DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 23 Sep. 2016

1. Dame Zaha Hadid, who died recently was a world-renowned?
 
a) Architect
 
b) Painter
 
c) Playwright
 
d) Musician
 
e) Scientist
 
Answer:Architect
 
 
 
 
2. Who is the incumbent head of the United Nations High Commissioner for Refugees?
 
a) Filippo Grandi
 
b) Ruud Lubbers
 
c) Sadako Ogata
 
d) Peter Maurer
 
e) None of the above
 
Answer:Filippo Grandi
 
 
 
 
3.Which of the following is India’s first state to link government colleges to national cancer
 
grid?
 
a) Rajasthan
 
b) Maharashtra
 
c) Madhya Pradesh
 
d) Odisha
 
e) Gujarat
 
Answer:Maharashtra
 
 
 
 
4. Which of the following is NOT a function of the Medical Council of India?
 
a) Maintenance of uniform standards of medical education
 
b) Sanctioning medical colleges in India
 
c) Providing ethical oversight in medical education
 
d) Maintaining register of Doctors as well as Pharmacists
 
e) None of the above
 
Answer:Maintaining register of Doctors as well as Pharmacists
 
 
 
 
5. What was the venue of recently held fourth Nuclear Security Summit (NSS)?
 
a) New York, USA
 
b) Washington DC, USA
 
c) Seoul, South Korea
 
d) The Hague, Netherlands
 
e) Paris,France
 
Answer:Washington DC, USA
 
 
 
 
6. Recently, the Government of India has extended safeguard duty on steel imports till
 
March 2018. The purpose of this move is to protect Indian industry from cheap imports from
 
which country?
 
a) China
 
b) Thailand
 
c) Australia
 
d) Germany
 
e) South Africa
 
Answer:China
 
 
 
 
7. With which of the following, the ReNuAL project is related to?
 
a) Biotechnology and Genetic Engineering
 
b) Nuclear Science
 
c) Nanotechnology
 
d) Public Administration
 
e) None of the above
 
Answer:Nuclear Science
 
 
 
 
8. What is the purpose of the recently launched “Gyan Chakra” of Indian Army’s Western
 
Command?
 
a) To provide education to youngsters about career in Indian Army
 
b) To work as a think tank on strategic and national security issues
 
c) To collaborate with educational institutions to impart security related awareness in
 
schools
 
d) To set up a network of army schools in the country
 
e) None of the above
 
Answer:To work as a think tank on strategic and national security issues
 
 
 
 
9. According to the HIS Inc recently released report, what is the India’s position in defence
 
spending?
 
a) First
 
b) Second
 
c) Third
 
d) Fourth
 
e) Fifth
 
Answer:Fourth
 
 
 
 
10. A news recently reported: “Output from the eight core infrastructure industries grew at
 
the fastest pace in 15 months, clocking a 5.7 per cent growth in February”. Which of the
 
following is NOT among the core infrastructure industries?
 
a) Fertilizers
 
b) Crude Oil
 
c) Electricity
 
d) Pulp & Paper
 
e) None of the above
 
Answer:Pulp & Paper
 
 
 
 
11. Apurvi Singh Chandela, who qualified for the 2016 Olympics, is associated with which
 
sport?
 
a) Shooting
 
b) Archery c) Athletics
 
d) Table tennis
 
e) Chess
 
Answer:Shooting
 
 
 
 
12. Who is the incumbent chairman of the National Bank for Agriculture and Rural
 
Development (NABARD)?
 
a) Atulesh Jindal
 
b) Satynarayan Mohanty
 
c) Harsh Kumar Bhanwala
 
d) Upendra Kumar Sinha
 
e) Raghuram Rajan
 
Answer:Harsh Kumar Bhanwala
 
 
 
 
13. Which committee has recommended change in the structure and ecosystem in the
 
Indian cricket board?
 
a) Kirit Parikh committee
 
b) RM Lodha committee
 
c) Bibek Debroy committee
 
d) Naresh Chandra committee
 
e) None of the above
 
Answer:RM Lodha committee
 
 
 
 
14. Which two states of India are undergoing controversies over Satluj-Yamuna canal link?
 
a) Haryana and Rajasthan
 
b) Punjab and Haryana
 
c) Uttarakhand and Uttar Pradesh
 
d) Jammu & Kashmir and Punjab
 
e) None of the above
 
Answer:Punjab and Haryana
 
 
 
 
15. Chanderkhani Pass’ is located in which state of India?
 
a) Himachal Pradesh
 
b) Uttarakhand
 
c) Sikkim
 
d) Arunachal Pradesh
 
e) Uttar Pradesh
 
Answer:Himachal Pradesh
 
 
 
 
16. Singareni Thermal Power Project is located in which state of India?
 
a) Telangana
 
b) Odisha
 
c) Andhra Pradesh
 
d) Karnataka
 
e) Kerala
 
Answer:Telangana
 
 
 
 
17. ‘Project Salamati’, has been launched by which state government in India?
 
a) Haryana
 
b) Uttarakhand
 
c) Telangana
 
d) Punjab
 
e) Rajasthan
 
Answer:Haryana
 
 
 
 
18. ‘Shuklaphanta Wildlife Reserve’ is located in which country?
 
a) Nepal
 
b) Bhutan
 
c) Myanmar
 
d) Sri Lanka
 
e) Pakistan
 
Answer:Nepal
 
 
 
 
19. Which state government has recently launched a new scheme ‘Adapting Homes for the
 
Differently-abled’?
 
a) Uttarakhand
 
b) West Bengal
 
c) Haryana
 
d) Jharkhand
 
e) Gujarat
 
Answer:Haryana
 
 
 
 
20. Which of the following virus is responsible for diarrhoea among infants and young
 
children?
 
a) Parvovirus
 
b) Norwalk virus
 
c) Megavirus
 
d) Rotavirus
 
e) None of the above
 
Answer:Rotavirus
 
 
 
 
21. Who is the incumbent chief of the National Investigation Agency?
 
a) Sharad Kumar
 
b) Radha Vinod Raju
 
c) Rajinder Khanna
 
d) Dineshwar Sharma
 
e) Ram Sewak Sharma
 
Answer:Sharad Kumar
 
 
 
 
22. Who has won the 2016 Major Dhyan Chand Lifetime Achievement Award?
 
a) Baldev Singh
 
b) Shankar Laxman
 
c) Harjeet Singh
 
d) Kothajit Singh
 
e) None of the above
 
Answer:Shankar Laxman
 
 
 
 
23. The 2017 FIFA U-17 World Cup will be hosted by which country?
 
a) India
 
b) France
 
c) Sri Lanka
 
d) Vietnam
 
e) China
 
Answer:India
 
 
 
 
24. Who has won the best actor award at the 63rd National Film Awards 2016?
 
a) Ranveer Singh
 
b) Shahid Kapoor
 
c) Amitabh Bachchan
 
d) Salman Khan
 
e) Prabhas
 
Answer:Amitabh Bachchan
 
 
 
 
25. The ITBP’s weapon and support weapon training centre will be set up in which district
 
of Madhya Pradesh?
 
a) Bhopal
 
b) Chhindwara
 
c) Indore
 
d) Damoh
 
e) Gwalior
 
Answer:Damoh
 
 
 
 
26. Desert city of Palmyra, which has been recently captured by ISIS, is in which country?
 
a) Iraq
 
b) Syria
 
c) Turkey
 
d) Israel
 
e) None of the above
 
Answer:Syria
 
 
 
 
27. Who among the following has been placed in the list of top 50 most influential leaders
 
of the world by Fortune magazine?
 
a) Arvind Kejriwal
 
b) Narendra Modi
 
c) Sonia Gandhi
 
d) Mamata Banerjee
 
e) Manmohan Singh
 
Answer:Arvind Kejriwal
 
 
 
 
28. Recently, which State government has developed a mobile app to monitor the Mahatma
 
Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme?
 
a) Bihar
 
b) Telangana
 
c) Uttar Pradesh
 
d) Karnataka
 
e) Kerala
 
Answer:Karnataka
 
 
 
 
29. What does BEPZA stands for?
 
a) Bangladesh Export Processing Zones Authority
 
b) Brazil Export Processing Zones Authority
 
c) Belgium Export Processing Zones Authority
 
d) Bahamas Export Processing Zones Authority
 
e) Bhutan Export Processing Zones Authority
 
Answer:Bangladesh Export Processing Zones Authority
 
 
 
 
30. Who is the author of the novel “That Long Silence”?
 
a) Shashi Deshpande
 
b) Arundhati Roy
 
c) Kiran Desai
 
d) Anita Desai
 
e) None of the above
 
Answer:Shashi Deshpande
 
 
 
 
31. In order to address the climate change issues in the two countries, India and _____
 
have launched the Fulbright Kalam Climate Fellowship.
 
a) UK
 
b) Japan
 
c) Germany
 
d) France
 
e) US
 
Answer:US
 
 
 
 
32. What is the new name of the LED based Domestic Efficient Lighting Programme
 
(DELP) being implemented at present?
 
a) ROSHNI
 
b) CHIRAG
 
c) SURYA
 
d) JAN JYOTI
 
e) UJALA
 
Answer:UJALA
 
 
 
 
33. Which of the following cities has been declared the world's most expensive city in 2016
 
as per the 2016 Worldwide Cost of Living survey?
 
a) Zurich
 
b) Singapore
 
c) Tokyo
 
d) Los Angeles
 
e) New York
 
Answer:Singapore
 
 
 
 
34. The winner of the 2016 WGCCadillac Championship is?
 
a) Adam Scott
 
b) Dustin Johnson
 
c) Patrick Reed
 
d) Gaganjeet Bhullar
 
e) None of these
 
Answer:Adam Scott
 
 
 
 
35. Which of the following banks in India has launched “iWork@home”, a first of its kind
 
programme that allows women employees to work from home for up to a year?
 
a) HDFC Bank
 
b) Axis Bank
 
c) Yes Bank
 
d) ICICI Bank
 
e) Kotak Mahindra Bank
 
Answer:ICICI Bank
 
 
 
 
36.The market regulator SEBI has given its inprinciple nod to which of the following stock
 
exchanges to list itself on a bourse? (It is the Asia’s oldest stock exchange)
 
a) Magadh Stock Exchange
 
b) Calcutta Stock Exchange
 
c) MCX Stock Exchange
 
d) Bombay Stock Exchange
 
e) National Stock Exchange
 
Answer:Bombay Stock Exchange
 
 
 
 
37. Who among the following has been appointed as Deputy Chief of Army by the govt?
 
a) Ashok Singh
 
b) NPS Hira
 
c) Praveen Bakshi
 
d) KJ Singh
 
e) None of these
 
Answer:NPS Hira
 
 
 
 
38. Which of the following cities has been declared the world's most expensive city in 2016
 
as per the 2016 Worldwide Cost of Living survey?
 
a) Zurich
 
b) Singapore
 
c) Tokyo
 
d) Los Angeles
 
e) New York
 
Answer:Singapore
 
 
 
 
39. India cohosted the meet on Asia’s economic challenges in New Delhi recently named
 
‘Advancing Asia’ with which of the following institutions?
 
a) World Bank
 
b) IMF
 
c) ADB
 
d) AIIB
 
e) New Development Bank
 
Answer:IMF
 
 
 
 
40. The Uber Inc recently inaugurated its first engineering centre in Asia in which of the
 
following city?
 
a) New Delhi
 
b) Hyderabad
 
c) Chennai
 
d) Bengaluru
 
e) Pune
 
Answer:Bengaluru
 
 
 
 
41. According to the IRCTC survey, which railway station has been named the cleanest in
 
India?
 
a) Varanasi railway station
 
b) Surat railway station
 
c) Rajkot railway station
 
d) Bilaspur railway station
 
e) New Delhi Railway station
 
Answer:Surat railway station
 
 
 
 
42. Who is the author of the book titled “Gandhi: An Illustrated Biography”?
 
a) Pramod Kapoor
 
b) Arundhati Roy
 
c) Ambrish Tripathi
 
d) Aarathi Prasad
 
e) Chetan Bhagat
 
Answer:Pramod Kapoor
 
 
 
 
43. The 2016 Global Bamboo Summit will be hosted by which city of India?
 
a) Udaipur
 
b) Rajkot
 
c) Panaji
 
d) Indore
 
e) Dispur
 
Answer:Indore
 
 
 
 
44. Exercise Iron Fist 2016 has conducted by the Indian Air Force in which state?
 
a) Maharashtra
 
b) Rajasthan
 
c) West Bengal
 
d) Kerala
 
e) Gujarat
 
Answer:Rajasthan
 
 
 
 
45. Which union ministry is hosting “The Everlasting Flame International Programme”?
 
a) Ministry of Home Affairs
 
b) Ministry of Finance
 
c) Ministry of Minority Affairs
 
d) Ministry of Railways
 
e) Ministry of Women and child Development
 
Answer:Ministry of Minority Affairs
 
 
 
 
46. Name the actress who has been conferred with the Dadasaheb Phalke Film Foundation
 
Award 2016?
 
a) Kareena Kapoor
 
b) Deepika Padukone
 
c) Sonakshi Sinha
 
d) Aishwarya Rai
 
e) Priyanka Chopra
 
Answer:Priyanka Chopra
 
 
 
 
47. India has offered to invest upto $20 billion in which of the following country announced
 
by Dharmendra Pradhan Minister of Petroleum and Natural Gas during his two day visit to
 
that country?
 
a) Sri Lanka
 
b) Myanmar
 
c) Iraq
 
d) Iran
 
e) Turkey
 
Answer:Iran
 
 
 
 
48. Name the person who has been chosen to receive the UNESCO/Guillermo Cano World
 
Press Freedom Prize for the year 2016?
 
a) Khadija Ismayilova
 
b) Mazen Darwish
 
c) Reeyot Alemu
 
d) Ahmad Zeidabadi
 
e) Lasantha Wickrematunge
 
Answer:Khadija Ismayilova
 
 
 
 
49. Who is the Governor of Uttar Pradesh?
 
a) Kalyan Singh
 
b) Ram Naik
 
c) Ram Nath Kovind
 
d) Keshari Nath Tripathi
 
e) None of the above
 
Answer:Ram Naik
 
 
 
 
50. The Dadasaheb Phalke Film Foundation Award is organised by which ministry?
 
a) Home Ministry
 
b) Finance Ministry
 
c) Ministry of Information and Broadcasting
 
d) Ministry of Information and Technology
 
e) None of the above
 
Answer:Ministry of Information and Broadcasting
 
 
 
 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery