DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 17 Aug.2016

1. The United Nations had announced World Elder Abuse Awareness Day on which date to focus global attention on the Problem and Financial abuse of Elders?
A.June 13th
B.June 14th
C.June 15th
D.June 16th

Ans: C.June 15th

 

 

2. Renowned Novelist and Critique Mudrarakshas passed away due to prolonged illness in Uttar Pradesh. He belonged to which language novelist?
A.Urdu
B.Hindi
C.English
D.Punjabi

Ans: B.Hindi

 

 

3. India won over three ODI Matches against Zimbabwe in Zimbabwe headed by whom to lead the team in the series?
A.Virat Kohli
B.Suresh Raina
C.Ashwin
D.Mahendra Singh Dhoni

Ans: D.Mahendra Singh Dhoni

 

 

4. The Indian men’s 4×400 m relay team created a new national record at the International Sprint and Relay Teams Cup in which country?
A.Turkey
B.Bangkok
C.South Korea
D.Japan

Ans: A.Turkey

 

 

5. Which animal has become the first known mammal to go extinct due to human caused climate Change?
A.Red Tailed Monkey
B.Orange Coloured Lion
C.Tiny Rodent
D.Small Cuckoo

Ans: C.Tiny Rodent

 

 

6. NASA’s Kepler Space Telescope discovered Jupiter-like planet named as ____________ orbiting two stars discovered.
A.Kepler-1647b
B.Kepler-1647c
C.Kepler-1657b
D.Kepler-1657c

Ans: A.Kepler-1647b

 

 

7. Who has been appointed as Union Law Secretary by the approval of an appointments committee headed by Prime Minister?
A.Narayana Raju
B.Rajiv Mishra
C.Suresh Prabhu
D.Suresh Chandra

Ans: D.Suresh Chandra

 

 

8. Who has been elected as Permanent Representative of Fiji by United Nations General Assembly?
A.Andreas Mavroyiannis
B.Peter Thomson
C.Andrew willsworth
D.Tim Cook

Ans: B.Peter Thomson

 

 

9. Union Cabinet approved the takeover by State Bank of India of how many subsidiaries including Bharatiya Mahila Bank?
A.Five
B.Seven
C.Six
D.Eight

Ans: C.Six

 

 

10. Which state is working on the Telephone Service will operate on Internet Platform starting with the 797 series?
A.Punjab
B.Haryana
C.Maharashtra
D.Andhra Pradesh

Ans: D.Andhra Pradesh

 

 

11. The Union Government gave approval to Rs. 2070 crore highways Project in which state under its hybrid annuity mode for faster movement of traffic?
A.Haryana
B.Punjab
C.Delhi
D.Assam

Ans: B.Punjab

 

 

12. Which corporation organized the Grid connected wind energy projects to produce 1,000 MegaWatt clean Power in India?
A.Solar Power Corporation of India
B.Themal Power Corporation of India
C.Neyveli Lignite Corporation
D.Solar Energy Corporation of India

Ans: D.Solar Energy Corporation of India

 

 

13. Union Government approved Civil Aviation Policy and named as “Game Changer” by which Minister?
A.Minister of Home
B.Prime Minister
C.Minister of Transport
D.Civil Aviation Minister

Ans: D.Civil Aviation Minister

 

 

14. Ministry of Railways signed a Joint Venture Agreement with which State Government for improving Railway Infrastructure?
A.Kerala
B.Tamilnadu
C.Goa
D.Odisha

Ans: D.Odisha

 

 

15. Pompano Beach-based Stonegate Bank is set to issue the first credit card that can be used in which country?
A.Fiji
B.Vatican City
C.Cuba
D.Seychelles

Ans: C.Cuba

 

 

16. International Day of Family remittances is being observed every year to recognize the contribution of migrant workers to their families and communities back home?
A.June 14th
B.June 15th
C.June 16th
D.June 17th

Ans: C.June 16th

 

 

17. President of Congress Committee Anjan Dutta has passed away due to cardiac failure in New Delhi at the age of 64 years. He belonged to which state?
A.Gujarat
B.Bihar
C.Jharkhand
D.Assam

Ans: D.Assam

 

 

18. Who has become the first Indian in Sports history to participate and win international tournaments in the sport of Racketlon in Denmark and Belgium?
A.Ashutosh Paduko
B.Ashutosh Pednekar
C.Ashutosh Patnaik
D.Ashtesh Pednekar

Ans: B.Ashutosh Pednekar

 

 

19. Who has been appointed as Full time Director General of Doordarshan approved by Appointments Committee of Cabinet?
A.Surendar Sahu
B.Sripriya Sahu
C.Sridivya Sahu
D.Supriya Sahu

Ans: D.Supriya Sahu

 

 

20. Who has been named as the Goodwill Ambassador by the United Nations to promote gender equality and women empowerment?
A.Anne Hathaway
B.Nicole Kidman
C.EmmaWatson
D.Bajrakiyabha Mahidol

Ans: A.Anne Hathaway

 

 

21. Who has been elected as the head of International Chamber of Commerce in Paris, France?
A.Tata
B.Cyrus Mistry
C.Azim Premji
D.Sunil Bharti Mittal

Ans: D.Sunil Bharti Mittal

 

 

22. Which Company has bagged an order worth 130 million Euro to set up a high voltage direct current link to connect power supply networks of India and Bangladesh?
A.Adani Group
B.Siemens
C.Reliance
D.None of the Above

Ans: B.Siemens

 

 

23. Which state organized event where the 3,049 participants registered their spot in the Guinness Book of world records for performing largest Karma Naach dance?
A.Uttar Pradesh
B.Andhra Pradesh
C.Madhya Pradesh
D.Odisha

Ans: C.Madhya Pradesh

 

 

24. Who has been awarded with Pen Pinter Prize for the year 2016 for her contribution towards Political activism and Human rights?
A.Margaret Thatchar
B.Margaret Anne
C.Margaret Atwood
D.Markut Thatchar

Ans: C.Margaret Atwood

 

 

25. Reserve Bank of India has granted in principle approval to the common service Centres to act as which operating unit to make bill payments in rural?
A.Bharat Bill Payment
B.National Bill Payment
C.Non Banking Financial
D.Mobile Banking Payment

Ans: A.Bharat Bill Payment

 

 

26. Union Human Resource Development minister taken a steps to cultivate reading habits among children through a scheme _____________
A.VIDYALAKSHMI
B.VIDYANJALI
C.KALVIYANJALI
D.KALYANJALI

Ans: B.VIDYANJALI

 

 

27. Union Government signed the Memorandum of Understanding with which country Research Centre for geosciences?
A.France
B.Qatar
C.Mexico
D.German

Ans: D.German

 

 

28. Lt. Governor of Puducherry Kiran Bedi has launched a mobile App named ____________ SOS App to provide one-click emergency services to senior citizens.
A.SaveAge
B.AgeHelp
C.SaveSenior
D.HelpAge

Ans: D.HelpAge

 

 

29. Union Government inked the agreement with which nation for Air Services, Bilateral trade and tourism?
A.Sweden
B.Taiwan
C.Germany
D.Denmark

Ans: B.Taiwan

 

 

30. The Union Cabinet has been apprised of the Memorandum of Understanding between Indian Space Research Organization and which nation space agency?
A.Nepal
B.United States
C.Japan
D.Canada

Ans: D.Canada

 

 

31. Under the Enforcement of Security Interest and Recovery of Debts Laws and Miscellaneous Provisions Bill, 2016, Legislation proposed to give powers to which organization to regulate the debts?
A.Reserve Bank of India
B.Ministry of Home
C.State Bank of India
D.Central Bureau of Investigation

Ans: A.Reserve Bank of India

 

 

32. The World Day to Combat Desertification and Drought is being celebrated every year to mark the urgent need to curb the desertification process?
A.June 14th
B.June 15th
C.June 16th
D.June 17th

Ans: D.June 17th

 

 

33. Manimala Devi Passed away due to prolonged illness at the age of 86 in Odisha. She belonged to which field?
A.Literature
B.Cinema
C.Politics
D.Sports

Ans: B.Cinema

 

 

34. What is the official slogan for the Rio Olympic and Paralympic Games in South America revealed by Rio Olympics 2016 organising Committee?
A.A New Sport
B.A New arena
C.A New World
D.A New Earth

Ans: C.A New World

 

 

35. India Men’s Hockey Team is set a record to appear in the final match of which trophy against Australia in 36 years?
A.Hero Champions Trophy
B.Stanley Cup
C.Dhyanchand Cup
D.World Cup

Ans: A.Hero Champions Trophy

 

 

36. National Aquarium in Baltimore decided to create an Ocean side first sanctuary for Bottle Nose dolphins in which continent?
A.Asia
B.Africa
C.Australia
D.North America

Ans: D.North America

 

 

37. Which country has launched the Nuclear-powered icebreaker Ship named Arktika, is the largest and most powerful vessel of the type in the world?
A.China
B.Russia
C.India
D.United States

Ans: B.Russia

 

 

38. Which country scientists have grown a living bone in the lab to repair large defects in the head and face of patient?
A.Japan
B.India
C.United States
D.Norway

Ans: C.United States

 

 

39. Who has been appointed as the American Ambassador to Malaysia by US President Barack Obama after succession of Joseph Y Yun?
A.Kamala ShirinLakhdhir
B.Kamalini Mukherjee
C.Kamala Shrinivasan
D.Kamalnath ShirinLakhdhir

Ans: A.Kamala ShirinLakhdhir

 

 

40. Uber has signed agreement with which group to help its drivers own Indica and Indigo cars with less hassle for Hyderabad City?
A.Reliance Group
B.Adani Group
C.Tata Group
D.Wipro Group

Ans: C.Tata Group

 

 

41. Which bank was awarded with the CFBP Jamnalal Bajal Award for Fair Business Practices under the category Service Enterprises Large in Mumbai?
A.State Bank of India
B.Andhra Bank
C.Karnataka Bank
D.HDFC Bank

Ans: C.Karnataka Bank

 

 

42. Who has been awarded with Vivian Fonseca Scholar Award 2016 at the ADA’s 76th Scientific sessions in New Orleans, Louisiana?
A.Shashank S Shah
B.Shanmuk S Shah
C.Chaturvedi S Shah
D.Mahayana S Shah

Ans: A.Shashank S Shah

 

 

43. What is the name of the project framed by the Ministry of Science and Technology in order to cope with water scarcity in Agricultural Sector?
A.Waterforcrops
B.Cropswithwater
C.Water2crops
D.Water4crops

Ans: D.Water4crops

 

 

44. Union Government has signed agreement with which authority for handling exploration and other activities related to Poly metallic Sulphides?
A.International Seabed Authority
B.International Rockcut Authority
C.National Rockcut Authority
D.National Molten Sulphides Authority

Ans: A.International Seabed Authority

 

 

45. Mumbai Based Reserve Bank of India has taken steps to simplify the registration process for which organization?
A.Nidhi Companies
B.Non Banking Financial Companies
C.Private Banks
D.All of these

Ans: B.Non Banking Financial Companies

 

 

46. Bangladesh’s Shipping Minister Shahjahan Khan inaugurated the operation at which port in central Bangladesh?
A.Chittagong
B.Ashuganj
C.Chalna
D.Dhaka

Ans: B.Ashuganj

 

 

47. Union Railway Minister Suresh Prabhu has flagged off country’s first time tabled freight train, named Cargo Express between which stations?
A.Delhi to Mumbai
B.Delhi to Kolkata
C.Delhi to Bengaluru
D.Kolkata to Mumbai

Ans: C.Delhi to Bengaluru

 

 

48. Who has been resigned from the post of Executive Vice Chairman and Managing Director of Emaar MGF?
A.Shravan Gupta
B.Sarava Gupta
C.Chandi Gupta
D.Mandeep Gupta

Ans: A.Shravan Gupta

 

 

49. Which department launched a logo and tagline design contest on the MyGov portal on June 10 inviting participation from all Indian and their associations?
A.Art and Culture
B.Postal
C.Information and Broadcasting
D.Information Technology

Ans: B.Postal

 

 

50. Which is the nodal agency of the Government of India for advertising on behalf of various ministries/Departments/ PSU’s/Autonomous organisations?
A.Directorate of Advertisements
B.Directorate of Advertising and Visual Publicity
C.Directorate of Print Medias
D.None of the Above

Ans: B.Directorate of Advertising and Visual Publicity

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery