DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 12 Nov. 2016

1. In which state, Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister Radha Mohan Singh announced that centre is mulling to set up National Research Centre for Banana?

A.Meghalaya

B.Assam

C.Karnataka

D.Bihar

Ans: D.Bihar

 

 

 

 

2. How much units of electricity is added to the southern grid and raise the contribution of nuclear power in the country to 6780 MWe?

A.1000 MWe

B.2000 MWe

C.3000 MWe

D.5000 MWe

Ans: A.1000 MWe

 

 

 

 

3. Who won the men’s single Wimbledon 2016 Championships with cash prize of £2 million?

A.Nicolas Mahut

B.Pierre Hugues Herbert

C.Milos Raonic

D.Andy Murray

Ans: D.Andy Murray

 

 

 

 

4. Who finished with a dominant victory in a British Grand Prix 2016 to cut team-mate Nico Rosberg’s championship lead to one point?

A.Michael Schumacher

B.Sebastian Vettel

C.Max Verstappen

D.Lewis Hamilton

Ans: D.Lewis Hamilton

 

 

 

 

5. Which date is observed as World Population Day every year all through the world?

A.July 11

B.July 12

C.July 13

D.July 21

Ans: A.July 11

 

 

 

 

6. In which place, the Union government has set to extend support to the country’s first smart grid project?

A.Gangtok, Sikkim

B.Bengaluru, Karnataka

C.Gurgaon, Haryana

D.Jaipur, Rajasthan

Ans: C.Gurgaon, Haryana

 

 

 

 

7. Which government signed a MoU with Bangkok-based Asian Disaster Preparedness Centre (ADPC) to implement the Roadmap for Disaster Risk Reduction?

A.Meghalaya

B.Karnataka

C.Odisha

D.Bihar

Ans: D.Bihar

 

 

 

 

8. For which country’s capital visit, Prime Minister Narendra Modi to made a bilateral relationship?

A.China

B.Africa

C.United States

D.Japan

Ans: B.Africa

 

 

 

 

9. Which company is planning to raise about Rs.3,000 crore by issuing the first unrated Synthetic Indian Rupee (INR) Notes to overseas investors?

A.Yes Bank

B.IndusInd Bank

C.ICICI

D.HDFC Ltd

Ans: D.HDFC Ltd

 

 

 

 

10. Which allows mutual fund investors to make transactions through various modes of payments has been unveiled by the leading Bombay Stock Exchange (BSE)?

A.Receiptless SIP

B.Receiptless SOP

C.Paperless SOP

D.Paperless SIP

Ans: D.Paperless SIP

 

 

 

 

11. Which state’s forest dept. has set a world record for orchestrating the largest state-wide plantation drive in 24 hours mission to plant 5 crore saplings?

A.Himachal Pradesh

B.Madhya Pradesh

C.Uttar Pradesh

D.Arunachal Pradesh

Ans: C.Uttar Pradesh

 

 

 

 

12. Who is conferred with the 51st Jnanpith Award is one of the highest Indian literary awards presented by the President of India?

A.Raghuveer Chaudhari

B.Rajesh Pillai

C.Bhalchandra Nemade

D.Kedarnath Singh

Ans: A.Raghuveer Chaudhari

 

 

 

 

13. Who has appointed as chairman-cum-managing director of the Jute Corporation of India Limited with the effect from this month beginning ?

A.Vijay Kumar Arora

B.John G. Rice

C.Brijendra Kumar Mishra

D.K V R Murthy

Ans: D.K V R Murthy

 

 

 

 

14. Who is sworn-in as acting Governor of Arunachal Pradesh during the leave of absence of incumbent Governor Jyoti Prasad Rajkhowa?

A.Suresh Prabhu

B.Umesh Gupta

C.Tathagata Roy

D.Ramesh Negi

Ans: C.Tathagata Roy

 

 

 

 

15. Which online shopping has acquired Bangalore-based Cubeit to gain access to its employees also to expand its technology team?

A.Snapdeal

B.Flipkart

C.Myntra

D.Amazon

Ans: C.Myntra

 

 

 

 

16. What is newly created by Nano technologists at Tel Aviv University that can read emotions and also can improve muscle control of amputees and patients with brain injuries?

A.Electronic Ring

B.Electronic chain

C.Electronic Cap

D.Electronic tattoo

Ans: D.Electronic tattoo

 

 

 

 

17. Who is named as the captain of the national team for the Rio Olympics by the Indian Hockey Federation?

A.PR Ajees

B.PR Murugesh

C.PR Rajesh

D.PR Sreejesh

Ans: D.PR Sreejesh

 

 

 

 

 

18. Which date is observed as Malala Day to raise awareness and to help girls get their right to education?

A.July 22

B.July 13

C.July 12

D.July 14

Ans: C.July 12

 

 

 

 

19. Which scheme is unveiled by PM Narendra Modi in order to impart skilling to One Crore Indian population in the next four years?

A.PSKVY

B.PMKWY

C.PNKVY

D.PMKVY

Ans: D.PMKVY

 

 

 

 

20. In which state along with Sanya City of China, a (MoU) has been signed between the Region Economic and Trade Organization and Sanya People Municipal Government for trading?

A.Arunachal Pradesh

B.Karnataka

C.Andhra Pradesh

D.Kerala

Ans: B.Karnataka

 

 

 

 

21. For which route, the new bus service was proposed by the Uttar Pradesh State Road transport Corporation (UPSRTC) as per decision taken in MVA?

A.Pokhara-New Delhi

B.Jaipur-New Delhi

C.Lucknow-Bhubaneshwar

D.Allahabad-Bhubaneshwar

Ans: A.Pokhara-New Delhi

 

 

 

 

22. In which place, an agreement was signed with Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL), India to build the 1,320MW coal-fired power plant?

A.Namkhana

B.Rampal

C.Khulna

D.Satkhira

Ans: B.Rampal

 

 

 

 

23. Which bank is to acquire a Tamil Nadu based microfinance institution (MFI) called Grama Vidiyal?

A.Yes Bank

B.ICICI Bank

C.HDFC Bank

D.IDFC Bank

Ans: D.IDFC Bank

 

 

 

 

24. Which bank has signed a (MoU) with the Indian Institute of Technology (IIT) Society for Innovation and Entrepreneurship (SINE), (IIT) Bombay’s technology business incubator, in order to promote the innovation by startups in the financial sector?

A.State Bank of India

B.HDFC Bank

C.Indian Overseas Bank

D.Bank of India

Ans: A.State Bank of India

 

 

 

 

25. In which company, a contract has awarded to make air frame parts for the AS565 MBe Panther by the renowned Airbus Helicopters?

A.Mahindra Aero structures

B.Apollo Microsystems

C.Drone Aerospace Systems

D.Acumen Aviation

Ans: A.Mahindra Aero structures

 

 

 

 

26. In which company along with France’s Safran Helicopter Engines is set to jointly establish a helicopter engines maintenance, repair and overhaul (MRO) centre?

A. Honeywell Aerospace

B.Bharat Electronics Ltd.

C.BrahMos Aerospace Private Ltd.

D.Hindustan Aeronautics Ltd.

Ans: D.Hindustan Aeronautics Ltd.

 

 

 

 

27. Which magazine has released the list of Top Paid Celebrities across the globe including Indian entertainers like Shah Rukh Khan and Akshay Kumar?

A.WIRED

B.BLOOMBERG BUSINESSWEEK

C.FORBES

D.ENTREPRENEUR

Ans: C.FORBES

 

 

 

 

28. Which Minority Affairs Minister along with Minister of State for Heavy Industries Gowdara Mallikarjunappa Siddeshwara has resigned from the Union council of ministers?

A.SK Roy

B.Najma Heptullah

C.SP Anupama Shenoy

D.Eknath Khadse

Ans: B.Najma Heptullah

 

 

 

 

29. Who is the new Britain’s new prime minister as incumbent Prime Minister David Cameron announced to resign after the Brexit vote?

A.Theresa May

B.Maija Parnas

C.Natalia Gherman

D.Vassiliki Thanou

Ans: A.Theresa May

 

 

 

 

30. Which Indian-American professor, who goes by single name has been named the dean of University of North Texas College of Information in the U.S?

A.Dr Bhaskar Datta

B.Dr. S Christopher

C.Dr. Kaushik

D.Dr. Kinshuk

Ans: D.Dr. Kinshuk

 

 

 

 

31. What is the name of dwarf planet takes 700 years to orbit the sun in the icy realms of space beyond Neptune?

A.SR245

B.RR245

C.RR250

D.SR250

Ans: B.RR245

 

 

 

 

32. Which Indian bowler topped the all-rounders list in the latest ICC rankings besides being placed second in bowling?

A.Hardik pandya

B.Ashish nehra

C.Mohammed Shami

D.Ravichandran Ashwin

Ans: D.Ravichandran Ashwin

 

 

 

 

33. How many Indians additionally qualified for the Rio Olympics making the total count of the qualifiers to the three digits figures?

A.5

B.6

C.11

D.8

Ans: B.6

 

 

 

 

34. Union Government approved the revised plan for Punatsangchchu-II Hydroelectric project in which country to provide excess power to our country?

A.Nepal

B.Bangladesh

C.Bhutan

D.Singapore

Ans: C. Bhutan

 

 

 

 

35. Union Government approved revitalization of inoperative Fertilizer units in which of the following states in India?

A.Bihar, Uttarakhand and West Bengal

B.Bihar, Uttarakhand and Jharkhand

C.Bihar, Uttar Pradesh and Jharkhand

D.Jharkhand, Rajasthan and Bihar

Ans: C.Bihar, Uttar Pradesh and Jharkhand

 

 

 

 

36. Shah Rukh Khan launched Tennis Player Sania Mirza’s autobiography named as ___________ in Hyderabad which was published by Harpercollins.

A.Success against odds

B.Ace against Difficulties

C.Victory against odds

D.Ace against Odds

Ans: D.Ace against Odds

 

 

 

 

37. Which Navy base commissioned in Visakhapatnam for its Special Operation Forces – MARCOS by Chief of Naval Staff Admiral Sunil Lanba?

A.INS Karna

B.INS Garuda

C.INS Krishna

D.INS Maitree

Ans: A.INS Karna

 

 

 

 

 

38. Which Country made the fastest train in the country at a speed of 180 Km/hr by covering 84 km in 38 minutes on pilot basis?

A.China

B.Japan

C.Spain

D.Denmark

Ans: C.Spain

 

 

 

 

39. Which Agent has signed a deal to merger its business with the NASDAQ listed Terrapin 3 Acquisition Corporation?

A.Yatra

B.MakeMyTrip

C.GoIbo

D.Ola

Ans: A.Yatra

 

 

 

 

40. Who has been appointed as Chief Executive Officer of the National Intelligence Grid by Appointments Committee of the Cabinet?

A.Naveen Patnaik

B.Gupta Patnaik

C.Ashok Patnaik

D.Mahesh Patnaik

Ans: C.Ashok Patnaik

 

 

 

 

41. Which Airline company gained the first position according to a survey of millions of airline passengers conducted by Skytrax World Airline Awards 2016?

A.Emirates

B.Qatar Airways

C.Singapore Airlines

D.Cathay Pacific

Ans: A.Emirates

 

 

 

 

42. Which airline carrier announced an agreement with European plane maker Airbus to buy 7 A320neos in a deal worth about $7.7 billion?

A.Jet Airways

B.BlueDart

C.GoAir

D.Kingfisher

Ans: C.GoAir

 

 

 

 

43. Which of the following Indian Philanthropist is not listed in the Forbes Heroes of Philanthropy List 2016?

A.Anupama Nayar

B.Adar Poonawalla

C.Amit Chandra

D.Gaur Sekar

Ans: D.Gaur Sekar

 

 

 

 

44. The Supreme Court of India restored the Chief Minister rule in which State Government spelled out by the Union government in January 2016?

A.Jharkhand

B.Puducherry

C.Tamilnadu

D.Arunachal Pradesh

Ans: D.Arunachal Pradesh

 

 

 

 

45. Which State has launched SV.CO startup, World’s first digital student incubator, as a digital makeover of the Startup Village?

A.Telangana

B.Andhra Pradesh

C.Karnataka

D.Kerala

Ans: D.Kerala

 

 

 

 

46. Air Carrier VISTARA tied up with which bank to release a contactless Vistara Credit Card using VISA Platform?

A.HDFC Bank

B.ICICI Bank

C.Axis Bank

D.State Bank of India

Ans: C.Axis Bank

 

 

 

 

47. In order to develop the important Irrigation and Drainage Management system in the Cauvery Delta of Tamil Nadu has signed with which bank estimates around $100 million?

A.World Bank

B.Asian Development Bank

C.Reserve Bank of India

D.BRICS Bank

Ans: B.Asian Development Bank

 

 

 

 

48. The Small Industries Development Bank of India has chosen how many venture funds to invest in Startups as defines under the Startup India Action Plan?

A.Six

B.Seven

C.Eight

D.Nine

Ans: C.Eight

 

 

 

 

49. Which Bank has opened its IFSC Banking Unit (IBU) at the Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City) to meet the requirements of offshore banking?

A.Axis Bank

B.HDFC Bank

C.IndusInd Bank

D.None of the above

Ans: C.IndusInd Bank

 

 

 

 

50. Which Operation has been executed by South Sudan leading the Government to evacuate over 600 Indians stranded in the war-trapped African Country?

A.Sankat Mochan

B.Sansad Mochan

C.Sansar Mochan

D.None of the Above

Ans: A.Sankat Mochan

 

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery