DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 22 Oct 2016

1. Which Dalit personality, poet and Telugu writer was conferred with the prestigious Moortidevi Award of Bharatiya Jnanpith for the year 2015?
A.Prof.Kalakaluri Enoch
B.Prof.Kalakeyan Enoch
C.Prof.Kalaimegan Enoch
D.Prof.Kalainjiyan Enoch

Answer –  A.Prof.Kalakaluri Enoch

 

 

2. Which company along with IBM have entered a 15-year partnership for automation and development and operations?
A.HCL
B.Aricent
C.TCS
D.Cognizant

Answer –  A.HCL

 

 

3. What is name of platform that delivers engaging Omni-channel experiences which would released by the Infosys?
A.Skava Commerce
B.Seva Commerce
C.Skyva Commerce
D.Nova Commerce

Answer –  A.Skava Commerce

 

 

4. At what percent, The Government has decided to raise the Employees Provident Fund ( EPF) investment in Exchange Traded Funds from 5 per cent?
A.10
B.15
C.18
D.20

Answer – A.10

 

 

5. What is the name of India Sanitation Conference inaugurated by the PM Narendra Modi under Swachh Bharat mission?
A.BHARATCLEAN
B.BHARATSAN
C.INDOCLEAN
D.INDOSAN

Answer –  D.INDOSAN

 

 

6. In which place, A two-day international conference on empowering handloom and Khadi was held?
A.Lucknow
B.Vadodara
C.Noida
D.Udaipur

Answer –  B.Vadodara

 

 

7. In which place, The 18th edition of World Congress of Criminology would be held in India from December 15-19?
A.Agartala, Tiripura
B.Kohima, Nagaland
C.Allahabad, Uttar Pradesh
D.Sonipat, Haryana

Answer – D.Sonipat, Haryana

 

 

8. Which state government has decided to install monorail from Budge in South 24-Parganas to Ruby Connector in Kolkata at a cost of 4,216 crore rupees?
A.Meghalaya
B.Madhya Pradesh
C.West Bengal
D.Manipur

Answer –  C.West Bengal

 

 

9. Which programme would launch by Union Government to create awareness about welfare of religious minorities?
A.Progress Panchayat
B.Progress Krish
C.Progress India
D.Progress Dharm

Answer –  A.Progress Panchayat

 

 

10. Which date is observed as the International Day of Older Persons every year?
A.October 4
B.October 3
C.October 2
D.October 1

Answer – D.October 1

 

 

11. Which festival would be held at the village in Dausa district, Rajsthan to promote rural tourism in the area for two days?
A.Akhaneri
B.Abhaneri
C.Alahneri
D.Alameri

Answer –  B.Abhaneri

 

 

12. Which scheme is introduced by the Civil Aviation Ministry, along with Airports Authority of India (AAI) and Puducherry government?
A.Regional Cooperation Scheme
B.Rural Connectivity Scheme
C.Regional Connectivity Scheme
D.Rural Cooperation Scheme

Answer –  C.Regional Connectivity Scheme

 

 

13. What is the name of portal which is launched by the Haryana Government for procurement of paddy in the successive season?
A.e-kathir
B.e-kharib
C.e-rabi
D.e-kharid

Answer – D.e-kharid

 

 

14. Which country postponed the SAARC Summit to be held here next month after India along with four other member states of the regional grouping decided against attending the meeting?
A.Bangladesh
B.Pakistan
C.China
D.Afghanistan

Answer –  B.Pakistan

 

 

15. What is the name of special financing scheme which is launched by the SBI under which customers could avail credit facility at lower rates?
A.Hope Loans
B.Get Loans
C.Avail Loans
D.Assure Loans

Answer – A.Hope Loans

 

 

16. Which state government has inked a memorandum of understanding (MoU) with Andhra Pradesh-based Ruchi Soya Industries for development of Oil Palm in the state?
A.Himachal Pradesh
B.Uttar Pradesh
C.Arunachal Pradesh
D.Maharashtra

Answer –  C.Arunachal Pradesh

 

 

17. Who has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the Republic of Guinea, with residence in Abidjan?
A.Raguveer
B.Rabindra
C.Ravindra
D.Rajendira

Answer – C.Ravindra

 

 

18. Who has been elected as new President of The Indian Newspaper Society for the year 2016-17 at the 77th AGM held in Bengaluru?
A.Samba Sivam
B.Umesh Gupta
C.Somesh Sharma
D.Umesh Sharma

Answer –  C.Somesh Sharma

 

 

19. Which online fashion portal has appointed Dipanjan Basu as the Chief Financial Officer with effective from October 17?
A.Jabong
B.Pepperfry
C.Myntra
D.Yepme

Answer –  C.Myntra

 

 

20. How many year extension has secured Arundhati Bhattacharya as the chairperson of the State Bank of India (SBI)?
A.Half
B.Two
C.One
D.Three

Answer –  C.One

 

 

21. What is the name of the seventh edition Global Sports Summit, organized by the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI)?
A.Zurf 2015-16
B.Surf 2015-16
C.Murf 2015-16
D.Turf 2015-16

Answer –  D.Turf 2015-16

 

 

22. Which Indian javelin throw sports person became the first woman to cross the 60m mark at the 56th Open National Athletics Championships?
A.Akila
B.Aswini
C.Anu Bhai
D.Annu Rani

Answer –  D.Annu Rani

 

 

23. Whichof the following became first BCCI member to adopt Lodha panel recommendations?
A.Railways Sports Promotion Board
B.Vidarbha Cricket Association
C.Baroda Cricket Association
D.Services Sports Control Board

Answer – B.Vidarbha Cricket Association

 

 

24. Which country lifted the 4th men’s Under-18 Asia Cup hockey trophy by defeating Bangladesh 5-4 in the Under-18 Asia Cup hockey trophy in Dhaka?
A.Japan
B.Bangladesh
C.Australia
D.India

Answer –  D.India

 

 

25. In which place, The 4th Meeting of BRICS Education Ministers Conference was held to promote education cooperation and people to people exchanges among the BRICS countries?
A.Hyderabad
B.Chennai
C.New Delhi
D.Imphal

Answer –  C.New Delhi

 

 

26. Which date is observed as The International Day of Non-Violence, on the behalf of 147th birth anniversary of Mahatma Gandhi?
A.September 2
B.October 3
C.October 1
D.October 2

Answer –  D.October 2

 

 

27. Who became the first Indian completed World’s toughest race, Spartathlon which lasts for 246.6 km?
A.Krish Karnad
B.Kieren Dsouza
C.Kishore David
D.Krishna Prasad

Answer –  B.Kieren Dsouza

 

 

28. Who is the country’s most successful para climber won the Gold medal in IFSC Para Climbing Cup in the United Kingdom?
A.Manikandan Kumar
B.Manikavel
C.Madan Kumar
D.Mahesh Kumar

Answer –  A.Manikandan Kumar

 

 

29. Which is one of the most active volcanoes in the country and Central America has erupted, spewing a large plume of ash two nearby villages?
A.Colima Volcano
B.Turrialba explosion
C.Bristol Island Volcano
D.Sinabung Volcano

Answer –  A.Colima Volcano

 

 

30. Which state accounts for the highest number of species with 410, followed by Kerala with 357 and Maharashtra with 278 in a recent Publication by the Botanical Survey of India (BSI)?
A.Meghalaya
B.Tamil Nadu
C.Madhya Pradesh
D.Uttar Pradesh

Answer –  B.Tamil Nadu

 

 

31. In which place, Gujarat CM Vijay Rupani inaugurated a 34-ft long ‘Lamp of Humanity’ as a part of the Vibrant Navratri celebrations?
A.Rajkot
B.Ahmedabad
C.Vadodara
D.Surat

Answer –  B.Ahmedabad

 

 

32. Which state’s Chief Minister flagged off an all-women Mt. Gorichen expedition which is considered as a technical peak?
A.Devandra Fadnavis
B.Vijay Rupani
C.Akilesh Yadav
D.Pema Khandu

Answer –  D.Pema Khandu

 

 

33. Which two states have become the first States in the country to become declared Open Defecation Free (ODF) ?
A.Telanagana, Kerala
B.Andhra Pradesh, Telangana
C.Gujarat, Aadhra Pradesh
D.Telangana, Gujarat

Answer – C.Gujarat, Aadhra Pradesh

 

 

34. Which country’s climate change agreement along with India by submitting its instrument of ratification at UN headquarters in New York?
A.Nepal
B.United States
C.Germany
D.Paris

Answer –  D.Paris

 

 

35. What is the rank of India’s Right to Information (RTI) Act, that was passed in the year 2005 among worldwide?
A.4th
B.2nd
C.5th
D.6th

Answer –  A.4th

 

 

36. Which Bank has acquired Karnataka-focused BSS Microfinance, a non-banking financial company for Rs 139.2 crore?
A.Kotak Mahindra
B.Yes Bank
C.Indus Ind Bank
D.Union Bank of India

Answer –  A.Kotak Mahindra

 

 

37. Which award has bagged by the Gujarat’s 900-year-old World Heritage Site Rani ki Vav at the Indian Sanitation Conference (INDOSAN) 2016 at Vigyan Bhavan in New Delhi?
A.Wonderful Iconic Place
B.Cleanest Iconic Place
C.Beautiful Iconic Place
D.Significant Iconic Place

Answer – B.Cleanest Iconic Place

 

 

38. Who has been appointed as full time member of the 21st Law Commission of India (LCI) by The Union Government?
A.R. Siva Prakash
B.R. Ravikishore
C.S. Sivakumar
D.S. Ravikumar

Answer – C.S. Sivakumar

 

 

39. Which Indian-American in US named to 2016 class of the ‘Jerger Future Leaders of Audiology?
A.Dr. Venkadesh Mani
B.Dr. Venkata Krishnan
C.Dr. Vijay Prakash
D.Dr. Vinaya Manchaiah

Answer –  D.Dr. Vinaya Manchaiah

 

 

40. Which state accounts for the highest number of species with 410, followed by Kerala with 357 and Maharashtra with 278 in a recent Publication by the Botanical Survey of India (BSI)?
A.Andhra Pradesh
B.Assam
C.Tamil Nadu
D.Meghalaya

Answer –  C.Tamil Nadu

 

 

41. The Centre has constituted a four-member Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) under the Chairmanship of ______________. 
A.Madhusudan Sahoo
B.Madhubala Krishnan
C.Maheshwar Sahoo
D.Manikandan

Answer –  A.Madhusudan Sahoo

 

 

42. Which day is observed as World Habitat Day every year by first day of October throughout the world?
A.Sunday
B.Monday
C.Tuesday
D.Wednesday

Answer – B.Monday

 

 

43. Which Indian Golfer fired an impressive 67 for a four-day total of 269 at the Bears Best Cheongna Golf Club, winning the 2016 million-won ($196,000) cash prize?
A.S.S.P. Chawrasia
B.Anirban Lahiri
C.Gaganjeet Bhullar
D.Aditi Ashok

Answer – C.Gaganjeet Bhullar

 

 

44. Who has taken over as the Chairman and Managing Director of state-run Power Finance Corporation (PFC)?
A.Ranjith Kumar
B.Rajesh Kumar
C.Rajesh Kanna
D.Rajeev Sharma

Answer – D.Rajeev Sharma

 

 

45. Who has been appointed as the CEO of largest life insurance companies in the world Reliance Nippon Life Insurance with effect from October 3, 2016?
A.Akash Bhat
B.Akhilesh Yadav
C.Ashish Vohra
D.Amit Shah

Answer – C.Ashish Vohra

 

 

46. What is the name of 18 year old girl who was trafficked from the remote islands of Sundarbans in West Bengal and has been invited twice to speak at the United Nations?
A.Anoyara Khatun
B.Ananya Vasudev
C.Akashini
D.Ashwatharani

Answer – A.Anoyara Khatun

 

 

47. Who has been concurrently accredited as the High Commissioner of India to the Commonwealth of The Bahamas, with residence in Kingston (Jamaica)?
A.M.Neethimani
B.S.Marimuthu
C.M.SelvaKanth
D.M.Sevala Naik

Answer – D.M.Sevala Naik

 

 

48. What is the name of tenth edition digital video festival which would be remembered for recording the highest-ever participation?
A.SCENES
B.VIDEORAMA
C.SIGNS
D.PICTURE

Answer – C.SIGNS

 

 

49. Which girl was crowned with Mrs. India Earth 2016 at a gala ceremony amid members of the fashion industry in Dwarka?
A.Neeti Mohan
B.Parineeti Sabarwal
C.Prineet Grewal
D.Supriya Joshi

Answer – C.Prineet Grewal

 

 

50. Which minister was awarded with the Global Champion of Digital Literacy Award by Certiport?
A.K T Sreenu Rao
B.K T Rama Rao
C.K T Ranga Rao
D.K T Rameshwar Rao

Answer – B.K T Rama Rao

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery