DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 08 Oct. 2016

1. Which Industry held the first position in the list of 100 “The World’s Most innovative Companies” released by Forbes based on their creative disruption, potential for innovation and investor interest?
A.TESLA MOTORS INC.
B.SALESFORCE.COM INC.
C.REGENERON PHARMACEUTICALS
D.INCYTE CORP

Answer – A.TESLA MOTORS INC.

 

 

2. Who ranked the first position in Forbes magazine list of the world’s highest paid actors with an estimated 2016 payday of $64.5 million?
A.Dwayne Johanson
B.Jackie Chan
C.Matt Damon
D.Tom Cruise

Answer – A.Dwayne Johanson

 

 

3. Who has been named as the UEFA’s Best Player in Europe for the Second Time after winning the Champions League and Euro 2016?
A.Lionel Messi
B.Cristiano Ronaldo
C.Antoine Greizmann
D.Gareth Bale

Answer – B.Cristiano Ronaldo

 

 

4. Indian Foreign Service holder P Kumaran has been appointed as the next Ambassador of India to which Country?
A.Bahrain
B.Nigeria
C.Guyana
D.Qatar

Answer – D.Qatar

 

 

5. India ranked which position on the World Risk index is published by the UNU Institute for Environment and Human Security?
A.76
B.77
C.78
D.79

Answer – B.77

 

 

6. Who has been appointed as Panel head to probe the implementation of reforms as per the apex court verdict of the BCCI?
A.Raghuram Rajan
B.Sadhasivam
C.Vinod Rai
D.None of these

Answer – D.None of these

 

 

7. In which city, Gujarat government is planning to set up India’s first textile university with an investment of about Rs 800 crore?
A.Vadodara
B.Rajkot
C.Surat
D.Ahmedabad

Answer –  C.Surat

 

 

8. Which book fair has kick started with 22nd edition to promote literacy and higher education among children and the youth?
A.Goa Book Fair
B.Agra Book Fair
C.Mumbai Book Fair
D.Delhi Book Fair

Answer –  D.Delhi Book Fair

 

 

9. Which festival kicked off in the capital city of the Himalayan kingdom of Bhutan Thimbu on 26 August 2016?
A.Mountain Ranges Literary Festival 2016
B.Mount Everest Literary Festival 2016
C.Himalayan Echoes Literary Festival 2016
D.Mountain Echoes Literary Festival 2016

Answer – D.Mountain Echoes Literary Festival 2016

 

 

10. In which place, The first Asian Science and Technology (S&T) Conference for Disaster Risk Reduction (AMCDRR 2016-DRR) was initiated?
A.Bangkok, Thailand
B.New York, US
C.Kathmandu, Nepal
D.Dhaka, Bangladesh

Answer – A.Bangkok, Thailand

 

 

11. In which place, The 19th SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation) summit would be held on 9 and 10 November?
A.Islamabad
B.Karachi
C.Lahore
D.Peshawar

Answer –  A.Islamabad

 

 

12. Prime Minister has constituted a task force to make various suggestions to the road map for the next Olympics to be held in which country?
A.Qatar
B.Brazil
C.England
D.Japan

Answer –  D.Japan

 

 

13. Maharashtra State Chief Minister has unveiled a detailed plan for the Mumbai-Nagpur Super Communication Expressway of how many Kilometers to connect 24 districts?
A.506 Km
B.606 Km
C.706 Km
D.806 Km

Answer –  C.706 Km

 

 

14. Which Country has created the World’s largest marine protected area by expanding an existing ocean reserve off Hawaii to cover 582,578 square miles?
A.India
B.United States
C.Singapore
D.Mauritius

Answer –  B.United States

 

 

15. Which of following natural cause to be detected on land and the sea floor using seismic equipment known as an S wave Microseism found by Japan Researchers?
A.Tsunami
B.Earthquakes
C.Volcanic Eruptions
D.All the Above

Answer –  B.Earthquakes

 

 

16. Who has been appointed as Chief Executive Officer for Domestic Broadcast Business leader Mumbai Zee Entertainment Enterprises?
A.Punit Goenka
B.Punit Misra
C.Pundit Goenka
D.Pundit Mishra

Answer –  B.Punit Misra

 

 

17. Film actress Sharmila Tagore, theatre activist Arundhati Nag and film studies academician Ira Bhaskar have been appointed new members of which council to deal with complaints against TV content?
A.BCCI
B.BCCC
C.FCIB
D.IB

Answer –  B.BCCC

 

 

18. Who has been chosen for the Sports Journalists Association of Mumbai’s (SJAM) Golden Jubilee Annual Awards 2016?
A.Latha Mangal
B.Lalitha Babu
C.Latha Babar
D.Lalita Babar

Answer –  D.Lalita Babar

 

 

19. Department of Industrial policy and Promotion has planned to launch a nation-wide awareness campaign on which rights?
A.Employees Compensation Rights
B.Maternity Benefit Act
C.Intellectual Property Rights
D.Right to Equality

Answer –  C.Intellectual Property Rights

 

 

20. Finance Minister suggested creation of a task force of experts and officials to deliberate on the challenges in international arbitration in the __________countries.
A.SAARC
B.G20
C.BRICS
D.All the Above

Answer –  C.BRICS

 

 

21. Name the galaxy found by the Astronomers as big as the Milky Way that consists almost entirely of dark matter?
A.Dragonfly 41
B.Dragonfly 42
C.Dragonfly 43
D.Dragonfly 44

Answer –  D.Dragonfly 44

 

 

22. The Union Government has set up how much capital for displaced people of Pakistan occupied Kashmir living in India?
A.Rs. 1000 Crore
B.Rs. 2000 Crore
C.Rs. 3000 Crore
D.Rs. 4000 Crore

Answer – B.Rs. 2000 Crore

 

 

23. Country’s first Electropreneur Park is inaugurated at which university by the Minister for Electronics and Information Technology?
A.Jawaharlal Nehru University
B.Pondicherry University
C.Delhi University
D.Banaras Hindu University

Answer – C.Delhi University

 

 

24. The Sixth Tokyo International Conference on African Development was held from 27 to 28 August 2016 in which country?
A.Zimbabwe
B.Kenya
C.New Zealand
D.Japan

Answer – B.Kenya

 

 

25. Murugappa Group owned Carborundum Universal announced the inauguration of its Research and Development Centre at its Industrial Ceramics division at which city in Tamilnadu?
A.Tiruppur
B.Coimbatore
C.Thiruvannamalai
D.Hosur

Answer –  D.Hosur

 

 

26. Which division has won the overall team championship at the 82nd All India Railway Athletic Championship held at Tiruchirapalli ?
A.Western Railway
B.Southern Railway
C.Eastern Railway
D.Northern Railway

Answer –  A.Western Railway

 

 

27. Tennis Star Sania Mirza partenered with which player clinched Women’s doubles title after taking victory at the Connecticuit Open in the U.S?
A.Martina Hingis
B.Monica Niculescu
C.Kateryna Bondarenko
D.Chuang Chia Jung

Answer –  B.Monica Niculescu

 

 

28. In which State 55th All India Wheat & Barley Research Workers Meet concluded with eight varieties of wheat and one of barley have been identified?
A.Bihar
B.Himachal Pradesh
C.Andhra Pradesh
D.Haryana

Answer –  D.Haryana

 

 

29. Which state has become the first state to start mobile application for medical services with the launch of “108 Mobile App” by State Health and Family Welfare Minister Kaul Singh Thakur?
A.Andhra Pradesh
B.Uttar Pradesh
C.Madhya Pradesh
D.Himachal Pradesh

Answer – D.Himachal Pradesh

 

 

30. Which Company has announced a new dedicated web form for reporting hate speech on its hosted consumer services and a separate online form for petitions to reconsider and reinstate content?
A.Microsoft
B.Google
C.Whatsapp
D.Infosys

Answer –  A.Microsoft

 

 

31. Indian Space Research Organisation successfully tested __________ from Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota in Andhra Pradesh.
A.Humanless Satellite
B.Reusable Satellite
C.Scramjet Engine
D.None of these

Answer –  C.Scramjet Engine

 

 

32. Who has been appointed as Managing Director and Chief Executive Officer of India’s Largest Infrastructure Engineering Company Larsen & Toubro’s Groups?
A.M N Sudaram
B.S K Pandit
C.S N Subrahmanyan
D.T K Mandeep

Answer –  C.S N Subrahmanyan

 

 

33. Who has been appointed as the President of Indian Bullion and Jewellers Association?
A.Mukesh Mehta
B.Mukesh Gupta
C.Mohit Kamboj
D.Rohit Kamboj

Answer –  A.Mukesh Mehta

 

 

34. Which group announced appointment of Amit Chandra as the managing director of Bain Capital with effect from August 26th 2016?
A.Wipro
B.Microsoft
C.Infosys
D.None of these

Answer –D.None of these

 

 

35. Which bank has opened a branch at Lulu International Shopping Mall, Edapally in Kerala by the state Chief Minister?
A.Bank of America
B.Deutsche Bank
C.Doha Bank
D.None of these

Answer –  C.Doha Bank

 

 

36. Which statement is correct related to Market Watchdog Securities and Exchange Board of India (SEBI) has lined up wide-ranging relaxations to its norms for REITs and InvITs?
A.Would allow up to 20 per cent investment by such trusts in under-construction projects
B.to rationalise the requirements under the Related Party Transactions, under which approval of 50 per cent unit holders apart from related parties
C.65 per cent unit holders, apart from related parties, for passing special resolutions
D.None of these

Answer –  A.Would allow up to 20 per cent investment by such trusts in under-construction projects

 

 

37. Velankanni festival celebrated in which state ?
A.Kerala
B.Tamil Nadu
C.Rajasthan
D.Odisha

Answer – B.Tamil Nadu

 

 

38. National Sports Day is being observed on which date every year to mark the birthday of Dhyan chand, the hockey player contributed in Olympics for India?
A.August 28
B.August 29
C.August 30
D.August 31

Answer –  B.August 29

 

 

39. Subroto Cup is related to which Sport ?
A.Football
B.Basketball
C.Cricket
D.Kabbadi

Answer – A.Football

 

 

40. Veteran Painter, Writer and Art Historian has passed away due to Cardiac arrest at a hospital in Bhubaneshwar at the age of 74. Who is he?
A.Deeanath Pandey
B.Divanand Gupta
C.Dinanath Pathy
D.Divyanand Soori

Answer – C.Dinanath Pathy

 

 

41. Former Governor Mohammad Shafi Qureshi has passed away in Delhi at the age of 87 years. He was a former Governor of which state?
A.Uttarkhand
B.Tamilnadu
C.Kerala
D.Madhya Pradesh

Answer –  D.Madhya Pradesh

 

 

42. Who has won the world championship by steering his Mercedes to a convincing victory in chaotic crash-hit Belgian Grand Prix?
A.Nico Rosberg
B.Lewis Hamilton
C.Naren Karthikeyan
D.None of these

Answer –  A.Nico Rosberg

 

 

43. A mobile App has been developed by 16 years old and Athlete named Arhan Bagati to assist which Sector people?
A.Farmers
B.Women
C.Disabled Sportsmen
D.Phd Students

Answer –  C.Disabled Sportsmen

 

 

44. President re-promulgated an Ordinance to amend the Enemy Proper Act, _________ Eviction of Unauthorized Occupants Act of 1971 pending ratification by Rajya Sabha?
A.1956
B.1968
C.1971
D.1978

Answer –  B.1968

 

 

45. Which State/ Union Territor Government has recently presented a tax-free Rs 6,665 crore budget for the financial year 2016-17?
A.Kerala
B.Puducherry
C.New Delhi
D.Andhra Pradesh

Answer –  B.Puducherry

 

 

46. Which states have become tenth and eleventh respectively to pass Good and Service Tax bill after a debate in their respective State Assemblies?
A.Bihar & Haryana
B.Maharashtra & Haryana
C.Gujarat & Haryana
D.Bihar & Gujarat

Answer – B.Maharashtra & Haryana

 

 

47. Union Human Resource Development Minister officially launched the new Indian Institute of Technology in which state?
A.Kerala
B.Telangana
C.Karnataka
D.Andhra Pradesh

Answer –  C.Karnataka

 

 

48. Which state has passed resolution during the special session of the House for the purpose of changing the name of the State?
A.Odisha
B.Telangana
C.Puducherry
D.West Bengal

Answer –  D.West Bengal

 

 

49. What is the current population strength of the India as per the projections of the 2016 World Population Data Sheet from the Population Reference Bureau (PRB)?
A.1,708 million
B.1,329 million
C.1,344 million
D.1,239 million

Answer – B.1,329 million

 

 

50. India ranked which rank in in Robotic Automation implementation in core Business Process, according to Chartered Institute of Management Accountants, (CIMA)?
A.1st
B.2nd
C.3rd
D.4th

Answer – C.3rd

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery