DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 05 Aug. 2016

1. According to Union Budget 2016-2017, allocation for skill

development is __________

A. 1984 Crore

B. 1804 Crore

C. 1684 Crore

D. 1765 Crore

Answer –  B. 1804 Crore

2. How many Multi training skill centres will be set up for skill

development?

A. 1000

B. 1200

C. 1500

D. 1800

Answer –  C. 1500

3. How many Rurban Clusters will be developed under the Shyama

Prasad Mukherjee Rurban Mission?

A. 100

B. 200

C. 500

D. 300

Answer –  D. 300

4. According to Union Budget 2016-2017, allocation for social sector

including education and healthcare is __________

A. 165984 Crore

B. 151581 Crore

C. 145684 Crore

D. 177765 Crore

Answer –  B. 151581 Crore

5. New health protection scheme will provide health cover up to ______

per family.

A. 1 lakh

B. 2 lakh

C. 5 lakh

D. 3 lakh

Answer –  A. 1 lakh

6. New health protection scheme will provide additional ________ for

senior citizens.

A. Rs. 10000

B. Rs. 20000

C. Rs. 50000

D. Rs. 30000

Answer –  D. Rs. 30000

7. How many model retail outlets of fertilizer companies with soil and

seed testing facilities, will be opened in the next three years?

A. 1000

B. 2000

C. 5000

D. 3000

Answer –  B. 2000

8. The Surcharge to be raised from 12% to ___ on persons, other than

companies, firms and cooperative societies having income above 1

crore.

A. 10%

B. 20%

C. 15%

D. 30%

Answer –  C. 15%

9. Excise duties on various tobacco products other than beedi raised by

about 10 to ____

A. 10%

B. 20%

C. 15%

D. 30%

Answer –  C. 15%

10. ‘Clean Energy Cess’ levied on coal, lignite and peat renamed as

_____

A. Clean atmosphere Cess

B. Clear Environment Cess

C. Clear Energy Cess

D. Clean Environment Cess

Answer –  D. Clean Environment Cess

11. India will start imposing capital gains tax on investments routed

through __________from April next year under a revised tax treaty.

A.Taiwan

B.Malaysia

C.Singapore

D.Mauritius

Answer – D.Mauritius

12. The ________nations composing the South Asia Initiative to End

Violence Against Children (SAIEVAC) are assembled.

A.five

B.eight

C.nine

D.ten

Answer –  B.eight

13. Commerce Minister ___________________ has passed the

Industries (Development and Regulation) Amendment Bill, 2015 with

Lok Sabha approving some technical amendments.

A.Ananth Kumar

B.Ramvilas Paswan

C.M. Venkaiah Naidu

D.Nirmala Sitharaman

Answer –  D.Nirmala Sitharaman

14. Former _____________Chief Minister and Congress leader Harish

Rawat won the Assembly floor test and the Centre has informed the

Supreme Court that it will revoke President’s Rule in the state.

A.Himachal Pradesh

B.Uttarakhand

C.West Bengal

D.Uttar Pradesh

Answer –  B.Uttarakhand

15. Election Commission will be sending out ‘Meghdoot‘ postcards to

three lakh voters inviting them to cast their votes in the May 16

Assembly polls in ____________.

A.Gujarat

B.Goa

C.Puducherry

D.Arunachal Pradesh

Answer –  C.Puducherry

16. Union government has set up a new panel to prepare a draft

national policy on ____________after ascertaining the current status

of exploitation of the resources.

A.industrial goods

B.irrigation

C.agriculture

D.marine fishery

Answer –  D.marine fishery

17. The ___________to India Defence Technology and Partnership Act

introduced a legislation passed by Congress.

A.US

B.UK

C.Japan

D.China

Answer –  A.US

18. The Almatti Dam is located in Which state ?

A.Karnataka

B.Maharashtra

C.Jharkhand

D.Kerala

Answer – D.KeralaExplanation :

19. U.N. Secretary General _______________ submitted report on May

09, 2016 regarding Fight against AIDS.

A.Javier Pérez de Cuéllar

B.Boutros Boutros-Ghali

C.Kofi Annan

D.Ban Ki Moon

Answer –  D.Ban Ki Moon

20. ____________executed Islamist party Chief Motiur Rahman Nizami

for convicted criminal during the 1971 war of independence from

Pakistan.

A.China

B.Bangladesh

C.Sri Lanka

D.Nepal

Answer – B.Bangladesh

21. ____________based Reserve Bank of Indiais mulling to issue

banknotes of 1000 rupees denominations with inset letter ‘R’ in both

the number panels.

A.Lucknow

B.Mumbai

C.Bhopal

D.Bangalore

Answer –  B.Mumbai

22. The National Pharmaceutical Pricing Authority fixed the ceiling price

of ___drug formulations used for treatment of cancer and other

diseases.

A.50

B.54

C.56

D.62

Answer –  B.54

23. _____________based National Aluminium Company has signed an

MoU with Bhabha Atomic Research Centre (BARC), Mumbai, for

research and development cooperation in the fields of mutual interest.

A.Chennai

B.Shimla

C.Bhubaneswar

D.Kolkata

Answer –  C.Bhubaneswar

24. Kepler space telescope helped NASA’s discovery that results with

________new planets outside our solar system, more than doubling the

number of known exoplanets.

A.1254

B.1325

C.1500

D.1284

Answer –  D.1284

25. Indian Navy has launched Harbour Defence Systems at the Naval

Dockyard in ________________.

A.Mumbai

B.Odisha

C.Visakhapatnam

D.Kandla

Answer – C.Visakhapatnam

26. Mumbai based Reliance Jio has launched digital wallet service called

………. for common people.

A.MoneyJio

B.JioWallet

C.Reliance Wallet

D.JioMoney

Answer –  D.JioMoney

27. Recently who among the following is appointed as the secretary of

Ministry of Information and Broadcasting (I & B) ?

A.Rajyavardhan Singh Rathore

B.Ajay Mittal

C.Arjun Sinha

D.Mihir Kumar Singh

Answer – B.Ajay Mittal

28. Which State Government approved the bicyle highway to promote

Eco-Tourism that will surround the various historical and Tourism

Spots?

A.Uttar Pradesh

B.Madhya Pradesh

C.Maharashtra

D.Andhra Pradesh

Answer – A.Uttar Pradesh

29. The International Nurses Day is being observed in the remembrance

of Florence Nightingale’s birthday on which day?

A.May 11

B.May 14

C.May 12

D.May 10

Answer – C.May 12

30. Congress Leader and Rajya Sabha MP passed away when he is 76

aged recently due to massive heart attack. Who is he?

A.Praveen Rashtrapal

B.Jerveen Rashtrapal

C.Mahodev Rashtrapal

D.Rohit Rashtrapal

Answer – A.Praveen Rashtrapal

31. Who has joined the Olympic Goodwill Ambassadors list to represent

the India which is to be held in Rio de Janeiro during the year 2016?

A.Shah Rukh Khan

B.Amitabh Bachchan

C.Asha Boshle

D.AR Rahman

Answer – D.AR Rahman

32. Who has been elected unanimously as International Cricket Council

Chairman for the tenure of 2 years which was declared by Independent

Audit Committee?

A.Shashant Mavlankar

B.Shashank Manohar

C.Shashant Manohar

D.Shashank Mavlankar

Answer – B.Shashank Manohar

33. Chennai based company FPL has partnered with which company to

launch off-grid solar products and to set up manufacturer in India?

A.Nokia

B.Nokero

C.Nokima

D.Nokeda

Answer – B.Nokero

34. The Major Banker ICICI launched the country’s 1st contactless

credit card for which sector in association with Jet Airways?

A.Farmer

B.Women

C.Small, Medium Enterprise

D.Smal Industries

Answer – C.Small, Medium Enterprise

35. Delhi listed which rank in most polluted cities in World reported by

WHO with worst air pollution?

A.8th

B.11th

C.10th

D.5 th

Answer – B.11 th

36. Which University completed and celebrated 100 years of glorious

existence which was opened in 1916?

A.Banaras Hindu University

B.Jawaharlal Nehru University

C.Pondicherry University

D.Hindu University

Answer – A.Banaras Hindu University

37. Which city host the three day Vichaar Mahakum International

conference to discover the solutions to various national and global

problems?

A.Ujjain, MP

B.Kochi,Kerla

C.Anand,Gujarat

D.Mumbai,Maharashtra

Answer – A.Ujjain, MP

38. Government inks MoU with NDTV Ethnic Retail Ltd. to popularize

India’s which product at Udyog Bhawan, New Delhi?

A.Cotton Saree

B.Manmade goods

C.Handloom

D.Jute

Answer – C.Handloom

39. Which country planned to close world’s biggest refugee camp in

Dadaab for national security which has over 330,000 refugees?

A.Somalia

B.South Africa

C.Syria

D.Kenya

Answer – D.Kenya

40. Which mammal is adopted as National Mammmal of United states,

signed by President Barack Obama?

A.Lion

B.Gangaroo

C.Bison

D.Dolphin

Answer – C.Bison

41. Who has been elected as 2016 Texas Elementary Teacher of the

year and awarded in White House by US president?

A.Banumathi Balakrishnan

B.Revathi Balakrishnan

C.Manju Balakrishnan

D.Maithili Balakrishnan

Answer – B.Revathi Balakrishnan

42. Who has been named as NBA’s Most Valuable Player for second

straight year?

A.Stephen Jerry

B.Stephen Curie

C.Stephen Curry

D.Stephen Marui

Answer – C.Stephen Curry

43. Which Country is the world’s first region to end Malaria as reported

by World Health Organisation and recorded with zero cases in Last

year?

A.Australia

B.Europe

C.Asia

D.Africa

Answer – B.Europe

44. On behalf of Indian Government, Indian National Security Advisor

Ajit Doval agreed with which country for peaceful negotiations to settle

border issue?

A.Pakistan

B.China

C.Bhutan

D.Nepal

Answer – B.China

45. Honourable Prime Minister inaugurated _____________ civil

Services Day to encourage the civil servants and Jan Bhagidari on

21.04.2016?

A.11 th

B.12 th

C.10 th

D.8 th

Answer – C.10 th

46. Former WWE Women’s champion and former WWE Intercontinental

Champion who is the first woman in WWE history passed away recently.

Who is she?

A.Melinda

B.Chinmaya

C.Konya

D.Chyna

Answer – D.Chyna

47. Former National Champion __________________put his name into

the record books by becoming the first champion of the Asian Tennis

Tour in New Delhi?

A.Harsha Vardhan

B.Mahesh Vardhan

C.Vishnu Vardhan

D.Vishnu Vasan

Answer – C.Vishnu Vardhan

48. Indian born Diplomat in the UK has been honoured with highest

awards of Cyprus – Commander of the Order of merit for the

contribution of work in Commonwealth Secretariat for 20 years?

A.Amitav Banerji

B.Amitav Ghosh

C.Mohinder Sharma

D.Narendra

Answer – A.Amitav Banerji

49. Soil Health Card scheme will cover all 14 crore farm holdings by

________

A. Feb 2017

B. Jan 2017

C. April 2017

D. March 2017

Answer –  D. March 2017

50. As per the recommendations of the 14th Finance Commission, how

much amount will be given as Grant in Aid to Gram Panchayats and

Municipalities?

A. 1.58 Crore

B. 1.65 Crore

C. 2.87 Crore

D. 1.87 Crore

Answer –  C. 2.87 Crore

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery