Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 26 Oct 2016

1. Which of the following country to host the Asian ministerial conference for disaster risk reduction on November 3-5 , 2016 ?
A.India
B.Pakistan
C.USA
D.China

Answer – A.India

 

 

2. The five-day long Durga Puja was celebrated by the Hindu community in which state of India?
A.Madhya Pradesh
B.Himachal Pradesh
C.Megalaya
D.Nagaland

Answer  –  D.Nagaland

 

 

3.Which centre has been launched by the Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis which spread over 7,000 square feet at Nariman Point in south Mumbai?
A.MCIA
B.MICA
C.MAIC
D.MIAC

Answer  –  A.MCIA

 

 

4. Which board had been reconstituted with P S Raghavan, former Ambassador to Russia, as its head?
A.Railway Recruitment Board (RRB)
B.Central Board of Secondary Education (CBSE)
C.National Security Advisory Board (NSAB)
D.Securities and Exchange Board of India (SEBI)

Answer  –  C.National Security Advisory Board (NSAB)

 

 

5. Which Prime Minister would arrive in New Delhi by three-day visit to India for discussing issues of mutual interest?
A.Ranil Wickremesinghe
B.Pushpa Kamal Dahal
C.Sheikh Hasina
D.Ashraf Ghani

Answer  –  A.Ranil Wickremesinghe

 

 

6. How many Indian-Americans are among the 400 richest people in the US, according to a Forbes list?
A.Two
B.Three
C.Five
D.Four

Answer  –  C.Five

 

 

7. Which organisation had asserted that adoption of GST (Goods and Services) tax recently would boost India’s medium-term growth?
A.Small Industries Development Bank of India
B.World Economic Forum
C.World Bank
D.International Monetary Fund

Answer  –  D.International Monetary Fund

 

 

8. Doordarshan along with which University had entered into an agreement for transmission of four Gyan Darshan educational channels?
A.Indira Gandhi National Open University
B.Pondicherry University
C.University of Delhi
D.Banaras Hindu University

Answer  –  A.Indira Gandhi National Open University

 

 

9. What is the position of India is expected to become the largest coal producer and US by 2020 according to BMI research?
A.5th
B.4th
C.3rd
D.2nd

Answer  –  D.2nd

 

 

10. What is the position of India which is stated by Union Minister for Steel Birender Singh would become the biggest steel manufacturer in the world by year-end currently?
A.Third
B.Second
C.Fourth
D.Fifth

Answer  –  B.Second

 

 

11. Which state government organised the Guinness Record entrants – traditional state festival of ‘Bathukamma’ on a grand scale at the Lal Bahadur stadium?
A.Andhra Pradesh
B.Telangana
C.Odisha
D.Tiripura

Answer  –  B.Telangana

 

 

12. Who has been appointed as the next Ambassador of India to Austria is served as Former Indian Foreign Service (IFS) officer of the 1988 batch?
A.Ritika Dev
B.Amala Paul
C.Renu Pall
D.Swetha Paul

Answer  –  C.Renu Pall

 

 

13. Which Lieutenant General assumed command of the White Knight Corps (16 Corps) from Lieutenant General RR Nimbhorkar on October 10 2016?
A.RC Dhere
B.PK Roy
C.SK Sharma
D.AK Sharma

Answer  – D.AK Sharma

 

 

14. Which sportsperson won the Japan Grandprix at Suzaka Circuit in Suzaka?
A.Nico Roseberg
B.Max verstappen
C.Lewis Hamilton
D.Sebastian Vettel

Answer  – A.Nico Roseberg

 

 

15. Which date is observed as World Post day every year all over the world by commemorating the date for the establishment of Universal Postal Union (UPU) in 1874 in Bern, Switzerland?
A.October 9
B.October 10
C.October 8
D.October 12

Answer  –  A.October 9

 

 

16. Prime Minister Narendra Modi launched a series of works dedicated to the philosophy of ________________ in New Delhi on October 9 2016.
A.Mahatma Gandhi
B.Pandit Rama Bhai
C.Pandit Jawaharlal Nehru
D.Pandit Deendayal Upadhyay

Answer  – D.Pandit Deendayal Upadhyay

 

 

17. Name the horse which has received the special soldier medals by ITBP Director General Krishna Chaudhary?
A.FierceKing
B.Street Rider
C.Thunderstorm
D.Thunderbolt

Answer  –  D.Thunderbolt

 

 

18. Which politics party won the Morocco’s national elections 2016 ?
A.Authenticity and Modernity Party (PAM)
B.Party of Progress and Socialism (PPS)
C.National Rally of Independents (RNI)
D.Justice and Development Party (PJD)

Answer – D.Justice and Development Party (PJD)

 

 

19. Which date is observed as World Mental Health Day announced by the World Federation for Mental Health (WFMH)?
A.October 11
B.October 10
C.October 9
D.October 12

Answer  –  B.October 10

 

 

20. The 14th World Day Against the Death Penalty is observed on which day on the theme of terrorism?
A.October 10
B.October 11
C.October 9
D.October 8

Answer  –  A.October 10

 

 

21. Which legendary Oscar-winning Polish film director whose movies defied communist-era censors died at the age of 90?
A.Robert Stigwood
B.Craig Strickland
C.Andrzej Wajda
D.Vilmos Zsigmond

Answer  –  C.Andrzej Wajda

 

 

22. Which sportsperson from India won the women’s singles title after beating Evgeniya Kosetskaya at the Russain Open badminton held in Vladivostok, Russia?
A.Ashwini Ponnappa
B.PV Sindhu
C.Jwala Gutta
D.Ruthvika Shivani Gadde

Answer  –  D.Ruthvika Shivani Gadde

 

 

23. Which lab has been inaugurated by M. Rajeevan, Secretary to the Ministry of Earth Sciences at Himansh  in the Spiti Valley on October 10, 2016?
A.Astronomical Research Lab
B.Meteorological Research Lab
C.Glaciological Research Lab
D.Geological Research Lab

Answer  –  C.Glaciological Research Lab

 

 

24. Which telescope has detected Great Balls of Fire (GBF), a mysterious super-hot blobs of gas seen near a dying star?
A.Fermi Gamma-Ray Space Telescope
B.James Webb Space Telescope
C.Spitzer Space Telescope
D.Hubble Space Telescope

Answer  –  D.Hubble Space Telescope

 

 

25. Which Airport has bagged the 2014-15 India Building Congress (IBC) Award for Excellence in Built Environment?
A.Indira Gandhi International Airport
B.NSC Bose International Airport
C.Rajiv Gandhi International Airport
D.Chandigarh International Airport

Answer  –  D.Chandigarh International Airport

 

 

26. Which Bollywood celebrity received the ‘Outstanding Celebrity Woman of the Year’ award while featuring among Outlook Business’ 19 outstanding women?
A.Aishwarya Rai Bachchan
B.Deepika Padukone
C.Priyanka Chopra
D.Katrina Kaif

Answer  –  A.Aishwarya Rai Bachchan

 

 

27. Which state government along with Ministry of Railways signed an MoU for cost sharing of Nabarangpur and Malkangiri new railway line projects?
A.Assam
B.Odisha
C.West Bengal
D.Telengana

Answer  –  B.Odisha

 

 

28. Bharat Heavy Electricals Limited has commissioned another 660 MW coal-based supercritical thermal power unit in which state?
A.Assam
B.Manipur
C.Rajasthan
D.Uttar Pradesh

Answer  –  D.Uttar Pradesh

 

 

29. Which Airlines has introduced ‘child-free zones’ on all of its flights especially for business travelers can do their work without interruption?
A.Indigo
B.Cathay Pacific
C.Kingfisher
D.Jet Airways

Answer  –  A.Indigo

 

 

30. Which board has proposed a ban on unauthorised trading tips through social media platforms like SMS, WhatsApp and Facebook?
A.Central Board of Direct Taxes
B.Securities and Exchange Board of India
C.National centre For trade information
D.Central Board of Excise and Customs

Answer  – B. Securities and Exchange Board of India

 

 

31. What is the name of scheme is decided to launch by Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan to make Madhya Pradesh anaemia-free?
A.Mokhshya Abhiyan
B.Subiksha Abhiyan
C.Suraksha Abhiyan
D.Lalima Abhiyan

Answer  – D.Lalima Abhiyan

 

 

32. The 4th BRICS Science, Technology and Innovation Ministerial Meeting was held at which city of India? 
A.Agartala, Tiripura
B.Panaji, Goa
C.Hyderabad, Telengana
D.Jaipur, Rajasthan

Answer  – D.Jaipur, Rajasthan

 

 

33. What is the deadline for Union Power Ministry to achieve 100% electrification for all in India?
A.1st April 2017
B.1st May 2018
C.1st April 2018
D.1st May 2017

Answer  –  D.1st May 2017

 

 

34. India’s Energy Efficiency Services Limited has partnered with which agency to take the LED programme to reduce the cost drastically?
A.International Energy Agency
B.International Atomic Power Agency
C.International Power Agency
D.International Light Agency

Answer  –  A.International Energy Agency

 

 

35. India joined with which country to commence the Second Coordinated Patrol and Maritime Exercise in the Andaman Sea?
A.Seychelles
B.Indonesia
C.Myanmar
D.Phillipines

Answer  –  B.Indonesia

 

 

36. Union Government has extended Anti-Dumping duty on which country products for five years?
A.Pakistan
B.Afghanistan
C.China
D.Sri Lanka

Answer  –  C.China

 

 

37. Which date is observed as International Day of the Girl Child every year by Canada in the United Nations General Assembly?
A.October 12
B.October 9
C.October 10
D.October 11

Answer  –  D.October 11

 

 

38. Which Boxing Hall of Famer died in Los Angeles at an age of 60 who is popularly known as ‘The Hawk’?
A.Charlie Mohr
B.Aaron Pryor
C.Artur Olech
D.Aaron Pryor

Answer  –  B.Aaron Pryor

 

 

39. Who is an Indian socialite and philanthropist, and the wife of Adi Godrej, chairman of the Godrej Group died at an age of 72?
A.Parmeshwar Godrej
B.Lathika Godrej
C.Preethi Godrej
D.Priyanka Godrej

Answer  –  A.Parmeshwar Godrej

 

 

40. Which Tennis player defeated Bulgaria’s Grigor Dimitrov clinched the men’s title of the China Open 2016?
A.Roger Federer
B.Novak Djokovic
C.Andy Murray
D.Rafael Nadal

Answer  –  C.Andy Murray

 

 

41. Which shooter has bagged the Silver Medal at ISFF World Cup 2016 Final held at Bologna, Italy?
A.Jitu Rai
B.Abhinav Bindra
C.Gagan Narang
D.Chain Singh

Answer  – A.Jitu Rai

 

 

42. What is the position of India among countries with the highest increase in their contribution to high-quality scientific research?
A.third
B.second
C.fourth
D.fifth

Answer  – B.second

 

 

43. What is the name of Morocco’s Islamic Justice and Development Party leader who has been appointed for another term as the country’s prime minister?
A.Mohammed Abdulla
B.Mohammed Alsaffa
C.Abdelilah Benkirane
D.Moideen Basha

Answer  –  C.Abdelilah Benkirane

 

 

44. Which veteran actor was honoured at the UK Theatre Awards that took place in London for his individual contributions to British theatre?
A.Leonardo DiCaprio
B.Tom Hanks
C.Vanessa Redgrave
D.Ian McKellen

Answer  –  D.Ian McKellen

 

 

45.Which person along with Bengt Holmstrom were awarded the 2016 Nobel Memorial Prize in Economic Science?
A.Paul Modrich
B.Oliver Hart
C.Takaaki Kajita
D.Arthur B

Answer  –  B.Oliver Hart

 

 

46. How much amount would invest by the Union Government to increase the capacity of Panipat refinery from 15 million tonnes (MT) to 25 MT?
A.Rs.25,000 crore
B.Rs.10,000 crore
C.Rs.15,000 crore
D.Rs.18,000 crore

Answer  –  C.Rs.15,000 crore

 

 

47. How many draft regulations which was notified by the Union Government under the Insolvency and Bankruptcy Code prepared by a working group of experts?
A.6
B.7
C.8
D.11

Answer  – A.6

 

 

48.What is the new which has included by the Oxford English Dictionary which expresses emotions like irritation, disappointment etc.,?
A.Uyyoh
B.Hmm
C.Hurray
D.Aiyoh

Answer  –  D.Aiyoh

 

 

49.Which country leaders along with Turkish leaders had agreed to intensify military and intelligence contacts after a meeting in Istanbul?
A.British
B.Indian
C.Russian
D.Japanese

Answer  – C.Russian

 

 

50. Which minister embarked a 7-day official visit to Canada and the US to attend the annual meetings of World Bank and IMF and hold talks with global investors?
A.Suresh Prabhu
B.Narendra Modi
C.Ravi Shankar Prasad
D.Arun Jaitley

Answer  – D.Arun Jaitley

 

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery