DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 15 Oct 2016

1. What is deadline fixed by Tourism Minister to complete ban on use of polythene in all national monuments and tourist destinations?
A.1st October
B.2nd October
C.30th October
D.31st October

Answer – B. 2nd October

 

 

2. Union Government has adopted Coast Guard Ship named “Sarathi” in which state in the present of Defence Minister ManoharParrikar by Union Home Minister?
A.Kerala
B.Goa
C.Maharashtra
D.Odisha

Answer –  B.Goa

 

 

3. The Union government was organised a two-day BRICS Wellness workshop in which city starting on September 10?
A.Hyderabad
B.Chennai
C.Mumbai
D.Bengaluru

Answer –  D.Bengaluru

 

 

4. Name the train has successfully completed its speed trial in less than 12 hours between Delhi and Mumbai?
A.Talgo
B.Rajdhani
C.Sadhapthi
D.SuperWay Express

Answer –  A.Talgo

 

 

5. United Nations Day for South-South Cooperation day is celebrated on which date to mark the importance of South-South Cooperation?
A.11th September
B.12th September
C.13th September
D.14th September

Answer –  B.12th September

 

 

6. Who has won the 2016 US Open Tennis Tournament in Men’s Singles Category held at the USTA Billie Jean King National Tennis Centre?
A.Stan Wawrinka
B.Novak Djokovic
C.Andy Murray
D.Roger Federrer

Answer –  A.Stan Wawrinka

 

 

7. Which team has won the Durand Cup Football Title for the year 2016 held in New Delhi?
A.Neroca
B.Aizawal FC
C.DSK Shivajians
D.Army Green

Answer – D.Army Green

 

 

8. Researchers from which university and Georgia Tech has built a device that could see through paper and distinguish ink from blank paper to determine what is written on the sheets?
A.Harvard University
B.Cambridge University
C.IIT
D.MIT

Answer –  D.MIT

 

 

9. Which company has agreed to buy Samsung Electronics Company’s Printer business for $1.05 billion through open-market stock purchases?
A.Lenova
B.HP
C.Wipro
D.Acer

Answer – B.HP

 

 

10. Who has been appointed as the Chairman & Managing Director of Shipping Corporation of India for three years?
A.Arjun Kumar Sharma
B.Anu Kumar Sharma
C.Anoop Kumar Sharma
D.Arvind Kumar Sharma

Answer –  C.Anoop Kumar Sharma

 

 

11. Which firm has launched the World’s first multi-brand, paperless e-KYC platform for instant loan approval?
A.ICICI Prudential
B.Bankbazaar.com
C.PNB Metlife
D.Sundaram Finance

Answer –  B.Bankbazaar.com

 

 

12. Which country researchers has partnered with an Indian research foundation to develop a variety of salt-tolerant rice, conducted a broader project to address the issue of food security?
A.Australia
B.Bangladesh
C.United States
D.China

Answer –  A.Australia

 

 

13. Freecharge partnered with which bank on September 12th 2016 to launch Unified payments interface that that allows instant transactions from a smartphone using a virtual payment address (VPA)?
A.ICICI Bank
B.HDFC Bank
C.Catholic Syrian bank
D.Axis Bank

Answer –  D.Axis Bank

 

 

14. Name the portal launched by the Central Board of Direct Taxes for online redressal to taxpayers grievances?
A.e-utsav
B.e-nivaran
C.e-help
D.e-solution

Answer –  B.e-nivaran

 

 

15. How many new worlds have been added in the latest edition of the Oxford English Dictionary?
A.1100
B.1200
C.1400
D.1600

Answer –  B.1200

 

 

16. Which State Government opened an agriculture museum at Indira Gandhi KrishiVishwavidyalaya to provide information about special agricultural technique, related problems and their solution?
A.Manipur
B.Nagaland
C.Chhattisgarh
D.Kerala

Answer –  C.Chhattisgarh

 

 

17. What is the toll free helpline number started by the Department of Post that will allow users across the country to register their grievances?
A.1914
B.1942
C.1924
D.1941

Answer – C.1924

 

 

18. The coast Guard Declared to set up a new Air Enclave at which city to aerial surveillance of coast for helping search and rescue operations?
A.Mumbai
B.Chandipur
C.Nicobar
D.Mangalore

Answer –  D.Mangalore

 

 

19. Union Government has signed anMoU with which country on cooperation in the field of Youth Affairs and Sports during the visit of Prime Minister?
A.Nigeria
B.Mangolia
C.Mozambique
D.Poland

Answer –  C.Mozambique

 

 

20. What medal has been won by the Sikkim Sportsperson SushmitaRai at the World Martial Arts Mastership 2016 held at Cheongju in South Korea?
A.Gold
B.Silver
C.Bronze
D.None of the above

Answer –  C.Bronze

 

 

21. Which country has been named as the best adventure destination for luxury travel by an international network of luxury travel specialists “Virtuoso”?
A.Ireland
B.Iceland
C.Switzerland
D.New Zealand

Answer – B.Iceland

 

 

22. Name the application has been introduced by on demand healthcare service provider partnered with Spice Digital to launch a doctor on call service on BSNL Network?
A.HELP
B.SERVICE
C.CALL
D.VISIT

Answer –  D.VISIT

 

 

23. Whose has been appointed as the member of the Business and Sustainable Development Commission to help accelerate sustainable growth in Agri-business?
A.Kurien Varghese
B.Sunny Verghese
C.Marin Verghese
D.Soma Verghese

Answer –  B.Sunny Verghese

 

 

24. Which state governor has been removed from the post after President Signed an order on September 12, 2016?
A.Meghalaya
B.Tamilnadu
C.Arunachal Pradesh
D.Madhya Pradesh

Answer –  C.Arunachal Pradesh

 

 

25. Name the girl has created history by ice skating for 10 metres under 11 bars placed a metre apart at a height of 33 centimetres from the ground in Gurgaon?
A.Bhakthi Sharma
B.Yoga Sharma
C.Sai Sharma
D.Shristi Sharma

Answer –  D.Shristi Sharma

 

 

26. Who has to be conferred with Kumaon Literary Festival’s FON – Fellows of Natures South Asia Short Story Award in Nature writing in October 2016?
A.Arundhathi Roy
B.Jhumpha Lahiri
C.Amitav Ghosh
D.Meghna Pant

Answer – D.Meghna Pant

 

 

27. Which State government planned to abolish the stamp duty of 2% levied on immovable property while awarding the power of attorney?
A.Haryana
B.Bihar
C.Punjab
D.Gujarat

Answer –  C.Punjab

 

 

28. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the proposal of Department of Consumer Affairs enhancing the buffer stock for which grains?
A.Rice
B.Wheat
C.Jute
D.Pulses

Answer –  D.Pulses

 

 

29. Which phase of Technical Education Quality Improvement Programme has been approved by the Cabinet Committee on Economic Affairs?
A.First Phase
B.Second Phase
C.Third Phase
D.Fourth Phase

Answer –  C.Third Phase

 

 

30. Which state to hold first Pradhan Mantri Jan Aushadhi Store inaugurated by MoS Mansukh Mandaviya at its capital?
A.Himachal Pradesh
B.Arunachal Pradesh
C.Jharkhand
D.Uttarakhand

Answer –  B.Arunchal Pradesh

 

 

31. Which country has completed the “World’s Highest Bridge” standing 1,850 feet above the ground?
A.China
B.Japan
C.United States
D.France

Answer –  A.China

 

 

32. India has partnered with which country to explore greater collaboration in the area of defence and security on the Comprehensive Economic Cooperation Partnership Agreement (CECPA)?
A.Seychelles
B.Mauritius
C.Indonesia
D.Zimbabwe

Answer – B.Mauritius

 

 

33. India is among the top prospective markets with total individual wealth of ______________ billion for global luxury brands.
A.USD 4600
B.USD 5600
C.USD 6600
D.USD 6500

Answer –  B.USD 5600

 

 

34. Which state has initiated free bus rides for girl school students announced by state Transport minister Krishna Lal Panwar?
A.Bihar
B.Gujarat
C.Assam
D.Haryana

Answer –  D.Haryana

 

 

35. JLN canal is located in which state of India
A.Bihar
B.Chhattisgarh
C.Haryana
D.Maharashtra

Answer – C.Haryana

 

 

36. Hindi Diwas is being celebrated on which date to remember the historic occasion of Hindi Language?
A.September 13th
B.September 14th
C.September 15th
D.September 16th

Answer – B.September 14th

 

 

37. A book titled ‘Shanti ki Talaash mein Zindagi‘ written by whom released by Uttarakhand Governor K K Paul on September 14,2016 in Dehradun?
A.Radhika Nagrath
B.Ramya Nambeesan
C.Renuka Sarath
D.Ramya Das

Answer –  A.Radhika Nagrath

 

 

38. Which team has won the 90th All India MCC Murugappa Gold Cup Hockey Tournament?
A.Punjab & Sind Bank
B.Indian Oil Corporation limited
C.Indian Railways
D.Indian Bank

Answer – C.Indian Railways

 

 

39. Name the official website launched to curb a number of fake websites which have connection with the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana?
A.www.pmujjwalayojana.in
B.www.pmujjwalayojana.gov.in
C.www.pmujjwalayojana.org
D.www.pmujjwalayojana.com

Answer – D.www.pmujjwalayojana.com

 

 

40. Which state government town and country planning department’s Hindi Website was launched by state minister Sudhir Sharma?
A.Arunachal Pradesh
B.Andhra Pradesh
C.Madhya Pradesh
D.Himachal Pradesh

Answer –  D.Himachal Pradesh

 

 

41. Which company has agreed to acquire Mumbai based citrus pay for $130 million?
A.Paypal
B.PayU
C.Paytm
D.Visa

Answer –  B.PayU

 

 

42. Vishvas Vidu Sapkal was appointed as the High Commissioner of India to which country?
A.Kingdom of Tongo
B.Republic of Fiji
C.Seychelles
D.Lao

Answer –  A.Kingdom of Tongo

 

 

43. Which state is celebrating the Onam Festival every year to celebrate the auspicious 10 day long harvest festival of the state?
A.Tamilnadu
B.Kerala
C.Karnataka
D.Goa

Answer – B.Kerala

 

 

44. Which state has became the second state in the country to achieve 100 percent electrification of households by report released by JM Financial?
A.Madhya Pradesh
B.Haryana
C.Andhra Pradesh
D.Telangana

Answer – C.Andhra Pradesh

 

 

45. Name the Joint Military Training exercised has been launched at Uttarakhand to encourage the Indo-US Defence Co-operation?
A.Yudh Abhyas 2016
B.Yudh Karunya 2016
C.Yudha Marg 2016
D.Yudhavaisav 2016

Answer – A. Yudh Abhyas 2016

 

 

46. Which city hosted the two days India-US economic summit from September 14th 2016 to provide a valuable opportunity to assess developments across India-US trade relationship, economy and society?
A.Bengaluru
B.Mumbai
C.Kolkota
D.None of the above

Answer –  D.None of the above

 

 

47. The Indian Government declared that the Country was free from which contagious influenza by the department of Animal Husbandry?
A.H1N1
B.H2N2
C.H4N3
D.H5N1

Answer –  D.H5N1

 

 

48. Which bank has tied up with Banaras Hindu University to offer specialized banking coursed to develop the design and curriculum of courses?
A.Axis Bank
B.HDFC Bank
C.ICICI Bank
D.Syrian Catholic Bank

Answer – A. Axis Bank

 

 

49. Which mobile Manufacturer signed an MoU with the Haryana State to set up its phone manufacturing hub in Haryana?
A.Nokia
B.Lyf
C.Gionee
D.Xiaomi

Answer –  C.Gionee

 

 

50. What is the rank hold by the State Bank of India Chief Arundhati Bhattacharya in the list of 50 most powerful women based outside the United States by Fortune Magazine?
A.1st
B.2nd
C.3rd
D.4th

Answer –  B.2nd

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery