Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 07 Oct. 2016

1. Which state along with Gujarat state Assembly passed the Goods and Service Tax (GST) Constitution Amendment Bill, becoming the fifth and sixth state to pass the bill respectively?
A.Chhattisgarh
B.Tiripura
C.Assam
D.Meghalaya

Answer –A.Chhattisgarh

 

 

2. Which government has enacted a stringent law called Protection of Internal Security Act to deal with the challenges of terrorism, insurgency, communalism and caste violence?
A.Gujarat
B.Uttar Pradesh
C.Bihar
D.Maharashtra

Answer – D.Maharashtra

 

 

3. In which place, The Indian Air Force is set to build new Aerospace Museum focusing to showcase and to create awareness in general public about India’s rich Aerospace heritage?
A.Hyderabad
B.Mumbai
C.New Delhi
D.Gangtok

Answer –  C.New Delhi

 

 

4. World Trauma Congress 2016 held in which city ?
A.New Delhi
B.Mumbai
C.Ahmedabad
D.Kochin

Answer – A.New Delhi

 

 

5. Which government along with Telengana Government signed a Memorandum of Understanding for construction of three inter-state irrigation projects?
A.Maharashtra
B.Madhya Pradesh
C.Assam
D.Odisha

Answer –A.Maharashtra

 

 

6. The Odisha chief minister Naveen Patnaik approved startup policy to promote entrepreneurship for which sector people in society?
A.Adolescents
B.Senior Citizen
C.Youths
D.Women

Answer –C.Youths

 

 

7. In which train route, Indian Railways Minister Suresh Prabhu and Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu commissioned a new railway line?
A.Kaakinaada and Nellore
B.Nandyala and Yerraguntla
C.Rayalseema and Cuddapah
D.Rajamundry and Nellore

Answer –B.Nandyala and Yerraguntla

 

 

8. Which bill is being approved by the Union Cabinet on August 24, 2016 to prohibit including sale and purchase of human embryo and gametes?
A.Child Protection Bill, 2016
B.Pregnancy Assistance Bill, 2016
C.Water Regulation Bill, 2016
D.Surrogacy and Regulation Bill, 2016

Answer –D.Surrogacy and Regulation Bill, 2016

 

 

9. In which place, South India’s first Children Court was inaugurated by Acting Chief Justice Ramesh Ranganathan?
A.Chennai
B.Hyderabad
C.Bangalore
D.Trivandrum

Answer –  B.Hyderabad

 

 

10. What is the name of the channel has launched by the Indian President Pranab Mukherjee at Raj Bhawan in Kolkata?
A.Kisan Maitree
B.Dhoordharshan Maitree
C.Akashvani Maitree
D.BharatMatha Maitree

Answer – C.Akashvani Maitree

 

 

11. Which Pune based motorcycle finance firm has joined hands with India Post to facilitate purchase of vehicles in Karnataka?
A.HDFC Finance
B.Manapuram Finance
C.Muthoot Finance
D.Bajaj Finance

Answer –  D.Bajaj Finance

 

 

12. Which Indian Star entered the Forbes top 10 Highest-Paid actress in the World?
A.Priyanka Chopra
B.Deepika Padukone
C.Katrina Kaif
D.Sonam Kapoor

Answer –  B.Deepika Padukone

 

 

13. Which state’s Aarogyasri Healthcare Trust bagged Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI)’s healthcare excellence award for 2016?
A.Karnataka
B.Andhra Pradesh
C.Telangana
D.Kerala

Answer –  C.Telangana

 

 

14. Which director has been selected for the Asian Filmmaker of the Year Award at the Busan International Film Festival beginning October 6?
A.Martin Scorsese
B.Jack Nicholson
C.Abbas Kiarostami
D.David Lynch

Answer – C.Abbas Kiarostami

 

 

15. Who has been conferred as the brand ambassador of the Beti Bachao, Beti Padhao campaign in the Haryana state by Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar?
A.Sakshi Malik
B.P.V. Sindhu
C.Jitu Rai
D.Dipa Karmakar

Answer –  A.Sakshi Malik

 

 

16. Which Global professional services company is set to acquire Australia­ based security company Redcore?
A.Wipro
B.Accenture
C.Aricent
D.TCS

Answer – B.Accenture

 

 

17. What is the name of online library for persons with visual disabilities was launched by Ravi Shankar Prasad?
A.Meri Pustakalaya
B.Kitaab Pustakalaya
C.Sugamya Pustakalaya
D.Janakari Pustakalaya

Answer –  C.Sugamya Pustakalaya

 

 

18. Which language search engine is launched by the China for the first time would serve as unified portal?
A.Bangladeshi
B.Tibetan
C.Japanese
D.Nepalese

Answer – B.Tibetan

 

 

19. What is the name of mobile app launched by Punjab chief minister Parkash Singh Badal for farmers?
A.Kisan Mugitha
B.Kisan Sugitha
C.Kisan Savidha
D.Kisan Suvidha

Answer –  D.Kisan Suvidha

 

 

20. Food Safety and Standard Act organized a function commemorate 10 years of the enactment on August 23rd 2016 in which place?
A.Pune
B.Hyderabad
C.Bengaluru
D.New Delhi

Answer –  D.New Delhi

 

 

21. Union Government has approved of the signing of Memorandum of Understanding between India and ________________ to establish cooperation in Grassroots Innovation?
A.Myanmar
B.Cyprus
C.Fiji
D.South Africa

Answer –  D.South Africa

 

 

22. Former Governor of Bihar, West Bengal and Haryana has passed away on August 24, 2016 in New Delhi at the age of 96?
A.A R Kidwai
B.P K Rasheer
C.C K Naduram
D.A S Reena

Answer –  A.A R Kidwai

 

 

23. Who has headed over a ceremony held at Krishi Bhawan, New Delhi for awarding certificates to the applicants of breed registration?
A.Dr Trilochan Mohapatra
B.Dr Manoranjan Gupta
C.Dr Nachaloan Sudarasan
D.Dr Ranjan Gupta

Answer –  A.Dr Trilochan Mohapatra

 

 

24. Salim Ali Bird Sanctuary located in which state ?
A.Goa
B.Kerala
C.Karnataka
D.Assam

Answer – A.Goa

 

 

25. Who ranked first position in the Badminton Rankings released recently by Badminton World Federation?
A.Carolina Marin
B.Li Xuerui
C.P V Sindhu
D.Saina Nehwal

Answer –A.Carolina Marin

 

 

26. Who has been appointed as the Chairman of a five member National Rifle Association of India review Committee to probe the players dejected in the Rio Olympic?
A.Abhinav Bindra
B.Gagan Naragng
C.Rajiv Bhatia
D.Manisha Malhotra

Answer –A.Abhinav Bindra

 

 

27. Indian Men’s Hockey team ranked which position in the world rankings released by International Hockey Federation?
A.4th
B.5th
C.6th
D.7th

Answer – C.6th

 

 

28. The Cabinet Committee on Economic Affairs approved how many projects for expansion of railway network and connectivity across the country?
A.8
B.9
C.10
D.11

Answer – B.9

 

 

29. Which state has became the eighth state to ratify the Goods and Service Tax Constitution Amendment bill?
A.Madhya Pradesh
B.Bihar
C.Himachal Pradesh
D.Delhi

Answer – D.Delhi

 

 

30. Which State postal circle launched a special speed post service for the high court to accelerate delivery of summons and notices?
A.Uttarakhand
B.Rajasthan
C.Jharkhand
D.Manipur

Answer – C.Jharkhand

 

 

31. Which State Training Centre has signed an agreement with ISRO for technology transfer and a contract for supply of spacecraft component?
A.Bihar
B.Rajasthan
C.Odisha
D.Nagaland

Answer –C.Odisha

 

 

32. A two day conference of South Asian Association for Regional cooperation Finance Minister has been held in which country?
A.Nepal
B.Bangladesh
C.India
D.Pakistan

Answer – D.Pakistan

 

 

33. Which Country has signed peace deal with Leftist FARC rebels to end a war killing tens of thousands and displacing millions?
A.Nigeria
B.Syria
C.Colombia
D.Mongolia

Answer – C.Colombia

 

 

34. Earth Like planet has been discovered near Sun using Ultraviolet and Visual Echelle Spectrograph (UVES) and the High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS) installed in which country?
A.United States
B.Chile
C.India
D.Guyana

Answer – B.Chile

 

 

35. Which Country based company announced the first autonomous vehicles available for public hire wef 25th August 2016?
A.Malaysia
B.Japan
C.Indonesia
D.Singapore

Answer – D.Singapore

 

 

36. Who has been appointed as High Commissioner of India to the Republic of Uganda?
A.Ravi Kumar
B.Ravi Shankar
C.Ravi Sekar
D.Ravi Seshan

Answer – B.Ravi Shankar

 

 

37. Amit Sanan has been appointed as which bank as Group president and Country head of Mid-Corporate Banking?
A.IDFC
B.HDFC
C.ICICI
D.Yes Bank

Answer – D.Yes Bank

 

 

38. Who has been conferred with the IEI-IEEE Award for Engineering Excellence-2015 Award for his significant national contribution towards Missiles and Aerospace technologies?
A.Mayilsamy Ayyadurai
B.Srinivasan
C.G Satheesh Reddy
D.Viswanathan

Answer – C.G Satheesh Reddy

 

 

39. What is the expected growth of the Indian Economy has been said by American Multinational Banking firm Goldman Sachs in 2016-17?
A.7.9
B.8.0
C.8.1
D.8.2

Answer – A.7.9

 

 

40. How many banks have been utilized to use Unified Payments Interface for sending and collecting money via a smart phone organised by National Payments Corporation of India?
A.22
B.24
C.23
D.21

Answer –D.21

 

 

41. Which of the following reason for Bengal Chamber of Commerce and Industry (BCCI) signed a memorandum of understanding (MoU) with The Energy and Resources Institute (Teri)?
A.Promoting Wind Energy
B.Promoting Clean Energy
C.Promoting renewable Energy
D.Promoting Non-renewable Energy

Answer – C.Promoting renewable Energy

 

 

42. Which firm has taken the title sponsorship rights for the two T20 International matches between India and West Indies played in Florida, USA?
A.Paytm
B.Digicel
C.Vodafone
D.Reliance Jio

Answer – A.Paytm

 

 

43. Which state has become the ninth state to ratify the Goods and Service Tax Constitution Amendment Bill by the House?
A.Bihar
B.New Delhi
C.Manipur
D.Nagaland

Answer – D.Nagaland

 

 

44. Which city to host the 2017 Bharatiy Pravasi Divas to be held from 7th to 9th February 2017 to mark the contribution of the overseas Indian community to the development of India?
A.Mumbai
B.Chennai
C.Hyderabad
D.Bengaluru

Answer – D.Bengaluru

 

 

45. Name the online complaint box unveiled by Union Minister for Women and Child Development for reporting child sexual abuse in New Delhi?
A.POCCO e-box
B.POCSO e-box
C.PSCO e-box
D.PUCOS e-box

Answer – B.POCSO e-box

 

 

46. Which State government has planned to transform 1,000 villages with the help of corporate sector and civil society over upcoming years?
A.Bihar
B.Maharashtra
C.Madhya Pradesh
D.Gujarat

Answer – B.Maharashtra

 

 

47. The United States Postal Service has planned to release the Forever Stamp on October 5th to commemorate which Indian Festival to be hosted at Consulate General of India in New York?
A.Onam
B.Maha Sankranthi
C.Diwali
D.Pongal

Answer – C.Diwali

 

 

48. Reserve Bank of India requested all banks to grant loans to which sector people upto Rs. 3 Lakh at 7% interest rate per annum?
A.Unorganised Farmers
B.Daily wages Workers
C.Entrepreneurs
D.Self Help Groups

Answer – D.Self Help Groups

 

 

49. Name of the mobile application has been released by Karnataka Bank Limited built on the Unified Payments Interface platform of the NPCI?
A.SMARTS
B.SMARTZ
C.SMARTT
D.SMARTK

Answer –B.SMARTZ

 

 

50. Which Financial Institution has announced a funding of Rs. 980 Crore to dredge the Brahmaputra as an initiative to develop waterways to Bangladesh and South East Asain Countries?
A.BRICS Bank
B.State Bank of India
C.World Bank
D.Reserve Bank of India

Answer –C.World Bank

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery