DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 06 Aug. 2016

1.India will start imposing capital gains tax on investments routed through __________from April next year under a revised tax treaty.
A.Taiwan
B.Malaysia
C.Singapore
D.Mauritius

Answer – D.Mauritius

2.The ________nations composing the South Asia Initiative to End Violence Against Children (SAIEVAC) are assembled.
A.five
B.eight
C.nine
D.ten

Answer –  B.eight

 3.Commerce Minister ___________________ has passed the Industries (Development and Regulation) Amendment Bill, 2015 with Lok Sabha approving some technical amendments.
A.Ananth Kumar
B.Ramvilas Paswan
C.M. Venkaiah Naidu
D.Nirmala Sitharaman

   Answer –  D.Nirmala Sitharaman

  4. Former _____________Chief Minister and Congress leader Harish Rawat won the Assembly floor test and the Centre has informed the Supreme Court that it will revoke President’s Rule in the state.
A.Himachal Pradesh
B.Uttarakhand
C.West Bengal
D.Uttar Pradesh

    Answer –  B.Uttarakhand

   5. Election Commission will be sending out ‘Meghdoot‘ postcards to three lakh voters inviting them to cast their votes in the May 16 Assembly polls in ____________.
A.Gujarat
B.Goa
C.Puducherry
D.Arunachal Pradesh

     Answer –  C.Puducherry

6. Union government has set up a new panel to prepare a draft national policy on ____________after ascertaining the current status of exploitation of the resources.
A.industrial goods
B.irrigation
C.agriculture
D.marine fishery

Answer –  D.marine fishery

7.The ___________to India Defence Technology and Partnership Act introduced a legislation passed by Congress.
A.US
B.UK
C.Japan
D.China

Answer –  A.US

8.The Almatti Dam is located in Which state ?
A.Karnataka
B.Maharashtra
C.Jharkhand
D.Kerala

Answer – D.KeralaExplanation

9.U.N. Secretary General _______________ submitted report on May 09, 2016 regarding Fight against AIDS.
A.Javier Pérez de Cuéllar
B.Boutros Boutros-Ghali
C.Kofi Annan
D.Ban Ki Moon

Answer –  D.Ban Ki Moon

10.____________executed Islamist party Chief Motiur Rahman Nizami for convicted criminal during the 1971 war of independence from Pakistan.
A.China
B.Bangladesh
C.Sri Lanka
D.Nepal

Answer – B.Bangladesh

11.____________based Reserve Bank of Indiais mulling to issue banknotes of 1000 rupees denominations with inset letter ‘R’ in both the number panels.
A.Lucknow
B.Mumbai
C.Bhopal
D.Bangalore

Answer –  B.Mumbai

12.The National Pharmaceutical Pricing Authority fixed the ceiling price of ___drug formulations used for treatment of cancer and other diseases.
A.50
B.54
C.56
D.62

Answer –  B.54

13._____________based National Aluminium Company has signed an MoU with Bhabha Atomic Research Centre (BARC), Mumbai, for research and development cooperation in the fields of mutual interest.
A.Chennai
B.Shimla
C.Bhubaneswar
D.Kolkata

Answer –  C.Bhubaneswar

14.Kepler space telescope helped NASA’s discovery that results with ________new planets outside our solar system, more than doubling the number of known exoplanets.
A.1254
B.1325
C.1500
D.1284

Answer –  D.1284

15.Indian Navy has launched Harbour Defence Systems at the Naval Dockyard in ________________.
A.Mumbai
B.Odisha
C.Visakhapatnam
D.Kandla

Answer – C.Visakhapatnam

16.Mumbai based Reliance Jio has launched digital wallet service called ………. for common people.
A.MoneyJio
B.JioWallet
C.Reliance Wallet
D.JioMoney

Answer –  D.JioMoney

17.Recently who among the following is appointed as the secretary of Ministry of Information and Broadcasting (I & B) ?
A.Rajyavardhan Singh Rathore
B.Ajay Mittal
C.Arjun Sinha
D.Mihir Kumar Singh

Answer – B.Ajay Mittal

18.Which State Government approved the bicyle highway to promote Eco-Tourism that will surround the various historical and Tourism Spots?
A.Uttar Pradesh
B.Madhya Pradesh
C.Maharashtra
D.Andhra Pradesh

Answer – A.Uttar Pradesh

19.The International Nurses Day is being observed in the remembrance of Florence Nightingale’s birthday on which day?
A.May 11
B.May 14
C.May 12
D.May 10

Answer – C.May 12

20.Congress Leader and Rajya Sabha MP passed away when he is 76 aged recently due to massive heart attack. Who is he?
A.Praveen Rashtrapal
B.Jerveen Rashtrapal
C.Mahodev Rashtrapal
D.Rohit Rashtrapal

Answer – A.Praveen Rashtrapal

21.Who has joined the Olympic Goodwill Ambassadors list to represent the India which is to be held in Rio de Janeiro during the year 2016?
A.Shah Rukh Khan
B.Amitabh Bachchan
C.Asha Boshle
D.AR Rahman

Answer – D.AR Rahman

22.Who has been elected unanimously as International Cricket Council Chairman for the tenure of 2 years which was declared by Independent Audit Committee?
A.Shashant Mavlankar
B.Shashank Manohar
C.Shashant Manohar
D.Shashank Mavlankar

Answer – B.Shashank Manohar

23.Chennai based company FPL has partnered with which company to launch off-grid solar products and to set up manufacturer in India?
A.Nokia
B.Nokero
C.Nokima
D.Nokeda

Answer – B.Nokero

24.The Major Banker ICICI launched the country’s 1st contactless credit card for which sector in association with Jet Airways?
A.Farmer
B.Women
C.Small, Medium Enterprise
D.Smal Industries

Answer – C.Small, Medium Enterprise

25.Delhi listed which rank in most polluted cities in World reported by WHO with worst air pollution?
A.8th
B.11th
C.10th
D.5th

Answer – B.11th

26.Which University completed and celebrated 100 years of glorious existence which was opened in 1916?
A.Banaras Hindu University
B.Jawaharlal Nehru University
C.Pondicherry University
D.Hindu University

Answer – A.Banaras Hindu University

27.Which city host the three day Vichaar Mahakum International conference to discover the solutions to various national and global problems?
A.Ujjain, MP
B.Kochi,Kerla
C.Anand,Gujarat
D.Mumbai,Maharashtra

Answer – A.Ujjain, MP

28.Government inks MoU with NDTV Ethnic Retail Ltd. to popularize India’s which product at Udyog Bhawan, New Delhi?
A.Cotton Saree
B.Manmade goods
C.Handloom
D.Jute

Answer – C.Handloom

29.Which country planned to close world’s biggest refugee camp in Dadaab for national security which has over 330,000 refugees?
A.Somalia
B.South Africa
C.Syria
D.Kenya

Answer – D.Kenya

30.Which mammal is adopted as National Mammmal of United states, signed by President Barack Obama?
A.Lion
B.Gangaroo
C.Bison
D.Dolphin

Answer – C.Bison

31.Who has been elected as 2016 Texas Elementary Teacher of the year and awarded in White House by US president?
A.Banumathi Balakrishnan
B.Revathi Balakrishnan
C.Manju Balakrishnan
D.Maithili Balakrishnan

Answer – B.Revathi Balakrishnan

32.Who has been named as NBA’s Most Valuable Player for second straight year?
A.Stephen Jerry
B.Stephen Curie
C.Stephen Curry
D.Stephen Marui

Answer – C.Stephen Curry

33.Which is framed by National Development Agenda (NDA) to replace 5-year plans with 15 year vision document?
A.National Development Council
B.Finance Commission
C.NITI Aayog
D.Five Year Plan

Answer – C.NITI Aayog

34.Which policy has approved by the Union Cabinet with a view to promoting creativity, innovation and entrepreneurship?
A.National Intellectual Production Rights
B.National Intellectual Property Rights
C.National Informational Property Rights
D.National Innovative Production Rights

Answer – B.National Intellectual Property Rights

35.In Which Expressway Government approves Rs 1,984-cr for widening of the crucial UP Gate to Dasna stretch to reduce the traffic congestion in the national capital?
A.Delhi-Rohtak
B.Delhi-Meerut
C.Delhi-Bulandshahr
D.Delhi-Aurangabadi

Answer – B.Delhi-Meerut

36.Prime Minister Narendra Modi has approved signing of a pact SEBI between markets regulator SEBI and Financial Services Regulatory Authority, for mutual co-operation and technical assistance in which city?
A.New York
B.Abu Dhabi
C.London
D.Kathmandu

Answer – B.Abu Dhabi

37.Which airline to pay Rs 10 Lakh as damages to a disabled flyer, who was forcibly, offloaded disabled Jeeja Ghosh in 2012 to Country’s Apex Court?
A.Air India-Sats
B.Indigo Airlines
C.Spice Jet
D.Ethihad Airways

Answer – C.Spice Jet

38.Which city is the first solar panel-powered train which will have its lights & fans run on solar energy is all all set to conduct trials by Indian Railways?
A.Abhaipur
B.Shantipur
C.Anantapur
D.Jodhpur

Answer – D.Jodhpur

39.Which two countries on cooperation in an Inter-Governmental Agreement approved by the Union Cabinet Chaired by PM Narendra Modi?
A.India and Mauritius
B.India and Sri Lanka
C.India and Bangladesh
D.India and China

Answer – A.India and Mauritius

40.Which is the world’s largest cargo carrier aircraft landed at the Rajiv largest Gandhi International airport in Hyderabad in en route to Australia from Europe?
A.Pantonov Pn-225 Mriya
B.Cantonov Cn-225 Mriya
C.Santonov Sn-225 Mriya
D.Antonov An-225 Mriya

Answer – D.Antonov An-225 Mriya

41.Which part of valedictory session at the Vaicharick Mahakumbh will address Sri Lankan President Maithripala Sirisena in Ujjain?
A.Samveera Mahakumbh
B.Samasthana Mahakumbh
C.Samyuktha Mahakumbh
D.Simhastha Mahakumbh

Answer – D.Simhastha Mahakumbh

42.Whose name added in the Forbes’ list of 40 of the most powerful people in the financial world?
A.Udayavani Kotak
B.Uday Kotak
C.Udaya Kotak
D.Uppal Kotak

Answer – B.Uday Kotak

43.Which force launched the Electronic Maintenance Management System will ease the system to keep paper works and heavy logbooks away?
A.Border Security Force
B.Indian Air Force
C.Indian Navy
D.Central Industrial Security Force

Answer – B.Indian Air Force

44.Who has been re-elected as International Cricket Council committee chairman for three years?
A.Rahul Dravid
B.Mark Taylor
C.Sachin Tendulkar
D.Anil Kumble

Answer – D.Anil Kumble

45.Mumbai based SEBI decided to tighten the norms of which instruments to curb round tripping and restrict money laundering?
A.Treasury Bills
B.Participatory Notes
C.Cheques
D.Call Money

Answer – B.Participatory Notes

46.India signed along with five nations pact on which sector in order to deal with issues related to that and develop the new tools?
A.Coal
B.Tax
C.Trade
D.All of the above

Answer – B.Tax

47.Supreme court ordered the Telecom Regulatory Authority of India to mandate the Telecom companies to compensate for which services levied?
A.Call Drops
B.Call forward
C.Value Added Services
D.Missed Call Alert

Answer – A.Call Drops

48.Which of the following state/UT not involved in UIDAI special enrollment drive to enroll left over population?
A.Haryana
B.Goa
C.Puduchery
D.Punjab

Answer – D.Punjab

49.Supreme Court upholds constitutional validity of which law petitioned by Political leaders to challenge pending criminal cases in High Courts?
A.Punishment for defamation
B.Criminal intimidation
C.Making a false document
D.Criminal Defamation

Answer – D.Criminal Defamation

50.Nirankari mission spiritual leader was killed in a road accident in Canada, when he was travelling from New York to Montreal. Who is he?
A.Baba Gauravdev Singh
B.Baba Hardev Singh
C.Baba Gurudev Singh
D.Babu Hardev Singh

Answer – B.Baba Hardev Singh

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery