Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 15 Sep. 2016

1. Which social network based app is sought a petition filed by RTI for the complete ban because of end to end encryption in Supreme Court?
A.Facebook
B.Whatsapp
C.Twitter
D.Instagram

Ans: B.Whatsapp

 

 

2. Which policy is approved by the Union Cabinet provides the way for auction of 100 prospective mineral blocks and its development in India?
A.National Mineral Policy
B.National Mineral Research Policy
C.National Mineral Observation Policy
D.National Mineral Exploration Policy

Ans: D.National Mineral Exploration Policy

 

 

3. For how many new IITs approved by the Union Cabinet chaired Prime Minister Narendra Modi under the Revised Cost Estimates?
A.8
B.9
C.18
D.15

Ans: A.8

 

 

4. Which organisation is released the “State of the World’s Children 2016” Report to control the harassment against the children?
A.WHO
B.UNESCO
C.UNICEF
D.IMF

Ans: C.UNICEF

 

 

5. How much fund is allotted by United States based World Bank’s Board of Executive Directors for Technical Education Quality Improvement Project III in India?
A.$221.50 million
B.$102.50 million
C.$301.20 million
D.$201.50 million

Ans: D.$201.50 million

 

 

6.For whom, President Pranab Mukherji presented National Awards for 2008, 2009 & 2010 at Rashtrapati Bhavan in New Delhi by paying the tribute?
A.Bhagat Singh Koshyari
B.Bidhan Chandra Roy
C.Bipin Chandra Pal
D.Biju Janata Dal

Ans: B.Bidhan Chandra Roy

 

 

7. Union Government has decided to approve the proposal to set up the Indian Post Payments Bank with capital of _________ and to set up 650 branches by September 2017 as a Public Limited Company.
A.Rs. 700 Crore
B.Rs. 800 Crore
C.Rs. 600 Crore
D.Rs. 500 Crore

Ans: B.Rs. 800 Crore

 

 

8. Which Bank opened innovation lab to create investment fund with financial technology start-ups to provide digitization in the country?
A.ICICI Bank
B.HDFC Bank
C.Axis Bank
D.IndusInd Bank

Ans: C.Axis Bank

 

 

9. In which state World Bank approved $63 million for Tejaswini Project which clears the way for Socioeconomic Empowerment of Adolescent Girls and Young Women?
A.Uttarakhand
B.Gujarat
C.Assam
D.Jharkhand

Ans: D.Jharkhand

 

 

10. Who is honoured with prestigious Great Immigrants Award including 4 – Indian Americans which is presented by Carnegie Corporation?
A.Indra Nooyi
B.Narinder Singh
C.Satya Nadella
D.Sunder Pichai

Ans: D.Sunder Pichai

 

 

11. Who is honoured with professorship by the Nanjing Audit University which is recognised by the Institute of Internal Auditors in China ?
A.Arup raha
B.Shashi Kant Sharma
C.Dalbir Suhag
D.Sunil Lamba

Ans: B.Shashi Kant Sharma

 

 

12. Which Indian player works jointly with Stepathlon Lifestyle and formed a new company Stepathlon Kids for health and wellness of next generation?
A.Suresh Raina
B.Shikhar Dhawan
C.Virat Kohli
D.Mahendra Singh Dhoni

Ans: C.Virat Kohli

 

 

13. Which city is all set to host its first-ever cricket Test during India’s home series against New Zealand in September-October?
A.Agartala
B.Bareilly
C.Indore
D.Nagpur

Ans: C.Indore

 

 

14. Which day is observed as National Statistics Day every year to mark the birth anniversary of renowned statistician Prof. P.C. Mahalanobis?
A. July 28
B. July 29
C. June 28
D. June 29

Ans: D. June 29

 

 

15. Which country is along with Union Public Service Commission approved the Memorandum of Understanding in the links with Royal Civil Service Commission?
A.Japan
B.China
C.Bhutan
D.Nepal

Ans: C.Bhutan

 

 

16. Which council along with FSSAI signed a pact to check misleading advertisement of food and beverages?
A.ICC
B.ISO
C.ASCI
D.ITC

Ans: C.ASCI

 

 

17. What is the name called a teacher education portal is launched by Union Minister for HRD Smt. Smriti Zubin Irani at Vigyan Bhawan, in New Delhi?
A.Pramokshak
B.Vrukshak
C.Pratikshak
D.Prashikshak

Ans: D.Prashikshak

 

 

18. Which country along with India has signed a Memorandum of Understanding for bilateral cooperation in water resources Management and Development?
A.Tanzania
B.Mongolia
C.Bangladesh
D.Sri Lanka

Ans: A.Tanzania

 

 

19. What are all the countries elected as the non-permanent members of the United Nations Security Council (UNSC) for a two-year period beginning in January, 2017?
A.India, Bangladesh, China and Japan
B.Indonesia, Srilanka, Nepal and Bhutan
C.Tanzania, Mongolia, Afghanistan and Pakistan
D.Bolivia, Ethiopia, Kazakhstan and Sweden

Ans: D.Bolivia, Ethiopia, Kazakhstan and Sweden

 

 

20. Which summit concluded under the presidency of Uzbekistan which is conducted the 2-day meeting in Tashkent, Uzbekistan?
A.Shanghai Cooperation Organization
B.Hong Kong Cooperation Organization
C.Beijing Cooperation Organization
D.Tashkent Cooperation Organization

Ans: A.Shanghai Cooperation Organization

 

 

21. For what programme in India the World Bank committed USD 1 billion to reduce dependence on conventional energy sources to reduce greenhouse gas emissions?
A.Solar power projects
B.Hydro electric projects
C.Windmill power projects
D.Thermal power projects

Ans: A.Solar power projects

 

 

22. Who is sworn in as a 16th President of Phillipines on 30 June 2016 inside the Malacanang presidential palace in Manila?
A.Tsakhiagiin Elbegdorj
B.Rodrigo Duterte
C.John Magufuli
D.Abdul Hamid

Ans: B.Rodrigo Duterte

 

 

23. Which Motor Corp on 29 June 2016 announced the appointment of Toshihiro as its next Chief Executive Officer (CEO)?
A.Bajaj
B.Hero
C.Suzuki
D.Yamaha

Ans: C.Suzuki

 

 

24. Which Integrated programme is launched by the Defence Minister Manohar Parrikar at South Block in the sector of communication?
A.Defence Communication Network
B.Restraint Communication Network
C.Armour Communication Network
D.Protective Communication Network

Ans: A.Defence Communication Network

 

 

25. Which country inaugurated a test stretch of an electric road in Sandviken for heavy transports on public roads?
A.Korea
B.Germany
C.Sweden
D.Switzerland

Ans: C.Sweden

 

 

26. What is the name called Indigenously-built heavyweight anti-submarine torpedo has successfully launched in navy ?
A.Virunastra
B.Tarunastra
C.Karunastra
D.Varunastra

Ans: D.Varunastra

 

 

27. Which India’s leading food products company has signed up as the official sponsor for the Indian contingent to the Rio Olympics 2016?
A.Aashirvaad
B.Britannia
C.ITC
D.Amul

Ans: D.Amul

 

 

28. Which renowned artist who is worked in Indian modern art died at Vadodara because of physical illness?
A.Guda Anjaiah
B.Isak Chisi Swu
C.R C Dhere
D.K.G.Subramanyan

Ans: D.K.G.Subramanyan

 

 

29. Which online portal is launched by the Railway Minister Suresh Prabu for redressal of matters related to grievances of currently serving and former railway employees?
A.PRASHIKSHAK
B.SAHAPEDIA
C.MERI SADAK
D.NIVARAN

Ans: D.NIVARAN

 

 

30. For what programme World Bank along with International Alliance Cell signed a declaration in the presence of World Bank President Jim Yong Kim?
A.Geothermal Energy
B.Thermal Power
C.Solar Energy
D.Nuclear Power

Ans: C.Solar Energy

 

 

31. Which government is mulling to sign a memorandum of understanding (MoU) with Tata Power for obtaining 1,000 MW from the upcoming Dherand Thermal Project?
A.Uttar Pradesh
B.West Bengal
C.Odisha
D.Maharashtra

Ans: D.Maharashtra

 

 

32. Which award is won by the India team at NASA’s Prestigious global competition to build and design remotely operated vehicles from scratch?
A.Excellent Team Award
B.Marvel Team Award
C.Team Management Award
D.Team Spirit Award

Ans: D.Team Spirit Award

 

 

33. Who is appointed as London’s Deputy Mayor by the London’s first Muslim Mayor Sadiq Khan?
A.Rajesh Kumar
B.Rajesh Abhimanyu
C.Rajesh Khanna
D.Rajesh Agarwal

Ans: D.Rajesh Agarwal

 

 

34. Which former Indian Cricket Team director has resigned from the International Cricket Council’s cricket committee?
A.Ganguly
B.Virendar Sehwag
C.Anil Kumble
D.Ravi Shastri

Ans: D.Ravi Shastri

 

 

35. Which ship is launched recently by the The Indian Navy at Raja Bagan, Kolkata dockyard to build small ships?
A.Air Jet Very Fast Attack Craft
B.Water Jet Medium Attack Craft
C.Air Jet Fast Attack Craft
D.Water Jet Fast Attack Craft

Ans: D.Water Jet Fast Attack Craft

 

 

36. What is the name of Indo-Israel medium range surface-to-air missile which are test fired successfully at the coast of Odisha?
A.Marak 9
B.Marak 8
C.Barak 8
D.Barak 9

Ans: C.Barak 8

 

 

37. What is the name of satellite is launched China for space research and experiments that was carried by Long March-4B rocket from the Jiuquan Satellite Launch Center?
A.Shihian-36
B.Shihian-16
C.Shijian-16
D.Shijian-26

Ans: C.Shijian-16

 

 

38. Who is qualified for the women’s 400 metres category which is to be held in Rio Olympics 2016?
A.Rimi Biruily
B.Deepika Kumari
C.Nirmala Sheoran
D.Laxmi Rani Majhi

Ans: C.Nirmala Sheoran

 

 

39. Which Indian shuttler progressed up one place to occupy the fifth spot while P V Sindhu remained unchanged at 10th in the latest Badminton World Federation Rankings?
A.Chetan Anand
B.Ashwini Ponnappa
C.Jwala Gutta
D.Saina Nehwal

Ans: D.Saina Nehwal

 

 

40. The famous author and co-writer of many books that depicts anxiety at the pace of social in 90’s who is died at the United states?Who is he?
A.Pat Summitt
B.Wayne Jackson
C.Scotty Moore
D.Alvin Toffler

Ans: D.Alvin Toffler

 

 

41. Which date is observed as National Doctor’s Day in healthcare organizations to recognize the contributions of physicians to individual lives and communities?
A.July 3
B.June 30
C.July 2
D.July 1

Ans: D.July 1

 

 

42. Which state tops both the list in terms of number of domestic and foreign tourist Visits during 2015 report released by the Market Research Division of Ministry of Tourism?
A.Assam
B.Tamilnadu
C.Kerala
D.Karnataka

Ans: B.Tamilnadu

 

 

43. For whom, President Pranab Mukherji presented National Awards for 2008, 2009 & 2010 at Rashtrapati Bhavan in New Delhi by paying the tribute?
A.Bhagat Singh Koshyari
B.Bidhan Chandra Roy
C.Bipin Chandra Pal
D.Biju Janata Dal

Ans: B.Bidhan Chandra Roy

 

 

44. Which has decided to ban by Kerala government in order to prevent from health related problems?
A.e-kutka
B.e-food
C.e-khainis
D.e-cigarette

Ans: D.e-cigarette

 

 

45. How much deal amount has signed between India and United States for Four Poseidon- 8I Longrange Surveillance and antisubmarine warfare aircraft?
A.$3 billion
B.$4 billion
C.$1 billion
D.$2 billion

Ans: C.$1 billion

 

 

46. Which is rank is got by the India on World Bank’s Logistics Performance Index which was released by the World Bank?
A.52
B.25
C.55
D.35

Ans: D.35

 

 

47. What is the name of World’s largest international Biennial maritime exercise started in Pacific Ocean at Hawaii, United States?
A.RIMPAC
B.RIPMAC
C.PIMPAC
D.PIPMAC

Ans: A.RIMPAC

 

 

48. Which Bank has signed agreements with the World Bank for $625 million to support grid connected rooftop solar programme in the Country?
A.ICICI Bank
B.Indian Overseas Bank
C.Indian Bank
D.State Bank of India

Ans: D.State Bank of India

 

 

49. Which industry is incorporated with State Bank of India have signed the shareholder for the bank payment?
A.ITC
B.HDFC Bank
C.Hindustan Unilever
D.Reliance Industries Limited

Ans: D.Reliance Industries Limited

 

 

50. How much amount has unearthed undisclosed income gathered by the Income Tax Department from investigations during the past two fiscal years?
A.Rs 13,000 crore
B.Rs 53,000 crore
C.Rs 43,000 crore
D.Rs 33,000 crore

Ans: C.Rs 43,000 crore

 

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery