Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN HINDI) of 05 Oct. 2016

DIRECTIONS(Q.1-6) Select the phrase/connector from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

 

Q.1 

Statement: 

1.Tom is ambitious. 

2.His brother is quite the reverse. 

 

(i) since 

(ii) either- or 

(iii) whereas 

 

(a) (i) & (ii)

(b) (i), (ii) and (iii) 

(c) Only (ii)

(d) Only (iii) 

(e) (i) 

Answer: d 

 

 

 

 

 

Q.2 

Statement: 

1.You must work hard. 

2.You will not win.

 

(i) whether - or 

(ii) otherwise  

(iii) no sooner -than 

 

(a) (i) & (ii)

(b) (i), (ii) and (iii) 

(c) Only (ii)

(d) Only (iii) 

(e) (i) 

Answer: c 

 

 

 

Q.3 

Statement:

1.My father hardly received any formal education. 

2.He went on to become a great leader.

(i) who 

(ii) that  

(iii) whichever 

 

(a) (i) & (ii)

(b) (i), (ii) and (iii) 

(c) Only (ii)

(d) Only (iii) 

(e) (i) 

Answer: e 

 

 

 

Q.4

Statement: 

1. We've known each other for a long time. 

2. We are not very good friends. 

(i) although 

(ii) along with 

(iii) but 

 

(a) (i) & (ii)

(b) (i), (ii) and (iii) 

(c) Only (ii)

(d) Only (iii) 

(e) (i) 

Answer: e

 

 

 

Q.5 

Statement: 

1.The teachers were present at the meeting.

2. The headmaster was present at the meeting.

(i) while 

(ii) as well as

(iii) even though 

 

(a) (i) & (ii)

(b) Only (i)

(c) Only (ii)

(d) Only (iii) 

(e) (i), (ii) and (iii) 

Answer: c 

 

 

 

Q.6

Statement: 

1.Ann has been invited to the party. 

2.Mary has been invited to the party.

 

(i) However

(ii) as well as

(iii) Not only....but also

 

(a) (i) & (ii)

(b) Only (iii)

(c) Only (i)

(d) Only (ii) 

(e) (i), (ii) and (iii) 

 

Answer: b 

 

 

 

Directions (Q.7-10): In each of the following questions, five options are given, of which one word is  most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning. 

 

Q.7 Demure 

(a) probity 

(b) scurrilous 

(c) rueful 

(d) indecorous 

(e) rubicund 

Ans- d 

 

 

 

Q.8 Laconic 

(a) arduous 

(b) succinct

(c) debonair 

(d) Audacious 

(e) peer 

ANS-b 

 

 

 

Q.9 Neophite 

(a) fecund 

(b) candid 

(c) laconic 

(d) churlish 

(e) novice 

ANS-e 

 

 

 

Q.10 frugal 

(a) Quell 

(b) extravagant

(c) exonerate 

(d) gullible 

(e) genuine 

ANS- b 

 

Directions (Q.11-20): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete. 

 

11.North Korea often fires short-range missiles _____ tensions rise on the Korean peninsula. Pyongyang gets particularly upset ____ the annual U.S.-South Korea drills, which, it says, are preparations for an invasion.

A.were,for

B.for,on

C.to,at

D.when,about

E.on,at

Ans-D.

 

 

 

12.The Southern Railway has launched an initiative ____ would enable women travelling on long-distance overnight trains to request _______ change of their berth.

A.for,that

B.so,for

C.for,at

D.that,so

E.that,for

Ans-E.

 

 

 

13.Nehra has shown terrific ambition to prove his critics wrong. The old warhorse from Delhi has been the real ______ package and former India coach Greg Chappell must be wondering how Nehra, likened to a brittle, thin wafer, has ______ to pull off this seeming miracle. 

A.managed,flown

B.set,watch

C.surprise,managed

D.wish,for

E.initiative,which

Ans-C.

 

 

 

14.Thirteen banks, led by State Bank of India (SBI), ______ by Attorney-General Mukul Rohatgi and advocate Robin Ratnakar David, told a Bench of Justices Kurian Joseph and Rohinton Nariman _____ the liquor baron is said to have left the country on March 2, the day they approached the DRT.

A.represented,that

B.that,for

C.shown,at

D.won,as

E.which,managed

Ans-A.

 

 

 

15.North Korea has a large stockpile of short-range missiles and _____ developing long-range and intercontinental missiles as well. The missiles fired ___ Thursday flew about 500 km (300 miles) off its east coast city of Wonsan and were likely from the Soviet-developed Scud series, South Korea’s Defence Ministry said.

A.for,set

B.is,on

C.was,at

D.will,since

E.has,from

Ans-B.

 

 

 

16.The National Green Tribunal (NGT) which _______ a fine of Rs. 5 crore on Sri Sri Ravi Shankar’s Art of Living (AoL) Foundation on Wednesday, before giving the go-ahead for its World Culture Festival on the flood plains of the Yamuna, said it was unable to ________ the event.

A.publish,make

B.impose,watch

C.processed,make

D.imposed, prohibit 

E.monitor,make

Ans-D.

 

 

 

17.In the two decades since it was first presented in Parliament, different governments _____ tried clearing it but faced tremendous opposition, often accompanied ____ manhandling and name-calling.

A.will,for

B.has,so

C.have,by

D.had,with

E.is,such

Ans-C.

 

 

 

18.Earlier, Former India captain Sourav Ganguly and his Pakistan counterpart Inzamam-ul-Haq have called for the ______ of bilateral series as it will improve ______ between the two nations. 

A.relations,conditions

B.conditions,which

C.posses,passes

D.start,relations

E.resumption,relations

Ans-E.

 

 

 

19.he Haryana government will install an early earthquake_______system at New Secretariat Building ____ Sector 17, Chandigarh on March 14.

A.warning,out

B.warning,so

C.with,at

D.when,for

E.warning,in

Ans-E.

 

 

 

20.Both ……. And ……..,Wilson seldom spoke and never spent money.

(a) vociferous , generous

(b) garrulous , stingy

(c) effusive , frugal

(d) taciturn , miserly

(e) reticent , munificent

Ans- d 

 


Directions (Q.21-30) : In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If there is no error, your answer is (d) i.e. No error

 

21.  

(a) Despite the merger

(b) the airline has reported

(c) sizeable losses and is unable

(d) to pay their employees.

(e) No Error

Ans- D

 

 

 

22.

(a) We have recently began

(b) the process of recruiting

(c) insurance agents for

(d) our North-Eastern branches.

(e) No Error

Ans- A

 

 

 

23.

(a) The company’s decision to issue

(b) bonus shares clearly indicates

(c) the management’s confident

(d) about the future

(e) No Error

Ans- C

 

 

 

24.

(a) In spite that organisations are aware

(b) of the importance of IT,

(c) they often do not know

(d) how to deploy it effectively.

(e) No Error

Ans- A

 

 

 

25.

(a) keeping in mind that India

(b) is one of the world’s fastest

(c) growing economy, many international

(d) companies are invested in India.

(e) No Error

Ans- D

 

 

 

26.

(a) Although interlinking of rivers will

(b) help tackle drought, the governments

(c) does not pay much

(d) attention to this project.

(e) No Error

Ans- E

 

 

 

27.

(a) The rise in prices of food items is

(b) likely the cause of inflation

(c) to exceed eight per cent

(d) during the next quarter. 

(e) No Error

Ans- B

 

 

 

28.

(a) Many people believe that

(b) the nationalisation of banks

(c) in the 1960s have protected India

(d) from the current financial crisis.

(e) No Error

Ans- C

 

 

 

29.

(a) RBI is in favour

(b) of amending currently

(c) policies governing operations of

(d) foreign banks in India.

(e) No Error

Ans- B

 

 

 

30.

(a) These recently upgraded branch offices

(b) have been fully computerised

(c) and are connected to headquarters

(d) to ensure proper monitoring.

(e) No Erro

Ans- C


 

 

 

Directions (Q. 31-35) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5) , i.e. No error. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

 

 

 

31. Patriots of every country  have one thing in common  and that the love for their motherland.
(A)Patriots of every country
(B)have one thing in common
(C)and
(D)that the love for their motherland.
(E)No error
ANS- D
 

 

 

32. He who knows all the pros and cons  of any problem  can wield a lot of power.
(A)He who knows
(B)all the pros and cons
(C)of any problem
(D)can wield a lot of power.
(E)No error
ANS- e


 

33. Not only he but also his sons was  blamed for the act and rightly so.
(A)Not only he but
(B)also his sons was
(C) blamed for the
(D)act and rightly so
(E)No error
ANS- b


 

34. None else  should held responsible for this accident and the loss.
(A)None else
(B)should held responsible
(C)for this accident
(D)and the loss.
(E)No error
ANS- b


 

35. I am obliged with you and your entire family  for showing kindness  and generosity towards us.
(A)I am obliged with you
(B)and your entire family
(C)for showing kindness
(D)and generosity towards us.
(E)No error
ANS- a


 

Directions (Q. 36-40): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

(A) It was completely wet and useless now.

(B) He therefore did not think it was necessary to delay joining the battle to repair it.

(C) The Indian navy thus suffered a defeat because a small leak was neglected.

(D) An Indian Captain received a report from his men that the ship had sprung a leak.

(E) The ship reached the scene of the battle in time but unfortunately it was found that seawater had got into the gunpowder.

(F) It was only a minor one though.

 

 

36. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
1) A
2) B
3) C
4) D
5) E
Ans- D


 

37. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
1) A
2) B
3) C
4) D
5) E
Ans- A


 

38. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?
1) B
2) C
3) D
4) E
5) F
Ans- B

 

 

39. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
1) B
2) C
3) D
4) E
5) F
ANS- E
 

 

 

40. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
1) A
2) B
3) C
4) D
5) E
ANS- B
 

 

 

Directions (Q.41-45). Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is 'No error', the answer is 'e'. (Ignore errors of punctuation, if any).

 

 

 

41.Two students have been arrested by the police who are believed to be involved in the robbery.

(a) Two students have  

(b) been arrested  

(c) by the police who are believed  

(d) to be involved in the robbery 

(e) No error 

Ans- c

 

 

 

42.The price of his bike is higher than your bike.

(a) The price  

(b) of his bike is  

(c) higher  

(d) than your bike

(e) No error

Ans- d

 

 

 

43.No sooner the bell rang than the peon entered the class.

(a) No sooner the bell rang

(b) than the peon  

(c) entered   

(d) the class

(e) No error

Ans- a

 

 

 

44.Shanky was happy that Garima and his sister was going on the same bus next day.

(a) Shanky was happy that Garima and  

(b) his sister was going  

(c) on the same bus

(d) next day 

(e) No error

Ans- b

 

 

 

45.George tested the driver to see if he could read English.

(a) George tested  

(b) the driver to see  

(c) if he could  

(d) read English

(e) No error

Ans- b

 

 

 

Directions(Q.46-50):Substitute the phrases in Inverted commas/Bold by a suitable word from among the given choices.

 

 

 

46.Rajan has a special fascination for his 'alma mater': 

(a) an old mother  

(b) on old lady

(c) the institution where he has been educated 

(d) an old unmarried woman 

(e) an old man

Ans- c

 

 

 

47.Reema was in the 'seventh heaven' when she heard the news of her son’s success.

(a) very happy 

(b) excited 

(c) sing

(d) dreams 

(e) sad

Ans- a

 

 

 

48.Right in the beginning of the discussion he 'got into hot water'.

(a) cooked good food 

(b) took a bath in hot water 

(c) got into trouble 

(d) was very selective 

(e) felt uncomfortable

Ans- c

 

 

 

49.Wherever Ram goes he tries 'to steal a march'.

(a) to outshine others  

(b) to start early 

(c) to overtake 

(d) to command an army 

(e) to look friendly

Ans- a

 

 

 

50. Rohan helps an injured lady and proved to be a 'good samaritan'.

(a) an honest man  

(b) a rich man 

(c) a beggar

(d) a charitable man 

(e) a good priest

Ans- d


 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery