DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 08 Sep. 2016

1. Which company has acquired renewable energy company Welspun Renewables Energy Pvt. Ltd with worth of Rs. 9,249 Crore?

  • A.Reliance Industries Limited
  • B.Adani Group
  • C.Tata Power Ltd
  • D.None of the above
  • Ans: C. Tata Power Ltd

 

  • 2. Which State become India’s first state to launch open Government data portal to update data regarding organic and Agricultural activities?
  • A.Manipur
  • B.Delhi
  • C.Meghalaya
  • D.Sikkim
  • Ans: D. Sikkim

 

 

  • 3. Which State Chief Minister initiated the special commission to protect against the Child Labour named as Child Labour Tracking System?
  • A.Gujarat
  • B.Karnataka
  • C.Kerala
  • D.Bihar
  • Ans: D. Bihar

 

 

  • 4. United Nations observed Albinism Awareness Day every year on which date to raise public awareness of Albinism?
  • A.June 11th
  • B.June 12th
  • C.June 13th
  • D.June 14th
  • Ans: C. June 13th

 

 

  • 5. Former England captain and Derbyshire batsman has been passed away at the age of 89. Who is he?
  • A.Donald Rousdie
  • B.Donald Carr
  • C.Ronald Carr
  • D.Madonna Carr
  • Ans: B. Donald Carr

 

 

  • 6. The Sport’s governing body Association Mundial de Futsal invited which country to participate in the Under 17 Futsal World Cup to be held at July 2016?
  • A.New Zealand
  • B.India
  • C.England
  • D.Sri Lanka
  • Ans: B. India

 

 

  • 7. Who has won gold by defeating Spain by 13-9 at the FINA women Water Polo World League Super Final in Shanghai, China?
  • A.USA
  • B.Spain
  • C.New Zealand
  • D.Denmark
  • Ans: A. USA

 

 

  • 8. Who has won the Canadian Grand Prix after a close battle with Ferrari Driver Sebastian Vettal?
  • A.Valtteri Bottas
  • B.Nico Rosberg
  • C.Muhammad Ali
  • D.Lewis Hamilton
  • Ans: D. Lewis Hamilton

 

 

  • 9. Who has been nominated for 2016 Teen Choice Awards for her role in American TV Series Quantico in the Choice TV Breakout Star Category?
  • A.Alia Bhat
  • B.Deepika Padukone
  • C.Priyanka Chopra
  • D.Aishwarya Rai
  • Ans: C. Priyanka Chopra

 

 

  • 10. Who has been appointed as the chairperson of the NC Hills Autonomous council in Assam?
  • A.Ranu Langthasa
  • B.Manu Mangeshwar
  • C.Raju Langthasa
  • D.Jey Mangeshwar
  • Ans: A. Ranu Langthasa

 

 

  • 11. Pedro Pablo Kuczynski has been elected as the President of which country for a mandate lasting until 2021?
  • A.Syria
  • B.Peru
  • C.Portugal
  • D.France
  • Ans: B. Peru

 

 

  • 12. Who has been appointed as Managing Director of the Kerala Industrial Infrastructure Development Corporation?
  • A.M Beena
  • B.D Manu
  • C.D Meena
  • D.M Meena
  • Ans: A. M Beena

 

 

  • 13. Which company has acquired the professional Social platform LinkedIn for $196 per share with value of $26.2 billion?
  • A.Facebook
  • B.Microsoft
  • C.Whatsapp
  • D.Google
  • Ans: B. Microsoft

 

 

  • 14. Gujarat Government is set to launch the mobile app ____________ by August 15 to put most of the services on the fingertips of citizen.
  • A.Digi State
  • B.Digital Guj
  • C.Digital Gujarat
  • D.Dig Guj
  • Ans: C. Digital Gujarat

 

 

  • 15. Kheer Bhawani festival is being celebrated every year on the eighth day of the lunar fortnight of Jaishtha Month in which state?
  • A.Chattishgarh
  • B.Uttarakhand
  • C.Jammu & Kashmir
  • D.Himachal Pradesh
  • Ans: C. Jammu & Kashmir

 

 

  • 16. Which country announced a complete ban on deforestation, with its first country to put a zero deforestation policy?
  • A.Sweden
  • B.Bhutan
  • C.France
  • D.Norway
  • Ans: D. Norway

 

 

  • 17. India accorded to provide financial grant of Rs. 48.84 million to which country for the construction of a college?
  • A.Bhutan
  • B.Nepal
  • C.Afghanistan
  • D.None of the these
  • Ans: B. Nepal

 

 

  • 18. China has blasted off a 23rd satellite from the Xichang Satellite Launch Centre in southwest China’s Sichuan Province. Name the satellite.
  • A.BeiDou Navigation Satellite
  • B.ZiuDou Navigation Satellite
  • C.MieuDou Navigation Satellite
  • D.DeiZou Navigation Satellite
  • Ans: A. BeiDou Navigation Satellite

 

 

  • 19. China’s first high orbit remote sensing satellite became operational after six months in orbit testing. Name the satellite?
  • A.Gaofen-1
  • B.Gaofen-2
  • C.Gaofen-4
  • D.Gaofen-3
  • Ans: C. Gaofen-4

 

 

  • 20. Hyderabad based SKS Micro-finance has changed its name to _____________ which is the only listed company on BSE in the Micro Financing space.
  • A.Bharat Finance Ltd
  • B.Bharat Finance Inclusion Ltd
  • C.Bharat Financial Inclusion Ltd
  • D.Bharatam Finance Inclusion Ltd
  • Ans: C. Bharat Financial Inclusion Ltd

 

 

  • 21. World Blood Donor Day is being observed on which day to raise awareness of the problem and thank donors worldwide?
  • A.June 13th
  • B.June 14th
  • C.June 15th
  • D.June 16th
  • Ans: B. June 14th

 

 

  • 22. NASA’s Hubble Space Telescope has spotted a mysterious, solitary dwarf galaxy named as ____________ which is about 2.3 million light years away from its closest neighbour.
  • A.UGC 2454
  • B.UGC 4879
  • C.UGC 2349
  • D.UDC 4879
  • Ans: B. UGC 4879

 

 

  • 23. Which Bank chief to be joined in the Maharasthra based Ratnakar Bank Limited as Head of corporate banking?
  • A.Bank of America
  • B.Royal Bank of Scotland
  • C.HSBC
  • D.Bank of Japan
  • Ans: B. Royal Bank of Scotland

 

 

  • 24. Who has been appointed as the Chief Executive and Managing Director of the Airtel Payments after successor of Manish Khera?
  • A.Shasri Khera
  • B.Shashi Mehta
  • C.Shashi Gupta
  • D.Shashi Arora
  • Ans: D. Shashi Arora

 

 

  • 25. Who has been appointed as Transport Minister in Delhi due to resignation of Gopal Rai because of health issues?
  • A.Satyendra Singh
  • B.Satyendra Nath
  • C.Satyendra Jain
  • D.Satyendra Kumar
  • Ans: C. Satyendra Jain

 

 

  • 26. Who has been assumed as the Chief Justice of Manipur High Court after the Laxmi Kanta Mohaptara?
  • A.Rakesh Ranjan
  • B.Rakesh Ranvir
  • C.Rajesh Ranjan
  • D.Rajesh Ranvir
  • Ans: A. Rakesh Ranjan

 

 

  • 27. Who has been relieved from Chief Executive Officer post from Deutsche Bank Asia Pacific region?
  • A.Gunit Chand
  • B.Gunit Chandur
  • C.Gunit Chadha
  • D.Gunit Choudary
  • Ans: C. Gunit Chadha

 

 

  • 28. State Run Power Equipment Manufacturer Bharat Heavy Electricals Limited has commissioned 195 MW unit in which State?
  • A.West Bengal
  • B.Bihar
  • C.Jharkhand
  • D.Arunachal Pradesh
  • Ans: B. Bihar

 

 

  • 29. Which Bank has introduced the Scheme for Sustainable Structuring of Stressed Assets to further strengthen the Lender’s Ability to deal with Stressed assets?
  • A.World Bank
  • B.BRICS Bank
  • C.RBI
  • D.None of these
  • Ans: C. RBI

 

 

  • 30. Who has been partnered with American Multinational Financial Services Major MasterCard to launch Travel prepaid cards distributor Centrum?
  • A.HDFC
  • B.ICICI
  • C.SBI
  • D.IDBI
  • Ans: C. SBI

 

 

  • 31. Which Committee has been framed by Union Government for shortlisting Candidates for RBI Governorship?
  • A.P.K. Sinha
  • B.P.K. Mishra
  • B.Bimal N Patel
  • D.Rajiv Kumar
  • Ans: A. P.K. Sinha

 

 

  • 32. United Nations Environment Programme has joined partnered with which organisation to create the awareness about the Environmental Crimes?
  • A.WHO
  • B.INTERPOL
  • C.UN
  • D.None of these
  • Ans: B. INTERPOL

 

 

  • 33. The United Nations General Assembly elected which country to head the World body’s six Permanent Committees as one of the Heads?
  • A.Iraq
  • B.Iran
  • C.India
  • D.Israel
  • Ans: D. Israel

 

 

  • 34. Union Government sanctioned amount to which states following a meeting on Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority?
  • A.Andhra Pradesh and Telangana
  • B.Rajasthan and Telangana
  • C.Andhra Pradesh and Rajasthan
  • D.Rajasthan and Gujarat
  • Ans: B. Rajasthan and Telangana

 

 

  • 35. Which one of the steps is not taken by the Railway Minister to serve the Passenger under three initiatives?
  • A.Janani Sewa for Mothers
  • B.Optional Catering Services
  • C.Children’s Menu on trains
  • D.Care for Elders
  • Ans: D. Care for Elders

 

 

  • 36. Ministry of Tourism hold the “1st Meeting of National Committee on Ramayan Circuit & Krishna Circuit” under which scheme?
  • A.Swadesh Darshan Scheme
  • B.Swathiya Bima Scheme
  • C.Swadesh Bima Scheme
  • D.Swathiya Swachha Scheme
  • Ans: A. Swadesh Darshan Scheme

 

 

  • 37. The United Nations had announced World Elder Abuse Awareness Day on which date to focus global attention on the Problem and Financial abuse of Elders?
  • A.June 13th
  • B.June 14th
  • C.June 15th
  • D.June 16th
  • Ans: C. June 15th

 

 

  • 38. Renowned Novelist and Critique Mudrarakshas passed away due to prolonged illness in Uttar Pradesh. He belonged to which language novelist?
  • A.Urdu
  • B.Hindi
  • C.English
  • D.Punjabi
  • Ans: B. Hindi

 

 

  • 39. India won over three ODI Matches against Zimbabwe in Zimbabwe headed by whom to lead the team in the series?
  • A.Virat Kohli
  • B.Suresh Raina
  • C.Ashwin
  • D.Mahendra Singh Dhoni
  • Ans: D. Mahendra Singh Dhoni

 

 

  • 40. The Indian men’s 4×400 m relay team created a new national record at the International Sprint and Relay Teams Cup in which country?
  • A.Turkey
  • B.Bangkok
  • C.South Korea
  • D.Japan
  • Ans: A. Turkey

 

 

  • 41. Which animal has become the first known mammal to go extinct due to human caused climate Change?
  • A.Red Tailed Monkey
  • B.Orange Coloured Lion
  • C.Tiny Rodent
  • D.Small Cuckoo
  • Ans: C. Tiny Rodent

 

 

  • 42. NASA’s Kepler Space Telescope discovered Jupiter-like planet named as ____________ orbiting two stars discovered.
  • A.Kepler-1647b
  • B.Kepler-1647c
  • C.Kepler-1657b
  • D.Kepler-1657c
  • Ans: A. Kepler-1647b

 

 

  • 43. Who has been appointed as Union Law Secretary by the approval of an appointments committee headed by Prime Minister?
  • A.Narayana Raju
  • B.Rajiv Mishra
  • C.Suresh Prabhu
  • D.Suresh Chandra
  • Ans: D. Suresh Chandra

 

 

  • 44. Who has been elected as Permanent Representative of Fiji by United Nations General Assembly?
  • A.Andreas Mavroyiannis
  • B.Peter Thomson
  • C.Andrew willsworth
  • D.Tim Cook
  • Ans: B. Peter Thomson

 

 

  • 45. Union Cabinet approved the takeover by State Bank of India of how many subsidiaries including Bharatiya Mahila Bank?
  • A.Five
  • B.Seven
  • C.Six
  • D.Eight
  • Ans: C. Six

 

 

  • 46. Which state is working on the Telephone Service will operate on Internet Platform starting with the 797 series?
  • A.Punjab
  • B.Haryana
  • C.Maharashtra
  • D.Andhra Pradesh
  • Ans: D. Andhra Pradesh

 

 

  • 47. The Union Government gave approval to Rs. 2070 crore highways Project in which state under its hybrid annuity mode for faster movement of traffic?
  • A.Haryana
  • B.Punjab
  • C.Delhi
  • D.Assam
  • Ans: B. Punjab

 

 

  • 48. Which corporation organized the Grid connected wind energy projects to produce 1,000 MegaWatt clean Power in India?
  • A.Solar Power Corporation of India
  • B.Themal Power Corporation of India
  • C.Neyveli Lignite Corporation
  • D.Solar Energy Corporation of India
  • Ans: D. Solar Energy Corporation of India

 

 

  • 49. Union Government approved Civil Aviation Policy and named as “Game Changer” by which Minister?
  • A.Minister of Home
  • B.Prime Minister
  • C.Minister of Transport
  • D.Civil Aviation Minister
  • Ans: D. Civil Aviation Minister

 

 

  • 50. Ministry of Railways signed a Joint Venture Agreement with which State Government for improving Railway Infrastructure?
  • A.Kerala
  • B.Tamilnadu
  • C.Goa
  • D.Odisha
  • Ans: D. Odisha

 

  • ______________________________________________________

 

  • Directions (1-5): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below.
  •  
  • (A)  When it comes to the number of tigers though. I think it is too small a number representing a species.
  • (B) These days, everywhere I go, I see hoardings saying `Just 1411 Left'.
  • (C) The three being, the Caspian, Balinese and Javan.
  • (D) Besides the small number, we are steadily losing a few species of these animals as well.
  • (E) Normally, I would groan and grumble on seeing this figure of 1411 on my shopping bills as it sounds too much.
  • (F) At the end of the last century we had lost 3 out of 8 tiger species.
     
  • 1.Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
  • 1) A 
  • 2) B 
  • 3) F 
  • 4) D 
  • 5) E
  • Ans. 2
  •  
  •  

  •  
  • 2. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
  • 1) F 
  • 2) D 
  • 3) C 
  • 4) E 
  • 5) A
  • Ans. 4
  •  

  •  
  • 3. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
  • 1) A 
  • 2) B 
  • 3) C 
  • 4) D 
  • 5) E
  • Ans. 1
  •  

  •  
  • 4. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
  • 1) A 
  • 2) B 
  • 3) F 
  • 4) D 
  • 5) E
  • Ans. 3
  •  

  •  
  • 5. Which of the following should be the SIXTH (Last) sentence after rearrangement?
  • 1) E 
  • 2) D 
  • 3) C 
  • 4) B 
  • 5) A
  • Ans. 3
  •  

  •  
  • Directions (6-10): Which of the phrases 1), 2), 3) and 4) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark 5) as the answer.
     
  • 6. Never the one to mince words when it comes speaking his mind, the captain criticised the hectic schedule of his team.
  • 1) comes to speaking 
  • 2) comes and speaks
  • 3) comes to speak 
  • 4) come for speak
  • 5) No correction required
  • Ans. 1
  •  

  •  
  • 7. Indians are far more transparent than the Americans.
  • 1) farther  
  • 2) further more  
  • 3) greater
  • 4) many more  
  • 5) No correction required
  • Ans. 5
     

 

  • 8. He will not be joining the rat race, which starts around this time every year as the board exams draw a close.
  • 1) draw to close  
  • 2) drawing a closure
  • 3) draw to a close 
  • 4) draw a closer
  • 5) No correction required
  • Ans. 3
  •  

  •  
  • 9. Lights will go out around the world with hundreds of people sets to take part in the Earth Hour climate change campaign.
  • 1) set to take part 
  • 2) set to be part
  • 3) sets for taking part 
  • 4) set for part
  • 5) No correction required
  • Ans. 1
  •  

  •  
  • 10. With nasty viral infections do the rounds in the city, you should give all it takes to protect yourself.
  • 1) coining rounds 
  • 2) roundabout
  • 3) doing the rounds 
  • 4) done rounding
  • 5) No correction required
  • Ans. 3

 

  • Directions (11-13): In each sentence below four words have been printed in bold type, which are numbered (1), (2), (3), (4). One of these words may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. The number of that word is the answer. If all the four words are spelt correctly. The answer is 5, i.e. All correct.

 

 

  • 11. He slipped (1)/ away in the night (2)/ and reached (3)/ there in the mourning. (4)/ All correct (5)
  • Ans. 4
  •  

  •  
  • 12. The letter (1)/ came out with an open statement (2)/ repeeting (3)/ some of the charges. (4)/ All correct (5)
  • Ans. 3
     

 

  • 13. He arranged (1)/ a grand programme (2)/ and invited aminent (3)/ musicians (4)/ to it. All correct (5)
  • Ans. 3
     

 

  • Directions (14-17): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The number of that part is your answer. If there is no error the answer if ‘5’. (ignore errors of punctuations, if any.)
  •  

  •  
  • 14. He was (1)/ the man who (2)/ they determined (3)/ should be the next mayor. (4) / No error (5)
  • Ans. 2
  •  

  •  
  • 15. He asked me (1)/ whether either (2)/ of the applications (3)/ was suitable. (4)/ No error (5)
  • Ans. 2
     

 

  • 16. He never has and (1)/ ever will (2)/ take such (3)/ strong measures. (4)/ No error (5)
  • Ans. 1
     

 

  • 17. When at last I succeeded in convincing him (1)/ that I want to get home quickly (2)/ he agreed to (3)/ give me a lift in his car. (4)/ No error (5)
  • Ans. 2

 

 

  • Directions (18-20): the bold printed part of the sentence may have an error. The sentence can be made meaningful and correct by replacing the bold printed part with one of the given alternatives i.e. (1), (2), (3) or (4). The number of the alternative is the answer. If no correction is required mark (5) as the answer.
     

 

  • 18. The officer  burst into rage and order immediate dismissal of the assistant who had made the error.
  • (1) order immediately
  • (2) ordered immediately
  • (3) ordered immediate
  • (4) ordering immediate
  • (5) No correction required
  • Ans. 3
     

 

  • 19. I have told the artist to put on all the best in the picture which he was painting.
  • (1) to put in
  • (2) to have put up
  • (3) to be putting 
  • (4) to put down
  • (5) No correction required
  • Ans. 1
  •  

  •  
  • 20. The apples he bought are too expensive to be bad.
  • (1) are so expensive
  • (2) were so expensive
  • (3) are too much expensive
  • (4) are so expensive that
  • (5) No correction required
  • Ans. 5
  •  

  •  
  • Directions(21-25): Rearrange the following seven sentences A,B,C,D,E,F and G in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
     
  • (A) In other words, floods and , droughts are build into the countries monsoonal ecology.
  • (B) “It pours cats and dogs” they said
  • (C) In the remaining 8, 660 hours there is hardly any precipitation.
  • (D)If the rain is not caught and stored, it will be impossible to live in this country.
  • (E)But most of it pours down a mere hundred hours.
  • (F) India gets more rain annually – 1,100 mm, on an average – than any other part of the world.
  • (G) When the British came to India, they were struck by the amount it rained here.

 

 

  • 21. Which of the following will be the FIRST sentence?
  • (1) G  
  • (2) A
  • (3) C  
  • (4) D
  • (5) F
  • Ans. 5
  •  

  •  
  • 22. Which of the following will be the SECOND sentence?
  • (1) C  
  • (2) D
  • (3) F  
  • (4) G
  • (5) B
  • Ans. 4
     

 

  • 23. Which of the following will be the FOURTH sentence?
  • (1) F  
  • (2) C
  • (3) E  
  • (4) F
  • (5) D
  • Ans. 3
  •  

  •  
  • 24. Which of the following will be the FIFTH sentence?
  • (1) A  
  • (2) C
  • (3) D  
  • (4) F
  • (5) G
  • Ans. 2
  •  

  •  
  • 25. Which of the following will be the LAST sentence?
  • (1) D  
  • (2) E
  • (3) F  
  • (4) A
  • (5) C
  • Ans. 4

 

  •  
  • Directions (Q. 26-31): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers 1), 2), 3), 4) and 5). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.

 

 

  • 26. It is _____ that in the present system there is neither justice nor ________ to law.
  • (1) Disgusting, practice
  • (2) Shameful, respect
  • (3) unethical, subject
  • (4) unfortunate, adherence
  • (5) strange, concept
  • Ans. 5

 

  •  
  • 27. The war will have far-reaching_______ for the  ___region.
  • (1) Implications, distant
  • (2) Consequences, entire
  • (3) Spell, diverse
  • (4) Objective, across
  • (5) destruction, disturbed
  • Ans. 2
     

 

  • 28. The police has not demonstrated any measure of ______ in ________ with street protests.
  • (1) Sympathy, tackle
  • (2) Mercy, fighting
  • (3) Case, confronting
Gallery