DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 09 Nov. 2016

1. Which online portal is launched by the Railway Minister Suresh Prabu for redressal of matters related to grievances of currently serving and former railway employees?

A.Prashikshk

B.Sahapedia

C.Meri Sadak

D.Nivaran

Ans: D. Nivaran

 

 

 

2. For what programme World Bank along with International Alliance Cell signed a declaration in the presence of World Bank President Jim Yong Kim?

A.Geothermal Energy

B.Thermal Power

C.Solar Energy

D.Nuclear Power

Ans: C.Solar Energy

 

 

 

3. Which government is mulling to sign a memorandum of understanding (MoU) with Tata Power for obtaining 1,000 MW from the upcoming Dherand Thermal Project?

A.Uttar Pradesh

B.West Bengal

C.Odisha

D.Maharashtra

Ans: D.Maharashtra

 

 

 

4. Which award is won by the India team at NASA’s Prestigious global competition to build and design remotely operated vehicles from scratch?

A.Excellent Team Award

B.Marvel Team Award

C.Team Management Award

D.Team Spirit Award

Ans: D.Team Spirit Award

 

 

 

5. Who is appointed as London’s Deputy Mayor by the London’s first Muslim Mayor Sadiq Khan?

A.Rajesh Kumar

B.Rajesh Abhimanyu

C.Rajesh Khanna

D.Rajesh Agarwal

Ans: D.Rajesh Agarwal

 

 

 

6. Which former Indian Cricket Team director has resigned from the International Cricket Council’s cricket committee?

A.Ganguly

B.Virendar Sehwag

C.Anil Kumble

D.Ravi Shastri

Ans: D.Ravi Shastri

 

 

 

7. Which ship is launched recently by the The Indian Navy at Raja Bagan, Kolkata dockyard to build small ships?

A.Air Jet Very Fast Attack Craft

B.Water Jet Medium Attack Craft

C.Air Jet Fast Attack Craft

D.Water Jet Fast Attack Craft

Ans: D.Water Jet Fast Attack Craft

 

 

 

8. What is the name of Indo-Israel medium range surface-to-air missile which are test fired successfully at the coast of Odisha?

A.Marak 9

B.Marak 8

C.Barak 8

D.Barak 9

Ans: C.Barak 8

 

 

 

9. What is the name of satellite is launched China for space research and experiments that was carried by Long March-4B rocket from the Jiuquan Satellite Launch Center?

A.Shihian-36

B.Shihian-16

C.Shijian-16

D.Shijian-26

Ans: C.Shijian-16

 

 

 

10. Who is qualified for the women’s 400 metres category which is to be held in Rio Olympics 2016?

A.Rimi Biruily

B.Deepika Kumari

C.Nirmala Sheoran

D.Laxmi Rani Majhi

Ans: C.Nirmala Sheoran

 

 

 

11. Which Indian shuttler progressed up one place to occupy the fifth spot while P V Sindhu remained unchanged at 10th in the latest Badminton World Federation Rankings?

A.Chetan Anand

B.Ashwini Ponnappa

C.Jwala Gutta

D.Saina Nehwal

Ans: D.Saina Nehwal

 

 

 

12. The famous author and co-writer of many books that depicts anxiety at the pace of social in 90’s who is died at the United states?Who is he?

A.Pat Summitt

B.Wayne Jackson

C.Scotty Moore

D.Alvin Toffler

Ans: D.Alvin Toffler

 

 

 

13. Which date is observed as National Doctor’s Day in healthcare organizations to recognize the contributions of physicians to individual lives and communities?

A.July 3

B.June 30

C.July 2

D.July 1

Ans: D.July 1

 

 

 

14. Which state tops both the list in terms of number of domestic and foreign tourist Visits during 2015 report released by the Market Research Division of Ministry of Tourism?

A.Assam

B.Tamilnadu

C.Kerala

D.Karnataka

Ans: B.Tamilnadu

 

 

 

15. For whom, President Pranab Mukherji presented National Awards for 2008, 2009 & 2010 at Rashtrapati Bhavan in New Delhi by paying the tribute?

A.Bhagat Singh Koshyari

B.Bidhan Chandra Roy

C.Bipin Chandra Pal

D.Biju Janata Dal

Ans: B.Bidhan Chandra Roy

 

 

 

16. Which has decided to ban by Kerala government in order to prevent from health related problems?

A.e-kutka

B.e-food

C.e-khainis

D.e-cigarette

Ans: D.e-cigarette

 

 

 

17. How much deal amount has signed between India and United States for Four Poseidon- 8I Longrange Surveillance and antisubmarine warfare aircraft?

A.$3 billion

B.$4 billion

C.$1 billion

D.$2 billion

Ans: C.$1 billion

 

 

 

18. Which is rank is got by the India on World Bank’s Logistics Performance Index which was released by the World Bank?

A.52

B.25

C.55

D.35

Ans: D.35

 

 

 

19. What is the name of World’s largest international Biennial maritime exercise started in Pacific Ocean at Hawaii, United States?

A.RIMPAC

B.RIPMAC

C.PIMPAC

D.PIPMAC

Ans: A.RIMPAC

 

 

 

20. Which Bank has signed agreements with the World Bank for $625 million to support grid connected rooftop solar programme in the Country?

A.ICICI Bank

B.Indian Overseas Bank

C.Indian Bank

D.State Bank of India

Ans: D.State Bank of India

 

 

 

21. Which industry is incorporated with State Bank of India have signed the shareholder for the bank payment?

A.ITC

B.HDFC Bank

C.Hindustan Unilever

D.Reliance Industries Limited

Ans: D.Reliance Industries Limited

 

 

 

22. How much amount has unearthed undisclosed income gathered by the Income Tax Department from investigations during the past two fiscal years?

A.Rs 13,000 crore

B.Rs 53,000 crore

C.Rs 43,000 crore

D.Rs 33,000 crore

Ans: C.Rs 43,000 crore

 

 

 

23. What is the name of social media banking platform for Facebook and Twitter users to help the customers of banking services through online?

A.SBI Join

B.SBI Unite

C.SBI Mingle

D.SBI Circle

Ans: C.SBI Mingle

 

 

 

24. Which method is developed by the researchers from UTSA which can kill cancer cells deals with tumours in two hours?

A.Invasive method

B.Destructive testing method

C.Non Invasive method

D.Non destructive testing method

Ans: C.Non Invasive method

 

 

 

25. The Union Sports Ministry granted recognition to _________of India that helps to the several para-athletes who have qualified for Rio Paralympics.

A.Youth Olympics Committee

B. Rural Olympics Committee

C.Olympic Committee

D.Paralympic Committee

Ans: D.Paralympic Committee

 

 

 

26. Which two players sets record for record for a fifth-wicket stand in Twenty 20 cricket of 150 in 92 balls against the Barbados Tridents at Queen’s Park Oval in the Caribbean Premier League?

A.Simmons and Gayle

B.Sammy and Russell

C.Pollard and Ramdin

D.Amla and Bravo

Ans: D.Amla and Bravo

 

 

 

27. Which project is inaugurated by the President Pranab Mukherjee in order to develop basic requirements in the major villages of India?

A.SMART STYLE VILLAGE PILOT

B.SMART VERSION VILLAGE PILOT

C.SMART MODEL VILLAGE PILOT

D.SMART STANDARD VILLAGE PILOT

Ans: C.SMART MODEL VILLAGE PILOT

 

 

 

28. Which marine systems along with India inks Rs. 262-crore deal in order to retrofit the anti-ship American Harpoon Missiles?

A.Klein Marine Systems

B.Gallagher Marine Systems

C.Global Marine Systems

D.ThyssenKrupp Marine Systems

Ans: D.ThyssenKrupp Marine Systems

 

 

 

29. Which government signed a MoU With China Fortune Land Development (CFLD) company for $5 Billion fund assistance for setting up this township?

A.Chattisgarh

B.Madhya Pradesh

C.Kerala

D.Haryana

Ans: D.Haryana

 

 

 

30. What is the name of Canadian Prime Minister created history by marching with tens of thousands of people in Toronto’s Gay Pride parade?

A.Justin Trudeau

B.Stephen Harper

C.Jean Chrétien

D.Paul Martin

Ans: A.Justin Trudeau

 

 

 

31. By which scheme Government of India made a pact of Allowing four Public Sector Insurers?

A.PMJJB

B.PMKVY

C.PMFBY

D.PMSBY

Ans: C.PMFBY

 

 

 

32. Who is the new Chairperson of Industry Body Federation of Indian Chambers of Commerce for Telengana State?

A.Deepak Gupta

B.A S Kiran Kumar

C.M. Prabhakar Rao

D.Devendra Surana

Ans: D.Devendra Surana

 

 

 

33. New Governor of central bank for the Sri lankan Government who is former director in commonwealth Secretariat, London. Who is he?

A.E.S.L. Narasimhan

B.Vajubhai Rudabhai Vala

C.Lakshman Arjuna Mahendran

D.Indrajith coomaraswamy

Ans: D.Indrajith coomaraswamy

 

 

 

34. What is the name of the World’s largest and sensitive radio telescope has installed in Pingtang county, South west China?

A.JET

B.FAST

C.SWIFT

D.SPEED

Ans: B.FAST

 

 

 

35. Which Formula One Racer has bagged the famous AUSTRIAN GRAND PRIX TITLE 2016 held in Red Bull Rings, Austria?

A.Romain Grosjean

B.Pascal Wehrlein

C.Lewis Hamilton

D.Max Vestereppan

Ans: C.Lewis Hamilton

 

 

 

36. The Union Sports minister Dr Jitendra Singh announced a grant of Rs 10 lakh for sickly Olympic gold medallist_____________ who is undergoing treatment for serious liver and kidney ailment at Medanta Medicity in Gurgaon.

A.Sandeep Kumar

B.Mohammed Shahid

C.Atanu Das

D.Kheta Ram

Ans: B.Mohammed Shahid

 

 

 

37. Which port becomes the first port in the country to implement logistics data tagging of containers?

A.Jawaharlal Nehru Port

B.Ennore Port

C.Kandla Port

D.Kochi Port

Ans: A.Jawaharlal Nehru Port

 

 

 

38. In what place India hold in terms of money held by its citizens with banks in Switzerland which is released by Switzerland’s central bank SNB ?

A.55th

B.75th

C.76th

D.65th

Ans: B.75th

 

 

 

39. In which place, the second Edition of BRICS Youth Summit inaugurated by Assam CM Sarbananda Sonowal?

A.Dhubri

B.Dispur

C.Nagaon

D.Guwahati

Ans: D.Guwahati

 

 

 

40. What is the name of India’s jet engine project provided by the France worth of EUR 1 billion?

A.SRISHTI

B.KAVERI

C.KRISHNA

D.MOHINI

Ans: B.KAVERI

 

 

 

41. Which Sand Artist is done a world record by carving 100 sand chariots at the Puri beach in Odisha?

A.Nitish Bharti

B.Manas Kumar Sahoo

C.Sudarsan Pattnaik

D.Rahul Arya

Ans: C.Sudarsan Pattnaik

 

 

 

42. Who is appointed as a new Executive Director of Reserve Bank of India?

A.M Annadurai

B.Raghuram Rajan

C.Sudarshan Sen

D.N S Vishwanathan

Ans: C.Sudarshan Sen

 

 

 

43. Who becomes first Indigenous woman should be elected to Australia’s lower house?

A.Ipsita Dasgupta

B.Deepika Arora

C.Priya Nair

D.Linda Burney

Ans: D.Linda Burney

 

 

 

44. Who bagged the Canada open badminton grand prix by defeating Korea’s Lee Hyun il in a nail biting match?

A.Jwala Gutta

B.Chetan Anand

C.B Sai Praneeth

D.Parupalli Kashyap

Ans: C.B Sai Praneeth

 

 

 

45. Which Oscar-winning American Film Director has passed away at Los Angeles, California at an age of 77?

A.David Bowie

B.Elie Wiesel

C.Michael Cimino

D.Abbas Kiarostami

Ans: C.Michael Cimino

 

 

 

46. What is the name of system inaugurated by Punjab’s deputy chief minister Sukhbir Singh Badal to ensure the safety of the rural areas of Punjab?

A.PRPRS

B.RRPPS

C.RRPRS

D.SRPRS

Ans: C.RRPRS

 

 

 

47. Union Government has gave nod for renaming MHOW Railway Station as which leader by Thawar chand Ghelot, Union minister of Social Justice and Empowerment?

A.Jawaharlal Nehru

B.Sardar Vallabhai Patel

C.Bipin Chandra Pal

D.Dr. Ambedkar

Ans: D.Dr. Ambedkar

 

 

 

48. What is the name of app is officially launched by TRAI to test the internet speed?

A.My speed app

B.Mera gati app

C.My world app

D.Mera vishv app

Ans: A.My speed app

 

 

 

49. In which place, India’s first Commercial Court and Commercial Disputes Resolution Centre inaugurated?

A.Meghalaya

B.Manipur

C.Chandigarh

D.Chattisgarh

Ans: D.Chattisgarh

 

 

 

50. In which place the maiden meeting of BRICS Working Group meeting on “Energy Saving and Energy Efficiency” was held?

A.Mangalore, Karnataka

B.Vishakhapatnam, Andhra Pradesh

C.Thirissur, Kerala

D.Chennai, Tamilnadu

Ans: B.Vishakhapatnam, Andhra Pradesh

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery