DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 21 Oct 2016

1. For which material exploration Government of India signed a15-year contract with the International Seabed Authority (ISA) in Indian Ocean?
A.Polymetallic Sulphates
B.Polymetallic Nitrides
C.Polymetallic Chlorides
D.Polymetallic Sulphides

Answer –  D.Polymetallic Sulphides

 

 

2. Which country has the highest rate of deaths per capita due to ambient air pollution in the WHO’s classification, followed by Tajikistan, Uzbekistan, Afghanistan, Egypt and China?
A.Turkmenistan
B.UAE
C.Pakistan
D.China

Answer –  A.Turkmenistan

 

 

3. Which country with India defence got another fillip with the delivery of first fast patrol vessel, MCGS VICTORY, designed and built in-house by Goa Shipyard Ltd for Mauritius Coast Guard GSL?
A.Mauritius
B.Singapore
C.Malaysia
D.Bangladesh

Answer –  A.Mauritius

 

 

4. Who took over as the new Director General of CISF on September 26, 2016 by continuing his tenure till January 2020?
A.Hemanth
B.Aravind Sen
C.Amith Shah
D.O P Singh

Answer – D.O P Singh

 

 

5. Which company along with Adobe announced a major partnership to promote the use of each other’s cloud-computing tools among their mutual customers?
A.Yahoo
B.Google
C.Amazon
D.Microsoft

Answer –  D.Microsoft

 

 

6. Union Government government decided to suspend Indus water commission talks with which country because of unlawful actions ?
A.China
B.Pakistan
C.Afghanistan
D.Japan

Answer –  B.Pakistan

 

 

7. What is the changed name of Gurgaon which is approved by the Union Government at ‘Swarna Jayanti Celebrations Committee’ at Panchkulaboth?
A.Gururam
B.Girigram
C.Gurugram
D.Gurugran

Answer –  C.Gurugram

 

 

8. Which Chief minister approved the inclusion of Gosai/Goswami, Yadav/Aahir and Rabari Communities in the list of Backward Classes of the state?
A.Venkaiah Naidu
B.Pema Khandu
C.Akhilesh Yadav
D.Parkash Singh Badal

Answer –  D.Parkash Singh Badal

 

 

9. How much amount of cash credit limit has approved by the RBI for purchasing paddy in poll-bound Punjab?
A.Rs. 23,000 crore
B.Rs. 22,000 crore
C.Rs. 20,000 crore
D.Rs. 26,000 crore

Answer –  D.Rs. 26,000 crore

 

 

10. Who became the World’s Youngest Commercial Airline Captain of easyjet by before embarked on a training programme at CTC Aviation in Southampton?
A.Helen MC George
B.Victoria MC Jones
C.Angeline MC Statham
D.Kate MC Williams

Answer –  D.Kate MC Williams

 

 

11. Union Government has given its ex-post facto approval for which scheme on 28th September 2016?
A.Pradhan Mandhri Ujjwala Yojana
B.Pradhan Mandri Kaushal Vikas Yojana
C.Antyodaya Anna Yojana
D.Varishtha Pension Bima Yojana

Answer –  D.Varishtha Pension Bima Yojana

 

 

12. Name the project was approved by the cabinet committee on Economic Affairs headed by the Prime Minister which cost Rs. 2256 Crore?
A.Project Indradhanush
B.Project Shakthi
C.Project Saksham
D.Project Maaya

Answer –  C.Project Saksham

 

 

13. Which International Airport has become First Asia-Pacific and one of the world’s few airports to achieve a “Carbon Neutral” Status?
A.Chatrapathi Sivaji
B.Sardar Vallabhai Patel
C.Kempegowda
D.Indira Gandhi

Answer –  D.Indira Gandhi

 

 

14.Which city hosted the BRICS Labour and Employment Ministerial Meeting to adopt the Declaration?
A.Mumbai
B.Nagpur
C.Surat
D.New Delhi

Answer –  D.New Delhi

 

 

15. Which State Government has signed a Memorandum of Understanding with the ISRO’s Development and Educational Communication Unit (DECU) to improve services of its educational channel ‘Mana TV’?
A.Andhra Pradesh
B.Karnataka
C.Telangana
D.Goa

Answer –  C.Telangana

 

 

16. India ranked which position among the world on the Annual Global Competitiveness Index prepared by the World Economic Forum (WEF) for the year 2016?
A.39
B.40
C.41
D.42

Answer –  A.39

 

 

17. Which Country is the first region of the world to rid itself of the Measles was announced by global health authorities?
A.Canada
B.China
C.America
D.Iceland

Answer –  C.America

 

 

18. Which City in the India is the wealthiest City in the country according to New World Wealth?
A.Mumbai
B.Hyderbad
C.Bengaluru
D.New Delhi

Answer –  A.Mumbai

 

 

19. World Rabies Day is being observed annually on which date to mark the anniversary of the Death of Louis Pasteur?
A.September 27th
B.September 28th
C.September 29th
D.September 30th

Answer –  B.September 28th

 

 

20. Former Israeli President and Nobel Peace Prize winner has passed away at the age of 93 at a hospital near Tel Aviv due to stroke. Who is he?
A.Ramat Gun
B.Shimon Peres
C.Manon Guers
D.Tabub Sher

Answer –  B.Shimon Peres

 

 

21. Which country to host the FIFI under 17 World Cup to be held in 2017?
A.China
B.Japan
C.England
D.India

Answer –  D.India

 

 

22. Union Government has approved for closure of which company as per the provisions of the Companies Act, 1956/2013, Industrial Disputes Act, 1947 and other relevant Acts?
A.Hindustan Petroleum
B.Hindustan Cables Limited
C.Hindustan Mining Industry
D.Hindustan Wires Limited

Answer – B.Hindustan Cables Limited

 

 

23. Who has been awarded the ‘Lata Mangeshkar Award for Lifetime Achievement’ instituted by the Maharashtra government?
A.A R Rahman
B.Uttam Singh
C.Maniratnam
D.Premji

Answer –  B.Uttam Singh

 

 

24. Which team won the inaugural FIFA Diversity Award in Manchester on September 2017, 2016 in Manchester?
A.Slum Soccer
B.Liverpool
C.Arsenel
D.Manchester

Answer –  A.Slum Soccer

 

 

25. Senior IFS officer Yashvardhan Kumar Sinha ha been appointed as India’s High Commissioner to which Country?
A.United Kingdom
B.Russia
C.Sri Lanka
D.Indonesia

Answer –  A.United Kingdom

 

 

26. Name the New Lizard species had been discovered in Goregaon’sAarey Colony and Thane’s Badlapur forested belts?
A.Cyrtodactylus Varadgirii
B.Varanus Varadgirii
C.Serpentes Vardagirii
D.Iguana Vardagirii

Answer –  A.Cyrtodactylus Varadgirii

 

 

27. Which date is celebrated as World Maritime days to focus on the importance of shipping safety, maritime security and the marine environment?
A.September 27
B.September 26
C.September 28
D.September 29

Answer –  D.September 29

 

 

28. Which Australian Test bowler, cricket commentator and media personality who died recently?
A.Ralph Hannie
B.Lindsay Tuckett
C.Ken Higgs
D.Max Walker

Answer –  D.Max Walker

 

 

29. Who took charge as a Chief Coach of the table tennis national team after Rio Olympics?
A.Tom Lodziak
B.Jiang Yongning
C.Peter Karlsson
D.Massimo Costantini

Answer –  D.Massimo Costantini

 

 

30. In which place, Swimming Federation of India and Jharkhand Swimming Association conducted the Glenmark 70th Senior National Aquatic Championship?
A.Agartala
B.Ranchi
C.Patna
D.Imphal

Answer – B.Ranchi

 

 

31. What is the name of cyclone made landfall causes 27 people missed in China’s Zhejiang province?
A.Typhoon Mida
B.Typhoon Negi
C.Typhoon Megi
D.Typhoon Nida

Answer –  C.Typhoon Megi

 

 

32. What is the name of volcano more than 1,100 people evacuated as 2,000-metre column of ash spews from Mount Barujari in Lombok Island?
A.Child of Rinjani
B.Child of Ranjini
C.Child of Minjani
D.Child of Manjini

Answer –  A.Child of Rinjani

 

 

33. Who has been appointed as new chief executive officer of Aditya Birla food and grocery retail?
A.Mohit Kampani
B.Lohit Kampani
C.Lokesh Advani
D.Madheshwar

Answer –A.Mohit Kampani

 

 

34. Which is incorrect statement related to the Railway Ministry launched dedicated various services to the Nation?
A.Liberalized station to station special freight rates policy
B.Policy providing sub quota of 34 % to women within reserved categories
C.Policy giving preference to local domicile holders
D.Launch of the new “Train at a Glance” effective from October 1

Answer –  B.Policy providing sub quota of 34% to women within reserved categories

 

 

35. In which state chief minister launched the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) to provide free LPG connections to BPL households on September 29, 2016?
A.Meghalaya
B.Jammu Kashmir
C.Uttar Pradesh
D.Madhya Pradesh

Answer –  B.Jammu Kashmir

 

 

36. In which city, Defence Minister Manohar Parrikar inaugurated the 35th Coast Guard Commanders Conference?
A.New Delhi
B.Hyderabad
C.Manipur
D.Dispur

Answer –  A.New Delhi

 

 

37. In which country, Commerce and Industry Minister Smt. Nirmala Sitharaman was attended 3rd Annual Ministerial Dialogue?
A.Tokyo, Japan
B.Auckland, New Zealand
C.London, England
D.Toronto, Canada

Answer –  D.Toronto, Canada

 

 

38. A new Guinness World Record of having Largest Lego Sculpture in which country using a 5,805,846 individual pieces?
A.United States
B.United Kingdom
C.Russia
D.China

Answer – B.United Kingdom

 

 

39. Which of the following firm is not partnered on AI and Machine Learning to discuss advancements and conduct research in Artificial Intelligence?
A.Yahoo
B.Facebook
C.Amazon
D.IBM

Answer –  A.Yahoo

 

 

40. Which of the following bank has inked a memorandum of understanding (MoU) with Birla Sun Life Asset Management Company for distribution of mutual fund products?
A.Karur Vysya Bank
B.Uttar Bihar Gramin Bank
C.ICICI Bank
D.Karnataka Bank

Answer –  D.Karnataka Bank

 

 

41. Which of the following country had moved out of the SAARC summit in Pakistan in November, citing an “unsuitable environment” for the annual gathering of South Asian leaders?
A.Bangladesh
B.Bhutan
C.Afghanistan
D.All the above

Answer –  D.All the above

 

 

42. Which country has passed a bill giving its small Hindu Minority the right to register marriages?
A.United States
B.Afghanistan
C.Pakistan
D.Russia

Answer –  C.Pakistan

 

 

43. Which date is observed as International Translation Day every year to show solidarity of the worldwide translation community?
A.September 27
B.September 28
C.September 29
D.September 30

Answer –  D.September 30

 

 

44. Who is the veteran socialist leader and former MP passed away recently in Katihar, Bihar?
A.Raj Singh
B.Mukesh Singh
C.Yuvraj Singh
D.Anoop Singh

Answer –  C.Yuvraj Singh

 

 

45. Which India’s No.1 men’s singles shuttler claiming his place back in the top 10 of the latest BWF World Rankings released?
A.Sai Praneeth
B.HS Prannoy
C.PV Sindhu
D.Kidambi Srikanth

Answer –  D.Kidambi Srikanth

 

 

46. Which fencer won her second gold medal at the International Thailand Open held at Bangkok?
A.Kalpana
B.ChavviKohli
C.Sujeesha
D.Smriti Basu

Answer – B.Chavvi Kohli 

 

 

47. Defence Acquisition Council chaired by Manohar Parrikar cleared proposals worth ___________would be executed under ‘Buy India’ by Indian contractors.
A.Rs. 2,900 crore
B.Rs. 1,000 crore
C.Rs. 1,900 crore
D.Rs. 1,500 crore

Answer – C.Rs. 1,900 crore

 

 

48. Who has been appointed as the Executive Director of Indian Overseas Bank till January 21, 2019 by the Finance Ministry?
A.Surendar Kumar
B.Lakshmi Kumar
C.Devendra Kumar
D.R Subramania Kumar

Answer –  D.R Subramania Kumar

 

 

49. Which Airport was awarded with “Best Tourist Friendly Airport” under the category for “State Annual Excellence Awards (2015-16)”?
A.Mumbai Airport
B.Tirupati Airport
C.Chennai Airport
D.Delhi Airport

Answer –  B.Tirupati Airport

 

 

50. Which Dalit personality, poet and Telugu writer was conferred with the prestigious Moortidevi Award of Bharatiya Jnanpith for the year 2015?
A.Prof.Kalakaluri Enoch
B.Prof.Kalakeyan Enoch
C.Prof.Kalaimegan Enoch
D.Prof.Kalainjiyan Enoch

Answer –  A.Prof.Kalakaluri Enoch

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery