DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 30 Aug. 2016

1. Mumbai Based National Stock Exchange of India has appointed how many directors for public interest?
A.1
B.2
C.3
D.4

Answer –  C.3

 

 

2. Which Institute has developed solar power tree harnesses solar energy for producing electricity with an innovative vertical arrangement of solar cells?
A.Central Mechanical Engineering Research Institute
B.Bharat Heavy Electricals Research Institute
C.National Engineering Research Institute
D.Central Electrical Engineering Research Institute

Answer –  A.Central Mechanical Engineering Research Institute

 

 

3. Malabar Botanical Garden and Institute of Plant Sciences, Kozhikode has joined which company for field trials to establish the oil-degrading properties of three new strains of bacteria in order to clean up petroleum pollutants from the environment?
A.Indian Oil Corporation Limited
B.Bharat Petroleum Corporation Limited
C.Shell
D.Oil and Natural Gas Corporation

Answer –  B.Bharat Petroleum Corporation Limited

 

 

4. Which committee has been constituted to prepare guidelines for desiltation of River Ganga?
A.Sarkaria Committee
B.Anshuman Naik Committee
C.Madhav Chitale Committee
D.Sankaran Committee

Answer –  C.Madhav Chitale Committee

 

 

5. Which sportsperson has been banned from Rio Olympics due to using banned steroid during Anti Doping test and resulted positive?
A.Navin Agarwal
B.Narsingh Yadav
C.Manish Gupta
D.Akilesh Sharma

Answer – B.Narsingh Yadav

 

 

6. Who won the Hungarian Grand Prix after some feisty driving on the track?
A.Lewis Hamilton
B.Nico Rosberg
C.Sebastian Vettel
D.Daniel Ricciardo

Answer  A.Lewis Hamilton

 

 

7. Who has won his first clay court singles title by defeating Netherland’s Robin Hasse in the 5th game to lead 6-4 sets?
A.Robert Clare
B.Johnson Madrin
C.Feliciano Lopez
D.Novak Djokovic

Answer –  C.Feliciano Lopez

 

 

8. Indian Shooter Manvaditya Rathore clinched which medal in trap event of “Champion of Champions” match at the Junior World Cup in Porpetto, Italy?
A.Gold
B.Silver
C.Bronze
D.None of the above

Answer –  C.Bronze

 

 

9. Which country brought out an amphibious aircraft cum seaplane is the largest of its kind in the world for marine rescues and to prevent forest fires?
A.Japan
B.South Korea
C.Netherlands
D.China

Answer –  D.China

 

 

10. Verizon Communications Inc signed agreement to acquire which company with value approximately $4.83 billion?
A.Yahoo
B.Wipro
C.Patni Systems
D.iGate

Answer – A.Yahoo

 

 

11. Who has been appointed as the Chief Operating Officer of the ITC Limited?
A.Rajiv Sukla
B.Sanjiv Puri
C.Puri Jagganath
D.Sanjay Mishra

Answer –  B.Sanjiv Puri

 

 

12. Which country Prime Minister has been resigned from the post of Prime Minister after the no confidence vote polled?
A.China
B.Myanmar
C.Indonesia
D.Nepal

Answer –  D.Nepal

 

 

13. Which first female violinist has been awarded with Sangita Kalanidhi Award by Music Academy?
A.Malavika
B.Saindhavi
C.Kanyakumari
D.Kausaliya

Answer –  C.Kanyakumari

 

 

14. Union Railway Minister flagged off India’s First ever Green Rail corridor of length 144 km in which state aimed towards the “Swachh Bharat Abhiyan”?
A.Kerala
B.Goa
C.Tamilnadu
D.Chattisgarh

Answer –  C.Tamilnadu

 

 

15. How much capital has been sanctioned by Tourism Ministry under “Swadesh Darshan” Scheme for 25 Projects to 21 states and Union Territories?
A.Rs 2,048 crore
B.Rs 3,248 crore
C.Rs 2,408 crore
D.Rs 2,084 crore

Answer – A.Rs 2,048 crore

 

 

16. Hinduja National Power has commissioned a 1,040 MW power project includes two units of 520 mw each in which city?
A.Secundarabad
B.Kochi
C.Chennai
D.Visakhapatnam

Answer –  D.Visakhapatnam

 

 

17. Which company ranked first position in IT Industry surveyed by the National Association of Software and Services Companies?
A.Wipro
B.Infosys
C.Google India
D.TCS

Answer –  D.TCS

 

 

18. Due to irregularities in Forex Related policies, The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty to which of the following Banks?
A.HDFC
B.Bank of Baroda
C.PNB
D.All of these

Answer –  D.All of these

 

 

19. Which bank partnered with Global Payment Giant SWIFT Payment Group and thereby become the first domestic leaders to enter the international payment group?
A.Axis Bank
B.ICICI
C.Both A & B
D.Neither A nor B

Answer –  C.Both A & B

 

 

20. Which Bank has announced to serve as banking correspondents through Indian Oil Corporation owned 6500 Kisan Seva Kendras?
A.Punjab National Bank
B.State Bank of India
C.Indian Bank
D.Indian Oversees Bank

Answer –  B.State Bank of India

 

 

21. Which Country to hold 10 members Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) nations Finance Ministers meet?
A.Malaysia
B.Singapore
C.Phillipines
D.Vientiane

Answer –  D.Vientiane

 

 

22. Vijay Diwas is being observed on 26th July to mark the celebration of which victory in 1999?
A.Kargil
B.Siachen
C.Part of Punjab
D.Part of West Bengal

Answer –  A.Kargil

 

 

23. Who has been ranked first in MRF Tyres ICC Rankings in the category of Test matches Bowler?
A.Yasir Shah
B.Mohammad Shami
C.Darren Samy
D.Ravichandran Ashwin

Answer –  D.Ravichandran Ashwin

 

 

24. Which of the following players has been banned from playing in Rio Olympics due to fail a dope test showed as positive in Sample A Test?
A.Inderjit Singh
B.Narsingh Yadav
C.Both A and B
D.Mary Kom

Answer – C.Both A and B

 

 

25. The Solar powered plane Solar Impulse 2 has completed the first round world trip and arrived at which airport it had started its journey 505 days ago?
A.Abu Dhabi
B.Malaysia
C.India
D.Singapore

Answer –  A.Abu Dhabi

 

 

26. Which of the following statements is not true about Zika Virus?
A.Member of the virus family Flaviviridae and the genus Flavivirus
B.Spread by daytime-active Aedes mosquitoes
C.Name comes from the Zika Forest of Brazil
D.Virus was isolated in 1947

Answer –  C.Name comes from the Zika Forest of Brazil

 

 

27. Which company acquired Jabong online fashion and lifestyle market from Global Fashion Group for $70 million?
A.Myntra
B.Snapdeal
C.Amazon
D.Tata

Answer –  A.Myntra

 

 

28. Who has been appointed as the General Manager of Easter Railway located in Kolkata?
A.Hardeep Singh
B.Mandeep Singh
C.Ghanshyam Singh
D.Harsha Singh

Answer – C.Ghanshyam Singh

 

 

29. Who has been appointed as Director General of the National Museum of India by the Union Government?
A.Dr. Maharaja Sundar Raja
B.Dr. Buddha Rashmi Mani
C.Dr. Narendra Reshmi Raja
D.Dr. Sundara Vadivelu Mani

Answer –  B.Dr. Buddha Rashmi Mani

 

 

30. What is the name of the Elephant from Kerala aged 86 years is all set to enter the Guinness World Records as the Oldest living Elephant?
A.Kalyani
B.Lakshmi
C.Dakshayani
D.Mahalakshmi

Answer –  C.Dakshayani

 

 

31. Which Mobile wallet service has announced its partnership with Punjab State power Corporation Limited to offer easy to use digital option to pay electricity bills instantly?
A.Airtel
B.Vodafone
C.Aircel
D.None of these

Answer –  B.Vodafone

 

 

32. Which bank ATMs are launched with a new payment system allow the account holders to transfer money using mobile phone number as a key identifier?
A.Bank of Baroda
B.ICICI Bank
C.State Bank of India
D.HDFC

Answer – C.State Bank of India

 

 

33. Which country to hold the world’s largest yazidi temple and to set the world largest temple is to be completed by 2017?
A.Tasmania
B.Romania
C.Armenia
D.Russia

Answer –  C.Armenia

 

 

34. Union Government lower house amended a bill providing for opening how many new Indian Institute of Technology under the institutes of Technology (Amendment) Bill 2016?
A.Five
B.Six
C.Seven
D.Eight

Answer – B.Six

 

 

35. Which Government has set up a dedicated Start-up Cell to fuel the implementation of the initiatives under the Start up policy?
A.Kerala
B.Maharashtra
C.Tamilnadu
D.Karnataka

Answer –  D.Karnataka

 

 

36. Union Agriculture Ministry joined with which country agency for International Development (USAID) jointly inaugurated the second phase of the Feed the Future -India triangular training programme?
A.United States
B.United Kingdom
C.Brazil
D.Iraq

Answer –  A.United States

 

 

37. Who has headed the Seventh Pay Commission and recommended the pay fixation and revision to Government Employees?
A.Ashok Mehta
B.Ashok Mathur
C.Ashok Gupta
D.Ashok Sharma

Answer –  B.Ashok Mathur

 

 

38. India has contributed how much capital to a trust fund set up for victims of sexual exploitation and abuse by peacekeepers?
A.$100,000
B.$200,000
C.$300,000
D.$400,000

Answer – A.$100,000

 

 

   39.  Prime Minister signed agreement with Mexico to strengthen which field in order to improve the bilateral relations between two nations?
A.Economics
B.Science and Technology
C.Culture, education and tourism
D.All the above

Ans: D.All the above

 

 

40.United Nations Chief Ban Ki- Moon welcomed the initiatives taken by India and The United states to sign which agreement?
A.Paris Climate
B.Copenhagen Climate
C.Climate Finance
D.Climate Deal

Ans: A.Paris Climate

 

 

41. On approval of Paris Agreement on climate change, the Nuclear power Corporation of India Ltd has initiated to build six reactors in which State by 2017?
A.Bihar
B.Uttar Pradesh
C.Rajasthan
D.Gujarat

Ans: D.Gujarat

 

 

42. India-US inked 8 Memorandum of Understandings to strengthen economic growth & sustainable development. Which of the following agreement is not singed during the visit?
A.Exchange of terrorist screening information
B.Cooperation on Energy Security
C.Clean Energy
D.Solar Energy

Ans: D.Solar Energy

 

 

43. Prime Minister made his last day to which country and to uplift their partnership and also extended support for inclusion of India into Nuclear Suppliers Group?
A.Qatar
B.Mexico
C.Afghanistan
D.None of the Above

Ans: B.Mexico

 

 

44. Lok Sabha passed the amendments to the Child Labour Act, there by laying a complete framework for the absolute prohibition of employment of children below the age of _______________but allowing minors to work in family enterprises.
A.11
B.12
C.13
D.14

Answer –  D.14

 

 

45. Union government has approved a sum of Rs. 1601 crore for the skill development initiative named Himayat Programme in which state?
A.Uttarkhand
B.Himachal Pradesh
C.Punjab
D.Jammu & Kashmir

Answer – D.Jammu & Kashmir

 

 

46. Which state has joined the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) scheme? It is the 14th state to join the UDAY?
A.Nagaland
B.Manipur
C.West Bengal
D.Chattisgarh

Answer – B.ManipurExplanation :

 

 

47. Which state assembly has passed Ease of Doing Business Bill, 2016 to make ease of doing business and to attract fresh investment?
A.Assam
B.West Bengal
C.Chattisgarh
D.Manipur

Ans: A.Assam

 

 

48. Union Government has signed the Memorandum of Understanding with which country for exchange of Information on Terrorism?
A.Iraq
B.Qatar
C.United States
D.UAE

Ans: C.United States

 

 

49. Who has signed on behalf of the Singapore with Indian Government to enhance the scale and complexity of existing bilateral military interaction?
A.Ng Eng Hen
B.Mg Eng Sen
C.Mc Seng Hen
D.Mu Eng Pun

Ans: A.Ng Eng Hen

 

 

50. Prime Minister Narendra Modi and Afghanistan President Dr Ashraf Ghani jointly inaugurated the Afghan India _________________Dam.
A.Sathura Dam
B.Salma Dam
C.Maluma Dam
D.Afghani Dam

Ans: B.Salma Dam

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery