Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 19 Oct 2016

1. Which state won the Better Performing Project Award 2015 for the development of infrastructure by tourism department under the ADB Funded Project?
A.Andhra Pradesh
B.Arunachal Pradesh
C.Himachal Pradesh
D.Madhya Pradesh

Answer  – C.Himachal Pradesh

 

 

2. The International Day of Peace is celebrated every year on which date to promote the peace and absence of war and violence?
A.20th September
B.21st September
C.22nd September
D.23rd September

Answer –  B.21st September

 

 

3. Union Minister of State (Independent Charge) for Development of North Eastern Region Dr Jitendra Singh released the NEC Coffee Table Book, 2016. What is the Full form of NEC?
A.North Environment Cabinet
B.North Eastern Cabinet
C.North Eastern Council
D.North Environment Cabinet

Answer – C.North Eastern Council

 

 

4. Which player had received Test mace by International Cricket Council at Gaddafi Stadium in Lahore?
A.Misbahul Haq
B.Sahid Afridi
C.Umar Akmal
D.Shoaib Malik

Answer –  A.Misbahul Haq

 

 

5. Name the India’s first interstate river interlinking project was approved by the National Board for Wildlife?
A.Jin-Betwa
B.Ken-Betwa
C.Ken-Jetwa
D.Jin-Petwa

Answer –  B.Ken-Betwa

 

 

6. Which country has planned to implement world’s first driverless boats by doing everything from moving people and goods to providing “pop-up” bridges and cleaning up thousands of dumped bicycles?
A.Norway
B.Sweden
C.Germany
D.Amsterdam

Answer –  D.Amsterdam

 

 

7. Name the messaging app launched by Google similar to Whatsapp and Facebook messenger for both Android and iOS Platforms?
A.Alli
B.Alle
C.Allo
D.Ally

Answer – C.Allo

 

 

8. The Union Government has given its nod for provision of a direct communication link through a dedicated submarine Optical Fibre Cable from which city to Port Blair and other islands?
A.Puducherry
B.Thoothukudi
C.Chennai
D.Kanniyakumari

Answer –  C.Chennai

 

 

9. Which State CM has announced the Two Wheeler Service Training Centre across the centre under Public Private Partnership mode?
A.Andhra Pradesh
B.Bihar
C.Tamilnadu
D.Karnataka

Answer –  C.Tamilnadu

 

 

10. Name the yojana formed by the Department of Pharmaceuticals to ensure the availability of generic medicines at affordable prices?
A.PMJDY
B.PMJAY
C.PMJCY
D.PMJEY

Answer –  B.PMJAY

 

 

11. What is the projected revenue earned by Indian Digital Classifieds industry by 2020 as per new report by Google and KPMG?
A.$1.1 billion
B.$1.2 billion
C.$1.3 billion
D.$1.4 billion

Answer –  B.$1.2 billion

 

 

12. World Bank will invest nearly 1,000 crore rupees in which state for the betterment of the inland waterways?
A.Bihar
B.Nagaland
C.Gujarat
D.Assam

Answer –  D.Assam

 

 

13. Adani Green Energy Ltd is connected the 648 mega watt (MW) solar power plant to 400 KW substation of Tantransco at which district in Tamilnadu?
A.Tiruppur
B.Madurai
C.Ramanathapuram
D.Coimbatore

Answer –  C.Ramanathapuram

 

 

14. Name the application has been launched by Kotak Mahindra Bank to allow new customers to open an account?
A.Kotak New
B.Kotak Now
C.Kotak Ney
D.Kotak Know

Answer –  B.Kotak Now

 

 

15. Name the society had received the Green Apple Awards for Built Environment and Architectural Heritage Award 2016 in UK?
A.International Society for Krishna Consciousness
B.International Society for Tirumala
C.International Society for Ganesh
D.International Society for Lord

Answer –  A.International Society for Krishna Consciousness

 

 

16. S S Mallikarjuna Rao has assumed charge as Executive Director of which bank?
A.Canara Bank
B.Syndicate Bank
C.Vijaya Bank
D.IOB

Answer –  B.Syndicate Bank

 

 

17. Who has been appointed as adviser to the UN Conference on Trade and Development (UNCTAD) announced by UNCTAD Secretary-General Mukhisa Kituyi?
A.Margarat Chan
B.Raghuram Rajan
C.Urjit Patel
D.Jack Ma

Answer –  D.Jack Ma

 

 

18. Academy Award Winning filmmaker has passed away at the age of 71 in United Nature due to natural causes. Who is he?
A.Curtis Hanson
B.Boson Houstan
C.Cavin Boustan
D.David Houstan

Answer – A.Curtis Hanson

 

 

19. Which Stadium hosted the 500th Test of India against New Zealand from 22nd September 2016?
A.Kotla
B.Mumbai
C.Kanpur
D.Kolkata

Answer – C.Kanpur

 

 

20. Which team bagged the Obaidullah Khan Heritage Hockey Cup for the year 2016?
A.Railways
B.Indian Bank
C.BPCL
D.Indian Oil

Answer – C.BPCL

 

 

21. Who has been appointed as Chief Justice of Kerala High Court on September 22nd 2016?
A.Girish Chandra Gupta
B.M Shantanagoudar
C.Satish Kumar Agnihotri
D.Tinlianthang Vaiphei

Answer –  B.M Shantanagoudar

 

 

22. Who has been elected as president of the Prestigious Indian Statistical Institute?
A.Vijay Kelkar
B.Rangarajan
C.Raghuram Rajan
D.Urjit Patel

Answer -A.Vijay Kelkar

 

 

23. Which company holds the first position in the Forbe’s annual list of India’s 100 richest tycoons with a net worth of $22.7 billion?
A.Hinduja
B.Adani
C.Reliance
D.Airtel

Answer –  C.Reliance

 

 

24. Which film was chosen as India’s official entry for Best Foreign Language film at the 89th Academy Awards to be held in 2017?
A.Kabali
B.Visaranai
C.Dharmadurai
D.Appa

Answer –  B.Visaranai

 

 

25. Who has recently conferred with France’s Prestigious Chevalier Dans I’Ordre des Arts Et Des Lettres (Knight of the Order of Arts and Letters) Award during September 2016?
A.Kamal Hasan
B.Alex
C.Sajid Nadiadwada
D.Sivaji Ganesan

Answer – C.Sajid Nadiadwada

 

 

26. Which city hosted the first meeting of the Goods and Service Tax Council recently constituted?
A.Mumbai
B.Bengaluru
C.Pune
D.New Delhi

Answer –  D.New Delhi

 

 

27. How many Indian Institutes have found a place in the Times Higher Education World University Rankings 2016-17?
A.31
B.32
C.33
D.34

Answer –  A.31

 

 

28. Inland Waterways Authority of India (IWAI), Ministry of Shipping signed a contract with DST, Germany to design vessels, especially suited to navigate the 1620 km stretch of which national waterway?
A.NW-1
B.NW-2
C.NW-3
D.NW-4

Answer – A.NW-1

 

 

29. Which e-commerce company currently had 100 million registered users to become the first company to reach this milestone?
A.Amazon
B.Flipkart
C.Shopclues
D.Snapdeal

Answer –  B.Flipkart

 

 

30. Who would be honoured with the annual ‘Lalit Arpan Samman’ for the year 2016?
A.Subha Kayal
B.Sudha Mudgal
C.Shubha Mudgal
D.Subi Kayal

Answer –  C.Shubha Mudgal

 

 

31. Government appointed three members on the Monetary Policy Committee along with RBI Nominees to set the benchmark which rate in the monetary policy review?
A.SLR
B.Repo
C.Reverse
D.Interest

Answer – D.Interest

 

 

32. India’s High Commissioner to Britain Navtej Sarna was appointed as the Next Ambassador to which country?
A.Britain
B.United States
C.Russia
D.Canada

Answer –  B.United States

 

 

33. What is the name of the book written by Vice President Shri Mohd Hamid Ansari released by President Pranab Mukherjee at a function held at Rashtrapati Bhavan on September 23, 2016?
A.Culture and Unity
B.Indian and Society
C.Family and Society
D.Citizen and Society

Answer – D.Citizen and Society

 

 

34. How many Guinness World Records were created at Samajik Adhikarita Shivir and Scheme of Assistance to Disabled Persons for Purchase/Fittings of Aids/Appliances (ADIP) Camp in Navsari, Gujarat?
A.2
B.1
C.3
D.5

Answer –  C.3

 

 

35. In which place, the First International Sikh Conclave started for the commemorative of 350th birth anniversary celebration of Guru Gobind Singh?
A.Shillong, Meghalaya
B.Dispur, Assam
C.Bhubaneshwar, Odisha
D.Patna, Bihar

Answer –  D.Patna, Bihar

 

 

36. Which Hindi and Urdu writer passed away in New Delhi and penned memorable television serial like The Great Maratha?
A.Kirti Sabarwal
B.Hrithik Saini
C.Reoti Saran Sharma
D.Abhijit Gupta

Answer – C.Reoti Saran Sharma

 

 

37. BIRAC (Biotechnology Industry Research Assistance Council) is a non-profit Public Sector Enterprise under the aegis of Department of Biotechnology (DBT), Government of India organized the _______________ in New Delhi. 
A.5th Innovators Meet
B.6th Innovators Meet
C.7th Social Meet
D.8th Social Meet

Answer –  A.5th Innovators Meet

 

 

38. Which mission is launched by Health Minister JP Nadda in 145 High Focus districts for improved family planning services?
A.Mission Bharat Vikas
B.Mission Samaj Vikas
C.Mission Bachche Diwas
D.Mission Parivar Vikas

Answer –  D.Mission Parivar Vikas

 

 

39. In which place, The incredible India Tourism Investors Summit 2016 was held?
A.Chennai
B.New Delhi
C.Bangalore
D.Mumbai

Answer – B.New Delhi

 

 

40. The India, the US along with which country have reaffirmed their shared interests in combating terrorism and advancing peace and security in the region?
A.Nepal
B.Bangladesh
C.Pakistan
D.Afghanistan

Answer – D.Afghanistan

 

 

41. What is the name of 8th edition of India-Russia Joint Military Exercise Begun in Vladivostok, Russia?
A.Bharat-2016
B.Chandra-2016
C.India-2016
D.Indra-2016

Answer –  D.Indra-2016

 

 

42. Which bank announced that it had entered into agreements with private insurers Cigna TTK and Reliance General Insurance to provide health and general insurance services to its customers?
A.Tamilnadu Merchantile Bank
B.Bank of Baroda
C.Maharashtra Bank
D.Andhra Bank

Answer –  D.Andhra Bank

 

 

43. Which person along with Subhash Khot are the two Indian-American scientists have won this year’s prestigious MacArthur Fellowship for showing exceptional creativity in their respective fields?
A.Yoga Singh
B.Manu Prakash
C.Pradeep Kumar
D.Sikander Sen

Answer –  B.Manu Prakash

 

 

44. Which statement is incorrect related to production of carbon from sugarcane waste for use in batteries?
A.Team from BPCL and IISER had used a simple process to convert sugarcane bagasse into anode-grade porous
B.These batteries could be best used in electronic gadgets
C.Anode-grade carbon is generally produced through decomposition at nearly 1000 degree Celsius.
D.Prof. Satishchandra Ogale, the corresponding author from the Centre for Energy Science at IISER, Pune

Answer –  A.Team from BPCL and IISER had used a simple process to convert sugarcane bagasse into anode-grade porous

 

 

45. Who has been appointed as a Chairperson of Insolvency and Bankruptcy Board of India for a period of five years?
A.Madan Kumar
B.Madhusudan Sahoo
C.Manish Goyal
D.Mohan Das

Answer –  B.Madhusudan Sahoo

 

 

46. How many medals bagged by the Indian team in the men’s trap event at the ISSF Junior World Cup?
A.14
B.12
C.24
D.22

Answer –  C.24

 

 

47. Which Indian former Indian women’s hockey captain has retired from international hockey?
A.Lavanya
B.Sakshi Seth
C.Jitu Rani
D.Ritu Rani

Answer –  D.Ritu Rani

 

 

48. In which place, the three day International Seafood Show held to discuss the challenges and strategies for the Indian fishing industry which is on the road to achieving USD 10 billion exports?
A.Patna
B.Dispur
C.Hyderabad
D.Visakhapatnam

Answer – D.Visakhapatnam

 

 

49. In which place, the third Northeast Connectivity Summit held to discuss connectivity of the landlocked Northeast region?
A.Agartala, Tripura
B.Ranchi, Jharkhand
C.Raipur, Chattisgarh
D.Disputr, Assam

Answer –  A.Agartala, Tripura

 

 

50. Which state government recently rejected its all notifications regarding 10 percent quota for EBC Economically Backward Classes?
A.Punjab
B.Uttar Pradesh
C.Gujarat
D.Maharashtra

Answer –  C.Gujarat

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery