DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 20 Oct 2016

1. Which zone started by the Tamilnadu Chief Minister Jayalalitha in 50 places across Tamilnadu on September 23, 2016?
A.Amma Free Ice cream
B.Amma Free Water
C.Amma Free Coffee
D.Amma Free Wi-Fi

Answer –  D.Amma Free Wi-Fi

 

 

2. In which city, the 6th BRICS Agriculture Meeting on Agriculture and Agrarian Development would be held?
A.Agartala
B.Shillong
C.New Delhi
D.Imphal

Answer –  C.New Delhi

 

 

3. The chairman of Film Certification Appellate Tribunal (FCAT), Justice (retd) has passed away recently. Who is he?
A.S K Madhusudhan
B.S K Mahalingam
C.S K Maharajan
D.S K Mahajan

Answer –  D.S K Mahajan

 

 

4. Which is the India’s think tank had devised a short-term and medium-to-long term action plan to help India achieve 50 medals in 2024 summer Olympics?
A.Paralympic Committee of India
B.NITI Aayog
C.Indian Olympic Association
D.Ministry of Youth Affairs and Sports

Answer –  B.NITI Aayog

 

 

5. Which Indian Squash player won the U-19 Asian Junior Individual squash championship title in Kuala Lumpur, Malaysia on September 24, 2016?
A.Senthil Murugan
B.Manikandan
C.Velu Duraisamy
D.Velavan Senthilkumar

Answer –  D.Velavan Senthilkumar

 

 

6. Which online marketing giant planned to launch the world’s first e-commerce satellite next year for the purpose of agricultural activities?
A.Alibaba
B.Amazon
C.E bay
D.Flipkart

Answer –  A.Alibaba

 

 

7. What is the name of combat aircraft has successfully fired recently acquired long range air to air MICA missile by The Indian Air Force?
A.Mirror-1000
B.Mirage-1000
C.Mirror-2000
D.Mirage-2000

Answer –  D.Mirage-2000

 

 

 

 

 

8. Which company has bought Hyderabad-based machine learning and big data start-up Tuplejump?
A.Apple
B.Samsung
C.Redmi
D.Huawei

Answer –  A.Apple

 

 

9. Who has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the Republic of Djibouti?
A.Anil Aakash
B.Anurag Srivastava
C.Aravind Sekar
D.Baskar Srini

Answer –  B.Anurag Srivastava

 

 

10. Which leading newspaper has been awarded the Silver and Bronze awards in the ‘Best Reader Engagement’ category of the South Asian Digital Media Awards at the WAN-IFRA India 2016 conference in Kolkata?
A.Times of India
B.The Indian Express
C.Hindu
D.Malayala Manorama

Answer –  C.Hindu

 

 

11. India along with which country has signed an agreement of about 7.87 billion euros for Rafale fighter jets?
A.United States
B.France
C.Bangladesh
D.Afghanistan

Answer – B.France

 

 

12. Which Mobile payments and loans start-up is in association with ICICI Bank is the first fintech start-up to launch Unified Payment Interface (UPI)?
A.ftcash
B.fmcash
C.readycash
D.fullcash

Answer –  A.ftcash

 

 

13. Swachh helpline _____________ launched by PM Narendra Modi
A.1969
B.1996
C.1968
D.1987

Answer – A.1969

 

 

14. World Pharmacists Day is being celebrated by FIP Council on which date annually to promote and advocate for the role of the Pharmacist?
A.September 24th
B.September 25th
C.September 26th
D.September 27th

Answer – B.September 25th

 

 

15. Sania Mirza partnered with which player won Women’s Double title in Toray Pan Pacific event 2016 in Tokyo, Japan?
A.Barbora Strycova
B.Chen Liang
C.Martina Hingis
D.Zhaoxuan Yang

Answer –  A.Barbora Strycova

 

 

16. Which Indian Golfer clinched the 13th Leg of the Women’s Professional Golf Tour on the final day at the Jaypee Greens?
A.Saaniya Sharma
B.Gursimar Badwal
C.Vani Kapoor
D.Ankita Tiwana

Answer – C.Vani Kapoor

 

 

17. Which State researcher discovered a New Pika Species in Himalayan based on genetic data and skull measurements in the state?
A.Nagaland
B.Manipur
C.Uttarakhand
D.Sikkim

Answer –  D.Sikkim

 

 

18. Scientists have confirmed the origin of which rays from a huge bubble of hot ionized gas enveloping our solar system?
A.UV Rays
B.Infra Red Rays
C.X Rays
D.Gamma Rays

Answer – C.X Rays

 

 

19. Which country commissioned the world’s largest radio telescope to search for stranger object in the extraterrestrial life?
A.United States
B.Japan
C.India
D.China

Answer –  D.China

 

 

20. Sanjiv Singh has been appointed as the new Chairman of which Limited by Public Enterprise Selection Board?
A.Bharat Petroleum Corporation Limited
B.Indian Oil Corporation Limited
C.Oil and Natural Gas Corporation
D.Bharat Electronics Limited

Answer –  B.Indian Oil Corporation Limited

 

 

21. Who has been appointed as the Additional Secretary in the Goods and Services Tax (GST) Council by the Appointments Committee of Cabinet?
A.Arun Goyal
B.Raghuram Rajan
C.Urjit Patel
D.Arvind Subramanian

Answer –  A.Arun Goyal

 

 

22. Which government would have its own bravery awards would be given out on Independence Day and Republic Day every year?
A.Uttar Pradesh
B.Tamilnadu
C.Delhi
D.Goa

Answer –  C.Delhi

 

 

23. Insurance Regulatory and Development Authority (IRDAI) has imposed a penalty of Rs 10 lakh and another penalty of Rs 5 lakh has been imposed on which life insurance?
A.Aviva Life Insurance
B.SBI Life Insurance
C.Reliance Life Insurance
D.HDFC Life Insurance

Answer –  B.SBI Life Insurance

 

 

24. Which state police recovered two bombs of the World’ War II era from PR Hill Colony?
A.Nagaland
B.Manipur
C.Assam
D.Rajasthan

Answer –  A.Nagaland

 

 

25. Tea Board of India and The United Planters Association of Southern India (Upasi) were jointly conducted the India international Tea convention at which place?
A.Ooty
B.Salem
C.Chikmangalur
D.Valparai

Answer –  A.Ooty

 

 

26. Which city has been proposed site for International Airport by Airports Authority of India?
A.Pune
B.Trichy
C.Puducherry
D.Warangal

Answer –  A.Pune

 

 

27. Name the joint military training exercised of the Indian and US Armies was held at Chaubattia in Uttarakhand?
A.Yudh Kanawas
B.Yudh Karnas
C.Yudh Abhyas
D.Yudh Maviras

Answer –  C.Yudh Abhyas

 

 

28. India ranked which position in a list of 188 countries as per country’s achievement on a range of health indicators?
A.141
B.142
C.143
D.144

Answer –  C.143

 

 

29. Russia partnered with which country to conduct their first ever joint military exercise called Friendship 2016?
A.Afghanistan
B.China
C.Sri Lanka
D.Pakistan

Answer –  D.Pakistan

 

 

30. Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction to be held in November, which is hosted by which country ?
A.India
B.Myanmar
C.Laos
D.Russia

Answer – A.India

 

 

31. World Environmental Health Day is being observed annually on which day to disseminate knowledge about environmental health?
A.September 25th
B.September 26th
C.September 27th
D.September 28th

Answer –  B.September 26th

 

 

32. Eminent Golfer has passed away at the age of 87 in Pittsburgh according to the United States Golf Association?
A.Emmy Parker
B.Ricky Jockens
C.Arnold Palmer
D.Jack David

Answer –  C.Arnold Palmer

 

 

33. Under whose captainship India made a historic win against New Zealand in the 500th Test match at Green Park, Kanpur?
A.Mahindra Singh Dhoni
B.Gautham Gambhir
C.Virendhar Sehwag
D.Virat Kohli

Answer –  D.Virat Kohli

 

 

34. Union Minister of Sports and Youth Affairs Vijay Goel unveiled BRICS football tournament logo at which state?
A.Andhra Pradesh
B.Himachal Pradesh
C.Chattisgarh
D.Goa

Answer –  D.Goa

 

 

35. Scientists and Wildlife conservationists reported that which animal became extinct by the National Waterways project?
A.Sea Horse
B.Gangetic River Dolphins
C.Blue Whale
D.Fresh water algae

Answer –  B.Gangetic River Dolphins

 

 

36. Name the Polar Satellite Launch Vehicle carrying three satellites from India, three from Algeria and one each from Canada and the US from Sriharikota in Andhra Pradesh?
A.C33
B.C34
C.C35
D.C36

Answer –  C.C35

 

 

37. Who has been selected as the new president of the United Planters’ Association of Southern India’s (UPASI’s) for the tenure 2016-17?
A.David Chinnappa
B.Raju Chinnarasu
C.Vinod Sivappa
D.Manju Kumar

Answer – C.Vinod Sivappa

 

 

38. The pharmaceutical company Sun Pharma has signed a deal with the Delhi unit of the International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB) to develop vaccine for which disease?
A.Dengue
B.AIDS
C.H1N1
D.Polio

Answer –  A.Dengue

 

 

39. Which Mutual Fund was appointed by the government to manage the second CPSE Exchange traded fund comprising stocks of PSUs in the current fiscal with an estimated corpus of Rs. 6,000 crore?
A.HDFC
B.Reliance
C.UTI
D.ICICI

Answer –  D.ICICI

 

 

40. Which country for the first time deployed a robot to maintain security at one of its busiest airports?
A.Japan
B.Sweden
C.Singapore
D.China

Answer –  D.China

 

 

41. Which research organization has kicked off the platinum jubilee celebration to push the institution to work more vigorously for bringing the result of its research?
A.ISRO
B.CLRI
C.CSIR
D.DRDO

Answer –  C.CSIR

 

 

42. The Union Agriculture and Farmers Welfare Minister inaugurated the four day Pandit Deen Dayal Upadhyay Krishi Unnati Mela – 2016 in which state?
A.Madhya Pradesh
B.Gujarat
C.Telangana
D.Uttar Pradesh

Answer –  D.Uttar Pradesh

 

 

43. Railway Minister Suresh Prabhu inaugurated six major Railway projects in which state?
A.Odisha
B.Maharashtra
C.Kerala
D.Goa

Answer –  C.Kerala

 

 

44. Which state has become 22nd state to ratify the Constitutional Amendment Bill on Goods and Services Tax on 26th September 2016?
A.Meghalaya
B.Manipur
C.Tripura
D.Nagaland

Answer – C.Tripura

 

 

45. Which city hosted the Second meeting of High Level Group of Eminent Experts from South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) countries held on September 22-23, 2016?
A.Mumbai
B.Bhubaneshwar
C.Lucknow
D.New Delhi

Answer – D.New Delhi

 

 

46. Which date is celebrated as World Tourism Day 2016 with the theme “Tourism for All – promoting universal accessibility” by the United Nations World Tourism Organization?
A.September 25
B.September 26
C.September 27
D.September 28

Answer – C.September 27

 

 

47. Which country would host the Asian Games for the third time in 2026 after Aichi prefecture by the Olympic Council of Asia (OCA)?
A.Germany
B.Japan
C.England
D.South Africa

Answer –  B.Japan

 

 

48. Which Indian shuttler clinched the Polish Open after defeating fellow Indian Rasika Raje in the women’s singles final of the International challenge badminton event?
A.Carolina Marin
B.Saina Nehwal
C.Xianoui Ximo
D.Rituparna Das

Answer –  D.Rituparna Das

 

 

49. Who has become only the second Indian table tennis player to win an ITTF event as he clinched the men’s singles title of the Belgium Open?
A.Sankaran Gurudev
B.Sathiyan Gnanasekaran
C.Sahithyan Gunasekaran
D.Sekaran Gnanadesikar

Answer –  B.Sathiyan Gnanasekaran

 

 

50. Who has among MRF Team won the 2016 FIA Asia Pacific Rally Championship fourth time in the 2016 FIA Asia Pacific Rally Championship held at Obihiro, Japan?
A.Andy Murray
B.Lewis Hamilton
C.Sebastien Vettel
D.Gaurav Gill

Answer –  D.Gaurav Gill

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery