DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 04 Nov. 2016

1. PM Narendra Modi launched “Urja Ganga”, 1500 km long gas pipeline project which costing Rs 51,000 crore to provide piped cooking gas to residents of which place within two years?
A.Nagpur
B.Pune
C.Bareilly
D.Varanasi

Answer  –  D.Varanasi

 

 

2. The 22nd meeting of the Western Zonal Council was held under the chairmanship of Union Home Minister Shri Rajnath Singh in which place?
A.Agartala, Tiripura
B.Mumbai, Maharashtra
C.Ranchi, Jharkhand
D.Imphal, Manipur

Answer  –  B.Mumbai, Maharashtra

 

 

3. Who has been inaugurated the 19th ‘World Peace Conference’ at Nashik in Maharashtra on October 24, 2016?
A.C.Vidyasagar Rao
B.Devendra Fadnavis
C.Snehal Ambekar
D.Suresh Prabhu

Answer  –  A.C. Vidyasagar

 

 

4. Which junction is called as Happiness junction in Bihar’s railway station of the East Central Railway which is inaugurated by the Divisional Railway Manager (DRM) Manoj Kumar Aggarwal?
A.Patna
B.Gaya
C.Muzaffarpur
D.Sonpur

Answer  –  D.Sonpur

 

 

5. India Army team has won a gold medal at Exercise Cambrian Patrol which was organised by the British Army in which country?
A.England
B.Wales
C.Scotland
D.Ireland

Answer  –  B.Wales

 

 

6. Which date is celebrated as United Nations Day with an aim to highlight concrete actions people can take to help achieve the Sustainable Development Goals?
A.October 27
B.October 26
C.October 25
D.October 24

Answer  –  D.October 24

 

 

7. Which date is observed as World Development Information Day every year to draw attention of worldwide public opinion to development problems and the need to strengthen international cooperation to solve them?
A.October 24
B.October 25
C.October 26
D.October 27

Answer  – A.October 24

 

 

8. What is the name of Qatar’s former ruler died at an age of 84 in Palace Coup?
A.Khalifa bin Zayed Al Nahyan
B.Gamal Abdel Nasser
C.Khalifa Bin Hamad Al Thani
D.Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Answer  – C.Khalifa Bin Hamad Al Thani

 

 

9. Which Poet and Pulitzer Prize winning Author has died at an age of 58 in Olympia?
A.Peter Balakian
B.Lucia Perillo
C.Viet Thanh Nguyen
D.William Finnegan

Answer  –   B.Lucia Perillo

 

 

10. Which sports person from Britain has won the US Grand Prix in Austin, Texas on October 23, 2016?
A.John Watson
B.Nico Roseberg
C.Lewis Hamilton
D.Peter Collins

Answer  –  C.Lewis Hamilton

 

 

11. Which cricketer has become only the fifth Indian and third wicket-keeper to complete 9000 runs in One-day Internationals during the third ODI against New Zealand in Mohali on October 23, 2016?
A.Shikhar Dhawan
B.Rohit Sharma
C.Virat Kohli
D.MS Dhoni

Answer  –  D.MS Dhoni

 

 

12. What is the name of China’s space lab which is orbiting the Earth with two astronauts on board has successfully launched a micro-satellite which weighs 47 kilograms?
A.Tiangong-2
B.Tiangong-1
C.Miangong-2
D.Miangong-1

Answer  –  A.Tiangong-2

 

 

13. Who has been appointed as the chairperson of the Jammu & Kashmir Human Rights Comission by the J&K Governor N N Vohra?
A.Rani Singh Nair
B.Arvind Panagariya
C.H.L. Dattu
D.Bilal Nazki

Answer  – D.Bilal Nazki

 

 

14. What is the name of new Rear Admiral who took charge as the Flag Officer Submarines on October 24, 2016?
A.Sourendra Nath Kohli
B.Bhaskar Sadashiv Soman
C.Ram Dass Katari
D.Vennam Srinivas

Answer  –  D.Vennam Srinivas

 

 

15. Which former Brazilian footballer holds the Guinness World Record for the most number of goals scored by an individual in a specified period?
A.Carlos Alberto Torres
B.Edson Arantes do Nascimento
C.Thiago Silva
D.Paulo Roberto Falcão

Answer  –  B.Edson Arantes do Nascimento

 

 

16. Which doctor along with CS Yadav of department of orthopaedics, from the AIIMS have been chosen for Dr. Bidhan Chandra Roy Award Roy Award for excellence in the field of medicine?
A.Pankaj Garg
B.Ravi Sharma
C.M.C. Misra
D.Randeep Guleria

Answer  –   D.Randeep Guleria

 

 

17. Which company’s Chairman Kumar Mangalam Birla pledged an investment of Rs. 20,000 crore for the state of MP in sectors like retail, telecom and cement?
A.Dalmia Cement
B.Bharti Cement
C.TATA
D.Aditya Birla Group

Answer  –  D.Aditya Birla Group

 

 

18. What is the name of India’s first startup magazine which was founded by Adhish Verma and Arunraj Rajendran?
A.Bridge
B.Cofounder
C.Cosmopolitan Magazine
D.Pathfinder

Answer  –  B.Cofounder

 

 

19. Which organisation has introduced a paperless SIP (Systematic Investment Plan) facility for mutual fund (MF) investors?
A.SIDBI
B.SEBI
C.NSE
D.BSE

Answer  –  D.BSE

 

 

20. Which country’s parliament has passed a law to ban the sale, import and production of alcohol in the country under Article 14?
A.Afghanistan
B.Iraq
C.Iran
D.Tajikistan

Answer  –  B.Iraq

 

 

21. Central government is planning to fast-track four projects in Indus river basin to increase irrigation area in which state by nearly 2.05 lakh acres?
A.Madhya Pradesh
B.Gujarat
C.Jammu and Kashmir
D.Rajasthan

Answer  –  C.Jammu and Kashmir

 

 

22. Which Police force has celebrated its 55th raising day on October 24th2016?
A.Indian Police Academy
B.Indo Tibetan Border Police
C.Assam Riffle Police Force
D.Delhi Police

Answer  –  B.Indo Tibetan Border Police

 

 

23. How much amount has been invested by the Union Government to boost Road, Inland, Water Transport facilities in Assam?
A.Rs.1 Lakh Crore
B.Rs.2 Lakh Crore
C.Rs.3 Lakh Crore
D.Rs.2.5 Lakh Crore

Answer  –  A.Rs.1 Lakh Crore

 

 

24. Which famed American anti-war activist has died in his home in Santa Monica at an age of 76?
A.Pete Burns
B.Lemmy Kilmister
C.Gene Wilder
D.Tom Hayden

Answer  –   D.Tom Hayden

 

 

25. Which city became the fifth Indian city to be ratified as a venue for next year’s Under-17 football World Cup?
A.Hyderabad
B.Dispur
C.Guwahati
D.Amristar

Answer  –  C.Guwahati

 

 

26. Which gas has attained globally averaged concentration in the atmosphere reached 400 parts per million for the first time in 2015 and 2016?
A.Helium
B.Hydrogen
C.Methane
D.Carbondioxide

Answer  – D.Carbondioxide

 

 

27. ISRO started a series of ground and aerial tests linked to the critical Moon landing of which space probe at Challakere in Chitradurga district?
A.Jugnu – 3
B.Bhaskara – 3
C.Chandrayaan – 2
D.Aryabhatta – 2

Answer  – C.Chandrayaan – 2

 

 

28. Who has been appointed as the next non-executive chairman of South Indian Bank would be effective from first week of November?
A.Abhijit Gupta
B.Salim Gangadharan
C.Bimal Jalan
D.Raghuram Rajan

Answer  –  B.Salim Gangadharan

 

 

29. Which Tata group chairman has been removed from his post and Ratan Tata is named as interim chairman for four months?
A.Cyrus Pallonji Mistry
B.Yogesh Chander Deveshwar
C.Rajan Pillai
D.Padma Singh Isaac

Answer  –  A.Cyrus Pallonji Mistry

 

 

30. Who has been appointed as the next High Commissioner of India to Australia?
A.Dr. Akilesh M. Gowda
B.Dr. Akash M. Gowardan
C.Dr. Akash M. Gowda
D.Dr. Ajay M. Gondane

Answer  –  D.Dr. Ajay M. Gondane

 

 

31. Which body builder from Ramagondanahalli was crowned as Mr. Asia 2016 at the 5th Phil-Asia bodybuilding championships held in Philippines?
A.Sunny Sharma
B.G. Balakrishna
C.Manohar Aich
D.Diwakar

Answer  –  B.G. Balakrishna

 

 

32. Which General Insurance Company has entered into a tie-up with Maruti Insurance Broking Pvt Ltd (MIBL) to offer motor insurance to buyers of Maruti Suzuki cars?
A.HDFC ERGO
B.ICICI Prudential
C.Bharti Axa
D.Aditya Birla Life

Answer  –  A.HDFC ERGO

 

 

33. The Department of Industrial Policy & Promotion (DIPP) notified how much percent for foreign direct investment in ‘other financial services’ carried out by Non-Banking Finance companies (NBFCs)?
A.50 percent
B.25 percent
C.100 percent
D.75 percent

Answer  –   C.100 percent

 

 

34. What is the name of 4th edition of Indo- Sri Lanka Military Exercise is being conducted at Sinha Regimental Centre in Ambepussa, Sri Lanka?
A.Exercise Maitree 2016
B.Yudh Abhyas 2016
C.Mitra Shakti 2016
D.Indra 2016

Answer  –   C.Mitra Shakti 2016

 

 

35. What is the name of service which was launched by Finance Minister Arun Jaitley for quarterly Tax Deducted at Source (TDS) for salaried class?
A.MMS Alert Service
B.SMS Alert Service
C.Account Alert Service
D.Deduction Alert Service

Answer  – B.SMS Alert Service

 

 

36. How many apps has been augmented for the assembly elections of Assam, Kerala, Puducherry, Tamil Nadu and West Bengal to make the election process smooth, effective and transparent?
A.6
B.5
C.4
D.3

Answer  –  D.3

 

 

37. Which service voters would receive their ballots through the internet from the Election Commission (EC) in the upcoming assembly elections?
A.Indian Navy
B.Indian Coast Guards
C.Indian Armed Forces
D.Indian Railways

Answer  –  C.Indian Armed Forces

 

 

38. Which statement is true related to Re-examine of 1995 verdict on Hindutva by Supreme Court?
Statement 1. The issue has been referred by a six – judge bench
Statement 2. The 1995 judgment defined Hindutva ‘as a way of life and not a religion’
A.Both 1 and 2
B.Only 2
C.Only 1
D.Neither 1 or 2

Answer  –  B.Only 2

 

 

39. Which country has topped in the World Giving Index 2016 ?
A.UK
B.Myanmar
C.UAE
D.Australia

Answer –  B.Myanmar

 

 

40. Which minister has chaired The 64th Meeting of the Central Advisory Board of Education (CABE) was held in New Delhi?
A.Suresh Prabhu
B.Smriti Irani
C.Narendra Modi
D.Prakash Javadekar

Answer  –  D.Prakash Javadekar

 

 

41. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the four day long First National Tribal Carnival-2016 in which place?
A.Dispur
B.Bhubaneshwar
C.Hyderabad
D.New Delhi

Answer  –  D.New Delhi

 

 

42. Which state high court has recently ordered a complete ban on the sale of whitener in the state following the death of a teenager because of sniffing as an addiction?
A.Rajasthan
B.Madhya Pradesh
C.Uttar Pradesh
D.Uttarakhand

Answer  –  D.Uttarakhand

 

 

43. Which state government alongwith Japanese International Cooperation Agency (JICA) inked a Memorandum of Cooperation called ‘Record of Discussions‘ on ‘Capacity enhancement for sustainable Agriculture and Irrigation Development of that state?
A.Meghalaya
B.Tiripura
C.Mizoram
D.Nagaland

Answer  –  C.Mizoram

 

 

44. Which student of Delhi Public School (DPS) has launched an initiative ‘Bagit challenge‘ to involve schools in the national mission towards cleanliness?
A.Akshay Kumar
B.Akshat Prakash
C.Amit Singh
D.Gourav Seth

Answer  –  B.Akshat Prakash

 

 

45. What is the new scheme has been launched by The Ministry of Science and Technology by empowering Small and Women Farmers with Science Implementation?
A.Farm-VIDHAN
B.Green-LIFE
C.Bhoomi-VIDHAN
D.Biotech-KISAN

Answer  –  D.Biotech-KISAN

 

 

46. What is the rank of India out 190 countries in World Bank Group’s annual report on the ease of doing business 2017 with a theme Equal Opportunity for All?
A.130
B.120
C.111
D.121

Answer  –  A.130

 

 

47. What is the rank positioned by India in the World Economic Forum’s Global Gender Gap Report 2016?
A.70th
B.67th
C.78th
D.87th

Answer  –  D.87th

 

 

48. Which minister has announced a three days visit to Bahrain for the discussion on terrorism and other bilateral issues between the countries?
A.Sushma Swaraj
B.Rajnath Singh
C.Narendra Modi
D.Suresh Prabhu

Answer  – B.Rajnath Singh

 

 

49. What is the name of freedom fighter who has passed away at an age of 87 in Shirodi, Goa?
A.Saran Sharma
B.Chandrakant Kenkre
C.Heisnam Kanhailal
D.Syed Shamsul Haq

Answer  –  B.Chandrakant Kenkre

 

 

50. Which Brazilian football giant has died at an age of 72 by following a heart attack recently?
A.Jerzy Szacki
B.Carlos Alberto
C.Fulton Walker
D.Anthony Foley

Answer  –  B.Carlos Alberto

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery