Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 11 Oct. 2016

1. Name of the mobile application released by Yes bank on the Android and iOS mobile platforms in the realm of digital payments scenario?

A.Yes Wallet
B.Yes Corner
C.Yes Pesa
D.Yes Pay

Answer –  D.Yes Pay

 

 

2. Which space agency successfully executed Solar Powered Juno mission first of 36 orbital flybys of Jupiter our solar system’s most massive planet passing 4,200 kilometres above the planet’s clouds?
A.JAXA
B.NASA
C.ISRO
D.ESA

Answer –  B.NASA

 

 

3. The Chemicals & Fertilizers and Parliamentary Affairs Minister has launched a mobile App called __________________on the National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) foundation day function in New Delhi
A.Pharma Sahi Daam
B.Pharma Uday Daam
C.Pharma Udyog Daam
D.Pharma Siksha Daam

Answer –  A.Pharma Sahi Daam

 

 

4. Which company has acquired UK Based Pay2Global for an undisclosed amount following regulatory Approvals?
A.TeraPay
B.TerraPay
C.TerryPay
D.TeryPay

Answer –  B.TerraPay

 

 

5. Who has been conferred with the Dhyan Chand Lifetime Achievement Award for the year 2016 during National Sports Day?
A.Silvanus Dungdung
B.Sachin Tendulkar
C.P. T Usha
D.None of these

Answer –  A.Silvanus Dungdung

 

 

6. International Day of the Victims of Enforced Disappearances on which date every year in raising awareness that enforced disappearance is a crime and should not be used as a tool to deal with situations of conflict?
A.August 28th
B.August 29th
C.August 30th
D.August 31st

Answer – C.August 30th

 

 

7. The Star of Comedy Classics such as The Producers and Blazing Saddles has passed away at the age of 83 due to Alzheimer’s disease. Who is he?
A.Gene Wilder
B.Mackey Jolder
C.James Cook
D.Morgan Elite

Answer –  A.Gene Wilder

 

 

8. Which country is set to become the fourth Asian country to host a tournament on the Asian Tennis Tour?
A.Malaysia
B.India
C.Bhutan
D.Nepal

Answer – C.Bhutan

 

 

9. Which Sportsmen has been upgraded to clinch the Silver from Bronze medal in London Olympics 2016 due to Russian Sportsman failed in Doping Test?
A.Mary Kom
B.Gagang Narang
C.Yogeshwar Dutt
D.Saina Nehwal

Answer – C.Yogeshwar Dutt

 

 

10. Indian Foreign Service holder R. Ravindra has been appointed as the Ambassador of India to which country?
A.Repubilc of Liberia
B.Nigeria
C.South Africa
D.New Guinea

Answer – A.Repubilc of Liberia

 

 

11. India’s first military heritage website, colours of glory.org was launched by Glory Foundation at which city?
A.Bengaluru
B.Mumbai
C.Chennai
D.Delhi

Answer – C.Chennai

 

 

12. Prime Minister unveiled the first phase of which project for Irrigation Project at Sanosara village near Dhroll in Gujarat’s Jamnagar district?
A.SUJANI
B.SUNANI
C.SUANI
D.SAUNI

Answer –  D.SAUNI

 

 

13. Which country president made his state visit to India in bilateral talks with Prime Minister including border management and ways to contain militant activities along the countries border?
A.Nepal
B.Bhutan
C.China
D.Myanmar

Answer – D.Myanmar

 

 

14. Who took charge as the Chief General Manager of State Bank of Travancore?
A.Ram Prakash
B.Ashok Chelvan
C.Ram Kumar Pratik
D.Ashok Kumar Pradhan

Answer –  D.Ashok Kumar Pradhan

 

 

15. Who has been appointed as a Brand Ambassador and Commandant of CRPF?
A.Saina Nehwal
B.P.V. Sindhu
C.Jitu Rai
D.Sakshi Malik

Answer –  B.P.V. Sindhu

 

 

16. Which Novelist was awarded the prestigious Saraswati Samman 2015 for her autobiography ‘Chitt-Chete’ written in Dogri language?
A.Padma Sachdev
B.Padma Rani
C.Padma Kumari
D.Sheela Devi

Answer –  A.Padma Sachdev

 

 

17. Which country has set up a state owned aircraft engine maker with registered capital to develop home-grown, high-tech businesses to compete in international markets?
A.China
B.Malaysia
C.Russia
D.India

Answer –  A.China

 

 

18. What is the name of the Unified Payment Interface App developed by Canara Bank at Bengaluru to link and operate their various bank accounts using a single app?
A.Canpower
B.Powering
C.Empower
D.Emmajetic

Answer –  C.Empower

 

 

19. Which country signed LEMOA (Logistics Exchange Memorandum of Agreement) with India for governing the use of each other’s land, air and naval bases for repair and resupply?
A.Russia
B.Myanmar
C.Bhutan
D.United States

Answer –  D.United States

 

 

20. Which State Vidhan Shabha has unanimously passed the Haryana Sports Council Bill, 2016 to constitute statutory sports councils at state, district, block and municipal levels?
A.Bihar
B.Jharkhand
C.Uttar Pradesh
D.Haryana

Answer –  D.Haryana

 

 

21. Name the initiative launched by Union Health and Family Welfare Minister to empower the patients by seeking their views on quality of experience in a public healthcare facility?
A.Mera Sikitcha
B.Mera Doctor
C.Mera Care
D.Mera Aspataal

Answer –  D.Mera Aspataal

 

 

22. Which statement is incorrect related to the dissolution of Central Inland Transport Corporation Limited approved by Prime Minister Shri Narendra Modi?
A.MoU signed between Indian Computer Emergency Response Team and Ministry of Cabinet Office, UK
B.PM approved to produce a Project Development Fund (PDF) with a corpus of Rs 200 Crore.
C.PM approved the scheme for grant of Permanent Residency Status (PRS) to foreign investors
D.This pact provides an aid for catalyzing Indian economic presence in the Cambodia, Laos, Myanmar and Vietnam.

Answer –  B.PM approved to produce a Project Development Fund (PDF) with a corpus of Rs 200 Crore.

 

 

23. Which state became the first state in the country to have implemented Public Fund Management System (PFMS)?
A.Tamilnadu
B.Chattisgarh
C.Jharkhand
D.Goa

Answer –  C.Jharkhand

 

 

24. Who has been submitted the reports of Indo-Pakisthan border protection?
A.Paramesh Gupta
B.Srikanth Gupta
C.Umesh Gupta
D.Madhukar Gupta

Answer – D.Madhukar Gupta

 

 

25. Which species is one of the world’s largest was found in central Assam’s Nagaon treasury during the ongoing verification of the horns in Assam?
A.One horned horse
B.One horned zebra
C.One horned deer
D.One horned rhino

Answer –  D.One horned rhino

 

 

26. Which women clinched Gold medal in the 100-metre dash clocking one minute and 21 seconds at the American Masters Games in Vancouver Canada?
A.Supriya Josh
B.Deepti Basu
C.Raunat Kaur
D.Mann Kaur

Answer –  D.Mann Kaur

 

 

27. Which Indian right-arm off break bowler slipped one place down to third in the International Cricket Council (ICC) list for Test bowlers?
A.Ravichandran Ashwin
B.Umesh Yadav
C.Ishanth Sharma
D.Mohammed Shami

Answer –  A.Ravichandran Ashwin

 

 

28. Which network on August 31 2016 announced that to acquire TEN Sports Network its subsidiaries for $385 million from Zee Entertainment Enterprises Limited?
A.Disney Network
B.Sony Pictures
C.Star Network
D.Fox Network

Answer –  B.Sony Pictures

 

 

29. Who would take over the Vice Chief of Army Staff of the Indian Army on 01 September 2016?
A.Lt Gen Ashok Kumar
B.Lt Gen Ashok Ranjan
C.Lt Gen Bimrao Rawat
D.Lt Gen Bipin Rawat

Answer –  D.Lt Gen Bipin Rawat

 

 

30. Which vehicle along with E-cards are not required to get permission to ply on the roads as per the notification issued by the Ministry of Road Transport and Highways?
A.E-Rickshaws
B.E-Car
C.E-Auto
D.E-Vikram

Answer –  A.E-Rickshaws

 

 

31. How much unit of electricity, Kudankulam Nuclear Power Project (KNPP) in Tamil Nadu was connected to the grid for power supply?
A.4,000 MW
B.3,000 MW
C.2,000 MW
D.1,000 MW

Answer –  D.1,000 MW

 

 

32. Reserve Bank of India predicted how much percent of Economic in financial year 2016 in the wake of near term growth outlook for India seems Brighter than last fiscal?
A.7.4%
B.7.5%
C.7.6%
D.7.7%

Answer –  C.7.6%

 

 

33. Which Country has commissioned its first solar thermal power plant with the capacity of 10 MW is the third plant in the world?
A.Japan
B.India
C.China
D.United Arabic Emirates

Answer –  C.China

 

 

34. Which Country hosted the three-day Eighth meeting of SAARCSTAT and delegates from SAARC Member States and other international organizations?
A.China
B.South Africa
C.Brazil
D.India

Answer –  D.India

 

 

35. Which of the following sector is not approved by the Prime Minister for the FDI policy amendments announced by the Government?
A.Food
B.Defense
C.Pharma
D.IT

Answer –  D.IT

 

 

36. Which State is all set to become the first state to distribute 2 crore LED bulbs under Unnat Jyoti by Affordable LEDs for all (UJALA) scheme?
A.Bihar
B.Haryana
C.Maharashtra
D.None of these

Answer –  D.None of these

 

 

37. Which Cricketer has released his autobiography on September by Pan Mac Macmillan across the UK, Australia, New Zealand and India?
A.Virender Sehwag
B.AB De Villiers
C.Dale Steyn
D.Alaistair Cook

Answer – B.AB De Villiers

 

 

38. Which public sector undertaking signed an MoU with ICFRE for Environmental related issues in improving the rehabilitation and reclamation of the mined out areas?
A.BHEL
B.NTPC
C.CIL
D.None of the above

Answer – C.CIL

 

 

39. Who has been appointed as the New Chancellor of TERI University after a successor of R.K Pachauri?
A.Ashok Chawla
B.Vinod Rai
C.Urjit Patel
D.Manmohan Singh

Answer – A.Ashok Chawla

 

 

40. Who has been sworn as new President of Brazil after serving as President in an acting capacity since 12th May 2016?
A.Michel Temor
B.Dilma Rousseff
C.Peter Lavina
D.Charles Marin

Answer – A.Michel Temor

 

 

41. Which State Governor has taken the additional charge of Tamilnadu due to Current Governor Konijeti Rosaiah’s tenure ended on August 30?
A.Maharashtra
B.Gujarat
C.Kerala
D.Puducherry

Answer – A.Maharashtra

 

 

42. Which state hosted the two day BRICS Convention on Tourism was flagged off on September 1st 2016 represented by the Minister of Tourism, South Africa Mr. D.A. Hanekom and delegations from Russia and China?
A.Uttar Pradesh
B.Madhya Pradesh
C.Gujara
D.Bihar

Answer – B.Madhya Pradesh

 

 

43. What are the following statements is true about services launched recently as per Budget Announcements 2016-17?
ITrain Superintendent (TS) will be made single person responsible for all facilities on train.
II. Retiring Room can be booked for a minimum period of three hours up to a maximum period of 48 hours
III. Hourly booking is not allowed for the principle block of 12 hours period i.e. from 2100 hours to 0900 hours and the tariff would be charged on hourly basis.
A.I only
B.II only
C.I & II only
D.I, II and III

Answer – D.I, II and III

 

 

44. Who has been appointed as UN Women’s Advocate for Gender Equality and Women’s Empowerment in India?
A.Deepika Padukone
B.Aishwaryaa Rajinikanth
C.Aishwarya Rai
D.Madhuri Dixit

Answer – B.Aishwaryaa Rajinikanth

 

 

45. Name the Indians has been conferred with Ramon Magsaysay Award for 2016 in Manila, Phillipines for their contributions on Music and campaigner for eradication of manual scavenging respectively?
A.T.M Krishna and Bezwada Wilson
B.Anshu Gupta and Sanjiv Chaturvedi
C.Sanjiv Chaturvedi  and Thodur Madabusi Krishna
D.James Michael Lyngdoh and Haydee Yorac

Answer – A.T.M Krishna and Bezwada Wilson

 

 

46. Name the mobile application launched by Digital payments Platform, MobiKwik and Samgra to promote the habit of saving among Urban poor?
A.M-Kwik
B.M-Samaga
C.M-Gullak
D.M-Samagra

Answer – C.M-Gullak

 

 

47. Which company has planned to set up a cyber-security centre in the heart of New Delhi to arm governments and private agencies with all-round intelligence on cyber-attacks within India?
A.Google
B.Facebook
C.Tata Communications
D.Microsoft

Answer –D.Microsoft

 

 

48. Which state has become the 15th state to ratify the Goods and Services Tax?
A.Goa
B.Tamilnadu
C.Odisha
D.Bihar

Answer – A.Goa

 

 

49. Which state government signed an MoU with the Ministry of Civil Aviation under Regional Connectivity Scheme in order to boost regional Air connectivity?
A.Haryana
B.Bihar
C.Rajasthan
D.Gujarat

Answer –D.Gujarat

 

 

50. Which state has decided to enter into Joint Venture agreement with Railways for rail projects in the state under the 51:49 equity partnership arrangements?
A.Kerala
B.Tamilnadu
C.Karnataka
D.Andhra Pradesh

Answer – A.Kerala

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 

Gallery