DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 22 Sep. 2016

                1. Who topped the Asian Rich List 2016, which was released in March 2016 by the                          Indian high commissioner to the UK Navtej Sarna?

a) Hinduja Brothers
b) Lakshmi Niwas Mittal
c) Sri Prakash Lohia
d) Lord Swraj Paul

Answer: a) Hinduja Brothers

 

 

 

2. Name the US Air Force General who in March 2016 was nominated by President Barack Obama to lead the United States Northern Command.
a) Tori Robinson
b) Lori Robinson
c) Jade Mathews
d) Sandra Robinson

Answer: B) Lori Robinson

 

 

 

3. PM inaugurated ‘Krishi Unnati Mela’ in New Delhi. It is associated with?
a) Small Industries
b) Handicrafts
c) Agriculture
d) Weaving and Handlooms

Answer: c) Agriculture

 

 

 

4. Which Indian wrestler won a gold medal in the Asian Olympic Qualification tournament held in Astana, Kazakhstan?
a) Sushil Kumar
b) Gagan Narang
c) Yogeshwar Dutt
d) Sangram Singh

Answer: C) Yogeshwar Dutt

 

 

 

5. FICCI has planned to build 250 toilets in which of the following states?
a) Madhya Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Arunachal Pradesh
d) Chhattisgarh

Answer: B) Andhra Pradesh

 

 

 

6. EU has struck a deal on migrant crisis to seek a solution for the problem of refugees with which of these nations?
a) Syria
b) Germany
c) Turkey
d) Hungary

Answer: C) Turkey

 

 

 

7. Which Bank has launched solutions for startups?
a) HDFC
b) ICICI
c) Axis Bank
d) Yes Bank

Answer: A) HDFC

 

 

 

8. Gurmeet Singh who created record by winning gold in Asian Championship won in ?
a) Marathon
b) 20 km walking race
c) Shooting
d) High jump

Answer: B) 20 Km walking race

 

 

 

9. ICC suspended bowlers Arafat Sunny and Taskin from playing in international games.They belong to which country?
a) Pakistan
b) Afghanisthan
c) Bangladesh
d) Sri Lanka

Answer: c) Bangladesh

 

 

 

10. Which of the states have disbursed 1800 crores under MUDRA Yojana?
a) Jharkhand
b) Chhattisgarh
c) Haryana
d) Punjab

Answer: b) Chhattisgarh

 

 

 

11. Frank jr. Sinnatra who passed away is a?
a) TV Anchor
b) Professor
c) Singer
d) Magician

Answer: C) Singer

 

 

 

12. Name the Indian-origin student who on 17 March 2016 was awarded the inaugural Noor Inayat Khan Prize in London.
a) Barkha Kumar
b) Geetakshi Arora
c) Vimal Khanna
d) Jaydeep Singhal

Answer: B) Geetakshi Arora

 

 

 

13. Who was appointed as director of Royal Challengers Sports Private Limited following the resignation of Vijay Mallya on 17 March 2016?
a) Siddharth Mallya
b) Russell Adams
c) Sara Mallya
d) Amrit Thomas

Answer: d) Amrit Thomas

 

 

 

14. Identify the Formula One driver who in March 2016 won the 2016 Formula 1 Rolex Australian Grand Prix at Melbourne Grand Prix.
a) Daniel Ricciardo
b) Sebastian Vettel
c) Nico Rosberg
d) Lewis Hamilton

Answer : C) Nico Rosberg

 

 

 

15. International Day of Happiness is celebrated on March 20 from the year?
a) 2012
b) 2014
c) 2013
d) 2010

Answer: C) 2013

 

 

 

16. Which of the following is a third party product often sold by banks?

(a) Gift cheques

(b) Credit cards

(c) Debit cards

(d) Mutual funds

(e) All of the above

Answer: (d) Mutual funds

 

 

 

17. The co-operative bank is governed by the banking regulation Act 1949 and co-operative societies Act of

(a) 1962

(b) 1963

(c) 1960

(d) 1969

(e) 1965

Answer: (e) 1965

 

 

 

18. A scheduled bank must be

(a) A corporative or company incorporated by any law in force in any place in India

(b) An institution notified by GOI

(c) A company as defined by companies act, 2013

(d) All of the above

(e) None of these

Answer: (d) All of the above

 

 

 

19. Kapoor committee, 1999 is related to ____.

(a) Micro-finance

(b) Restructuring of RRBs

(c) Capital Account convertibility

(d) Co-operative Banking Reforms

(e) None of these

Answer: (d) Co-operative Banking Reforms

 

 

 

20. Which of the following institution is meant for small and medium enterprises?

(a) RBI

(b) NABARD

(c) IFCI

(d) SIDBI

(e) None of these

Answer: (d) SIDBI

 

 

 

21. Under the second phase of nationalization, 07 banks were nationalized. Their deposits were over ________ crore.

(a) 2

(b) 20

(c) 200

(d) 100

(e) None of these

Answer: (c) 200

 

 

 

22. The tag line ‘A friend you can bank on’ is of which bank?

(a) Bank of Baroda

(b) Bank of Maharashtra

(c) Vijaya Bank

(d) UCO Bank

(e) None of these

Answer: (c) Vijaya Bank

 

 

 

23. Who is having the major stakes in NABARD?

(a) RBI

(b) Central Government

(c) SBI

(d) Ministry of Finance

(e) None of these

Answer: (b) Central Government

 

 

 

24. Expand REDP. It is an initiative by NABARD.

(a) Rural Employment Development Programme

(b) Rural Entrepreneurship Development Programme

(c) Rural Employment Development Planning

(d) Rural entrepreneurship Development Planning

(e) None of these

Answer: (b) Rural Entrepreneurship Development Programme

 

 

 

25. When was SEBI established?

(a) 1990

(b) 1991

(c) 1992

(d) 1984

(e) None of these

Answer: (c) 1992

 

 

 

26. ‘Unilateral transfers such as donations by Government of India come under which part of Balance of Payment (BOP)?

(a) Current account

(b) Capital account

(c) Financial account

(d) Current and capital account both

(e) None of these

Answer: (a) Current account

 

 

 

 

27. Gilt-edged securities market is the market for government and semi-government securities. These securities carry –

(a) Floating interest rate

(b) Fixed interest rate

(c) Fixed as well as floating interest rate

(d) No interest rate at all

(e) None of these

Answer: (b) Fixed interest rate

 

 

 

28. Expand AEPS in terms of banking.

(a) Aadhaar-enabled Payment Service

(b) Aadhaar-enabled Payment system

(c) Automated engineered payment service

(d) Aadhaar-enabled promotion scheme

(e) None of these

Answer: (b) Aadhaar-enabled Payment system

 

 

 

29. Who provides refinance facilities to RRBs?

(a) SIDBI

(b) RBI

(c) Government of India

(d) NABARD

(e) None of these

Answer: (d) NABARD

 

 

 

30. Expand DRI related to a scheme meant for weaker section of our country.

(a) Different rate of interest

(b) Differential rate of interest

(c) Different ration for Indians

(d) Different rate of interest-bond

(e) None of these

Answer: (b) Differential rate of interest

 

 

 

31.Indian version of the Bofors Howitzer Artillery gun created by the Ordinance Factory Board was named as _______

a.Prithvi

b.Dhanush

c.Arjun

d.Nishant

e.None of these

Answer: b.Dhanush

 

 

 

32.The pipeline project, to which Turkmenistan President Gurbanguly Berdymuhamedov has committed himself is _____ ?

a.PAPI Project

b.TPIA Project

c.TAPI Project

d.PATI Project

e.None of these

Answer: c.TAPI Project

 

 

 

33.C.Navin Sinha was appointed the Chief Justice of which Indian State High court?

a.Chhattisgarh

b.Bihar

c.Rajastan

d.Maharashtra

e.None of these

Answer: a.Chhattisgarh

 

 

 

34.Amazon’s Largest Fulfilment centre to be set-up in which City?

a.Bangalore

b.Hyderabad

c.Ahmedabad

d.Gurgaon

e.None of these

Answer: b.Hyderabad

 

 

 

35._____________________ was awarded the annual Special Award of the Karnataka Media Academy for lifetime contribution to journalism.

a.M. S. Prabhakara

b.Puneeth Rajkumar

c.Upendhra

d.Duniya Vijay

e.None of these

Answer: a.M. S. Prabhakara

 

 

 

36.Jayakanthan who recently passed away was a renowned Legendary ___________.

a.Singer

b.Politician

c.Writer

d.Dancer

e.None of these

Answer: c.Writer

 

 

 

37.Sir Richard Hadlee Medal is associated which sport?

a.Tennis

b.Golf

c.Cricket

d.Football

e.None of these

Answer: c.Cricket

 

 

 

38.Who are the countries of the P5+1 group that reached a Nuclear agreement deal with Iran?

a.US,UK,Germany, Russia, India and France

b.US,Germany, China, India, Saudi Arabia and UK

c.China, Russia, UK, France, USA and Germany

d.UK, France, Germany, Russia, China and Australia

e.None of these

Answer: c.China, Russia, UK, France, USA and Germany

 

 

 

39.The M S Sahoo committee, was set up to review ____?

a.Direct transfer of subsidies to beneficiaries

b.Domestic and foreign capital markets

c.Sick public sector units

d.Public distribution system

e.None of these

Answer: b.Domestic and foreign capital markets

 

 

 

40.Which project is aimed to re-connect and re-establish communications between

countries of the Indian Ocean world?

a.Project Varsha

b.Project Sagaramala

c.Project Mausam

d.Project Sangam

e.None of these

Answer: c.Project Mausam

 

 

 

41.Who is the chairman of the committee constituted to work out single framework for

government clearance?

a.Manoj Kohli

b.Chandrajeet Banerji

c.Ajay Shankar

d.Navin Patnaik

e.None of these

Answer: c.Ajay Shankar

 

 

 

42.Who is the newly appointed chairman of the empowered committee of state finance

ministers on GST?

a.K M Mani

b.J K George

c.Amit Mitra

d.Saurabh Patel

e.None of these

Answer: a.K M Mani

 

 

 

43.Who heads Foreign Investment Promotion Board (FIPB)?

a.Prime Minister

b.Finance Minister

c.Finance Secretary

d.Home Minister

e.RBI Governer

Answer: c.Finance Secretary

 

 

 

44.Who was honoured with Major Dhyan Chand life time achievement award at

inaugural Hockey India awards?

a.Balbir Singh Sr

b.Mohammed Shahid

c.Dhanraj Pillay

d.Ajit Pal Singh

e.None of these

Answer: a.Balbir Singh Sr

 

 

 

45.Rengali irrigation project is located in which of the following states?

a.West Bengal

b.Odisha

c.Madhya Pradesh

d.Himachal Pradesh

e.None of these

Answer: b.Odisha

 

 

 

46. On which date International Day for Biodiversity is observed? 

A. May 20 

B. May 21 

C. May 22 

D. May 23 

Answer: C. May 22 

 

 

 

47. Which country has become first in the world to legalise same sex marriage and its constitutional protection? 

A. France 

B. Spain 

C. Ireland 

D. Canada 

Answer: C. Ireland 

 

 

 

48. Who has won the 2015-Monaco Grand Prix title? 

A. Lewis Hamilton 

B. Nico Rosberg 

C. Sebastian Vettel 

D. Daniel Ricciardo 

Answer: B. Nico Rosberg 

 

 

 

49. Which Indian movie has won International Federation of Film Critics award at 68th Cannes festival? 

A. Lunch Box 

B. Masaan 

C. Pinku 

D. God of Messenger 

Answer: B. Masaan 

 

 

 

50. Who has emerged as most run scorer (orange cap) in Indian Premier League-2015? 

A. Ajinkya Rahane 

B. David Warner 

C. Chris Gayle 

D. Virat Kohli 

Answer: B. David Warner 

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery