DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN HINDI) of 06 Oct. 2016

Directions (Q.1-10): In each of the following questions, five options are given, of which one word is the most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning.

 

 

 

 

Q.1 Alleviate

(a)aseptic

(b)luscious 

(c)attenuate 

(d)aggravate

(e)commodious 

Ans- d

 

 

 

 

Q.2 Soporific

(a) compatible

(b) invigorating

(c)connivance

(d)confluence

(e)conjoin

Ans- b

 

 

 

 

Q.3 Alacrity

(a) adept 

(b) acrimonious 

(c)eagerness

(d) lackadaisical

(e) ominous

Ans- c 

 

 

 

 

Q.4 Agile

(a)clumsy

(b)dauntless

(c)dearth

(d)dais

(e) acute 

Ans- a

 

 

 

 

Q.5 Opulent

(a) demise

(b) cessation 

(c)deliquesce

(d)demur

(e) penurious

Ans- e

 

 

 

 

Q.6 Sordid

(a)encomium

(b) efface

(c)effrontery

(d)effigy

(e) immaculate

Ans- e

 

 

 

 

Q.7 Orthodox

(a)enigma

(b)enfeeble

(c)enigmatic

(d)conservative

(e) swift 

Ans- d

 

 

 

 

Q.8 Perfidious

(a)feasible

(b)fecund

(c)feign

(d)frisk 

(e)faithful

Ans- e

 

 

 

 

Q.9 Pernicious

(a)fraught

(b) fumble 

(c)benign

(d) nemesis 

(e) numb

Ans- c

 

 

 

 

Q.10 Penury

(a)frugality

(b)fustian

(c)fulminate

(d)affluence

(e) obtuse 

Ans- d

 

 

 

 

Directions (Q.11-20): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.


 

A. This is the result of a growing consensus that far from being a harm-free alternative as claimed by industry lobbies, e-cigarettes could sooner or later lure consumers to take up the real thing.

B. In the U.S., e-cigarettes cannot be sold to people under 18 years of age.

C. In tandem with the latest restrictions on how cigarettes are packaged, the EU and the U.S. have clamped down on the sale of electronic cigarettes.

D. Curiously, it was when the new nicotine-based substitute began to make inroads that some tobacco giants were more willing to acknowledge the toxic chemicals and carcinogens released while smoking.

E. That ruling may still be some time away. But the public health campaign must continue apace with the enforcement of extensive curbs on smoking in public spaces.

F. However, they continue to pin their hopes on a challenge at the WTO, which they are fighting together with countries that have strong interests in the tobacco crop.

 

 

 

 

(11) Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) A      

(b) B      

(c) C      

(d) D     

(e) E

Ans- c

 

 

 

 

12) Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?        

(a) A      

(b) B      

(c) C      

(d) D     

(e) E

Ans- b

 

 

 

 

13) Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?          

(a) A      

(b) B      

(c) C      

(d) D     

(e) E

Ans- a

 

 

 

 

14) Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?           

(a) A      

(b) B      

(c) C      

(d) D     

(e) E

Ans- d

 

 

 

 

15)Which of the following should be the SIXTH (last) sentence after rearrangement?

(a) A      

(b) B      

(c) C      

(d) D     

(e) E

Ans- e

 

 

 

 

Directions (Q.16-18): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/ group of words printed in bold as used in the passage.

 

 

 

 

16. WISTFULNESS

(a) Shallow

(b) Cheerful

(c)Happy

(d)Negligent

(e) Yearning

Ans- e

 

 

 

 

17. BROODING

(a) Thoughtless

(b) Pensive

(c)Ignoring

(d)Disregarding

(e) Miserable

Ans- b

 

 

 

 

18. OBFUSCATION

(a) Unravel

(b) Becloud

(c)Decipher

(d)Decode

(e) Analyze

Ans- b

 

 

 

 

Directions (Q.19-20): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/ group of words printed in bold as used in the passage.

 

 

 

 

 

19. SNEERING

(a) Derisive

(b) Mocking

(c)Sardonic

(d)Compliment

(e) Contemptuous

Ans- d

 

 

 

 

20. EMBODIED

(a) Conceal

(b) Demonstrate

(c)Epitomize

(d)Exhibit

(e) Exemplify

Ans- a

 

 

 

 

Directions (Q.21–25) : Rearrange the following six sentence A), B), C), D), E) and F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

 

A) While email remains a significant attack vector for cyber criminals, they continue to experiment with new methods across mobile devices and social networks to reach more people with less effort.

 

B) According to a report, India ranked second among nations that were most targeted for cyber crimes through the social media in 2014, after the U.S.

 

C) India's growing social media population proved to be a ready base for them.

 

D) Cybercriminals are now using social networking sites to target users in India.

 

E) Over 80 per cent of these scams were shared manually as attackers took advantage of people's willingness to trust content shared by friends.

F) India had the second highest number of social media scams globally and the highest in the Asia-Pacific region.

 

 

 

 

21. Which of the following would be the 'FIRST' sentence after rearrangement?

(a) C

(b) D

(c) B

(d) F

(e) E

Ans- b

 

 

 

 

22. Which of the following would be the 'LAST' (SIXTH) sentence after rearrangement?

(a) E

(b) C

(c) D

(d) F

(e) A

Ans- a

 

 

 

 

23. Which of the following would be the 'FOURTH' sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

Ans- c

 

 

 

 

24. Which of the following would be the 'THIRD' sentence after rearrangement?

(a) E

(b) C

(c) F

(d) D

(e) A

Ans- e

 

 

 

 

25. Which of the following would be the 'SECOND' sentence after rearrangement?

(a) D

(b) A

(c) C

(d) B

(e) E

Ans- d

 

 

 

 

Directions (26-30): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is 'No error' the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any)

 

 

 

 

26. Dealing with risk and the need for teamwork is oftenly a part of the experience.

(a) Dealing with risk

(b) and the need

(c) for teamwork is

(d) oftenly a part of the experience.

(e) No error

Ans- d

 

 

 

 

27. In the most general sense, drought originates from a deficiency of precipitation in an extended period of time– usually a season or more–resulting in a water shortage for some activity, group or environmental sector.

(a) In the most general sense,

(b) drought originates from a deficiency of precipitation

(c) in an extended period of time– usually a season or more–resulting in a water shortage

(d) for some activity, group or environmental sector.

(e) No error

Ans- c

 

 

 

 

28. Light from many different sources contains various colors each with its own brightness or intense.

(a) Light from many

(b) different sources contains

(c) various colors each with its own

(d) brightness or intense.

(e) No error

Ans- d

 

 

 

 

29. When all the visible frequencies are present equally the perceived color of the light is white and the spectrum is flat line.

(a) When all the visible frequencies are present equally

(b) the perceived color

(c) of the light is white

(d) and the spectrum is flat line.

(e) No error

Ans- d

 

 

 

 

30. An earthquake results from the sudden release of energy in the Earth's crust that creates seismic wave.

(a) Earthquake results

(b) from the sudden release of energy

(c) in the Earth's crust

(d) that creates seismic wave.

(e) No error

Ans- d

 

 

 

 

Directions (31-40): In the following questions, All/some of the sentences have errors. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer.

 

 

 

 

Q31. The number of students (a)/ competing in the event (b)/ has been fallen (c)/ because of want of incentive. (d)/ No error (e)

(a) The number of students 

(b) Competing in the event 

(c) Has been fallen

(d) Because of want of incentive

(e) No error 

Ans- c

 

 

 

 

Q32. I am grateful to you (a)/ and all your friends (b)/ by extending required help (c)/in my hour of need. (d)/ No error (e)  

(a) I am grateful to you

(b) And all your friends

(c) By extending required help

(d) In my hour of need 

(e) No error

Ans- c

 

 

 

 

Q33. Ramesh has been both (a)/an intelligent (b)/ and hardworking chap (c)/ since his childhood. (d)/ No error (e)

(a) Ramesh has been both

(b) An intelligent

(c) And hardworking chap 

(d) Since his childhood

(e) No error

Ans- c

 

 

 

 

Q34. A small piece (a)/of bread is (b)/certainly better than (c)/ being nothing to eat. (d)/ No error (e)

(a) A small piece

(b) Of bread is

(c) Certainly better than 

(d) Being nothing to eat 

(e) No error 

Ans- d

 

 

 

 

Q35. It was clear from the way (a)/ they were moving (b)/ that everyone possessed (c)/ the required experience. (d)/ No error (e)

(a) It was clear from the way

(b) They were moving 

(c) That everyone possessed 

(d) The required experience

(e) No error  

Ans- c

 

 

 

 

Q36. The fact that he (a)/ cannot be able to sing (b)/ is known only (c)/ to very few people. (d)/ No error (e)

(a) The fact that he 

(b) Cannot be able to sing 

(c) Is known only 

(d) To very few people

(e) No error

Ans- b

 

 

 

 

Q37. That boy has (a)/ three precious objects, (b)/ and he would not (c)/ part for any one of them. (d)/ No error (e)

(a) That boy has 

(b) Three precious objects

(c) And he would not 

(d) Part for any one of them 

(e) No error 

Ans- d

 

 

 

 

Q38. When he used to walk (a)/ along the road, (b)/ a wild and ferocious dog (c)/ knocked him down. (d)/ No error (e)

(a) When he used to walk

(b) Along the road 

(c) A wild and ferocious dog

(d) Knocked him down

(e) No error 

Ans- a

 

 

 

 

Q39. Though he was (a)/ No relating to me, (b)/ I helped him by (c)/ giving money and profitable advice. (d)/ No error (e)

(a) Though he was 

(b) No relating to me 

(c) I helped him by

(d) Giving money and profitable advice

(e) No error 

Ans- b

 

 

 

 

Q40. People who are (a)/ fortunate enough to own (b)/ a house in the city (c)/ are very few. (d)/ No error (e)

(a) People who are

(b) Fortunate enough to own 

(c) A house in the city 

(d) Are very few

(e) No error 

Ans- b

 

 

 

 

Directions (41-50): In each of the statements below, a part of the sentence is highlighted. Out of the four options which follow, choose the one which best replaces the highlighted phrase.

 

 

 

 

Q41. Your good gesture will highly appreciate.

(a) Will highly appreciated

(b) Will be highly appreciative

(c) Will be highly appreciated

(d) might highly being appreciate

(e) No improvement

Ans- c

 

 

 

 

Q42. Speculations and hypothesizing are the most essential and well-known aspects of inventions.

(a) Hypothesized

(b) Hypothesizing needs

(c) Hypothesis

(d) hypothermic

(e) No improvement

Ans- e

 

 

 

 

 

Q43. Increased productivity necessary reflects greater efforts made by the employees.

(a) Increase productivity necessarily

(b) Increased productivity is necessary

(c) Increased productivity necessarily

(d) increase product necessary

(e) No improvement

Ans- c

 

 

 

 

 

Q44. The small child does whatever his father was done.

(a) Was done

(b) Did

(c) Had done

(d) has doing

(e) No improvement

Ans- c

 

 

 

 

Q45. The moment they saw me, they were delight.

(a) Was delight

(b) Were delighted

(c) Are delighted

(d) is delight

(e) No improvement

Ans- b

 

 

 

 

Q46. If he has to spend five hours in the queue, it was really a wastage.

(a) Was real a wastage

(b) Is real a wastage

(c) Is really a wastage

(d) were real is waste

(e) No improvement

Ans- c

 

 

 

 

Q47. You can always dependent on them.

(a) Depend on them

(b) Be dependent with them

(c) Depend them

(d) depending is on they

(e) No improvement

Ans- a

 

 

 

 

Q48. Why did you not threw the bag away?

(a) Did you threw

(b) Had you not threw

(c) Did you not throw

(d) does have never threw

(e) No improvement

Ans- c

 

 

 

 

Q49. They are not beware of all the facts.

(a) Are not beware

(b) Are not aware of

(c) Are not to be aware

(d) is never was aware

(e) No improvement

Ans- b

 

 

 

 

 

Q50.  Can you tell me why did you not speak the truth?

(a) Why did not you speak

(b) That why did you not speak

(c) Why you did not speak

(d)  what you does speak

(e) No improvement

Ans- c

 

 

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery