DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 01 Oct. 2016

1. What is the name of China’s first satellite for mobile telecommunication which is launched at Southwestern China’s Xichang Satellite Launch Center?
A.Miantong-01
B.Tiantong-01
C.Kiantong-01
D.Siantong-01

Answer –  B.Tiantong-01

 

 

2. What is the name of mobile app which is launched by the Prime Minister Narendra Modi at a function organised by MyGov in New Delhi?
A.PMO
B.PMP
C.PMN
D.PMP

Answer – A.PMO

 

 

3. What is the objective of Mission Bhagiratha Phase 1 project of Telangana State Government inaugurated by Prime Minister?
A.To provide 100 liters of clean drinking water per person in rural households and 150 liters per person in urban households
B.To provide 200 liters of clean drinking water per person in rural households and 250 liters per person in urban households
C.To provide 150 liters of clean drinking water per person in rural households and 100 liters per person in urban households
D.To provide 150 liters of clean drinking water per person in rural households and 150 liters per person in urban households

Answer –  A.To provide 100 liters of clean drinking water per person in rural households and 150 liters per person in urban households

 

 

4. Ahead of Indian Development, World Economic Forum proposed to conduct the Annual Indian Economic Summit at which City during October 2016?
A.Hyderabad
B.Patna
C.Lucknow
D.New Delhi

Answer –  D.New Delhi

 

 

5. Which State Government has launched an awareness drive across all districts to make women aware about correct breastfeeding practices to mark the World Breastfeeding Week?
A.Uttarakhand
B.Jharkhand
C.Madhya Pradesh
D.Uttar Pradesh

Answer – B.Jharkhand

 

 

6. National Handloom Day is being celebrated on which date to commemorate the celebration of aesthetics and indigenous Talents of Weavers?
A.August 5th
B.August 6th
C.August 7th
D.August 8th

Answer –  C.August 7th 

 

 

7. Tamil Script Writer and Director has passed away in Chennai at the age of 76 years. Who is he?
A.Mahendran
B.Sundaram
C.Suriyan
D.Vijayan

Answer –  B.Sundaram

 

 

8. In which place a team of archaeologists spots the ancient tribal fire pit with tools, a spear tip and tobacco seeds?
A.California
B.Texas
C.Utah
D.Las Vegas

Answer –  C.Utah

 

 

9. Which country to hold the first comprehensive nuclear security emergency drill code named as Fengbao-2016 to expand the nuclear power generation?
A.Japan
B.Singapore
C.China
D.North Korea

Answer –  C.China

 

 

10. Who has been appointed as Chief Executive Officer of the US based Global Technology major CSS Corporation?
A.Manish Pandey
B.Rajiv Tandon
C.Kumar Gupta
D.Manish Tandon

Answer –  D.Manish Tandon

 

 

11. Which award has been conferred to Bollywood Filmmaker N Chandra during the 8th Goa State Film Festival held at Goa in August?
A.Best Film Producer Award
B.Lifetime Achievement Award
C.Global Achievement Award
D.Debut Film Producer Award

Answer –  B.Lifetime Achievement Award

 

 

12. India joined with which country to replace the AN-32s with the medium 20-tonne transport aircraft with an investment of $300 million each?
A.United States
B.Afghanistan
C.Myanmar
D.Russia

Answer –  D.Russia

 

 

13. The Bombay Stock Exchange signed a Memorandum of Understanding with which institutions for developing tools for strengthening cybersecurity and advising the stock exchange?
A.IIM Ahmedabad
B.IIT Hyderabad
C.NIT Trichy
D.IIT Kanpur

Answer – D.IIT Kanpur

 

 

14. Which state classical troupe has performed the state dance that wooed the audience during its performances in different cities of Egypt?
A.Tamilnadu
B.Andhra Pradesh
C.Kerala
D.Karnataka

Answer –  C.Kerala

 

 

15. Union Agriculture Minister has inaugurated College of Veterinary Sciences and Animal Husbandry in which state?
A.Nagaland
B.Manipur
C.Chattishgarh
D.Bihar

Answer –  A.Nagaland

 

16. Which State Government designed a web portal of the Home Department at the Secretariat by National Informatics Centre about the guidelines for differently abled persons?
A.Bihar
B.Haryana
C.Maharashtra
D.Odisha

Answer – D.Odisha

 

 

17. Tamilnadu State Government has granted cash prize of Rs.1.45 crore to how many sports persons has won international sports honors?
A.4
B.5
C.6
D.7

Answer –  B.5

 

 

18. Which edition of Quit India Movement commemoration has been observed in India on 8th August 2016?
A.73rd
B.74th
C.75th
D.76th

Answer – B.74th

 

 

19. The First surfing champion Bernard Farrelly has passed away due to stomach cancer in the age of 71 years old. He belonged to which country?
A.Russia
B.Egypt
C.Italy
D.Australia

Answer –  D.Australia

 

 

20. Which country cricket players have been banned for the period 7 years to 12 years for allegedly involving in fixing the matches?
A.South Africa
B.West Indies
C.Pakistan
D.India

Answer –  A.South Africa

 

 

21. Which company acquired Hyderabad based Melgain belonged to Issar Pharma to promote the product in other global markets?
A.Haldia
B.Zyloo
C.Zydus
D.Halta

Answer –  C.Zydus

 

 

22. Which section of Company has signed a formal Joint venture agreement with MSTC Ltd to set up India’s First of its kind Greenfield auto shredding and recycling capability?
A.Royal Enfield
B.TVS
C.Mahindra
D.None of the above

Answer –  C.Mahindra

 

 

23. Who has taken over the charge of Head of BHEL Corporate R & D from the place of General Manager in Charge wef from August 4th 2016?
A.SM Krishna
B.KK Khurana
C.DK Khurashi
D.TK Madura

Answer –  B.KK Khurana

 

 

24. Which play/story has won the Television Critics Association Awards for the year 2016 based on the true story of three nods?
A.People vs OJ Simpson
B.Public vs OJ Sampson
C.Student vs OJ Simpson
D.Citizen vs OJ Sampson

Answer –  A.People vs OJ Simpson

 

 

25. The First ever pizza vending Machine has been installed on the campus of which University that can hold seventy 12 inch pizzas?
A.Texas University
B.Oxford University
C.Cambridge University
D.Xavier University

Answer –  D.Xavier University

 

 

26. Indian Railway Catering and Tourism Corporation signed Memorandum of Understanding with which State Government to provide improved hospitality and tourism services?
A.Nagaland
B.Manipur
C.Bihar
D.Assam

Answer –  B.Manipur

 

 

27. Which Asian Country has recorded the largest current account surplus in the first half of 2016 that quantify the international trade of goods, services and investments?
A.Malaysia
B.Myanmar
C.Indonesia
D.Japan

Answer – D.Japan

 

 

28. Which country holds the first rank in the category of happiest place in the world as per latest Bloomberg Misery Index?
A.Thailand
B.Singapore
C.Japan
D.Switzerland

Answer –  A.Thailand

 

 

29. Which state has launched a new scheme for elderly weavers in the state to mark the National Handlooms Day named as “Baristha Bunakar Sahayata Yojana”?
A.Haryana
B.Bihar
C.Odisha
D.West Bengal

Answer – C.Odisha

 

 

30. Name of the new Tax scheme has been announced by Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar in 13 districts of the state falling in the National Capital Region?
A.NCR Taxi Scheme 2016
B.Haryana Taxi Scheme 2016
C.Tax Seva NCR 2016
D.Haryana NCR Taxi 2016

Answer –  A.NCR Taxi Scheme 2016

 

 

31. Which state has initiated to achieve of planting over one crore saplings this year to increase green cover in the state to earn carbon credit?
A.Uttarakhand
B.Himachal Pradesh
C.Arunachal Pradesh
D.Mizoram

Answer – B.Himachal Pradesh

 

 

32. Who will address the 71st session of the United Nations General Assembly to be held on September 2016 in New York?
A.Prime Minister
B.External Affairs Minister
C.Home Minister
D.President

Answer –  B.External Affairs Minister

 

 

33. Which edition of Quit India Movement commemoration has been observed in India on 8th August 2016?
A.73rd
B.74th
C.75th
D.76th

Answer – B.74th

 

 

34. The First surfing champion Bernard Farrelly has passed away due to stomach cancer in the age of 71 years old. He belonged to which country?
A.Russia
B.Egypt
C.Italy
D.Australia

Answer –  D.Australia

 

 

35. Which country cricket players have been banned for the period 7 years to 12 years for allegedly involving in fixing the matches?
A.South Africa
B.West Indies
C.Pakistan
D.India

Answer –  A.South Africa

 

 

36. Which company acquired Hyderabad based Melgain belonged to Issar Pharma to promote the product in other global markets?
A.Haldia
B.Zyloo
C.Zydus
D.Halta

Answer –  C.Zydus

 

 

37. Which section of Company has signed a formal Joint venture agreement with MSTC Ltd to set up India’s First of its kind Greenfield auto shredding and recycling capability?
A.Royal Enfield
B.TVS
C.Mahindra
D.None of the above

Answer –  C.Mahindra

 

 

38. Who has taken over the charge of Head of BHEL Corporate R & D from the place of General Manager in Charge wef from August 4th 2016?
A.SM Krishna
B.KK Khurana
C.DK Khurashi
D.TK Madura

Answer –  B.KK Khurana

 

 

39. Which play/story has won the Television Critics Association Awards for the year 2016 based on the true story of three nods?
A.People vs OJ Simpson
B.Public vs OJ Sampson
C.Student vs OJ Simpson
D.Citizen vs OJ Sampson

Answer –  A.People vs OJ Simpson

 

 

40. The First ever pizza vending Machine has been installed on the campus of which University that can hold seventy 12 inch pizzas?
A.Texas University
B.Oxford University
C.Cambridge University
D.Xavier University

Answer –  D.Xavier University

 

 

41. Indian Railway Catering and Tourism Corporation signed Memorandum of Understanding with which State Government to provide improved hospitality and tourism services?
A.Nagaland
B.Manipur
C.Bihar
D.Assam

Answer –  B.Manipur

 

 

42. Which Asian Country has recorded the largest current account surplus in the first half of 2016 that quantify the international trade of goods, services and investments?
A.Malaysia
B.Myanmar
C.Indonesia
D.Japan

Answer – D.Japan

 

 

43. Which country holds the first rank in the category of happiest place in the world as per latest Bloomberg Misery Index?
A.Thailand
B.Singapore
C.Japan
D.Switzerland

Answer –  A.Thailand

 

 

44. Which state has launched a new scheme for elderly weavers in the state to mark the National Handlooms Day named as “Baristha Bunakar Sahayata Yojana”?
A.Haryana
B.Bihar
C.Odisha
D.West Bengal

Answer – C.Odisha

 

 

45. Name of the new Tax scheme has been announced by Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar in 13 districts of the state falling in the National Capital Region?
A.NCR Taxi Scheme 2016
B.Haryana Taxi Scheme 2016
C.Tax Seva NCR 2016
D.Haryana NCR Taxi 2016

Answer –  A.NCR Taxi Scheme 2016

 

 

46. Which state has initiated to achieve of planting over one crore saplings this year to increase green cover in the state to earn carbon credit?
A.Uttarakhand
B.Himachal Pradesh
C.Arunachal Pradesh
D.Mizoram

Answer – B.Himachal Pradesh

 

 

47. Who will address the 71st session of the United Nations General Assembly to be held on September 2016 in New York?
A.Prime Minister
B.External Affairs Minister
C.Home Minister
D.President

Answer –  B.External Affairs Minister

 

 

48. Which is not feature of the Mental Health Care Bill 2013 which was passed by the Rajya Sabha?
A.to decriminalise suicide
B.provide better healthcare for people suffering from mental illness
C.protection and promotion of rights of persons with mental illness during delivery
D.shall be liable to punishment under section 309 of Indian Penal Code

Answer –  D.shall be liable to punishment under section 309 of Indian Penal Code

 

 

49. The International Day of the World’s Indigenous Peoples is being celebrated on which date to promote and protect the right of indigenous People Globally?
A.8th August
B.9th August
C.10th August
D.11th August

Answer –  B.9th August

 

 

50.  Trade Body ASSOCHAM puts which state on the top on its study in terms of growth in the industry and service sectors in the last ten years?
A.Mizoram
B.Meghalaya
C.Uttar Pradesh
D.Uttarakhand

Answer - D.Uttarakhand

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery