DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 07 Nov. 2016

1. Which limited has received the delivery of world’s first very large ethane carrying ships Very Large Ethane Carriers (VLECs) from Samsung Heavy Industries’ shipyards in Korea?
A.Reliance Industries Ltd
B.ITC Limited
C.ABC India Limited
D.Aditya Birla Chemicals Limited

Answer  –  A.Reliance Industries Ltd

 

 

2. Which Bank has issued rules permitting these to raise External Commercial Borrowings (ECBs) per start-up was capped at $3 million per financial year to support financing for start-ups?
A.NABARD
B.SEBI
C.SIDBI
D.Reserve Bank of India

Answer  –  D.Reserve Bank of India

 

 

3. Who is the High Commissioner of India to Sri Lanka?
A.Surjeet Singh
B.Y.K Kunha
C.Y.K. Sinha
D.Sudharsan

Answer  – C.Y.K. Sinha

 

 

4. What is the rank positioned by the India out of 183 countries in 2016 Global Youth Development Index compiled by the Commonwealth Secretariat?
A.133
B.113
C.311
D.131

Answer  –  A.133

 

 

5. First Workshop on the use of IHSN Toolkit was inagurated by D.V. Sadananda Gowda in which city? 
A.Hyderabad
B.Trivandrum
C.Noida
D.New Delhi

Answer  –  D.New Delhi

 

 

6. Cabinet has approved agreement between India along with which country on transfer of sentenced persons under the Repatriation of Prisoners Act 2003?
A.Armenia
B.Zambia
C.Namibia
D.Estonia

Answer  –  D.Estonia

 

 

7. Which state has become the first state to implement the benefits of 7thCentral Pay commission to its employees with effect from 01.01.17?
A.Bihar
B.Goa
C.Tamilnadu
D.Haryana

Answer  –  D.Haryana

 

 

8. Odisha State Government announced a new scheme “Madhubabu Aain Sahayata Sibir” to provide legal assistance to which class of society?
A.Minority People
B.Agriculturists
C.Deprived Sections
D.SC/ST

Answer  –  C.Deprived Sections

 

 

9. Which State Government has announced a three tier air treatment system to deal with rising air pollution in City?
A.Delhi
B.Maharashtra
C.Tamilnadu
D.West Bengal

Answer  –  A.Delhi

 

 

10. Uttar Pradesh state Government has inaugurated the dedicated power supply of minimum how many hours to every nook and corner of state ?
A.24 hours
B.12 hours
C.18 hours
D.6 hours

Answer  – C.18 hours

 

 

11. United Nations General Assembly committee voted to launch negotiations on a new treaty banning which cause despite strong opposition?
A.Nuclear Weapons
B.Hazardous Chemicals
C.Civil War
D.Life Imprisonment

Answer  –  A.Nuclear Weapons

 

 

12. Which Indian Pharma Company has been ranked among the world’s top 10 employers in the biotechnology industry by an international science magazine?
A.Accent India
B.Cipla
C.Johnson-Johnson
D.Biocon

Answer  –  D.Biocon

 

 

13. India’s Forex reserves have been raised from USD 1 billion to how many USD billion during October 2016?
A.367.24 billion
B.376.14 billion
C.367.14 billion
D.376.24 billion

Answer  – C.367.14 billion

 

 

14. India has partnered with which country for the proposal to double the range of the BrahMos world’s first supersonic cruise missile ?
A.Canada
B.France
C.Russia
D.China

Answer  –  C.Russia

 

 

15. Which organization has appointed its first adviser undertook with promoting the lesbian, gay, bisexual, transgender and intersex (LGBTI) issues its development work?
A.United Nations
B.World Bank
C.International Monetary Fund
D.NATO

Answer  –  B.World Bank

 

 

16. Who has been appointed as Chief Executive Officer of The World Bank on 28th October 16?
A.Christina Georgia
B.Kristalina Georgieva
C.Martina Kerotia
D.Sri Mulyani

Answer  –  B.Kristalina Georgieva

 

 

17. Which country has introduced temporary ban on catching Hilsa Fish in order to save the hugely popular fish?
A.Sri Lanka
B.Indonesia
C.Mauritius
D.Bangladesh

Answer  –  D.Bangladesh

 

 

18. Which country has clinched the First prize in Senior International roller skating medal in the Asian Championship in China?
A.China
B.India
C.South Korea
D.Iran

Answer  –   B.India

 

 

19. Which cricketer has become the first Englishman to reach 10,000 Test runs after scoring runs against Sri Lanka at Emirates Riverside?
A.Kevin Peterson
B.Alastair Cook
C.Morgan
D.Southee

Answer  –  B.Alastair Cook

 

 

20. Former Asian Games Winner Prodyut Burman passed away at the age of 81 due to Parkinson’s disease. He belonged to which sports?
A.Atheletics
B.Swimming
C.Boxing
D.Football

Answer  –  D.Football

 

 

21. International Internet Day is being observed on which date annually to remember th event of the sending of the first electronic message?
A.28th October
B.29th October
C.30th October
D.31st October

Answer  –  B.29th October

 

 

22. Name the former Cambodian Prime Minister has passed away recently at an age of 80?
A.Chuan Leekpai
B.Somchai Wongsawat
C.Pen Sovann
D.Abhisit Vejjajiva

Answer  –  C.Pen Sovann

 

 

23. Which Indian tennis star has bagged the Australian Open and Cincinnati Masters titles in women’s doubles for the second consecutive year?
A.Dipika Pallikal
B.Tania Sachdev
C.PV Sindhu
D.Sania Mirza

Answer  –  D.Sania Mirza

 

 

24. India defeated which country in the 4th edition Women Asian Champions Trophy Hockey which was held in Singapore?
A.Japan
B.China
C.Pakistan
D.South Korea

Answer  –  D.South Korea

 

 

25. Which Indian field hockey player led the Indian men’s hockey team defeated Pakistan 3-2 in the final of the 4th Asian Champions Trophy at the Wisma Belia Hockey Stadium in Kuala Lumpur, Malaysia?
A.Mandeep Jangra
B.PR Sreejesh
C.Sardara Singh
D.Sandeep Singh

Answer  –  B.PR Sreejesh

 

 

26. Which sports person stood No. 1 position Indian athlete in the latest Forbes Fab 40 2016?
A.Rohit Sharma
B.Virat Kohli
C.Sania Mirza
D.MS Dhoni

Answer  – D.MS Dhoni

 

 

27. What is the name of Russian spaceship has successfully placed in the steppes of Kazakhstan with three crew members on board was stated by Russian Mission Control Centre?
A.Toyuz MS-02
B.Moyuz MS-01
C.Soyuz MS-02
D.Soyuz MS-01

Answer  –  D.Soyuz MS-01

 

 

28. Who has been appointed as an Additional Director (Non Executive) of Yes Bank with effect from March 05, 2016?
A.Ashok Kumar
B.Ashok Mehta
C.Ashok Chawla
D.Abishek Kumar

Answer  –  C.Ashok Chawla

 

 

29. Who has been re-elected as Spanish Prime Minister received 170 votes in his favour, while 111 voted against his re-election?
A.Mariano Rajoy
B.Juha Sipila
C.Justin Trudeau
D.Theresa May

Answer  –  A.Mariano Rajoy

 

 

30. What is the name of Portuguese professional footballer has won the European Golden Boy award 2016?
A.Maniche
B.Rafa Silva
C.Renato Sanches
D.Luis Figo

Answer  –  C.Renato Sanches

 

 

31. What is the name of Indian National Award winning documentary has won the first prize in the Documentary Film category at the sixth CAM International Film Festival?
A.Streetwise
B.Daughters of Mother India
C.Gates of Heaven
D.Hoop Dreams

Answer  –  B.Daughters of Mother India

 

 

32. The State Bank of India announced a cut of _____ in its benchmark lending rate under a new system of calculation, signaling a further implement in borrowing costs ahead of the busy season.
A.0.15%
B.0.5%
C.0.25%
D.0.35%

Answer  – A.0.15%

 

 

33. Which country’s Prime Minister and European Union leaders to sign a long-delayed landmark trade deal at a summit in Brussels?
A.England
B.Japan
C.China
D.Canada

Answer  –  D.Canada

 

 

34. Which festival was respected for the first time at the United Nations, with the world body’s imposing headquarters in New York?
A.Holi
B.Diwali
C.Dusshera
D.Ganesh Chaturthi

Answer  –  B.Diwali

 

 

35. Which year is considered as a deadliest year for migrants crossing the Mediterranean reported by United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR)?
A.2016
B.2015
C.2014
D.2013

Answer  –  A.2016

 

 

36. What is the new scheme has been approved by the Prime Minister Narendra Modi for all Major Port Trusts and Dock Labour Board employees/workers for the years 2015-16 to 2017-18?
A.Business Strategy Reward Scheme
B.Sales Linked Reward Scheme
C.Productivity Linked Reward Scheme
D.Marketing Strategy Reward Scheme

Answer  –  C.Productivity Linked Reward Scheme

 

 

37. Name the title has been honored with the Three Maharashtra women for their initiative of building toilets for their families by making them understand the importance of hygiene?
A.Bravewomen
B.Clean Shauchaalay
C.Clean Bharat
D.Swachhatadoot

Answer  –  D.Swachhatadoot

 

 

38. Which date is designated as World Cities Day every year by the United Nations to promote the international community’s interest in global urbanization?
A.October 28
B.October 29
C.October 30
D.October 31

Answer  –  D.October 31

 

 

39. Which date is observed as World Savings Day every year to promote the savings all over the World?
A.October 31
B.October 30
C.October 29
D.October 28

Answer  –  A.October 31

 

 

40. Prime Minister Narendra Modi inaugurated a Digital Exhibition  __________ on the occasion of Rashtriya Ekta Diwas  the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel on 31st October 2016 ?
A.Swachh Bharat : Sardar Patel
B.Uniting India : Sardar Patel
C.Ek Bharat : Sardar Patel
D.Digital India : Sardar Patel

Answer  –  B.Uniting India : Sardar Patel

 

 

41. Which actor’s wife named Ivetta Kapralova has been recently died at an age of 101 in Moscow?
A.Anthony Perkins
B.Norman Lloyd
C.John Travolta
D.Vladimir Zeldin

Answer  –  D.Vladimir Zeldin

 

 

42. Which fast bowler and former captain of Indian women’s cricket team, has achieved the ICC number one bowler’s rank?
A.Soniya Dabir
B.Jhulan Goswami
C.Archana Das
D.Latika Kumari

Answer  –  B.Jhulan Goswami

 

 

43. What is the name of new grain has developed by the Scientists at the Indian Agricultural Research Institute (IARI) that matures in 120 days?
A.pigeon-pea
B.horse-pea
C.owl-pea
D.koel-pea

Answer  –  A.pigeon-pea

 

 

44. A fishing cat named Prionailurus viverrinus was identified walking through the moderately dense mangrove surrounding the Gilalakalandi harbour near which place? 
A.Mudumalai forest, Tamilnadu
B.Bandipur, Karnataka
C.Golaghat, Assam
D.Machilipatnam, Andhra Pradesh

Answer  –  D.Machilipatnam, Andhra Pradesh

 

 

45. Researchers from the Oak Ridge National Laboratory in the US state of Tennessee have discovered a way to turn which gas into useful fuel?
A.Carbondioxide
B.Methane
C.Sulphur dioxide
D.Nitrous Oxide

Answer  –  A.Carbondioxide

 

 

46. Which former general has been elected as Lebanon’s president by Lebanon’s parliament on October 31, 2016?
A.Stephen Williams
B.Goldwin Austin
C.Michael Aoun
D.Michael Clarke

Answer  –  C.Michael Aoun

 

 

47. Which state have jointly with Telengana topped the ease of doing business ranking in the list prepared by the World Bank and the Indian government’s department of industrial policy and promotion for 2016?
A.Tamilnadu
B.Karnataka
C.Andhra Pradesh
D.Maharashtra

Answer  –  C.Andhra Pradesh

 

 

48. What is the name of 14 day Indo-Nepal Joint military exercise began at Pithogarh would end on February 21?
A.Brahma Vyug V
B.Brahma Kiran IV
C.Akila Kiran X
D.Surya Kiran IX

Answer  –   D.Surya Kiran IX

 

 

49. Which state has been adjudged the most farmer friendly state in the country by the NITI Aayog’s index?
A.Karnataka
B.Bihar
C.Andhra Pradesh
D.Maharashtra

Answer  –  D.Maharashtra

 

 

50. The Prime Minister Narendra Modi attended the function to mark the 50th anniversary of the establishment of which High Court? 
A.High Court of Delhi
B.High Court of Chennai
C.High Court of Rajasthan
D.High Court of Sikkim

Answer  – A. High Court of Delhi

 

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery