Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 01 Nov. 2016

1. What is the name of cyclone battered wide areas of the country’s main island of Luzon in Philippines?
A.Typhoon Yolanda
B.Typhoon Nida
C.Typhoon Sarika
D.Typhoon Haiyan

Answer  – C.Typhoon Sarika

 

 

2. India’s ODI against which country at Dharamshala is the team’s 900th making it the world first side to achieve a milestone?
A.Sri Lanka
B.New Zealand
C.South Africa
D.Bangladesh

Answer  –  B.New Zealand

 

 

3. Which magnificent species could finally get some protection with the IUCN is all set to declare it a ‘critically endangered’ species?
A.Asiatic Lion
B.Bengal Tiger
C.Hangul
D.Red Panda

Answer  – C.Hangul

 

 

4. What is the name of largest freshwater lake is situated in North America?
A.Lake Tanganyika
B.Lake Baikal
C.Lake Superior
D.Lake Mansarovar

Answer  – C.Lake Superior

 

 

5. Which organisation has launched the skill development digital platform “UNO Learn” to offer skill development courses from industry experts and universities?
A.Ideal Way International
B.Game Changer International
C.Success Life International
D.Positive Shift International

Answer  –  D.Positive Shift International

 

 

6. Which institute group of students has been developing drones using indigenous hardware and software under the initiative of its Aerial Robotics?
A.IIT New Delhi
B.IIT Mumbai
C.IIT Chennai
D.IIT Kharagpur

Answer  –  D.IIT Kharagpur

 

 

7. Which country has successfully launched a spacecraft carrying two astronauts, in its longest-ever manned space mission?
A.United States
B.Japan
C.China
D.India

Answer  –  C.China

 

 

8. Which Senior diplomat was appointed Ambassador to United Arab Emirates on October 18 2016 by the External Affairs Ministry?
A.Navdeep Singh Suri
B.Sudeep Singh
C.Anoop Singh
D.Ashish Mehta

Answer  –  A.Navdeep Singh Suri

 

 

9. Who took charge as the member of the ICC’s powerful Finance and Commercial Affairs committee after completion of the global cricket body’s board meeting in Cape Town?
A.J Balakrishnan
B.N Srinivasan
C.Anurag Thakur
D.Shashank Manohar

Answer  –   C.Anurag Thakur

 

 

10. Who has been appointed as Member Secretary of Law Commission of India by the President Pranab Mukherjee?
A.Sanjay Singh
B.Anil Singh
C.Rajnath Singh
D.Ravindar Singh

Answer  –  A.Sanjay Singh

 

 

11. Which company is the India’s most valuable company with a market capitalization of Rs.4.66 trillion, followed by Reliance Industries Ltd?
A.Cognizant
B.TCS
C.Wipro
D.HP

Answer  –  B.TCS

 

 

12. Which country has opened the first sanctuary with Guida and Maia for elephants to provide a home for an estimated 50 circus animals from across the region?
A.Brazil
B.Australia
C.Philippines
D.Indonesia

Answer  – A.Brazil

 

 

13. Who have been nominated as Member of Rajya Sabha and have taken oath in the presence of Rajya Sabha Chairman Md. Hamid Ansari in the Parliament House?
A.Roopa Ganguly and Ganeshan
B.Mallika Pooja and Ilangesan
C.Roopa Devi and Ilanganesan
D.Malika Ganguly and Ganeshan

Answer  –  A.Roopa Ganguly and Ganeshan

 

 

14. Prime Minister has inaugurated three state-run mega hydro power of 1,752 MW capacity in the state during his day-long maiden visit to which state?
A.Uttar Pradesh
B.Andhra Pradesh
C.Madhya Pradesh
D.Himachal Pradesh

Answer  –  D.Himachal Pradesh

 

 

15. Sixteen countries are slated to participate in the 5th Physical Agility and Combat Efficiency System military exercises began on October 18, 2016 in which place?
A.Karachi
B.Lahore
C.Kabul
D.Kathmandu

Answer  –  B.Lahore

 

 

16. Which octogenarian freedom fighter died at an age of 88 due to age-related illness at Bikaner in Rajasthan?
A.Gursewak Singh
B.Niranjan
C.Jhanwar Lal Harsh
D.Nalinidhar Bhattacharyya

Answer  – C.Jhanwar Lal Harsh

 

 

17. Which Indian spinner has completed his 50 ODI wickets in India’s 900th One Day International match in the India vs New Zealand – 1st ODI?
A.Umesh Yadav
B.Ravindra Jadeja
C.Ravichandiran Aswin
D.Amit Mishra

Answer  –  D.Amit Mishra

 

 

18. Which tennis player retained the top spot with 12.900 points in the Association of Tennis Professionals (ATP) rankings released recently?
A.Roger Federer
B.Rafael Nadal
C.Novak Djokovic
D.Sania Mirza

Answer  –  C.Novak Djokovic

 

 

19. How many medals have been clinched by the Indian Wrestlers at the sixth edition of the TAFISA World Games in Jakarta, Indonesia?
A.Six
B.Five
C.Three
D.Four

Answer  –  D.Four

 

 

20. Scientists have developed a new world-first optical sensor that could quickly detect which vitamin deficiency?
A.Vitamin D
B.Vitamin K
C.Vitamin B12
D.Vitamin B1

Answer  –  C.Vitamin B12

 

 

21. Which Indian Ace shuttler received a rare honour for an Indian sport sperson with her appointment as a member of the International Olympic Committee’s (IOC) Athletes’ Commission?
A.Ashwini Ponnappa
B.Parupalli Kashyap
C.Saina Nehwal
D.Jwala Gutta

Answer  – C.Saina Nehwal

 

 

22. Which former cricketer of Sri lanka was named as brand ambassador of the third edition of the STAIRS School Football League (SSFL) which would begin from October 19, 2016?
A.Sanath Jayasuriya
B.Muttiah Muralitharan
C.Kumar Sangakkara
D.Mahela Jayawardane

Answer  –  A.Sanath Jayasuriya

 

 

23. Who has been awarded with 44th annual Chaplin Award at the annual Chaplin Award gala announced by The Film Society of Lincoln Center?
A.Michael Douglas
B.Robert De Niro
C.Morgan Freeman
D.Robert Redford

Answer  –   B.Robert De Niro

 

 

24. Which express is the world’s most luxurious train owned and operated by IRCTC, received the 2016 Seven Star Luxury Hospitality and Lifestyle Awards at Marbella in Spain?
A.Shatabdi Express
B.Kranti Express
C.Chennai Express
D.Maharajas’ Express

Answer  –  D.Maharajas’ Express

 

 

25. Which company has launched its first locally designed, engineered and produced battery electric bus series Circuit?
A.Hyundai
B.TVS Motor
C.Tata Motors
D.Ashok Leyland

Answer  –  D.Ashok Leyland

 

 

26. Which Indian pharmaceutical company has signed a memorandum of agreement for South Africa’s first bio-similars manufacturing facility to be set up at a cost of nearly $91 million?
A.Dr.Reddy’s Laboratories
B.Cipla
C.Cadila Healthcare
D.Aurobindo Pharma

Answer  –  B.Cipla

 

 

27. Which organization has launched the survey to seek quantitative information on order books, inventories and capacity utilization of companies in the manufacturing sector, a key input for monetary policy formulation?
A.IMF
B.NABARD
C.SEBI
D.RBI

Answer  – D.RBI

 

 

28. Which organization has appointed a three-member panel to look into National Spot Exchange (NSEL) scam?
A.IMF
B.NABARD
C.SIDBI
D.SEBI

Answer  – D.SEBI

 

 

29. Which international organization of countries has expressed commitment to combat terrorism in all its forms and manifestations?
A.BIMSTEC
B.RIMPAC
C.APFIC
D.APEC

Answer  –  A.BIMSTEC

 

 

30. Which country has announced the dissolution of Parliament and decided to conduct elections during November 2016?
A.Dubai
B.Qatar
C.Kuwait
D.Malaysia

Answer  – C.Kuwait

 

 

31. Which building is recently announced as the world’s tallest Lego Structure?
A.Burj Khalifa
B.Twin Tower
C.Imperial Building
D.Eiffel Tower

Answer  –  A.Burj Khalifa

 

 

32. Name the missile which India is finally to operate its long awaited nuclear weapons triad – the capability to launch nukes from land, air and sea?
A.INS Vikramaditya
B.INS Arihant
C.INS Dhruva
D.INS Karuda

Answer  – B.INS Arihant

 

 

33. Which month is considered as the hottest month on record as per the data provided by the Goddard Institute for Space Studies (GISS), under NASA?
A.September
B.August
C.July
D.June

Answer  –  A.September

 

 

34. What is the name of Former president of the National Indian Congress and husband of Mahatma Gandhi’s granddaughter passed away at an age of 83?
A.Priyanka Gandhi
B.Maya Carina
C.Vijaya Bharati
D.Mewa Ramgobin

Answer  – D.Mewa Ramgobin

 

 

35. Which city is became the first Indian city to be officially declared as one of the venues for hosting the 2017 FIFA U-17 World Cup?
A.Ranchi
B.Hyderabad
C.Kochi
D.Trivandrum

Answer  – C.Kochi

 

 

36. Which country’s boxing council has been inducted into the World Boxing Organisation with voting rights in the WBO’s annual convention at Puerto Rico?
A.United States
B.India
C.United Kingdom
D.Russia

Answer  –  B.India

 

 

37. What is the overall level for the particulate matter (PM) which is recorded in Delhi as per System of Air Quality and Weather Forecasting and Research (SAFAR)?
A.2.5
B.2.0
C.3.5
D.3.0

Answer  – A.2.5

 

 

38. The Union Ministry of Road Transport & Highways has made it mandatory for all automobile manufacturers to provide emission and noise pollution details for every vehicle they produce by which month as a deadline?
A.April 2017
B.May 2017
C.December 2016
D.January 2017

Answer  – A.April 2017

 

 

39. Which company recently announced the world’s first 5G Modem, called the Snapdragon X50 by the year of 2018?
A.Motorola
B.Dreamchip Electronics
C.Qualcomm
D.ARM Holdings

Answer  – C.Qualcomm

 

 

40. Which company have developed the the first technology that recognises the words in a conversation as well as humans do?
A.Lenovo
B.Dell
C.Microsoft
D.Apple

Answer  – C.Microsoft

 

 

41. Which Laboratory’s scientists have developed a novel way of producing electricity from water at room temperature without using any power or chemicals?
A.National Chemical Laboratory, Pune
B.Physical Research Laboratory, Ahmedabad
C.National Physical Laboratory, New Delhi
D.Industrial Toxicology Research Centre, Lucknow

Answer  – C.National Physical Laboratory, New Delhi

 

 

42. What is the name of the newest Car Nicobar-class fast attack craft which has commissioned by The Indian Navy?
A.INS Tabar
B.INS Sukra
C.INS Sudhir
D.INS Tihayu

Answer  –D.INS Tihayu

 

 

43. What is the name of largest startups has announced to acquire a social chat platform Chatimity to developed artificial intelligence (AI) and chatbot technology at an undisclosed amount?
A.Bolt
B.Freshdesk
C.Educart
D.SuVitas

Answer  –B.Freshdesk

 

 

44. Which homegrown online travel company announced to acquired rival Indiantravel company Ibibo at an undisclosed amount to form the country’s biggest online travel company?
A.Cleartrip.com
B.Redbus.in
C.OLA cabs
D.MakeMyTrip

Answer  –  D.MakeMy Trip

 

 

45. Which Indian woman wrestler was appointed as a Deputy Superintendent of Police (DSP) in Haryana Police by Haryana Government?
A.Sakshi Malik
B.VineshPhogat
C.BabitaKumari
D.GeetaPhogat

Answer  – D.Geeta Phogat

 

 

46. What is the name of urologist was elected as the new President of the North Zone of Urology Society of India (NZUSI) on October 18, 2016 at the conclusion of a three-day annual conference?
A.P.K. Patnaik
B.R.K Nandakumar
C.S. P Rajkumar
D.S. P Yadav

Answer  – D.S. P Yadav

 

 

47. Which bank has been conferred with “Special Award for Excellence in MSME lending” for its performance in lending to the MSME sector during the year 2013-14 and 2014-15?
A.State Bank of Patiala
B.State Bank of Travancore
C.State Bank of Mysore
D.State Bank of Kochi

Answer  – A.State Bank of Patiala

 

 

48. Which company has won The Sustainable Manufacturing of Make in India Award at the Make in India Awards 2016?
A.Amul
B.Tata Steels
C.Dalmia Cement
D.Brittania

Answer  –  B.Tata Steels

 

 

49. What is the range of slab rate structure has been proposed by the union government of the Goods and Service tax at a meeting of the GST Council?
A.0 to 21 %
B.1 to 26 %
C.0 to 26%
D.0.1 to 21%

Answer  –C.0 to 26%

 

 

50. India has become which position as per the forecast by the International Air Transport Association in the world?
A.First
B.Second
C.Third
D.Fourth

Answer  –  C.Third

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery