Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 05 Oct. 2016

1. Which maestro has been honoured with Tamil Ratna Award by the America Tamil Sangam?
A.Kamala Lakshmanan
B.M S Subbulakshmi
C.A. R Rahman
D.Srinivasa Varadhan

Answer –  C.A.R. Rahman

 

 

2. Who has been conferred with the annual Sangeet Martand Ustad Chand Khan Lifetime Achievement Award 2016 announced by Sursagar Society of Dilli Gharana?
A.Pandit Shiv Kumar Sharma
B.Pandit Pankaj Kumar Gupta
C.Pandit Shiv Sankar Sharma
D.Pandit Pankaj Sankar Gupta

Answer –  A.Pandit Shiv Kumar Sharma

 

 

3. Which Company declared a long term master franchise agreement with Amsterdam based fashion branch Scotch and Soda?
A.Maxx
B.More
C.Reliance
D.Fun and Store

Answer –  C.Reliance

 

 

4. Which Bank ties up with Metals and Minerals Trading Corporation of India for distribution of Indian Gold Coins, the first ever National Gold offering by the Government?
A.Catholic Syrian Bank
B.Federal Bank
C.ICICI Bank Ltd
D.HDFC Bank Ltd

Answer –  B.Federal Bank

 

 

5. Which Government approved a Metro Rail Project for famous city on August 17?
A.Haryana
B.Bihar
C.Uttar Pradesh
D.Gujarat

Answer –  C.Uttar Pradesh

 

 

6. Which Government passed the Goods and Service Tax bill and became the third state to ratify the bill after Assam and Bihar on August 17?
A.Uttarakhand
B.Madhya Pradesh
C.Jharkhand
D.Chattisgarh

Answer –  C.Jharkhand

 

 

7. Indian partnered with which country to produce a documentary on the 1971 War of Independence to mark the 100th birth anniversary of its Father of the Nation Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman in 2020?
A.Myanmar
B.Bangladesh
C.Indonesia
D.Pakistan

Answer –  B.Bangladesh

 

 

8. The Central Government has allowed online authentication using Aadhar for which pupose to make faster and simpler for subscribers?
A.Visa Renewal
B.New Internet Connection
C.New Mobile Connection
D.New Passport

Answer –  C.New Mobile Connection

 

 

9. The World’s Longest 430 i.e metre long and six metre wide and highest Glass bridge unveiled in which country?
A.Japan
B.United Arab Emirates
C.India
D.China

Answer –  D.China

 

 

10. India has provided an aid of USD one million to which country to deal with severe drought caused by El Nino Phenomenon?
A.Kenya
B.South Africa
C.Zimbabwe
D.Nigeria

Answer –  C.Zimbabwe

 

 

11. Canadian American Director and Former Academy president has passed away in Los Angeles of Natural Causes at the age of 92 years. Who is he?
A.Mathur Hitler
B.Arthur Hiller
C.Arthey Schiller
D.Maratru Deller

Answer – B.Arthur Hiller

 

 

12. Which Indian player has been honoured with the honorary life membership of the Merylenborne Cricket Club?
A.Virender Sehwg
B.Sachin Tendulkar
C.Sunil Gavaskar
D.Anil Kumble

Answer – A.Virender Sehwag

 

 

13. Name the Indian Tennis Men’s Doubles pair clinched ATP title at the Abierto Mexicano Mifel in Las Cabos, Mexico?
A.Rohan Bhopanna and Leander Paes
B.Leander Paes and Mahesh Bhupathi
C.Divij Sharan and Rohan Bhopanna
D.Divij Sharan and Purav Raja

Answer –  D.Divij Sharan and Purav Raja

 

 

14. Name the tigress which known as the Queen of Ranthambore tiger Conservation passed away in National Park in Rajasthan?
A.Catty
B.Machli
C.Siyan
D.Delphi

Answer –  B.Machli

 

 

15. Which research Centre has developed a simple, user friendly, quick and cost effective kit for on site determination of Cr (VI) Concentration?
A.Indian Institute of Science
B.Bhabha Atomic Research Centre
C.Kudankulam Atomic Power Station
D.Neyveli Lignite Corporation

Answer –  B.Bhabha Atomic Research Centre

 

 

16. Which Country has developed the world’s largest aircraft Airlander 10 has embarked on its maiden flight to the skies over the airfield in Cardington?
A.Canada
B.United States
C.England
D.China

Answer – C.England

 

 

17. Which Public Sector Enterprise signed Memorandum of Agreement with National Mission for Clean Ganga helps in the establishment of STP in Mathura?
A.Indian Oil Corporation
B.Bharat Heavy Electricals Limited
C.National Thermal Power Corporation
D.Bharat Petroleum

Answer –  A.Indian Oil Corporation

 

 

18. The Union Railways Ministry and Surat Municipal Corporation signed tri party agreement with which state to develop Surat Station under the PPP model?
A.Bihar
B.Gujarat
C.Haryana
D.Rajasthan

Answer – B.Gujarat

 

 

19. Which State Government has approved to implement the 7th Pay Commission for 4.65 Lakh Employees and 4.12 Lakh pensioners?
A.Haryana
B.Bihar
C.Gujarat
D.Uttar Pradesh

Answer –  C.Gujarat

 

 

20. Cricket Icon and Rajya Sabha MP Sachin Tendulkar has adopted which village in Maharashtra for development under the Sansad Adarsh Gram Yojana?
A.Donja
B.Narangi
C.Yeoor
D.Pundhe

Answer –  A.Donja

 

 

21. Which institute has adopted five villages to restrict the flow of sewage into the river under the Namami Gange Programme?
A.Indian Institute of Technology, Kharaghpur
B.Indian Institute of Science, Bengaluru
C.Indian School of Mines, Dehradun
D.Indian Institute of Technology, Kanpur

Answer –  D.Indian Institute of Technology, Kanpur

 

 

22. A three-member parliamentary delegation attended the first SAARC Young Parliamentarians Conference on “Peace and Harmony for Development” held in which country?
A.Afghanistan
B.Pakistan
C.Bangladesh
D.China

Answer – B.Pakistan

 

 

23. Which Bank announced its partnership with Chillr, a mobile banking application to provide cashless transactions?
A.Catholic Syrian Bank
B.HDFC Bank
C.ICICI Bank
D.Federal Bank

Answer –  D.Federal Bank

 

 

24. Which Bank has come into existence after it received certificate of incorporation from the Registrar of Companies, setting the stage for the new bank to begin operations in 2017?
A.Paytm
B.India Post Payments
C.Oxigen
D.None of the above

Answer – B.India Post Payments

 

 

25. Which of the following Indian Companies is not listed in the Carbon Clean 200 List created by Corporate Knights?
A.Suzlon Energy
B.Thermax Ltd
C.Exide Indus
D.JB Aluminium Extrusion

Answer –  D.JB Aluminium Extrusion

 

 

26. Who has been elected as the President of Zambia in a common voting against his main National Development Party Rival?
A.Edgar Juhgu
B.Edger Lungu
C.Edgar Luhgu
D.Edgar Lungu

Answer –  D.Edgar Lungu

 

 

27. Who has been selected for the prestigious Vyas Samman 2015 for the poetry collection?
A.Sunita Rai
B.Sunita Sharma
C.Sunita Roy
D.Sunita Jain

Answer –  D.Sunita Jain

 

 

28. World Photography day is being celebrated annually on which date in order to celebrate the long term journey of Photography?
A.August 18th
B.August 19th
C.August 20th
D.August 21st

Answer –  B.August 19th

 

 

29. What is the theme of this year World Humanitarian Day is being celebrated on August 19 to recognize humanitarian Personnel?
A.One People
B.One Human
C.One Community
D.One Humanity

Answer –  D.One Humanity

 

 

30. The book named One Indian Girl is being written by which author has announced the title in twitter with a link to a video teaser?
A.Chetan Bhagat
B.Arundhati Roy
C.Jhumpa Lahiri
D.Bakshi

Answer –  A.Chetan Bhagat

 

 

31. Renowned Odia Filmmaker, actor and director has passed away at the age of 88 in Bhubaneswar. Who is he?
A.Govind Raj
B.Gobind Raj
C.Govind Tej
D.Gobind Tej

Answer –  D.Gobind Tej

 

 

32. Who has been banned for four year by Court of Arbitration for Sports following an Appeal by World Anti Doping Agency?
A.Narsingh Yadav
B.Manjeet Gupta
C.Manish Singh
D.Vinoth Kumar

Answer – A.Narsingh Yadav

 

 

33. Name the Exoplanet which is similar like Venus located 39 light years from Earth may have atmosphere with Oxygen?
A.GJ 1121b
B.GJ 1132b
C.JG 1132b
D.GJ 1131b

Answer –  B.GJ 1132b

 

 

34. Which country has signed a short term route agreement with India to allow transport of petroleum goods from Assam to Tripura through the country?
A.Tibet
B.Bhutan
C.Myanmar
D.Bangladesh

Answer –  D.Bangladesh

 

 

35. Which Government has launched the country’s first comprehensive Crime Criminal Tracking Network System on the eve of the 70thIndependence Day?
A.Uttar Pradesh
B.Gujarat
C.Bihar
D.Maharashtra

Answer –  D.Maharashtra

 

 

36. In order to safeguard the Heritage of Indian Film, The National Film Archive of India has acquired which Film from the Cinema the que Francaise, France?
A.Kalidas
B.Bilwamangal
C.Theiva Thiru Magal
D.Harichandra

Answer – B.Bilwamangal

 

 

37. Which Indian Private bank ranked the first position among global banks on key return rations namely return on equity and return on assets?
A.HDFC Bank
B.Axis Bank
C.ICICI Bank
D.Federal Bank

Answer – A.HDFC Bank

 

 

38. Which India’s leading private bank has launched a payment service using smartphone keyboard named iMobile Smartkeys to make mobile payments easier?
A.HDFC Bank
B.Axis Bank
C.ICICI Bank
D.Catholic Syrian Bank

Answer –  C.ICICI Bank

 

 

39. Which of the following Indian company is listed in the Fortune Change The World 2016 for the good and having a positive social impact through their activities?
A.Glaxo Smith Kline
B.Nestle
C.Nike
D.Cipla

Answer –  D.Cipla

 

 

40. Who has been inducted into the Texas Women’s Hall of Fame for making significant contribution for the benefit of the Texas State?
A.Dr Manu Khater
B.Dr Renu Khator
C.Dr Manu Khator
D.Dr Renu Khater

Answer –  B.Dr Renu Khator

 

 

41. Who has taken over the additional charge of High Commissioner of India to the Republic of Kiribati?
A.Vishvas Vidu Sapkal
B.Vishu Nadu Sapkal
C.Vishwas Nadu Sapkal
D.Vishu Vidu Sapkal

Answer – A.Vishvas Vidu Sapkal

 

 

42. The Cyberabad East and West Commissionerates has launched a mobile phone application called _____________ as a part of responsive policing. 
A.Hawk Deal
B.Hawk View
C.Hawk Eye
D.None of the above

Answer – C.Hawk Eye

 

 

43. In which place, Ministry of Youth Affairs and Sports as well as Government of Uttar Pradesh, organized a National Convention of Gram Pradhans ?
A.Hyderabad
B.Amristar
C.Allahabad
D.Ahmedabad

Answer –  C.Allahabad

 

 

44. Which government approved a new debt relief scheme for low income and poor people who face the threat of revenue recovery proceedings?
A.Odisha
B.Kerala
C.Karnataka
D.Andhra Pradesh

Answer – B.Kerala

 

 

45. Which Commission have approved a wage hike along with a hike in Market Development Assistance?
A.Micro and Macro Industries Commission
B.Cotton and Wool Industries Commission
C.Small and Cottage Industries Commission
D.Khadi and Village Industries Commission

Answer –  D.Khadi and Village Industries Commission

 

 

46. Who has been inaugurated The Animal Birth Control Centre at Kedarpuram Uttarakhand?
A.Maneka Gandhi
B.Suresh Prabu
C.Manohar Parikar
D.Smriti Irani

Answer –  A.Maneka Gandhi

 

 

47. In which place, India is positioned in the fixed broadband adoption ranking among the Asia Pacific Region?
A.49
B.39
C.29
D.13

Answer –  B.39

 

 

48. What is the name of internet based trading platform by which Andhra Bank government jointly with Geojit BNP Paribas Financial Services?
A.AP eTrade
B.GEO eTrade
C.BNP eTrade
D.AB eTrade

Answer –  D.AB eTrade

 

 

49. Which date is celebrated as Sadbhavana Diwas each year all over the India to commemorate the birth anniversary of the former Prime Minister of India named Rajiv Gandhi?
A.August 20
B.August 21
C.August 22
D.August 23

Answer –  A.August 20

 

 

50. Which international cricket umpire died at the age of 71 at a South Kolkata hospital after battling cancer?
A.Sulekha Banerjee
B.Subiksha Banerjee
C.Susrutha Banerjee
D.Subrata Banerjee

Answer –  D.Subrata Banerjee

 

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery