DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 09 Aug. 2016

1.India held the First Maritime Security Dialogue with which country in

order to make the defence Co-operation with one another?

A.Japan

B.China

C.Indonesia

D.United States

Answer –  D.United States

 



2.Section 144 of Criminal Procedure Code of 1973 had been deployed in

which city as a result protesters will not be allowed to enter into the

city?

A.Kochi

B.Chandigarh

C.Mangalore

D.Mumbai

Answer –  B.Chandigarh

 


3.Maharashtra Ex-servicemen’s Corporation has launched

the__________, an initiative aims to color up a vacation with

narratives of real-life dare-devilry and heroism

A.Veer Yatra

B.Param Yatra

C.Veer Mantra

D.Jal Yatra

Answer –  A.Veer Yatra

 


4.The Ministry of Environment, Forest and Climate Change and

Department of Animal Husbandry, Dairying & Fisheries organized a day-

long national conference on which topic?

A.Kowshal

B.Sankhosh

C.Mangalyan

D.Sambath

Answer – A.Kowshal

 


5.Which State government has launched a scheme named Green

Passage for Orphan students to promote higher studies for the

students?

A.Bihar

B.Gujarat

C.Odisha

D.Uttar Pradesh

Answer –  C.Odisha

 



6.Reserve Bank of India authorized how many banks to accept

payments of Income Tax dues to make sophistication in payment of

dues?

A.28

B.27

C.29

D.19

Answer – C.29

 



7.Which bank introduced the Twitter Resume campaign to find

prospective employees and the service will help in applying for a new

job as simple as tweet?

A.HDFC

B.IDFC

C.ICICI

D.HSBC

Answer –  B.IDFC

 



8.Singapore based DBS bank has decided to set up its biggest

technology hub in which city to focus on technology?

A.Mumbai

B.Delhi

C.Hyderabad

D.Bengaluru

Answer –  C.Hyderabad

 



9.Bengaluru based Nudge Foundation inked with which trusts entered

into a strategic partnership to alleviate poverty through Innovation and

Capacity building?

A.Metlife

B.ICICI

C.Tata

D.Reliance

Answer – C.Tata

 


10.Who has won the prestigious Award for Novelist named Man Booker

International Prize for the year 2016?

A.Han Sang

B.Han Kang

C.Han Kong

D.Han Mong

Answer –  B.Han Kang

 



11.Who has won the National Medal of Science award from US

President Barack Obama for his contribution in engineering field?

A.Rakesh K Jain

B.Mukesh Jain

C.Rahul Sharma

D.Mukul K Jain

Answer – A.Rakesh K Jain

 


12.Indian American boy Syamatak Payra won the Young Scientist

Award honored by which foundation for developing a low cost

electronically – aided knee brace?

A.Google

B.Yahoo

C.Microsoft

D.Intel

Answer –  D.Intel

 


13.Harry Potter series Author JK Rowling has been honored with the

highest civilian honor of which country?

A.US

B.Japan

C.France

D.Singapore

Answer –  C.France

 


14.Who has been appointed as first Woman Senior Superintendent of

Police of Lucknow and making her the first ever woman district police

chief in the Capital?

A.Maithili Saini

B.Madhu Saini

C.Manzil Saini

D.Manju Saini

Answer –  C.Manzil Saini

 



15.NASA has launched a 532,000 cubic metres sized super pressure

balloon from which country to conduct near-space scientific

investigations?

A.India

B.US

C.Japan

D.New Zealand

Answer –  D.New Zealand

 



16.The Income Tax department has launched electronic grievance

redressal portal called _________to clear tax payers grievances and

complaints in fast track route?

A.e-help

B.e-nivaran

C.e-Info

D.e-Portal

Answer –  B.e-nivaran

 


17.World Telecommunication and Information Society Day is being

observed on which date on every year?

A.16 th  May 2016

B.17 th  May 2016

C.18 th  May 2016

D.19 th  May 2016

Answer –  B.17 th  May 2016

 


18.Women and Child Development Minister Maneka Gandhi drafted the

new decision for Women to deal the issues against the Women. What is

the name of the policy?

A.National Policy for Women 2016

B.National Women Decision 2016

C.Women Protection Policy 2016

D.Policy for Women against Illegal 2016

Answer – A.National Policy for Women 2016

 


19.Which State Government has initiated to set up world’s largest

Single Rooftop Solar Power Plant of 11.5W Capacity?

A.Bihar

B.Uttar Pradesh

C.Punjab

D.Tamilnadu

Answer –  C.Punjab

 


20.World AIDS Vaccine Day is observed every year on which date to

make awareness for a vaccine to prevent HIV infection and AIDS?

A.May 17 th

B.May 18 th

C.May 19 th

D.May 16 th

Answer – B.May 18 th

 


21.French Astrophysicist Andre Brahic who has been passed away at

age of 73. The Astrophysicist is famous for discovery of

_________________

A.Existence of water in Mars

B.Pluto Rings

C.Neptune Rings

D.Existence of Atmosphere

Answer –  C.Neptune Rings

 



21.Who has been named as England’s Test and One Day International

Cricketer of the year during England Cricket Board Annual Awards?

A.Joe Root

B.Stuart Broad

C.Alaistair Cook

D.None of the Above

Answer –  A.Joe Root

 



22.Jammu & Kashmir Wildlife Department has identified that Eight

Himalayan brown bears in which area had bring about destruction with

their habitats?

A.Jammu

B.Kargil

C.Sri Nagar

D.Ladakh

Answer –  B.Kargil

 


23.India successfully test fires its indigenously developed nuclear

capable _______________ missiles strike range of 350Km.

A.Prithvi I

B.Agni I

C.Prithvi II

D.Prithvi IV

Answer –  C.Prithvi II

 



24.Shell India appointed new chairman to take charge from October

2012 to run the day to day activities of the Company. Who is he/she?

A.Nitin Prasad

B.Chetan Kumar

C.Ankita Prasad

D.Manohar Dos

Answer –  A.Nitin Prasad

 


25.Which organization signed Memorandum of Understanding National

Safai Karamcharis Finance and Development Corporation (NSKFDC) to

focus on Entrepreneurship and Skill Development?

A.Fast Track

B.Uber

C.Ola

D.Google

Answer –  C.Ola

 



26.State Bank of India has planned to merge how many associate banks

to acquire their businesses including assets and liabilities?

A.4

B.3

C.2

D.None of these

Answer – D.None of these

 



27.Which bank is to shut its banking operations in India having given

up on efforts to find a buyer as the planned to reduce its international

operations to 13 countries?

A.HSBC

B.Royal Bank of Scotland

C.IDFC

D.Bank of America

Answer –  B.Royal Bank of Scotland

 



28.Which organisation released World Cities Report 2016 –

Urbanisation and Development: Emerging Futures’?

A.UN

B.UNICEF

C.WHO

D.ILO

Answer –  A.UN

 



29.The country’s first driverless-metro train was tested on track in

which city, equipped to run on Unattended Train Operations mode?

A.Mumbai

B.Kochi

C.Vizakhpatnam

D.Delhi

Answer – D.Delhi

 


30.Union government has opened a Tatkal window to fast-track

proposals for which area to obtain faster clearances and cut down the

time period?

A.Vehicle

B.VISA

C.Patent

D.Passport

Answer –  C.Patent

 


31.Which company launched the new App called Group Sharing to share

content and commentary, Grouping messaging style and any topics?

A.Facebook

B.Google

C.Whataspp

D.None of these

Answer –  B.Google

 


32.The President of India launched a mobile App _______________ for

Transformation of President’s Estate into a smart township.

A.Desktop

B.Monitor

C.Tab

D.Screen

Answer –  B.Monitor

 


33.Which party made the maiden success in Assam to head the State by

General Assembly Elections held in 2016?

A.Communist

B.Bharathiya Janatha

C.Indian National Congress

D.None of these

Answer – B.Bharathiya Janatha

 


34.Indian signed with country to amend the participated nation’s

Double taxation Avoidance Convention and exchange tax information?

A.Japan

B.Slovenia

C.Serbia

D.China

Answer –  B.Slovenia

 


35.The Indian women’s relay team in 4x100m category broke the 18-

year-old National record to finish in 4th position at the IAAF World

Challenge held in which country?

A.Japan

B.Turkey

C.South Korea

D.China

Answer –  D.China

 


36.The book titled ‘The Drowned Detective’ is penned by

A.Neil Jordan

B.Bram Stroker

C.John Banville

D.None of these

Answer – A. Neil Jordan

 


37.Scientists have discovered a new species of 77-million- year-

old_____________ in the United States that have distinctive facial

horns and spiked neck shields.

A.Horned dinosaurs

B.Tailed Monkey

C.Long armed Girafee

D.Sharp Teeth Rhinoceros

Answer –  A.Horned dinosaurs

 



38.Which University Scientists have cloned the Zika Virus that could be

used to prepare vaccine against the Deadly disease?

A.University of Georgia

B.University of Texas

C.Hindusthan University

D.AIIMS

Answer – B.University of Texas

 


39.Which country has successfully tested a maritime missile

interception system that can shoot down short-range missiles?

A.Iraq

B.Iran

C.Indonesia

D.Israel

Answer –  D.Israel

 


40.UN Chief Ban Ki-moon has appointed eminent Mexican diplomat

Patricia Espinosa Cantellano as the head of which office?

A.Environment Protection

B.WHO

C.Climate Change

D.Ozone Layer Protection

Answer –  C.Climate Change

 


41.Who has been appointed as the next Ambassador of India to

Romania?

A.Ramesh Kumar

B.Ramesh Chandra

C.Ramesh Nanda

D.None of these

Answer –  B.Ramesh Chandra

 



42.Who has been awarded for “Distinguished Leadership in Teaching

Excellence Award”, highest award given in teaching in US?

A.Rupa Iyer

B.Rupa Sharma

C.Rupa Kumar

D.Rupa Mandra

Answer –  A.Rupa Iyer

 


43.The Wonders of the World, The Taj Mahal has been ranked in which

position as top tourist spots in the world?

A.2 nd

B.3 rd

C.5 th

D.7 th

Answer – C.5 th

 



44.A two-day International Buddhist conference to remember the

2,560th birth anniversary of Lord Buddha began in which country?

A.Sri Lanka

B.India

C.Bhutan

D.Nepal

Answer – D.Nepal

 



45.Which bank has estimated a loss of Rs. 5,380 Crore in the Final

Quarter, the biggest ever quarterly loss in India’s Bank History?

A.SBI

B.PNB

C.ICICI

D.HDFC

Answer –  B.PNB

 


46.State-owned Bharat Heavy Electricals has successfully

commissioned 250 MW thermal unit in which state of Indian Country?

A.Maharashtra

B.Bihar

C.Tamilnadu

D.Jharkhand

Answer –  A.Maharashtra

 



47.Himachal Pradesh State Electricity Board signed a pact to form a

50:50 Joint Venture with corporation for implementation of solar power

projects in the state?

A.Solar power Corporation of India

B.Solar Energy Corporation of India

C.Sun Power Corporation of India

D.Sun Energy Corporation of India

Answer –  B.Solar Energy Corporation of India

 



48.The historic Aguada fort is located in _____________

1.Kerala

2.Maharashtra

3.Jharkhand

4.Goa

Answer – 4.Goa

 


49.Himachal Pradesh State Government launched initiative to empower

women for raising standards named as _______________

A.PAHAL

B.PEHAL

C.PUHAL

D.PEGAL

Answer – B.PEHAL

 



50.Ministry of State for Science & Technology minister indigenously

developed fecal incontinence management system called by which

name?

A.Quora

B.Qura

C.Qora

D.Qara

Answer – C.Qora

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 

 


Gallery