Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 03 Nov. 2016

1.Which date is observed as Police Commemoration Day every year to honors the memory of Indian police personnel killed by Chinese soldiers in 1959?
A.October 19
B.October 20
C.October 22
D.October 21

Answer  –   D.October 21

 

2.What is the author of book titled The Sleepwalker’s Dream narrates the journey of a group of militants towards an elusive freedom?
A.Arundhati Roy
B.Dhrubajyoti Borah
C.Vikram Seth
D.Chetan Bhagat

Answer  –  B.Dhrubajyoti Borah

 

3.Which former Indian cricketer is the only captain in ODI history to score a double ton, while leading India against the West Indies in 2011?
A.Virender Sehwag
B.Sourav Ganguly
C.Sachin Tendulkar
D.Rahul Dravid

Answer  – A.Virender Sehwag

 

4.India bagged silver and bronze medal in the 56kg weight category in the IWF Youth (Boys & Girls) World Weightlifting Championships was held at which place?
A.Chittagong, Bangladesh
B.Jurong, Singapore
C.Penang, Malaysia
D.Jakarta, Indonesia

Answer  –  C.Penang, Malaysia

 

5.Which university has developed a protein-enriched rice variety especially for children in the tribal-dominated places?
A.National Backward Krishi Vidyapeeth, Solapur
B.Indira Gandhi Krishi Vishwavidyalay, Chattisgarh
C.Punjab Agricultural University, Ludhiana
D.Mahatma Phule Krishi Vidyapeeth, Rahuri

Answer  –  B.Indira Gandhi Krishi Vishwavidyalay, Chattisgarh

 

6.What is the name of Fast Patrol Vessel Indian Coast Guard Ship which was commissioned under the Director-General of Coast Guard Rajendra Singh?
A.Aadesh class
B.Rani Abbakka
C.Rani Gaidinliu
D.Aryaman

Answer  –  C.Rani Gaidinliu

 

7.Which company announced to acquire Butler America Aerospace for USD 85 million to strengthening its position in the aerospace and defence engineering services space?
A.HCL
B.Lenovo
C.Sony
D.Acer

Answer  –  A.HCL

 

8.Which limited would spend $500 million to buy Appirio Inc., an Indianapolis, US-based cloud services firm?
A.ASUS
B.HP
C.Wipro
D.Apple

Answer  –  C.Wipro

 

9.The Election Commission of India holds the first ever International Conference on Voter Education was held at which place?
A.Udaipur
B.Raipur
C.Ranchi
D.New Delhi

Answer  –  D.New Delhi

 

10.What is the name of Regional Connectivity Scheme has been launched by the Civil Aviation Ministry?
A.SUDAY
B.UDAY
C.UDAN
D.UDAM

Answer  –  C.UDAN

 

11.Heritage Rail Tourism Conference was organized by Indian Railways jointly with Asia Pacific Heritage & Rail Tourism Organization (APHRTO) was held at which place? 
A.New Delhi
B.Hyderabad
C.Bhubaneshwar
D.Gandhi Nagar

Answer  –   A.New Delhi

 

12.Which country along with Indian Joint Committee established under the Scientific and Technological Cooperation Agreement re-launch cooperation in the sectors of science, technology and innovation?
A.Germany
B.Brazil
C.Italy
D.Japan

Answer  –  C.Italy

 

13.Which infrastructure based company has signed MoU with the Maharashtra government for Nagpur smart city project?
A.Ashoka Buildcon
B.Godrej Properties
C.Oberoi Realty
D.Larsen & Toubro (L&T)

Answer  –   D.Larsen & Toubro

 

14.What is the name of activist who formed a new political party named People’s Resurgence and Justice Alliance (PRJA) ahead of the Assembly polls in Manipur in 2017?
A.Rahul Eswar
B.Irom Sharmila
C.Manasi Pradhan
D.Piyush Manush

Answer  –  B.Irom Sharmila

 

15.Which country’s Electronic Media Regulatory Authority decided to enforce a complete ban on Indian TV and radio contents from October 21, 2016?
A.Bangladesh
B.China
C.Afghanistan
D.Pakistan

Answer  – D.Pakistan

 

16.What is the position of Mumbai among 15 global cities in terms of total wealth which was released by the New World Wealth?
A.7th
B.14th
C.8th
D.15th

Answer  –  B.14th

 

17.Which bank’s relaxed foreign investment norms in financial services firms, startups and in investments by foreign regulated capital investors?
A.RBI
B.NABARD
C.SIDBI
D.SBI

Answer  –  A.RBI

 

18.What is the name of technology investment firm, the former Former HCL Technologies Ltd. CEO Anant Gupta launched a Rs.100 crore investment fund to invest in start-ups focused on digital technologies?
A.TECHCELX
B.BINFEX
C.SQUAREX
D.LOGITECH

Answer  –  A.TECHCELX

 

19.Which city council bestowed honorary citizenship on His Holiness the Dalai Lama despite strong objections from Chinese government?
A.Verona
B.Venice
C.Rome
D.Milan

Answer  –  D.Milan

 

20.Who has been conferred with the Lifetime Achievement award by The Sports Journalists’ Association of Mumbai (SJAM)?
A.Sachin Tendulkar
B.Kapil Dev
C.Sourav Ganguly
D.Sunil Manohar Gavaskar

Answer  – D.Sunil Manohar Gavaskar

 

21.What is the name of Vice Admiral, NM takes over as Director General of Naval Operations on October 21, 2016?
A.D K Joshi
B.SN Ghormade
C.Sunil Lamba
D.K. S. Ghandhi

Answer  –  B.SN Ghormade

 

22.Which personality from Japan was elected as the Ninth president of the International Gymnastics Federation at the 81st FIG Congress in Tokyo?
A.Ichiro Suzuki
B.Yoko Ono
C.Morinari Watanabe
D.Akihito

Answer  –  C.Morinari Watanabe

 

23.Supreme Court freezed which organization’s financial powers has appointed independent auditor?
A.BCCI
B.CAG
C.ISRO
D.Hight Court

Answer  – A.BCCI

 

24.What is the name of Veteran Assamese journalist has died at an age of 96 in Guwahati who is an advisor of the vernacular daily Dainik Pratidin?
A.Aroon Tikekar
B.Babu Bharadwaj
C.Yogendra Bali
D.Tilak Hazarika

Answer  –   D.Tilak Hazarika

 

25.What is the name of wolf has been chosen as the official mascot of the upcoming FIFA football World Cup which will be held in Russia in 2018?
A.Yuvivaka
B.Zabivaka
C.Casavika
D.Yobinaka

Answer  –  B.Zabivaka

 

26.Which state has recently joined with Kochi and Navi Mumbai as one of the venues to host next year’s FIFA U-17 World Cup after it received the green signal from a high-level delegation of football’s world body?
A.West Bengal
B.Goa
C.Odisha
D.Kerala

Answer  –  B.Goa

 

27.What is the name of cyclone made a landfall in south China’s Guangdong Province triggering sudden downpours in several cities?
A.Typhoon Haima
B.Typhoon Nida
C.Typhoon Damrey
D.Typhoon Haiyan

Answer  –   A.Typhoon Haima

 

28.Which wildlife sanctuary has seen with Smooth coated otter for the first time in the mangrove forest?
A.Krishna Wildlife Sanctuary, Andhra Pradesh
B.Bhadra Wildlife Sanctuary, Karnataka
C.Chinnar Wildlife Sanctuary, Kerala
D.Shoolpaneshwar Wildlife Sanctuary, Gujarat

Answer  –  A.Krishna Wildlife Sanctuary, Andhra Pradesh

 

29.What is the name of mobile app which was launched by The Environment Pollution Control Authority (EPCA) by aiming to improve air quality with public participation?
A.Hawa Gunavatta
B.Hawa Zindagi
C.Achchhee hava
D.Hawa Badlo

Answer  –  D.Hawa Badlo

 

30.What is the name of eighteenth Indian Coast Guard Ship in the series of twenty Fast Patrol Vessels, which is designed and built by Cochin Shipyard Limited?
A.Aryaman
B.Athiyaman
C.Akash
D.Akilesh

Answer  –  A.Aryaman

 

31.What is the name of company which is a subsidiary of National Dairy Development Board (NDDB) has unveiled a vaccine to fight against tapeworms in pigs?
A.Indian Sericulture Ltd
B.Indian Horticulture Ltd
C.Indian Dairy Ltd
D.Indian Immunologicals Ltd

Answer  –   D.Indian Immunologicals Ltd

 

32.Which company has acquired UK-based two-wheeler maker BSA Company for Rs. 28 crore?
A.Mahindra & Mahindra
B.Hyundai
C.Honda
D.Suzuki

Answer  –  A.Mahindra & Mahindra

 

33.Which former IFS officer has been appointed as the next Ambassador of lndia to the kingdom of Spain?
A.R. Kalyana Sundaram
B.E. Sripathi Vengadesh
C.D. Ganesh Vinayak
D.D. Bala Venkatesh Varma

Answer  –   D.D. Bala Venkatesh Varma

 

34.Which organisation has celebrated Wonder Woman’s 75th birthday by naming the comic book character as its new honorary ambassador for the empowerment of women and girls?
A.UNESCO
B.The United Nations
C.International Monetary Fund
D.UNICEF

Answer  –  B.The United Nations

 

35.Which sports person was awarded with the European Golden Shoe after scoring 40 goals for Barcelona in last season?
A.David Beckham
B.Christiano Ronaldo
C.Luis Suarez
D.Neymar

Answer  –  C.Luis Suarez

 

36.Which company has set up a cyber security engagement centre (CSEC) in New Delhi to work with partners in identifying and responding to cyber threats in India?
A.Lenovo
B.Dell
C.Apple
D.Microsoft

Answer  –  D.Microsoft

 

37.Which private based bank has raised Rs. 500 crore through rupee-denominated bonds from overseas investors?
A.Indus Ind Bank
B.HDFC
C.ICICI
D.Yes Bank

Answer  –  B.HDFC

 

38.How much loan agreement has signed by the Union Government with the World Bank for construction of the Eastern Dedicated Freight Corridor (EDFC)-III project?
A.$650 million
B.$600 million
C.$570 million
D.$470 million

Answer  –  A.$650 million

 

39.Which state government has signed an agreement with the Monetary Authority of Singapore (MAS) to promote innovation in financial services in their respective markets?
A.Madhya Pradesh
B.Arunachal Pradesh
C.Himachal Pradesh
D.Andhra Pradesh

Answer  –  D.Andhra Pradesh

 

40.Who is the Minister of State (Independent charge) for Culture and Tourism chaired the “First Meeting of the Re-constituted Central Advisory Board on Culture (CABC)?
A.Dr. Uma Shankar
B.Dr. Akash Ajay
C.Dr. Mahesh Sharma
D.Dr. Vijay Kumar

Answer  –   C.Dr. Mahesh Sharma

 

41.Prime Minister Narendra Modi inaugurated the International Terminal at which airport on October 22, 2016?
A.Kochi Airport
B.Harni Airport
C.Chennai Airport
D.Mumbai Airport

Answer  –  B.Harni Airport

 

42.How many member committee has been formed by The Union Government to keep a close watch on the bird flu situation which has so far killed 24 birds in New Delhi?
A.Four
B.Five
C.Two
D.Three

Answer  –  D.Three

 

43.Which country has warned India against breaching Indus Water Treaty which was announced by Foreign Office spokesperson Nafees Zakaria?
A.Bangladesh
B.Saudi Arabia
C.Pakistan
D.Afghanistan

Answer  –  C.Pakistan

 

44.What is the price of gold bonds would be less than the nominal value and it would be sold through banks, Stock Holding Corporation of India, designated post offices and stock exchanges?
A.Rs.50 per gram
B.Rs.60 per gram
C.Rs.65 per gram
D.Rs.70 per gram

Answer  –  A.Rs.50 per gram

 

45.The First ever three day long Global Conference to Strengthen Arbitration and Enforcement in India was held in which place?  
A.Ranchi
B.Panaji
C.New Delhi
D.Hyderabad

Answer  –  C.New Delhi

 

46.What is the name of festival is being celebrated by the Monpa Tribe domiciled in the state of Arunachal Pradesh?
A.Losar
B.Cheiraoba
C.Heikru Hitongba
D.Gang-Ngai

Answer  –  A.Losar

 

47.The Financial Action Task Force (FATF) and the G20 Anti-Corruption Working Group (ACWG) held a 6th joint Experts Meeting on Corruption in which country? 
A.Ottawa, Canada
B.New Delhi, India
C.Paris, France
D.Geneva, Switzerland

Answer  –  C.Paris, France

 

48.Which bank has sanctioned Rs 19,702 crore loan to National Water Development Agency (NWDA) for 50 irrigation projects?
A.NABARD
B.SIDBI
C.State Bank Of India
D.Bank of India

Answer  –  A.NABARD

 

49.Which state to launch country’s first indigenous olive oil brand after by eight years of harnessing olive saplings brought from Israel?
A.Gujarat
B.Madhya Pradesh
C.Uttarakhand
D.Rajasthan

Answer  –  D.Rajasthan

 

50.How much amount imposed fine on Airtel, Vodafone and Idea mobile network companies for denying connectivity to Jio?
A.Rs.4,050 crore
B.Rs.3,050 crore
C.Rs.2,050 crore
D.Rs.3,500 crore

Answer  –  B.Rs.3,050 crore

 

 

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery