DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 6 Sep.2016

1.Chennai based Everstone Capital and Solmark owned Servion Global Solutions Ltd
 
appointed new CEO to replace Balakrishnan K. Who is he?
 
A.Samiti Gupte
 
B.Samiti Gupta
 
C.Sameet Gupte
 
D.Sameet Guptil.
 
Ans: C.Sameet Gupte
 
 
 
 
2. Who took charge as the Deputy Chief of Naval Staff after served in Indian Naval Ships
 
and INS Kulish and Ranvir?
 
A.G Ashok Kumar
 
B.K Santha Kumar
 
C.D Manpreet Singh
 
D.J Krishna Kumar
 
Ans: A.G Ashok Kumar
 
 
 
 
3. Eminent Sand artist Sudarsan Pattnaik has won gold medal in which prize at world
 
championship festival in Bulgaria?
 
A.Sand Choice
 
B.Choice of life
 
C.People’s Award
 
D.People’s choice
 
Ans: D.People’s choice
 
 
 
 
4. India ranked which position among 30 developing countries in 2016 on ease of doing
 
business index?
 
A.3rd
 
B.2nd
 
C.4th
 
D.5 th
 
Ans: B.2 nd
 
 
 
 
5. Vice President visited to ___________ and __________ to build on diplomatic gains from
 
the India-Africa Summit.
 
A.Qatar, Morocco
 
B.Morocco, Turkey
 
C.Morocco, Tunisia
 
D.Switzerlnad, Tunisia
 
Ans: C.Morocco, Tunisia
 
 
 
 
6. Which Government launched the Public Grievance Redressal Act enabling people to get
 
their grievances redressed within a specific time period in the state?
 
A.Odisha
 
B.Gujarat
 
C.Bihar
 
D.Uttar Pradesh
 
Ans: C.Bihar
 
 
 
 
7. who was sworn in as the chief Minister of Puducherry Legislative assembly after the
 
successful victory in recent election?
 
A.Namassivayam
 
B.Malladi Krishna Rao
 
C.Vaithilingam
 
D.V Narayanasamy
 
Ans: D.V Narayanasamy
 
 
 
 
8. Who has been appointed as the Ambassador for Swachh Bharat Mission’s Swachh
 
Saathi programme that for youth-based student internship?
 
A.Sia Mirza Sangha
 
B.Mir Sania Sangha
 
C.Dia Mirza Sangha
 
D.Sia Sania Sangha
 
Ans: C.Dia Mirza Sangha
 
 
 
 
9. Lalitpur Power Generation Company developed plant has been promoted by which group
 
located in Lalitpur in Bundelkhand district of Uttar Pradesh?
 
A.Bajaj Hindusthan
 
B.NTPC
 
C.BHEL
 
D.None of these
 
Ans: A.Bajaj Hindusthan
 
 
 
 
10. Which country holds the first position among 30 developing countries in 2016 on ease
 
of doing business index?
 
A.Malaysia
 
B.United States
 
C.China
 
D.United Kingdom
 
Ans: C.China
 
 
 
 
11. Who took oath of office and secrecy to the chief minister and other ministers at
 
Puducherry?
 
A.A.K.Singh
 
B.Kiran Bedi
 
C.Khataria
 
D.Sadhasivam
 
Ans: B.Kiran Bedi
 
 
 
 
12. Vice President Hamid Ansari signed Memorandum of Understanding with which country
 
in the fields like education, IT and communication technology?
 
A.Morocco
 
B.Iraq
 
C.Qatar
 
D.Switzerland
 
Ans: A.Morocco
 
 
 
13. Which country to host 11th edition of the Junior HockeyWorld Cup 2016 from December
 
8 to 18?
 
A.Malaysia
 
B.Singapore
 
C.India
 
D.Australia
 
Ans: C.India
 
 
 
 
14. Who has become the world’s highest paid female athlete, according to Forbes after
 
overtaken Maria Sharapova?
 
A.Serena Williams
 
B.Ronda Rousey
 
C.Danica Patrick
 
D.Agnieszka Radwanska
 
Ans: A.Serena Williams
 
 
 
 
15. The world’s first 3D-printed aircraft was kept on display in the Airbus booth at the 3D
 
International Aerospace Exhibition in which country?
 
A.Australia
 
B.Austria
 
C.Serbia
 
D.Germany
 
Ans: D.Germany
 
 
 
 
16. Who has been conferred with highest award of the Olympic Movement Olympic order
 
by The International Olympic Committee?
 
A.Sania Mirza
 
B.Rohan Bopanna
 
C.C. Ravichandran
 
D.N. Ramachandran
 
Ans: D.N. Ramachandran
 
 
 
 
17. Which Country awarded the Regius Professorship to Lord Kumar Bhattacharyya for his
 
outstanding contribution in manufacturing?
 
A.United States
 
B.Germany
 
C.Switzerland
 
D.United Kingdom
 
Ans: D.United Kingdom
 
 
 
 
18. Who has resigned the post of President from the British Multinational food Manufacturer
 
United Biscuits?
 
A.Kumar Dos
 
B.Rohit Kant
 
C.Jayant Kapre
 
D.Mukul Roy
 
Ans: C.Jayant Kapre
 
 
 
 
19. Who has been appointed as Managing Director for Social Media major Facebook, India
 
Operations?
 
A.Umar Gupta
 
B.Umang Bedi
 
C.Uman Chandi
 
D.Umar Gul
 
Ans: B.Umang Bedi
 
 
 
20. Ashok Ganapathy recently appointed as Director of which company to oversee the
 
business of Mumbai, Maharashtra, Goa and Gujarat circles?
 
A.Vodafone
 
B.Docomo
 
C.Airtel
 
D.Aircel
 
Ans: C.Airtel
 
 
 
 
21. NATO countries biggest ever joint military exercises Anaconda-16 was launched in in
 
which country?
 
A.Russia
 
B.Poland
 
C.United States
 
D.Japan
 
Ans: B.Poland
 
 
 
 
22. Which Government accorded the approval of Solar Policy aims to form “an
 
Environment-friendly solar City” through Rooftop solar System?
 
A.Bihar
 
B.Gujarat
 
C.Puducherry
 
D.Delhi
 
Ans: D.Delhi
 
 
 
 
23. Which district to have its own city animal with district administration announcing the
 
Gangetic river Dolphin as the symbol?
 
A.Chirang
 
B.Udalguri
 
C.Guwahati
 
D.Dhubri
 
Ans: C.Guwahati
 
 
 
 
24. Union Government inked with which Bank to sanction $120 million loan agreement to
 
improve Irrigation and Water management?
 
A.IMF
 
B.WB
 
C.BRICS
 
D.ADB
 
Ans: D.ADB
 
 
 
 
25. Which Government has initiated the Information Technology and Electronic based Start-
 
up policy to support and provide financial assistance?
 
A.Bihar
 
B.Chattisgarh
 
C.Gujarat
 
D.Haryana
 
Ans: C.Gujarat
 
 
 
 
26. SBI Chairperson Arundhati Bhattacharya has been ranked at which position as the
 
powerful women in finance in the Forbes list of 100?
 
A.11th
 
B.12th
 
C.22nd
 
D.25 th
 
Ans:D.25 th
 
 
 
 
27. Prime Minister visited Switzerland to seek support for India’s membership in which
 
group?
 
A.NATO
 
B.NSG
 
C.UN Security Council
 
D.IMF
 
Ans: B.NSG
 
 
 
 
28. What is the Cash Reserve ratio fixed by Reserve bank of India announced during
 
Second Bi- Monthly monetary Policy for the FY 2016-17?
 
A.4%
 
B.4.1%
 
C.4.5%
 
D.5%
 
Ans: A.4%
 
 
 
 
29. World Oceans day is being celebrated every year on which date to remind the role of
 
the oceans and to educate the public of the impact of human actions on the ocean?
 
A.June 2nd
 
B.June 7th
 
C.June 9th
 
D.June 8 th
 
Ans:D.June 8 th
 
 
 
 
30. Union Power Minister Piyush Goyal released book title the The World in 2050 – Striving
 
for a More Just, Prosperous and Harmonious Global Community” written by which author?
 
A.Harinder S. Kohli
 
B.Mahindra K Arun
 
C.Arunan S Arul
 
D.HarichandraGopal
 
Ans: A.Harinder S. Kohli
 
 
 
 
31. Who received the first copy of a book The Education President published by the
 
International Institute for Higher Education Research & Capacity Building, OP Jindal Global
 
University?
 
A.President
 
B.Prime Minister
 
C.Vice President
 
D.Supreme Court Justice
 
Ans: A.President
 
 
 
 
32. KK Katyal passed away at the age of 89 years old due to illness. He belongs to which
 
field?
 
A.Sports
 
B.Cinema
 
C.Journalism
 
D.Education
 
Ans: C.Journalism
 
 
 
 
33. Veteran musician and Nepal’s national anthem composer has passed away when he
 
was 79 year old. Who is he?
 
A.Ambat Garung
 
B.Ambar Gurung
 
C.Ambu Garung
 
D.Ambat Gurung
 
Ans: B.Ambar Gurung
 
 
 
 
34. Chess master Viktor Korchnoi regarded as one the greatest chess players, passed
 
away in, Switzerland when he was 85 year old. He belongs to which country?
 
A.Switzerland
 
B.South Africa
 
C.Russia
 
D.China
 
Ans: C.Russia
 
 
 
 
35. Who has bagged a silver medal in 800 metre Athletics in the Josef Odlozil
 
Memorial Athletics Meet in Prague, Czech Republic?
 
A.Tintulakka
 
B.Tintu Manu
 
C.Tintu Anita
 
D.Tintu Luka
 
Ans:D.Tintu Luka
 
 
 
 
36. Power, Coal and New & Renewable Energy Minister has launched which mobile
 
Application is developed by National Institute of Solar Energy?
 
A.Sanga Mitra
 
B.Surya Mitra
 
C.Agni Mitra
 
D.Vayu Mitra
 
Ans: B.Surya Mitra
 
 
 
 
37. Who has ranked the top position in the Forbes 2016 list of the World’s 100 most
 
powerful women?
 
A.Arundhati Bhattacharya
 
B.Angela Merkel
 
C.AungShehSuki
 
D.SheikhHaseena
 
Ans: B.Angela Merkel
 
 
 
 
38. Indian Coast Guard joined with country to take part in a joint exercise code named
 
Sahyog-Hyeobleod- 2016 is being scheduled in the Bay of Bengal in Chennai?
 
A.Japan
 
B.Qatar
 
C.Korea
 
D.Switzerland
 
Ans: C.Korea
 
 
 
 
39. Which Government returned over 200 cultural artifacts valued over USD100 million to
 
India?
 
A.United Kingdom
 
B.Pakistan
 
C.Mexico
 
D.United States
 
Ans: D.United States
 
 
 
 
40. Soumyajit Ghosh reached a new career-high of which rank in International Table Tennis
 
Federationrankings?
 
A.65
 
B.61
 
C.67
 
D.62
 
Ans: B.61
 
 
 
 
41. Who has been appointed as the new director of Commonwealth Educational Media
 
Centre for Asia?
 
A.Dr. Shahid Rasool
 
B.Dr. Shahid Kapoor
 
C.Dr. Mahila Rasool
 
D.Dr. Mahila Kapoor
 
Ans: A.Dr. Shahid Rasool
 
 
 
 
42. Japanese Automaker Suzuki Motor’s Chief Executive and Chairman Osamu Suzuki will
 
step down as which position?
 
A.Chief Executive Officer
 
B.Chief Operation Officer
 
C.Chief Production Manager
 
D.Chief Manager
 
Ans: A.Chief Executive Officer
 
 
 
 
43. Kanger Ghati National Park is located in ___________
 
A. Karnataka
 
B. Tamil Nadu
 
C. Chhattisgarh
 
D. Telangana
 
Ans: C. Chhattisgarh
 
 
 
 
44. Which Firm held the top in the Fortune 500 list for the fourth consecutive year released
 
in 2016?
 
A.Amazon.com
 
B.Walmart
 
C.Walgreens
 
D.Facebook
 
Ans: B.Walmart
 
 
 
 
45. Which of the following companies is not listed in Fortune 500 list?
 
A.Tata Steel
 
B.Oil& Natural Gas
 
C.SBI
 
D.HDFC
 
Ans: D.HDFC
 
 
 
 
46. Former Minister, Speaker and Kerala Congress Party leader has passed away at the
 
age of 76 year in Kerala. Who is he?
 
A.T S John
 
B.A K Arun
 
C.C B Balu
 
D.T N Naidu
 
Ans: A.T S John
 
 
 
 
47. Who has been banned for two years by the International Tennis Federation for using
 
the banned Substance meldonium?
 
A.Venus Williams
 
B.Serena Williams
 
C.Maria Sharapova
 
D.Martina Hingis
 
Ans: C.Maria Sharapova
 
 
 
 
48. Which stadium to host the first ever day-night test in India against the New Zealand in
 
2016?
 
A.Indore
 
B.Kanpur
 
C.Kolkata
 
D.Mumbai
 
Ans: C.Kolkata
 
 
 
 
49. Who has been appointed as the Secretary of Tamilnadu on replacement of K.
 
Gnandesikan?
 
A.Rama Mohan Rao
 
B.Raja Ram Rao
 
C.Mano Ram Rao
 
D.Deepak Ram Rao
 
Ans: A.Rama Mohan Rao
 
 
 
 
50. Major General Gustaf Lodin, a high ranking Swedish military official will be the new
 
head of which mission to monitor the ceasefire line?
 
A.India and China
 
B.India and Sri Lanka
 
C.India and Myanmar
 
D.India and Pakistan
 
Ans: D.India and Pakistan
 
 
 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery