Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 13 Oct 2016

1. Who has become the first Indian to win the Asian Karting Championship held in Malaysia?
A.Hayden Haikal
B.Baharudeen Shah
C.Mohammad Ali
D.Shahan Ali Mohsin

Answer –  D.Shahan Ali Mohsin

 

 

2. Which animal species has been included in the International Union for Conservation of Nature Red List during Global conference in Honolulu?
A.Chimpanzee
B.Gorilla
C.Rhinos
D.Cobra

Answer –  B.Gorilla

 

 

3. Name the Water jet Fast Attack Craft has been designed Garden reach Shipbuilders and Engineers Limited to Indian Navy?
A.TIHAGU
B.THYAGU
C.TIHAYU
D.TIYAHU

Answer – C.TIHAYU

 

 

4. Which Top actor has been chosen as the Brand Ambassador for Arunachal Pradesh State tourism to boost tourism?
A.ShahRukh Khan
B.AmitabhBachchan
C.HritikRoshan
D.John Abraham

Answer –  D.John Abraham

 

 

5. Which University has appointed Rio Olympics Bronze medalist Sakshi Malik as Wrestling Director?
A.Banaras Hindu University
B.Pondicherry University
C.Rohtak University
D.None of the above

Answer –  C.Rohtak University

 

 

6. Which state education department has partnered with US based technology firm CISCO to promote digital learning across the state using virtual digital room?
A.Bihar
B.Gujarat
C.West Bengal
D.Rajasthan

Answer –  D.Rajasthan

 

 

7. Name the technology has been launched by Fin-tech player MobiKwik to make the payment vide offline?
A.Paytm
B.MobiKwik
C.Citrus
D.Bill Desk

Answer – B.MobiKwik

 

 

8. Which country inaugurated the five day long 69th session of WHO Regional committee meeting at Colombo on 5th September 2016?
A.India
B.Malaysia
C.China
D.Sri Lanka

Answer –  D.Sri Lanka

 

 

9. Pranaav Jerry Chopra is related to
A.Badminton
B.Tennis
C.Cricket
D.Hockey

Answer – A.Badminton

 

 

10. Which country has been certified as Malaria Free island country by World Health Organisation after Maldives?
A.Indonesia
B.Japan
C.Sri Lanka
D.Phillipines

Answer – C.Sri Lanka

 

 

11. Which National Institute of Technology has inaugurated “Bharat RatnaDr APJ Abdul Kalam Learning Resource Centre” by the State Chief Minister?
A.NIT Silchar
B.NIT Calicut
C.NIT Durgapur
D.NIT Warangal

Answer –  A.NIT Silchar

 

 

12. World’s oldest Cricketer represented South Africa has passed away in Bloemfontein at the age of 97 years. Who is he?
A.LindsayTuckett
B.Broonkley Samuels
C.Dandaro Jack
D.JohnsonTricket

Answer – A. Lindsay Tuckett

 

 

13. India’s Test Captain ViratKohli retained which position in the latest One Day International Cricket batting rankings?
A.1st
B.2nd
C.3rd
D.4th

Answer –  B.2nd

 

 

14. The Indian Wushu team won four silver and five bronze medals in which championship held in Taoyuan, Taiwan?
A.World
B.South Asian
C.Asian
D.Taiwan Series

Answer –  C.Asian

 

 

15. Which state has recently reported the highest number of dengue death cases in the Country?
A.Bihar
B.Gujarat
C.Assam
D.West Bengal

Answer – D.West Bengal

 

 

16. Which of the following is not correct about India agreement with Vietnam?
i. Extended a USD 500 million line of credit
ii. Signed 12 agreements including a deal to construct offshore patrol boats
iii. Defence cooperation
A.i only
B.i and ii only
C.iii only
D.All of these

Answer –  D.All of these

 

 

17. Which country president on a three day visit to India to hold talks with Prime Minister to set up engagement in areas of Security, Counter-terrorism and trade?
A.Iraq
B.Bhutan
C.China
D.None of the above

Answer –  D.None of the above

 

 

18. Agrarian Festival Nuakhai is being celebrated by which state with religious fervor and devotion?
A.Bihar
B.Nagaland
C.Odisha
D.Manipur

Answer –  C.Odisha

 

 

19. Which country hosted the eleventh meeting of the Group of G20 summit during 4th and 5th of September 2016?
A.India
B.China
C.Japan
D.Australia

Answer –  B.China

 

 

20. Thanjavur Based SASTRA Deemed University joined with which tech company to train over 2,000 teachers from Tamilnadu on Digital teaching methods?
A.TCS
B.Wipro
C.CDAC
D.Infosys

Answer –  A.TCS

 

 

21. Who has won the prestigious J.C. Daniel Award for his overall contribution to the Malayalam Film Industry?
A.Mamooty
B.Jayaram
C.K.G. George
D.Rasool Pookutty

Answer –  C.K.G. George

 

 

22. Which city hosted the first BRICS film festival – A five day filmy conference that invited films from Brazil, Russia, India, China and South Africa?
A.Mumbai
B.Hyderabad
C.Dehradun
D.Delhi

Answer – D.Delhi

 

 

23. United Kingdom has appointed ambassador to which country for the time since 2011?
A.Iraq
B.Somalia
C.Palestine
D.Iran

Answer –  D.Iran

 

 

24. Name the disease caused due to tiny magnetic particles from air pollution lodged in human brains and discovered by researchers at Lancaster University?
A.Amnesia
B.Sickle Cell Anaemia
C.Alzheimer
D.Memory Loss

Answer –  C.Alzheimer

 

 

25. Minakshi has created a new record in the Women’s Hammer throw at the 65th All India Police Athletics Championship in Hyderabad. She belonged to which force?
A.CISF
B.CRPF
C.Indian Navy
D.Indian Army

Answer –  A.CISF

 

 

26. Which state has decided to amend the Hydropower Policy 2006 in respect to transfer of shares by State to other areas?
A.Jharkhand
B.Arunachal Pradesh
C.Himachal Pradesh
D.Uttarakhand

Answer –  C.Himachal Pradesh

 

 

27. Phulwari Wildlife Sanctuary located in which of the following state ?
A.Karnataka
B.Haryana
C.Rajasthan
D.Madhya Pradesh

Answer – C.Rajasthan

 

 

28. Which programme is celebrated every year from September 1st to 7th to spread the word regarding the importance of nutrition for every child?
A.National Nutrition Week
B.National Health Week
C.National Hygienic Week
D.National Wellness Week

Answer –  A.National Nutrition Week

 

 

29. Who has been passed away recently popularly known for playing lawman Wyatt Earp on the ABC series?
A.Hugh Davis
B.Duke Stathom
C.David Stafford
D.Hugh O’Brian

Answer –  D.Hugh O’Brian

 

 

30. Which chief minister announced the cash prize for five athletes from the state who took part in Rio Olympics?
A.Akhilesh Yadav
B.Devendra Fadnavis
C.‎Ravishankar Shukla
D.PremKhandu Thungan

Answer – B.Devendra Fadnavis

 

 

31. Which flight is successfully tested by the Hindustan Aeronautical Limited (HAL) at Bangalore?
A.Sound Utility Helicopter
B.Solar Utility Helicopter
C.Light Utility Helicopter
D.Pressure Utility Helicopter

Answer –  C.Light Utility Helicopter

 

 

32. Which company has acquired California based Movidius, a computer vison firm that has worked with DJI, Google and Lenovo to give 3D vision to devices?
A.Intel
B.Intex
C.Motorola
D.Samsung

Answer – A.Intel

 

 

33. In which city of Tamilnadu, Mexico has set up consultate to explore Free Trade Agreement with India?
A.Trichy
B.Madurai
C.Chennai
D.Coimbatore

Answer – C.Chennai

 

 

34. In which place, Shri J P Nadda led the yoga session at the 69th session of the WHO Regional Committee of South-East Asia Region?
A.Delhi, India
B.Geneva, Switzerland
C.Manila, Philipines
D.Colombo, Sri lanka

Answer – D.Colombo, Sri lanka

 

 

35. What is the name of Joint exercise between India &Kazakhstan is being conducted in Karaganda region?
A.PRABIN MOSTYK-16
B.PRAVAL MOSTYK-16
C.PRABAL DOSTYK-16
D.NARAL DOSTYK-16

Answer – C.PRABAL DOSTYK-16

 

 

36. Which country along with India has signed anMoU for Air Services Agreement (ASA) under the ‘open sky’ policy?
A.China
B.Greece
C.France
D.United States

Answer –  B.Greece

 

 

37. How many Indian universities named in the QS World University Rankings 2016?
A.18
B.8
C.10
D.7

Answer –  D.7

 

 

38. Tourism Ministry has approved projects worth about Rs 450 crore under which scheme for five states, including Uttar Pradesh?
A.Subiksha Daruma Scheme
B.Swaha Darishan Scheme
C.Swayam Darshan Scheme
D.Swadesh Darshan scheme

Answer –  D.Swadesh Darshan scheme

 

 

39. Kalesar National Park situated in
A.Haryana
B.Punjab
C.J & K
D.Himachal Pradesh

Answer – A.Haryana

 

 

40. Which government recently signed MoU for developing education sector infrastructure?
A.Tiripura
B.Meghalaya
C.Sikkim
D.Rajasthan

Answer –  D.Rajasthan

 

 

41. Which Indian traditional languages becomes the part of United Nation’s charter recently?
A.Marati
B.Bengali
C.Hindi
D.Sanskrit

Answer – D.Sanskrit

 

 

42. What is the name of programme which is launched recently by the Union Government for nurturing ideas & innovation into start ups worth $15 Million?
A.KHADI
B.SATHI
C.MATHI
D.NIDHI

Answer –  D.NIDHI

 

 

43. What is the name of campaign which is launched by Petroleum Minister Dharmendra Pradhan aimed at promoting the use of natural gas in the country and aim towards a gas-based economy?
A.Fuel2India
B.Fuel4India
C.Gas4India
D.Petrol4India

Answer –  C.Gas4India

 

 

44. 2016 year marks which edition of International Literacy Day and is celebrated at France, Paris as a Category 2-Intergovernmental meeting?
A.49th
B.50th
C.51st
D.52nd

Answer –  B.50th

 

 

45. Ryan Lochte from USA has been banned for 10 month following his bogus gunpoint robbery story at the Rio Olympics. He belongs to which sport?
A.Shooting
B.Wrestling
C.Swimming
D.Hockey

Answer –  C.Swimming

 

 

46. Name the satellite successfully placed by the Indian Space Research Organisation to forecast the advanced weather conditions took from the SatishDhawan Space Centre at Sriharikota in Andhra Pradesh?
A.INSAT- 2DR
B.INSAT- 3DR
C.INSAT- 4DR
D.INSAT- 5DR

Answer –  B.INSAT- 3DR

 

 

47. Union Government has given in-principle approval to set up the Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory Lab in which state?
A.Odisha
B.Telangana
C.Gujarat
D.Maharashtra

Answer –  D.Maharashtra

 

 

48. Which country university has unveiled the fossil of a mysterious Jurassic Sea monster, half a century after it was discovered?
A.Ireland
B.Switzerland
C.Scotland
D.Thailand’

Answer –  C.Scotland

 

 

49. Indian Foreign Service holder Satbir Singh has been appointed as Ambassador of India to which Country?
A.Iraq
B.Nigeria
C.Iran
D.Algeria

Answer –  D.Algeria

 

 

50. Who has been appointed as part-time Chairman of the Unique Identification Authority of India?
A.J Satyanaryana
B.M Subramanian
C.V Vijai
D.R Murugan

Answer –  A.J Satyanarayana

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery