer Protection Act, 1969
B.The Consumer Protection Act, 1976
C.The Consumer Protection Act, 1986
D.The Consumer Protection Act, 1989

Answer  –  The Consumer Protection Act, 1986

 

 

49. Higher Education Financing Agency(HEFA) formed by central government to provide funds for creating infrastructure and promoting research facilities in the Centrally-aided institutions of higher learning has an authorized capital base of ____?
A.Rs 1000 Crore
B.Rs 1500 Crore
C.Rs 2000 Crore
D.Rs 2500 Crore

Answer  – C.Rs 2000 Crore

 

 

50. India became an Associate Member State of European Organisation for Nuclear Research (CERN) . The headquarter of CERN is located at?
A.Vienna, Austria
B.Paris, France
C.Geneva, Switzerland
D.Abu Dhabi, UAE

Answer  –  C.Geneva, Switzerland

 

 

 

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152

 

Gallery