DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 16 Sep. 2016

1. During Airport Service Quality Awards (ASQ) 2015, which of the following has conferred with Best Airport by Size (5 – 15 million passengers per year) ?
A.Jaipur International Airport
B.Chhatrapati Shivaji International Airport
C.Indira Gandhi International Airport
D.Rajiv Gandhi International Airport

 

Answer – D.Rajiv Gandhi International Airport

 

 

2. The Inland Waterways Authority of India (IWAI) has introduced two prime projects for which of the following National Waterway ?
A.National waterway-1
B.National waterway-2
C.National waterway-3
D.National waterway-4

Answer – B.National waterway-2

 

 

3. All India Open Invitational Snooker Championship title has been clinched by which of the following ?
A.Kamal Chawla
B.Laxman Rawat
C.Rahul Sachdev
D.Pushpender Singh

Answer – C.Rahul Sachdev

 

 

4. The Government-constituted expert committee to examine the Possibility of Replacing Multiple Prior Permissions with Pre-Existing Regulatory Mechanism submitted its recommendations. It was headed by which of the following ?
A.Shyam Benegal
B.Amit Mitra
C.Kamlesh Chandra
D.Ajay Shankar

Answer – D.Ajay Shankar

 

 

5. Motorsports “Man of the Year” Trophy has been conferred upon which of the following ?
A.Yash Aradhya
B.Narain Karthikeyan
C.Gaurav Gill
D.Armaan Ebrahim

Answer – D.Armaan Ebrahim

 

 

6. Kosovo Parliament has elected Hashim Thaci as its President. What is the capital of Kosovo ?
A.Praia
B.Paramaribo
C.Palikir
D.Pristina

Answer – D.Pristina

 

 

7. MS Swaminathan Research Foundation has signed a MOU with which of the following to establish a Research Chair ?
A.Tata Institute of Social Sciences
B.Amity Institute Of Social Sciences
C.Kalinga Institute of Social Sciences
D.M.P. Institute of Social Science Research

Answer – C.Kalinga Institute of Social Sciences

 

 

8. During Asia’s 50 Best Restaurants 2016 event, which of the following has been voted as the “Best Restaurant in India” ?
A.Khyber
B.Indian Accent
C.Tuscany Gardens
D.Villa Maya

Answer – B.Indian Accent

 

 

9. International Finance Corporation (IFC) launched which of the following Masala Bonds to mobilise Rs 30 crore from Japanese retail investors ?
A.Urisashi Masala Bonds
B.Urihashi Masala Bonds
C.Urivashi Masala Bonds
D.Uridashi Masala Bonds

Answer – D.Uridashi Masala Bonds

 

 

10. Melbourne based South Asian community has conferred which of the following with achievement award ?
A.Priyanka Chopra
B.Varun Dhawan
C.Shah Rukh Khan
D.Randeep Hooda

Answer – D.Randeep Hooda

 

 

11. The Union Government has constituted a committee to consider Scheduled Tribe status to six Communities of which state ?
A.Sikkim
B.Assam
C.Manipur
D.Mizoram

Answer – B.Assam

 

 

12. Top Employers Institute has listed which of the following as “Global Top Employer” ?
A.HSBC
B.Wipro
C.TCS
D.Infosys

Answer – C.TCS

 

 

13. National Aeronautics and Space Administration (Nasa) has selected which of the following Indian for its prestigious Goddard Internship Programme ?
A.Sumil Sethi
B.Sataparna Mukherjee
C.Pulak Chakraborty
D.Ramakrishna Gullapalli

Answer – B.Sataparna Mukherjee

 

 

14. Which of the following country has declared an emergency after a major oil pipeline burst affecting two rivers ?
A.Guyana
B.Chile
C.Peru
D.Brazil

Answer – C.Peru

 

 

15. Recently, Pakistan hold a ministerial level strategic dialogue on key areas with which country ?
A.India
B.UAE
C.US
D.UK

Answer – C.US

 

 

16. Forbes Magazine released its 30th annual list of the world’s richest people, which of the following Indian topped the list ?
A.Shiv Nadar
B.Azim Premji
C.Dilip Shanghvi
D.Mukesh Ambani

Answer – D.Mukesh Ambani

 

 

17. Recently, Indian Army kicked off a week long Multinational Field Training Exercise (FTX) “Force 18” in Pune. The Indian Army contingent is led by which of the following ?
A.Anjana Bhaduria
B.Pooja Thakur
C.Sophia Qureshi
D.Vandana Shukla

Answer – C.Sophia Qureshi

 

 

18. In accordance with the Global Energy Architecture Performance Index Report, which country stood at top ?
A.Uruguay
B.New Zealand
C.Denmark
D.Switzerland

Answer – D.Switzerland

 

 

19. World Bank, GOI and Government of Madhya Pradesh has inked a credit concord of how much worth for MPHEQIP ?
A.US $310 million
B.US $300 million
C.US $380 million
D.US $350 million

Answer – B.US $300 million

 

 

20. George Kennedy, who has been recently passed away was related to which of the following field ?
A.Actor
B.Director
C.Musician
D.Author

Answer – A.Actor

 

 

21. Which of the following won the old medal in men’s 50km race walk event during National Championships ?
A.Gian Saini
B.Jitender Singh
C.Bahadur Rana
D.Chandan Singh

Answer – C.Bahadur Rana

 

 

22. Which of the following astronaut returned to earth after spending 340 days in space for NASA ?
A.Dominic Antonelli
B.Joseph Acaba
C.Alvin Drew
D.Scott Kelly

Answer – D.Scott Kelly

 

 

23. In a significant attempt towards prevention of cervical cancer, which state govt has launched the Human Papillomavirus (HPV) vaccination as a public health programme ?
A.Kerala
B.Delhi
C.Haryana
D.Gujarat

Answer – B.Delhi

 

 

24. Vice Admiral Atul Kumar Jain took over as the Chief of Staff of which Naval Command ?
A.Western Naval Command
B.Andaman & Nicobar Command
C.Eastern Naval Command
D.Southern Naval Command

Answer – C.Eastern Naval Command

 

 

25. The Windham Campbell Prizes announced this year’s nine prize recipients, who are honored for their literary achievements. Which of the following Indian conferred with this award ?
A.C.E. Morgan
B.Mridula Koshy
C.Cyrus Mistry
D.Jerry Pinto

Answer – D.Jerry Pinto

 

 

26. Which of the following has been conferred with an award for his efforts in science and technology communication on television ?
A.Shubhadra Menon
B.Pallava Bagla
C.Nanjundiaha Shashidhara
D.G. Krishnan

Answer – B.Pallava Bagla

 

 

27. Microsoft Corp will collaborate with which IT giant to deploy advanced analytics solutions to support healthcare organisations ?
A.HCL
B.Wipro
C.Infosys
D.TCS

Answer – C.Infosys

 

 

28. Recently, Reserve Bank of India (RBI) has revised its norms on capital recognition. In this regard, now the central has made available how much additional worth to Indian banks ?
A.Rs.20,000 crore
B.Rs.50,000 crore
C.Rs.30,000 crore
D.Rs.40,000 crore

Answer – D.Rs.40,000 crore

 

 

29. In which of the following Indian city self-cleaning public eToilets have been installed ?
A.Bengaluru
B.Chennai
C.Pune
D.Mumbai

Answer – B.Chennai

 

 

30. Internet services to every household has been launched by which of the following state govt ?
A.Uttarakhand
B.Rajasthan
C.Karnataka
D.Tamil Nadu

Answer – D.Tamil Nadu

 

 

31. Which State recently proposed to illuminate its 25 municipalities with LED?
A.Telengana
B.Andhra Pradesh
C.Rajasthan
D.Jharkhand

Answer: A) Telengana

 

 

 

32. Who was recently conferred with the 11th META theatre Lifetime achievement Award? 
A.Sanjiv Kapoor
B.Ratan Thiyam
C.George Kennedy
D.Sasidharan

Answer: B) Ratan Thiyam

 

 

33. Which city has been ranked as the most expensive city in the world in the recent survey released by Real estate firm Savills?
A.Newyork
B.Beijing
C.London
D.Berlin

Answer: C) London

 

 

34. The Ministry of Railways has signed MoU’s with which of the two countries focusing mainly on railway safety?
A.Japan & Canada
B.Russia & china
C.US & Japan
D.Japan & Russia

Answer: D) Japan & Russia

 

 

35. Palestine has nominated which of the following persons for the Post of UN Secretary General?
A.Antonio Gutteres
B.Helle Thorning Schmidt
C.Danilo Turk
D.Natalia Gherman

Answer: A) Antonio Gutteres

 

 

36. Martin Crowe -the veteran cricket player who recently passed away belongs to which Nation?
A.Australia
B.New-Zealand
C.England
D.South Africa

Answer: B) New-Zealand

 

 

37. What is the aid granted by European Union for Palestine?
A.$ 250 Million
B.$274 Million
C.$ 252 Million
D.$ 352 Million

Answer: B) $ 274 Million

 

 

38. Which Business group recently acquired the Old War historic building of London?
A.Hinduja group
B.Reliance group
C.Tata Consultancy Services
D.Adani Group

Answer: A) Hinduja group

 

 

39. March 3rd is globally celebrated as?
A.World Environment Day
B.World wildlife day
C.World water day
D.World meteorological day

Answer: B) World Wildlife Day

 

 

40. When was the National Manufacturing Competitiveness Council which is going to be wound up setup?
A.2003
B.2002
C.2004
D.2013

Answer: C) 2004

 

 

41. Which poet was chosen for the Bihari Puraskar Award of 2015?
A.Shobana Bhartia
B.Bhagawathi Lal Vyas
C.Badal Sarkar
D.Zohra Seghal

Answer: B) Bhagwathi Lal Vyas

 

 

42. The Carriage by Air amendment bill recently passed in Rajya Sabha proposes to amend which of the following feature of the Aviation sector?
A.Salary of the Pilots
B.Reduction in subsidies to Aviation sector
C.Increase in compensation for air travelers in case of death, injury, lost baggage
D.Extension of existing Air routes

Answer: C) Increase in compensation for air travelers in case of death, injury, lost baggage

 

 

43. The organizing committee of 12th South Asian Games has proposed to set up the Tikhor park in which of the North eastern states?
A.Meghalaya & Mizoram
B.Assam & Tripura
C.Meghalaya & Assam
D.Mizoram & Sikkim

Answer: C) Meghalaya & Assam

 

 

44. Which Asian country has recently launched its first self propelling dock to modernize its Navy?
A.India
B.Pakistan
C.China
D.Srilanka

Answer: C) China

 

 

45. Who has been named as Vistara’s new Chief Strategy officer?
A.Gurcharan das
B.Sanjiv Kapoor
C.Rana Kapoor
D.Pierre Worezeck

Answer: B) Sanjiv Kapoor

 

 

46. Which city in India is going to get its first solar ferry?
A.Kochi
B.Allepey
C.Vishakhapatnam
D.Chennai

Answer: B) Allepey

 

 

47. Setu Bharatam project recently launched by PM is associated with which of the following fields?
A.Railways
B.Road transport
C.Marine projects
D.Aviation sector

Answer: a) Railways

 

 

48. State Administrative Council which focuses on issues of Casual labourers and seasonal labourers is formed in which of the following states?
A.New Delhi
B.Rajasthan
C.Punjab
D.Jammu & Kashmir

Answer: D) Jammu & Kashmir

 

 

49. Japan has pledged a loan of 5700 crores for development of Highway projects in which part of India?
A.Northern
B.Eastern
C.North-eastern
D.Southern

Answer : C) North-eastern

 

 

50. The United Nation Security Council has recently imposed sanctions on which of the following Nations for testing of Nuclear Ballistic Missile?
A.Iran
B.Syria
C.South Korea
D.North Korea

Answer: D) North Korea

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery