DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 03 Oct. 2016

1. Which movement has launched by the Maharashtra government against various social ills?
A.Khilafat Movement 2
B.Quit India Movement 2
C.Swadeshi Movement 2
D.Non Cooperation Movement 2

Answer – B.Quit India Movement 2

 

 

2. Which legendary Journalist and Columnist Barendra Krushna Dhal passed away following a prolonged illness at his residence in Bhubaneswar?
A.TKV Desikachar
B.R C Dhere
C.Barendra Krushna Dhal
D.Kaliko Paul

Answer –  C.Barendra Krushna Dhal

 

 

3. What is the recent modification in the latest Monitory Policy Review which is released by RBI?
A.Repo rate was decreased at 5.6%
B.Repo rate was decreased at 6.5%
C.Repo rate was increased at 6.5%
D.Repo rate was left unchanged at 6.5%

Answer –  D.Repo rate was left unchanged at 6.5%

 

 

4. Which company along with Max group merges life insurance businesses to create company worth Rs 67,000 crore?
A.Birla Life
B.ICICI
C.HDFC
D.Bajaj Allianz

Answer – C.HDFC

 

 

5. RGIC ties up with which bank to foster the spread of the Insurance Policies on a Pan – India Basis?
A.YES Bank
B.HDFC
C.SVCB
D.ICICI

Answer – C.SVCB

 

 

6. Which organisation along with State run Power major NTPC has entered into collaboration in low emission technologies?
A.IMF
B.BRICS
C.ISRO
D.CSIRO

Answer – D.CSIRO

 

 

7. What are the six nations, by which India imposed anti-dumping duty on certain hot-rolled steel products?
A.Russia, China, Pakistan, Afghanistan and Indonesia
B.Russia, Nepal, Japan, China, Kajikisthan and Pakistan
C.Bangladesh, Nepal, Bhutan, Pakistan, Afghanistan and Iran
D.China, Japan, South Korea, Russia, Brazil and Indonesia

Answer –  D.China, Japan, South Korea, Russia, Brazil and Indonesia

 

 

8. Who has been re-elected as the multilateral funding agency’s president of Asian Development Bank Board?
A.Harsh Vardhan
B.Aditya Puri
C.Christine Lagarde
D.Takehiko Nakao

Answer – D.Takehiko Nakao

 

 

9. Who has been reappointed as a chairman, managing director and ceo of Hero Moto Corp Ltd?
A.Ram Prakash
B.Prem Bahadur
C.Pawan Munjal
D.Rajesh Kalyan

Answer – C.Pawan Munjal

 

 

10. Who has won the 20th Commonwealth Chess championship crown 2016 in Colombo, Sri Lanka?
A.Abhijeet Gupta
B.Viswanathan Anand
C.Pentala Harikrishna
D.Tania Sachdev

Answer –  A.Abhijeet Gupta

 

 

11. Ministry of Environment Forest and Climate change run Wildlife Institute of India (WII) will establish repository on tigers, under its new Tiger Cell in which City?
A.Lucknow
B.Dehradun
C.Varanasi
D.Kanpur

Answer –  B.Dehradun

 

 

12. Name the Union Government first portal for Online Selling of goods and Services by Government Departments?
A.e-onlineplace
B.e-onlinemarket
C.e-placemarket
D.e-markeplace

Answer – D.e-marketplace

 

 

13. On August 9th Nagasaki  marked 71 years since its destruction by a US atomic bomb. Nagasaki is located in 
A.Japan
B.USA
C.Russia
D.Syria

Answer – A.Japan

 

 

14. Which date is observed as Bio Fuel Day across the world annually to create awareness about non fossil fuels?
A.August 10
B.August 11
C.September 10
D.September 11

Answer –  A.August 10

 

 

15. What is the name of the book is released by the Uttarakhand Governor K K Paul narrating the State’s journey since 2000?
A.Uttarakhand: Fifteen Years of Development
B.Uttarakhand: Fifty Years of Development
C.Uttarakhand: Fourteen Years of Flourishment
D.Uttarakhand: Fifteen Years of Flourishment

Answer –  A.Uttarakhand: Fifteen Years of Development

 

 

16. Which veteran tamil writer and filmmaker has passed away due to age-related ailments at his residence in Chennai?
A.Panchu Arunachalam
B.Sai Prashanth
C.Bala Murali Mohan
D.Rajesh Kumar

Answer –  A.Panchu Arunachalam

 

 

17. Which act endorses to protect wild animals against hunting and commercial exploitation?
A.Wild Life Preservation Act, 1973
B.Wild Life Protection Act, 1972
C.Wild Life Protection Act, 1975
D.Wild Life Conservation Act, 1973

Answer –  B.Wild Life Protection Act, 1972

 

 

18. What is the name of high-resolution radar imaging satellite is launched by the China?
A.Gaofen-2
B.Maofen-3
C.Gaofen-3
D.Maofen-2

Answer –  C.Gaofen-3

 

 

19. What is the name of machine-learning startup has been announced by the US tech major Apple?
A.Turi
B.Siri
C.Muri
D.Miri

Answer –  A.Turi

 

 

20. Which states have been chosen by American photovoltaic (PV) manufacturer to commission first 130 MW of solar power plants?
A.Odisha and Assam
B.Tamilnadu and Karnataka
C.Kerala and Karnataka
D.Andhra Pradesh and Telengana

Answer –  D.Andhra Pradesh and Telengana

 

 

21. Which rank is bagged by the TCS among the Top 100 Most Valuable Brand in the US?
A.56th
B.55th
C.57th
D.58th

Answer –  D.58th

 

 

22. Madhya Pradesh along with which Union territory joined Centre’s Power deft revitalizing power discoms UDAY scheme that will save the state Rs 17,515 crore?
A.Andaman and Nicobar Islands
B.Chandigarh
C.Lakshadweep
D.Puducherry

Answer –  D.Puducherry

 

 

23. Which statement is correct according to the recent World’s longest hunger strike by Irom Shramila?
A.She has done the 17 year long fast
B.She is called as an Iron Lady of Meghalaya
C.She is ended hunger strike on August 9
D.She was voted the top woman icon of India by MSN Poll in 2015

Answer –  C.She is ended hunger strike on August 9

 

 

24. Which company has acquired US based Job Portal Monster Worldwide Inc for $429 million in all cash deal is likely to close in Quarter 4 of 2016?
A.Wallmart
B.Disney
C.Randstad
D.Google

Answer – C.Randstad

 

 

25. Which is the following act is not approved by the houses for the Enforcement of Security Interest and Recovery of Debts Laws Amendment Bill, 2016?
A.SARFAESI Act
B.DRT Act
C.Indian Postal Act
D.Depositories Act

Answer –  C.Indian Postal act

 

 

26. Who has been appointed as Managing Director of State Bank of India for three years?
A.Mukesh Kumar
B.Sunil Kumar
C.Deva Kumar
D.Dinesh Kumar

Answer –  D.Dinesh Kumar

 

 

27. Union Government has declared that the Non Performing Assets of Commercial banks have been increased by how much percentage?
A.5
B.6
C.4
D.7

Answer –  C.4

 

 

28. Which Power plant has been dedicated by Prime Minister of India and Russian President to Nations?
A.Kudankulam
B.Kalpakkam
C.Kakrapur
D.Trombay

Answer –  A.Kudankulam

 

 

29. Union Labour Minister proposed and passed the Employee’s Compensation (Amendment) Bill 2016. The bill amends which Act to welfare the employees?
A.Employees’ Compensation Act, 1922
B.Employees’ Compensation Act, 1923
C.Employees’ Compensation Act, 1924
D.Employees’ Compensation Act, 1925

Answer – B.Employees’ Compensation Act, 1923

 

 

30. Lok Sabha passed to include which state under Central Agricultural University of Imphal vide Central Agricultural University (Amendment) Bill, 2016?
A.Meghalaya
B.Nagland
C.Manipur
D.Assam

Answer –  B.Nagaland

 

 

31. Lok Sabha passed Taxation Laws (Amendment) Bill and Introduced the Factories (Amendment) Bill to unlock which sector value?
A.VSNL Land
B.Boost Textile
C.Marble Sector
D.All the above

Answer –  D.All the Above

 

 

32. The International Youth Day is being celebrated on which date annually to distinguish the efforts of the world’s youth and to promote way to engage them?
A.August 10th
B.August 11th
C.August 12th
D.August 14th

Answer –  C.August 12th

 

 

33. The Former Chief Secretary of Odisha has passed away in Bhubaneswar at the age of 77 years old. Who is he?
A.Sudhana Bhusan Mishra
B.Sudhanshu Bhusan Mishra
C.Sudha Bhusan Mishra
D.Sudhanjali Bhusan Mishra

Answer – B.Sudhanshu Bhusan Mishra

 

 

34. The professional Golfer Jim Furyk aged 46 made a record after he shot a record at the Travelers Championship. He belongs to which country?
A.China
B.Malaysia
C.India
D.America

Answer –  D.America

 

 

35. Which State Government has made initiatives to check genuineness and updating the complete inventory of horns, verification of rhino horns?
A.Assam
B.Haryana
C.Punjab
D.Gujarat

Answer – A.Assam

 

 

36. Which State Government signed a Memorandum of Understanding with India Trade and Exhibition Centre, Dubai for promotion of Skill Development, Investment and Tourism?
A.Kerala
B.Karnataka
C.Rajasthan
D.Bihar

Answer –  C.Rajasthan

 

 

37. Which Festival is being celebrated in Telugu States begins at the Krishna River in Vijayawada for 12 day after 12 years?
A.Poornima
B.Pushkaralu
C.Utsav
D.Kumba

Answer –  B.Pushkaralu

 

 

38. Which State to hold the first Touch and feel garden for the visually impaired people in the country?
A.Andhra Pradesh
B.Tamilnadu
C.Kerala
D.Madhya Pradesh

Answer –  C.Kerala

 

 

39. Which State has inaugurated the State’s first “Sewa Kendra” in order to provide efficient and transparent Governance to the people?
A.Haryana
B.Goa
C.Manipur
D.Punjab

Answer – D.Punjab

 

 

40. Which City is recognized as the most expensive city in India as per Trip Advisor’s trip Index?
A.Chennai
B.Hyderabad
C.Mumbai
D.Bengaluru

Answer –C.Mumbai

 

 

41. Which of the following reason Reserve Bank of India Drafted circular for Public comments on “Limited Liability” for customers?
A.Frauds in Internet Banking and Card transactions
B.Misbehaviour of Customers in Banking
C.Fraudulent in availing Loans
D.Wrong declaration of Information

Answer –  A.Frauds in Internet Banking and Card transactions

 

 

42. Which Bank has tied up with the E-Commerce Market Place Flipkart by expanding the Bank’s in-app shop to book air tickets, hotels and bus tickets?
A.Kotak Mahindra Bank
B.HDFC
C.ICICI
D.South Indian Bank

Answer –  A.Kotak Mahindra Bank

 

 

43. Which Company designed and sells ready to assemble furniture appliances and home accessories worldwide has laid the foundation in Hyderabad?
A.IDEA
B.IKEA
C.ICEA
D.IMEA

Answer –  B.IKEA

 

 

44. Gautam Eknath Thakur has been appointed as Chairman of which leading private bank?
A.Saraswat Bank
B.South Indian Bank
C.HDFC Bank
D.Dhanalakshmi Bank

Answer – A.Saraswat Bank

 

 

45. Who has been appointed as the Chief Justice of the Bombay High court with effect from August 24th?
A.Nirmala Nayar
B.Urmila Aiyyar
C.Lakshmi Swarup
D.Manjula Chellur

Answer –  D.Manjula Chellur

 

 

46. Which bank has partnered with Korea Development Bank to sign an MoU to develop business synergies in the domains of Corporate finance, project finance and asset finance?
A.Asian Development Bank
B.BRICS Bank
C.SBI
D.RBI

Answer – C.SBI

 

 

47. The Ministry for Water Resources has constituted committee to restructure the Central Water Commission (CWC) and the Central Ground Water Board (CGWB).Which is headed by ?
A.Mihir Shah
B.Gopal Mukherjee
C.Amitabh Kant
D.Madhav Chitale

Answer – A.Mihir Shah

 

 

48. Organ Donation Day is being celebrated every year on which date to motivate human beings to donate the organs as well as to understand the value of organ donation?
A.12th August
B.13th August
C.14th August
D.15th August

Answer – B.13th August

 

 

49. Hanif Mohammad of Pakistan sportsman has passed away at the age of 81 years due to cancer and respiratory problems. He belonged to which sport?
A.Hockey
B.Cricket
C.Athletics
D.None of the Above

Answer –  B.Cricket

 

 

50. Who has clinched the first position in the category of Women’s Champions in 2016 Australian Open Squash?
A.Dipika Pallikal
B.Madhura  Radje
C.Manohari Raji
D.Deepika Kamrakar

Answer –  A.Dipika Pallikal

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery