Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 19 Sep. 2016

1. Tomlinson Ray who recently passed away was the inventor of?

A.E-mail

B.Chat

C.Social Networks

D.Blogging

Answer: A) E-mail

 



2. Which country has joined hands with India to develop Bhubaneswar, Kochi and

Coimbatore as Smart cities?

A.France

B.Japan

C.Germany

D.Russia

Answer : C) Germany

 


3. Which two states have signed MoU for 5 irrigation projects on river Godavari?

A.Andhra & Telengana

B.Telengana & Maharashtra

C.Andhra & Maharashtra

D.Maharashtra & MP

Answer: b) Telengana & Maharashtra

 



4. MoeFCC has classified industries based on four colour index. Which colour

indicates highest pollution index?

A.Red

B.Orange

C.Green

D.White

Answer: A) Red

 



5. PM Narendra Modi has selected Nagepur village in Varanasi for implementation

of which of the following schemes?

A.UDAY

B.UJALA

C.SAGY

D.PMJDY

Answer : C) SAGY(Saansad Adarsh Gram Yojana)

 



6. Which Airlines flew the first longest all women flight on March 8?

A.Air India

B.Kingfisher

C.Spice Jet

D.Singapore Airlines

Answer : A) Air India

 


7. Which bank has recently offered its women employees a Work-from- home

scheme?

A.SBI

B.ICICI

C.HDFC

D.Axis Bank

Answer : B) ICICI

 


8. Which life insurance company has launched Smart Women advantage plan?

A.LIC

B.SBI life Insurance

C.Birla Sun life Insurance

D.Max life Insurance

Answer : B) SBI life Insurance

 



9. India’s rank in terms of representation of women in parliament slipped from 117

in 2015 to ?

A.138

B.144

C.147

D.152

Answer : B) 144

 



10. Reliance-Jio has offered to provide free Wifi for how many stadiums for T-20

Worldcup matches?

A.5

B.6

C.3

D.7

Answer : B) 6

 



11. Which automobile company gets a place for itself in the Special Economic

Zone of Tamil Nadu?

A.Hyundai Motors

B.TATA Motors

C.Ford Motors

D.Mahindra

Answer : C) Ford Motors

 



12. Which ountry has decided to launch its probe on Mars in 2021?

A.Russia

B.Japan

C.China

D.India

Answer : C) China

 


13. Which tennis player is suspended for failing in Drug test after Australian

open?

A.Serena Williams

B.Maria Sharapova

C.Martina Hingis

D.Ana Ivanovic

Answer : B) Maria Sharapova

 



14. Which Cricketer has signed contract with Revital H to be its ambassador?

A.Virat Kohli

B.Yuvraj Singh

C.M.S.Dhoni

D.Suresh Raina

Answer : C) M.S.Dhoni

 



15. Who has been conferred with France’s Highest civilian Award during his

recent visit to Paris?

A.Saudi Arabian Prince

B.UAE prince

C.German Chancellor

D.Indian PM

Answer: A) Saudi Arabian Prince

 



16. The enemy property amendment bill was passed in parliament. It amends the

Enemy Property Act of?

A.1967

B.1972

C.1968

D.1950

Answer: C) 1968

 



17. Which state tops the list released by NACER with highest investment

potential?

A.Madhya Pradesh

B.Andhra

C.Gujarat

D.Rajasthan

Answer: C) Gujarat

 



18. Mukhyamantri Santwana Harish Yojana is a scheme launched by Karnataka

government for?

A.Free education at graduate level

B.Free life saving medicines

C.Free medical insurance

D.Free treatment to accident victims

Answer: D) free treatment to accident victims

 


19. What is the discount given on interest rate for increasing the wind energy

mill’s capacity by 1 MW according to the new policy?

A.0.5%

B.1%

C.0.25%

D.2%

Answer: C) 0.25%

 



20. The Armed forces of India has proposed to induct how many women fighter

pilots by June?

A.5

B.7

C.2

D.3

Answer: D) 3

 


21. Indian Railways have created SPV for implementation of Ahmadabad-Mumbai

bullet train project.81% of the loan amount for the project is given by?

A.Indian Government

B.Russia

C.Germany

D.Japan

Answer: D) Japan

 



22. RBI will share its FDI details with which of the following to prevent the entry of

black money?

A.SEBI

B.CCI

C.IB & RAW

D.CBI

Answer: C) IB & RAW

 


23. RBI has recently signed a MoU with which of the following countries to

exchange information and Banking supervision?

A.Iran

B.Israel

C.UAE

D.Japan

Answer: B) Israel

 



24. The Indian Railways have entered into alliance with Bajaj power for Udaipur-

Lalitpura rail section electrification project at a cost of?

A.60 crores

B.20 crores

C.47 crores

D.33 crores

Answer : C) 47 Crores

 


25. Who is appointed as the new Public interest Director and Chairman of BSE?

A.Sudhakar Rao

B.U.K.Sinha

C.Devendra kumar

D.Ashok Chawla

Answer: A) Sudhakar Rao

 



26. Who is appointed as the Chief Secretary of Arunachal Pradesh?

A.Ramesh Negi

B.Shakuntala Doley Gamlin

C.Rajiv Sharma

D.Ramanujam

Answer : B) Shakuntala Doley Gamlin

 



27. Five health care ATM’S are opened in four states which of the following states

is one of them?

A.Andhra Pradesh

B.Karnataka

C.Kerala

D.Tamil Nadu

Answer: A) Andhra Pradesh

 



28. A recent study by the Lancet has revealed that climate change is likely to kill

5,00,000 adults by?

A.2030

B.2045

C.2050

D.2025

Answer: C) 2050

 



29. The first Maritime summit that is going to take place in Mumbai will witness

the participation of how many countries?

A.60

B.57

C.45

D.39

Answer: B) 57

 



30. CCEA approved Pradhan Mantri Ujjwal Yojana is a scheme for?

A.Creating bank account for all

B.Depositing subsidies in bank accounts

C.Providing LED lamps to homes

D.Providing LPG gas to women of BPL households

Answer: D) Providing LPG gas to women of BPL households

 



31. The National Waterways Bill passed in Rajya sabha comes under which

schedule of the constitution?

A.First schedule

B.Fifth schedule

C.Sixth schedule

D.Seventh schedule

Answer: D) seventh schedule

 



32. The army cycle team with the theme ‘Cycle to Recycle’ started from Pangsau

pass to create awareness about environment protection is a journey of?

A.500Kms

B.1000Kms

C.2000Kms

D.100Kms

Answer : B) 1000 kms

 



33. Which state education board has made National Anthem compulsory in all

Schools?

A.Maharashtra

B.Madhya Pradesh

C.West Bengal

D.Himachal Pradesh

Answer: C) West Bengal

 



34. India has signed $ 2 billion agreement with which of the Asian countries for

Socio-economic projects?

A.Srilanka

B.Afghanisthan

C.Bangladesh

D.Nepal

Answer : C) Bangladesh

 



35. India-Indonesia joint military exercise Shakti-IV is set to begin in?

A.Jakarta

B.Bandung

C.Yogyakarta

D.Meaglang

Answer : D) Meaglang

 



36. Which two organizations have entered into a partnership to launch a

programme to Accelerate Action to End Child Marriage?

A.UNESCO & UNFPA

B.UNICEF & UNFPA

C.UNESCO & UNICEF

D.UNICEF & UNHCR

Answer: B) UNICEF & UNFPA

 


37. Which bank recently launched credit linked subsidy scheme under PMAY?

A.ICICI

B.Axis bank

C.HDFC

D.Yes bank

Answer: A) ICICI

 



38. Department of Industrial Promotions board gave 12 licenses for

manufacturing of Defence equipments to?

A.TATA

B.Reliance

C.Bharat Forge

D.Aditya Birla

Answer: B) Reliance

 


39. Which e-commerce website has launched services to pick up used items at

door steps?

A.OLX

B.Quikr

C.Flip kart

D.Snapdeal

Answer : B) Quikr

 


40. Which Car company has launched the Made in India model Baleno in Japan?

A.Maruti Suzuki

B.Hyundai

C.Ford

D.Mahindra

Answer : A) Maruti Suzuki

 


41. Bollywood actress Sonakshi Sinha has entered into Guiness Book of records

for most number of Nail paintings simultaneously organized by?

A.Dazzler

B.Maybelline

C.Lakme

D.Inglot

Answer : D) Inglot

 



42. ISRO has launched its sixth navigation satellite from Sriharikotta which is

named as?

A.IRNSS-1D

B.IRNSS-1E

C.IRNSS-1F

D.IRNSS-1G

Answer: C) IRNSS-1F

 



43. The Union Cabinet has approved the amendment of Sikh Gurudwara’s Act

which allows voting rights for Sehajdhari Sikhs. The Sikh Gurudwara’s Act was

originally passed in?

A.1925

B.1930

C.1947

D.1950

Answer: A) 1925

 


44. Union Cabinet has given nod for BIMSTEC convention which is for?

A.Financial support for disaster management

B.Assistance in criminal matters

C.Legal aid in border disputes

D.Maritime issues

Answer: B) Assistance in Criminal Matters

 



45. Union Cabinet has approved MoU between India and which of the following

countries in the issue of Human Trafficking?

A.Bahrain

B.Israel

C.Iran

D.Nepal

Answer: A) Bahrain

 



46. IMF has proposed to set up its data sharing centre in which of the following

Indian cities?

A.New Delhi

B.Mumbai

C.Hyderabad

D.Kolkatta

Answer: A) New Delhi

 



47. The cabinet has approved the Mines and Minerals Amendment bill, 2015.The

Mines and minerals act was passed in?

A.1957

B.1967

C.1980

D.1972

Answer: A) 1957

 


48. Which private bank has proposed to tie up with 5 start ups?

A.ICICI

B.HDFC

C.Axis BANK

D.Kotak Mahindra Bank

Answer : B) HDFC bank

 



49. Mahindra Aerospace has proposed to start up its operations in?

A.UAE

B.Pakistan

C.Britain

D.Russia

Answer: A) UAE

 



50. Who has been appointed as the 21st Law commissioner?

A.Balbir singh Chauhan

B.Ramesh Negi

C.Vivek Kumar

D.Srivastava

Answer: A) Balbir Singh Chauhan

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery