DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 05 Nov. 2016

1. Researchers from which university has unveiled that the Uranus might have two tiny, previously undiscovered moons orbiting near two of the planet’s rings?
A.University of England
B.University of Cambridge
C.Standford University
D.University of Idaho

Answer  –  D.University of Idaho

 

 

2. A new species of millipede found lurking in the unexplored dark marble caves of Sequoia National Park in which state of United States?
A.California
B.Ireland
C.Texas
D.Ohio

Answer  –  A.California

 

 

3. India has emerged as the _______ largest startup base and such ventures are poised to grow 2.2 times to reach 10,500 by 2020.
A.third
B.second
C.fourth
D.fifth

Answer  –   A.third

 

 

4. Who has won the 2016 Wildscreen National Geographic Roar Talent Bursary Award for her short-film “Waghoba” at Wildscreen festival which was held at Bristol, UK?
A.Padma Sachdev
B.Malaika Vaz
C.Malavikaginimitra
D.Sugathakumari

Answer  –  B.Malaika Vaz

 

 

5. Who has become the first US author to win the Man Booker Prize with his man-bookerracial satire “The Sellout”?
A.Yann Martel
B.Marlon James
C.Hilary Mantel
D.Paul Beatty

Answer  –  D.Paul Beatty

 

 

6. Which leading suppliers of PVC pipes & fittings sector in India has been bestowed with the national record certificate by The Limca Book of Records?
A.Supreme Industries Ltd
B.SWASTIK PIPE LIMITED
C.Astral Poly Technik Ltd
D.Finolex Industries Ltd

Answer  –  D.Finolex Industries Ltd

 

 

7. What is the name of Flipkart Chief Financial Officer has resigned from the company by the end of December?
A.Sanjay Baweja
B.Aakash Moondhra
C.Anup Vikal
D.Vinod Abrol

Answer  –  A.Sanjay Baweja

 

 

8. Which radio broadcasting Programme Executive Abhinay Srivastava has won the first prize in the ‘Community Service Announcement’ category ‘Diary of a Tiger‘ on dwindling forests?
A.AIR Amristar
B.AIR Ahmedabad
C.AIR Allahabad
D.AIR Odisha

Answer  –  C.AIR Allahabad

 

 

9. Which statement is true related to education quality of female when compared to its neighbouring countries?
Statement 1: The literacy rate of women in India is 48%
Statement 2: India falls short in female literacy when compared to its neighbouring countries
A.Only 1
B.Only 2
C.Both 1 and 2
D.Neither 1 nor 2

Answer  –  C.Both 1 and 2

 

 

10. Recently India notified the revised double tax avoidance agreement with which country ?
A.South Korea
B.Japan
C.North Korea
D.UK

Answer – A.South Korea

 

 

11. Union Cabinet has cleared how much percent hike in Dearness Allowance (DA) would be effective from July 2016?
A.4
B.3
C.2
D.1

Answer  – C.2

 

 

12. The Fourth meeting of the Nepal-India Joint Commission began in which place by setting the tone for the minister-level meeting scheduling?
A.Shillong
B.Lucknow
C.Hyderabad
D.New Delhi

Answer  –  D.New Delhi

 

 

13. Which date is observed as World Day for Audiovisual Heritage with the 2016 Theme of “It’s Your Story – Don’t Lose It”?
A.October 29
B.October 26
C.October 28
D.October 27

Answer  –  D.October 27

 

 

14. Who is a five-time Congress MLA from Gauriganj, passed away due to age-related ailments at a hospital in Kanpur?
A.Rajalakshmi
B.Ratnamaha Devi
C.Ranjitha Devi
D.Rajpati Devi

Answer  –  D.Rajpati Devi

 

 

15. The Nightingale of Kashmir has passed away at an age of 89 , Who is she?
A.Raj Begum
B.Rajeshwari
C.Subbulakshmi
D.Savitha Begum

Answer  – A.Raj Begum

 

 

16. Which American technology giant has acquired home-grown Sanovi Technologies to support its cloud offerings for an undisclosed sum?
A.Infocus
B.Apple
C.IBM
D.Canon

Answer  –  C.IBM

 

 

17. Who has been appointed as next President and CEO of Swedish telecom gear maker Ericsson would be effective from January 16, 2017?
A.Borje Ekholm
B.Hyun Chil Hong
C.Satya Nadella
D.Rahul Sharma

Answer  – A.Borje Ekholm

 

 

18. Who has been appointed as chief executive officer (CEO) of The International Hockey Federation (FIH) would be effective from February 2017?
A.Simon Child
B.Jason McCracken
C.Matthew Gohdes
D.Birendra Lakra

Answer  –  B.Jason McCracken

 

 

19. Who has been named as the ‘Stroke Ambassador for India’ was made at the inaugural function of 10th World Stroke Congress (WSC) by Indian Stroke Association ?
A.Sachin Tendulkar
B.MS Dhoni
C.Kapildev
D.Sunil Gavaskar

Answer  –  D.Sunil Gavaskar

 

 

20. Who became The First Indian to be Elected Chairman of GSMA for the two-year period from January 2017 through December 2018?
A.Anil Kapoor
B.Sunil Bharti Mittal
C.Umesh Yadav
D.Uttam Singh

Answer  –  B.Sunil Bharti Mittal

 

 

21. Which state government has announced the names of 54 eminent personalities who have been selected for the Yash Bharti award in recognition of their contributions in their respective field?
A.Uttar Pradesh
B.Manipur
C.Meghalaya
D.Madhya Pradesh

Answer  –  A.Uttar Pradesh

 

 

22. What is the name of portal which was launched by Kolkata-based Srei for construction equipment machinery and services?
A.iMoppo
B.iQuippo
C.iLuippo
D.iNuippo

Answer  –  B.iQuippo

 

 

23. Which bank from UK has launched the service ‘Money2India Europe’ in Sweden, Norway and Denmark to any recipent account based in India?
A.Doha Bank
B.Yes Bank
C.HDFC Bank
D.ICICI Bank

Answer  –  D.ICICI Bank

 

 

24. Which Bank has tied up with ToneTag, a Mobile payment solutions startup to integrate and deploy sound based contactless payments on its mobile wallet?
A.ICICI Bank
B.Punjab National Bank
C.Yes Bank
D.Indus Ind Bank

Answer  –  C.Yes Bank

 

 

25. State-run trading firm MMTC has tied up with seven banks, including ICICI and HDFC Bank, to sell government minted ______________.
A.Indian Copper Coin
B.Indian Bronze Coin
C.Indian Gold Coin
D.Indian Silver Coin

Answer  –  C.Indian Gold Coin

 

 

26. Shri Thaawarchand Gehlot, the Union Minister for Social Justice & Empowerment attended the 23rd Rehabilitation International World Congress at which country being held from 25-27 October,2016?
A.Scotland
B.Switzerland
C.Finland
D.South Africa

Answer  –  A.Scotland

 

 

27. Which country has announced that it would withdraw from the International Criminal Court, the third African country to declare its departure?
A.Botswana
B.Gambia
C.Angolo
D.Benin

Answer  –  B.Gambia

 

 

28. Which country’s government has resigned after the president’s party quit the ruling coalition, inducing fears the Central Asian country could plunge into instability?
A.Kazakhstan
B.Turkmenistan
C.Tajikistan
D.Kyrgyzstan

Answer  –  D.Kyrgyzstan

 

 

29. India along with which country would hold detailed discussions on deeper military cooperations, specifically on joint production of fifth generation fighter aircraft, upgradation of Su-30 MKI planes?
A.United States
B.Russia
C.Germany
D.Afghanistan

Answer  –   B.Russia

 

 

30. The 5th edition of the India-China Cooperation Forum was held at which city, attended more than 100 students and entrepreneurs from India and China?
A.Wuhan
B.Hongkong
C.Beinjing
D.Shanghai

Answer  –  D.Shanghai

 

 

31. Which Chief Minister has announced that the state government has decided to observe 2017 as the “Garib Kalyan Varsh”, with schemes to be spread next year for the poor?
A.Manohar Lal Khattar
B.Akhilesh Yadav
C.Chandra Babu Naidu
D.Jayalalitha

Answer  –  A.Manohar Lal Khattar

 

 

32. The pensioners identity cards given to retired employees would have ____________ as the Home Ministry has cleared a proposal in this regard.
A.Voter Id number
B.Aadhaar Card number
C.National emblem
D.National language

Answer  –  C.National emblem

 

 

33. The one-man judicial committee on which scheme prepared by the Union Government, has submitted its report to Defence Minister Manohar Parrikar?
A.Atal Pension Yojana
B.Stand Up India
C.One Rank One Pension
D.Swachh Bharat

Answer  –   C.One Rank One Pension

 

 

34. Which date is observed as National Ayurveda Day across the country by the Ministry of AYUSH ?
A.October 31
B.October 30
C.October 29
D.October 28

Answer  –  D.October 28

 

 

35. Who is the Goa’s first woman chief minister passed away at an age of 81 ?
A.Manoranjitha
B.Shashikala Kakodar
C.Anjali Gupta
D.Sanjana Devi

Answer  –  B.Shashikala Kakodar

 

 

36. Which person is the World’s Oldest Royal is an Imperial Army veteran who has died recently in Tokyo?
A.Prince Mikasa
B.Prince Nikasa
C.Prince Pikasa
D.Prince Jikasa

Answer  –  A.Prince Mikasa

 

 

37. Which state has the highest life expectancy, according to the data given by the Registrar General of India (RGI)?
A.Manipur
B.Jammu and Kashmir
C.Rajasthan
D.Meghalaya

Answer  –  B.Jammu and Kashmir

 

 

38. Which state became the second Open Defecation Free (ODF) state on October 29, 2016?
A.Uttar Pradesh
B.Arunachal Pradesh
C.Himachal Pradesh
D.Gujarat

Answer  –  C.Himachal Pradesh

 

 

39. Which Chief Minister has announced to remove upper age limit for widows and divorced women who are all applying for government jobs?
A.Devendra Fadnavis
B.Jayalalitha
C.Akhilesh Yadav
D.Chandrababu Naidu

Answer  –  C.Akhilesh Yadav

 

 

40. The Union Home Minister Rajnath Singh has laid the foundation stone of National Institute of Archaeology at which city in Uttar Pradesh?
A.Lucknow
B.Agra
C.Kanpur
D.Noida

Answer  – D.Noida

 

 

41. Union Cabinet given its ex-post facto approval on October 27, 2016 to formation of the Indian Institute of Science Education & Research (IISER) at which place under the Societies Registration Act, 1860?
A.Berhampur, Odisha
B.Hyderabad, Telengana
C.Chandigarh, Punjab
D.Dehradun, Uttarakhand

Answer  –  A.Berhampur, Odisha

 

 

42. Which state players became the champions in the National Cadet Corp (NCC) National Games was held at DG NCC Camp, Delhi?
A.Madhya Pradesh
B.Uttarakhand
C.Punjab
D.West Bengal

Answer  –  C.Punjab

 

 

43. Which report is on the anti-doping methods employed at Rio 2016 has highlighted “serious failings”?
A.UNESCO
B.UNO
C.NASSCOM
D.WAD

Answer  –  D.WADA

 

 

44. Which sea is the World’s largest marine protected area declared in Antarctica that has been agreed by delegates from 24 countries and the European Union?
A.Ross Sea
B.Mawson Sea
C.Scotia Sea
D.Onyx Sea

Answer  –  A.Ross Sea

 

 

45. According to the report Two-thirds of wild animals may go extinct by which year ?
A.2019
B.2020
C.2030
D.2018

Answer  –   B.2020

 

 

46. Which app has been launched by Dr.Jitendra Singh, Union Minister of State for Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space?
A.The Information Online (IO) App
B.The Employers Online (EO) App
C.The Science Online (SO) App
D.The Employees Online (EO) App

Answer  –   D.The Employees Online (EO) App

 

 

47. Which pharma company has acquired 100 percent equity in the US-based eye care specialist Ocular Technologies?
A.Aurobindo Pharma
B.Cipla
C.Sun Pharma
D.Cadila Healthcare

Answer  –  C.Sun Pharma

 

 

48. Who is appointed as chief of Enforcement Directorate, the agency entrusted with probing money laundering cases?
A.Karnal Singh
B.Anoop Singh
C.Arjun Singh
D.Pradeep Singh

Answer  –  A.Karnal Singh

 

 

49. Which Bank has extended a warm felicitation to Ananthakrishna, non-Executive Chairman of the Bank, on his retirement?
A.Indian Overseas Bank
B.Indian Bank
C.Karnataka Bank
D.Punjab National Bank

Answer  –  C.Karnataka Bank

 

 

50. Which person along with Lamiya Aji Bashar were honored with the Sakharov Prize for Freedom of Thought, the European Union’s top human rights award?
A.Naomi Klein
B.Nadia Murad
C.Amal Clooney
D.Angela Davis

Answer  –  B.Nadia Murad

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery