DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 13 Aug.2016

1. World Oceans day is being celebrated every year on which date to remind the role of the oceans and to educate the public of the impact of human actions on the ocean?
A.June 2nd
B.June 7th
C.June 9th
D.June 8th

Ans:D.June 8th

 

2. Union Power Minister Piyush Goyal released book title the The World in 2050 – Striving for a More Just, Prosperous and Harmonious Global Community” written by which author?
A.Harinder S. Kohli
B.Mahindra K Arun
C.Arunan S Arul
D.HarichandraGopal

Ans: A.Harinder S. Kohli

 

3. Who received the first copy of a book The Education President published by the International Institute for Higher Education Research & Capacity Building, OP Jindal Global University?
A.President
B.Prime Minister
C.Vice President
D.Supreme Court Justice

Ans: A.President

 

4. KK Katyal passed away at the age of 89 years old due to illness. He belongs to which field?
A.Sports
B.Cinema
C.Journalism
D.Education

Ans: C.Journalism

 

5. Veteran musician and Nepal’s national anthem composer has passed away when he was 79 year old. Who is he?
A.Ambat Garung
B.Ambar Gurung
C.Ambu Garung
D.Ambat Gurung

Ans: B.Ambar Gurung

 

6. Chess master Viktor Korchnoi regarded as one the greatest chess players, passed away in, Switzerland when he was 85 year old. He belongs to which country?
A.Switzerland
B.South Africa
C.Russia
D.China

Ans: C.Russia

 

7. Who has bagged a silver medal in 800 metre Athletics in the Josef Odlozil Memorial Athletics Meet in Prague, Czech Republic?
A.Tintulakka
B.Tintu Manu
C.Tintu Anita
D.Tintu Luka

Ans:D.Tintu Luka

 

8. Power, Coal and New & Renewable Energy Minister has launched which mobile Application is developed by National Institute of Solar Energy?
A.Sanga Mitra
B.Surya Mitra
C.Agni Mitra
D.Vayu Mitra

Ans: B.Surya Mitra

 

9. Who has ranked the top position in the Forbes 2016 list of the World’s 100 most powerful women?
A.Arundhati Bhattacharya
B.Angela Merkel
C.AungShehSuki
D.SheikhHaseena

Ans: B.Angela Merkel

 

10. Indian Coast Guard joined with country to take part in a joint exercise code named Sahyog-Hyeobleod-2016 is being scheduled in the Bay of Bengal in Chennai?
A.Japan
B.Qatar
C.Korea
D.Switzerland

Ans: C.Korea

 

11. Which Government returned over 200 cultural artifacts valued over USD100 million to India?
A.United Kingdom
B.Pakistan
C.Mexico
D.United States

Ans: D.United States

 

12. Soumyajit Ghosh reached a new career-high of which rank in International Table Tennis Federationrankings?
A.65
B.61
C.67
D.62

Ans: B.61

 

13. Who has been appointed as the new director of Commonwealth Educational Media Centre for Asia?
A.Dr. Shahid Rasool
B.Dr. Shahid Kapoor
C.Dr. Mahila Rasool
D.Dr. Mahila Kapoor

Ans: A.Dr. Shahid Rasool

 

14. Japanese Automaker Suzuki Motor’s Chief Executive and Chairman Osamu Suzuki will step down as which position?
A.Chief Executive Officer
B.Chief Operation Officer
C.Chief Production Manager
D.Chief Manager

Ans: A.Chief Executive Officer

 

15. Kanger Ghati National Park is located in ___________
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Chhattisgarh
D. Telangana

Ans: C. Chhattisgarh

 

16. Which Firm held the top in the Fortune 500 list for the fourth consecutive year released in 2016?
A.Amazon.com
B.Walmart
C.Walgreens
D.Facebook

Ans: B.Walmart

 

17. Which of the following companies is not listed in Fortune 500 list?
A.Tata Steel
B.Oil& Natural Gas
C.SBI
D.HDFC

Ans: D.HDFC

 

18. Former Minister, Speaker and Kerala Congress Party leader has passed away at the age of 76 year in Kerala. Who is he?
A.T S John
B.A K Arun
C.C B Balu
D.T N Naidu

Ans: A.T S John

 

19. Who has been banned for two years by the International Tennis Federation for using the banned Substance meldonium?
A.Venus Williams
B.Serena Williams
C.Maria Sharapova
D.Martina Hingis

Ans: C.Maria Sharapova

 

20. Which stadium to host the first ever day-night test in India against the New Zealand in 2016?
A.Indore
B.Kanpur
C.Kolkata
D.Mumbai

Ans: C.Kolkata

 

21. Who has been appointed as the Secretary of Tamilnadu on replacement of K. Gnandesikan?
A.Rama Mohan Rao
B.Raja Ram Rao
C.Mano Ram Rao
D.Deepak Ram Rao

Ans: A.Rama Mohan Rao

 

22. Major General Gustaf Lodin, a high ranking Swedish military official will be the new head of which mission to monitor the ceasefire line?
A.India and China
B.India and Sri Lanka
C.India and Myanmar
D.India and Pakistan

Ans: D.India and Pakistan

 

23. Chairman and Managing Director Narendra Kumar Yadav resigned from which firm on completion of his tenure?
A.BSNL
B.Wipro
C.Infosys
D.MTNL

Ans: D.MTNL

 

24. AYUSH Ministry is working towards which scheme to promote Yogo and it will start giving the award from 2017?
A.International Yoga Mantra
B.National Yoga Mantra
C.International Yoga Award
D.National Yoga Award

Ans: C.International Yoga Award

 

25. International Yoga Day is being celebrated every year on which date to be globally recognized by the United Nations General Assembly?
A.June 8
B.June 21
C.July 21
D.May 9

Ans: B.June 21

 

26. Tata Trusts joined with which firm for launching Internet Saathi Program in West Bengal to focus on training women and larger communities?
A.Facebook
B.Google
C.Whatsapp
D.Tata Consultancy Services

Ans: B.Google

 

27. The Union Government has named the New Indian reserve Battalion as which personality on the occasion of the 475th Birth Anniversary?
A.Nizamuddin
B.Tipu Sultan
C.Maharana Pratap
D.Haider Ali

Ans: C.Maharana Pratap

 

28. Which Government has decided to celebrate the 21st day of every month as Yoga day across all schools, colleges and universities?
A.Delhi
B.Maharashtra
C.Sikkim
D.Jammu and Kashmir

Ans: B.Maharashtra

 

29. India ranked which position in the world’s largest consumer based on BP Statistical Review of World Energy Report 2015?
A.1st
B.2nd
C.3rd
D.4th

Ans: C.3rd

 

30. Which country to eliminate month to child HIV transmission in Asian Country as declared by the World Health Organisation?
A.Bhutan
B.India
C.Thailand
D.Myanmar

Ans: C.Thailand

 

31. Who has been honoured with Russia’s Order of Friendship by Russian Prime Minister Vladimir Putin?
A.Ban Ki Moon
B.Barack Obama
C.NarendraModi
D.Margarat Chan

Ans: A.Ban Ki Moon

 

32. India ranked which position among 163 countries in Global Peace Index announced by Institute for Economics and Peace?
A.143
B.141
C.121
D.123

Ans: B.141

 

33. The World Bank has decreased its forecast for the global growth to how many percent for the year 2016?
A.2.1%
B.2.2%
C.2.3%
D.2.4%

Ans:D.2.4%

 

34. Who has been topped in the top 100 highest paid Athletes for the year 2016 from 23 countries and compete in ten sports?
A.Lionel Messi
B.LeBron James
C.Cristiano Ronaldo
D.Roger Federer

Ans: C.Cristiano Ronaldo

 

35. Which is the following element is not added after public review and formal approval by the IUPAC council in the Periodic table?
A.Tokiyium
B.Nihonium
C.Moscovium
D.Tennessine

Ans: A.Tokiyium

 

36. Which country holds the first position in Malware Infection Index 2016 published by US based Microsoft Company?
A.Indonesia
B.Pakistan
C.Bangladesh
D.India

Ans: B.Pakistan

 

37. Which state agricultural University developed rice variants for submerged areas in order to yield during the monsoon season?
A.West Bengal
B.Chattisgarh
C.Kerala
D.Assam

Ans: D.Assam

 

38. Who has been appointed as the Chief executive of Nuclear Fuel complex, Hyderabad on successful completion of N Saibaba?
A.Kalyana Raman
B.Kalyana Krishnan
C.KalyanaSundaram
D.Kalyan Mohan

Ans: B.Kalyana Krishnan

 

39. Which firm has bagged the Ministry of New and Renewable Energy in the Channel Partner/ EPC Contractor category at the National Excellence Awards 2016?
A.Adani Power
B.National Institute of Wind Energy
C.National Thermal Power Corporation
D.Tata Power Solar

Ans: D.Tata Power Solar

 

40. Who has bagged the prestigious 2016 International Dublin Literary Award for his novel named Family Life in Dublin’s Mansion House?
A.Akhil Kumar
B.Akhil Nathan
C.Akhil Sharma
D.Akhil Singh

Ans: C.Akhil Sharma

 

41. Which Corporation inked with Adani group for construction of two silos to store wheat capacity of 75,000 tonnes in Punjab and Bihar?
A.Food Corporation of India
B.Municipal Corporation in India
C.Container Corporation of India
D.None of the Above

Ans: A.Food Corporation of India

 

42. Which bank announced the launch of India’s first Internationally listed certified green bonds to finance climate change solutions around the world?
A.ICICI
B.HDFC
C.AXIS
D.TMB

Ans: C.AXIS

 

43. Which Bank signed an MoU with Spain’s Caixa bank to fund Indo-Spanish Joint Ventures and local Business?
A.RBI
B.WB
C.SBI
D.PNB

Ans: C.SBI

 

44 Which bank has approved a $100 million loan to strengthen a key irrigation system and improve water management in Tamilnadu?
A.BRICS Bank
B.ADB
C.WB
D.RBI

Ans: B.ADB

 

45. Who is the author of the book “India vs Pakistan : Why Can’t we just be friend”?
A. J.K.Rowling
B. Akhil Sharma
C. Nora Roberts
D. Husain Haqqani

D. Husain Haqqani

 

46. India, Japan and the US navies kicked off the 20th edition Malabar Exercise, a naval exercise near which country?
A.India
B.Japan
C.US
D.None of the above

Ans: B.Japan

 

47. Union Railway Minister Suresh Prabhu flagged off Champaran Satyagrah Express train at a function in which state?
A.Punjab
B.Delhi
C.Bihar
D.Maharashtra

Ans: C.Bihar

 

48. Delhi CM Arvind Kejriwal set up a high level committee headed by PWD Minister Satyendra Jain to look into what issue in the capital?
A.Construction of Dams
B.Water Bodies
C.Roads
D.Electricity

Ans: B.Water Bodies

 

49. Which state has ranked first in Road Accidents in India 2015 report released by the Minister of Road Transport and Highways?
A.Tamilnadu
B.Bihar
C.Maharashtra
D.Andhra Pradesh

Ans: A.Tamilnadu

 

50. The National Investment and Infrastructure Fund inked Memorandum of Understanding with which country to encourage Infrastructure investments in India?
A.Japan
B.United States
C.Qatar
D.Mexico

Ans: C.Qatar

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 

 


Gallery