Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 04 Aug. 2016

1. According to Union Budget 2016, allocation for Agriculture and

Farmers’ welfare is __________

A. 35984 Crore

B. 35784 Crore

C. 35684 Crore

D. 35484 Crore

A. 35984 Crore

2. A dedicated Long Term Irrigation Fund will be created in NABARD

with an initial corpus of about ________

A. 15000 Crore

B. 35000 Crore

C. 10000 Crore

D. 20000 Crore

D. 20000 Crore

3. How much amount will be allocated for celebrating Birth Centenary

of Pandit Deen Dayal Upadhyay and 350th Birth Anniversary of Guru

Gobind Singh?

A. Each 200 Crore

B. Each 150 Crore

C. Each 100 Crore

D. Each 50 Crore

C. Each 100 Crore

4. Allocation under Prime Minister Fasal Bima Yojana(PMFBY) is

_______

A. 5000 Crore

B. 5500 Crore

C. 1000 Crore

D. 2500 Crore

B. 5500 Crore

5. How much amount will be allocated for the four dairying projects

namely ‘Pashudhan Sanjivani’, ‘Nakul Swasthya Patra’, ‘E-Pashudhan

Haat’ and National Genomic Centre for indigenous breeds?

A. 500 Crore

B. 550 Crore

C. 100 Crore

D. 850 Crore

D. 850 Crore

6. How many stores will be opened under Prime Minister’s Jan Aushadhi

Yojana during 2016-2017?

A. 3000

B. 5500

C. 1000

D. 2500

A. 3000

7. A total amount of Rs.38500 crore allocated for _________

A. Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan

B. Pashudhan Sanjivani

C. Parmparagat Krishi Vikas Yojana

D. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme(MGNREGS)

D. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee

Scheme(MGNREGS)

8. Allocation under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana(PMGSY) is

increased from Rs.15100 Crore to ________

A. 15800 Crore

B. 16500 Crore

C. 18000 Crore

D. 19000 Crore

D. 19000 Crore

9. Soil Health Card scheme will cover all 14 crore farm holdings by

________

A. Feb 2017

B. Jan 2017

C. April 2017

D. March 2017

D. March 2017

10. As per the recommendations of the 14th Finance Commission, how

much amount will be given as Grant in Aid to Gram Panchayats and

Municipalities?

A. 1.58 Crore

B. 1.65 Crore

C. 2.87 Crore

D. 1.87 Crore

C. 2.87 Crore

11. Uma Bharti Launches Rural Sanitation Initiatives for ________

Rejuvenation in Jharkhand.

A.Godavari

B.Yamuna

C.Ganga

D.Brahmaputra

Answer –  C.Ganga

12. Union Rail Ministry led by __________ mulling to set up a dedicated

wing with the mandate to focus on non-fare case revenue.

A.Rajnath Singh

B.Suresh Prabhakar Prabhu

C.Ram Vilas Paswan

D.Menaka Gandhi

Answer –  B.Suresh Prabhakar Prabhu

13. ulture and Tourism Minister Mahesh Sharma has released a

Commemorative coin of Rs. 100/- and a Circulation coin of Rs. 10/- in

__________ as a part of 475th Birth Anniversary celebrations of

Maharana Pratap.

A.Lucknow

B.New Delhi

C.Bangalore

D.Mumbai

Answer –  B.New Delhi

14. The state government is now all set to launch its grid-connected

Rooftop Solar Power Project with an aim of scaling up the present solar

power generation in ___________.

A.Maharashtra

B.Rajasthan

C.Odisha

D.Gujarat

Answer –  D.Gujarat

15. Hindustan Aeronautics Limited has completed _________

Kumudvathi river rejuvenation project near Nelamangala in Bengaluru

rural district.

A.Rs. 3.00 crore

B.Rs. 3.77 crore

C.Rs. 4.00 crore

D.Rs. 4.77 crore

Answer –  D.Rs. 4.77 crore

16.__________ Chief Minister Naveen Patnaik launched the Direct

Benefit Transfer scheme for farmers and pledged digging of at least one

lakh bore wells to improve irrigation facilities.

A.Odisha

B.Maharashtra

C.West Bengal

D.Punjab

Answer –  A.Odisha

17. Chinnar Wildlife Sanctuary is located in which state ?

A.Karntaka

B.Tamil Nadu

C.Kerala

D.Maharashtra

Answer – C.Kerala

18. The ___________government has relaxed the labour law which will

help MSME players to avoid regular inspection from labour department

officials.

A.Chandigarh

B.Sikkim

C.Meghalaya

D.Chhattisgarh

Answer –  D.Chhattisgarh

19. The Union Minister for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME)

Kalraj Mishra inaugurated the Harmukh Khadi Gram Udyog Sansthan, a

spinning and weaving centre and marketing plaza for khadi goods in

_________.

A.Raipur

B.Kolkata

C.Shimla

D.Srinagar

Answer – D.Srinagar

20. _____________Secretary-General Ban Ki-moon initiated the

constitution of the UN Zika Response Multi-Partner Trust Fund (MPTF)

to finance unfunded priorities in the response to the Zika outbreak.

A.Alliance for Financial Inclusion

B.International Monetary Fund

C.Asian Development Bank

D.United Nations

Answer –  D.United Nations

21. _________Parliament has approved a bill that would reform the

country’s pension and tax systems.

A.Irish

B.American

C.British

D.Greece

Answer – D.Greece

22. Thrissur-based South Indian Bank has tied-up with

__________________ for online inward remittance from Australia at

competitive rates.

A.National Australian Bank

B.United Overseas Bank

C.State Bank of Mauritius

D.HSBC Bank Oman

Answer –  A.National Australian Bank

23. The British Academy Television Awards have been announced

Leading Actor ___________ for the year 2016 by British Academy of

Film and Television Arts (BAFTA).

A.Ben Whishaw

B.Ben Whishaw

C.Stephen Graham

D.Mark Rylance

Answer –  D.Mark Rylance

24. California-based technology giant Apple has reportedly promoted

__________ as the country manager for Apple India operations.

A.Vipul Sabharwal

B.Rajiv Ganju

C.Krishnakumar P

D.Sanjay Kaul

Answer – D.Sanjay Kaul

25. Environment Minister Prakash Javadekar has launched a web-based

application on Integrated Waste Management System (IWMS) for

better management of waste also to provide an opportunity to all the

industries dealing in ______________ to apply online.

A.Biodegradable waste

B.Composite waste

C.Non-Organic waste

D.Hazardous waste

Answer –  D.Hazardous waste

26. Human Rights Activist Khurram Zaki, has been shot dead in

__________ Pakisthan.

A.Peshawar

B.Islamabad

C.Lahore

D.Karachi

Answer –  D.Karachi

27. Who presents the idea of building holistic, mutually beneficial

communities in her new book ‘Anubandh’ ?

A.Ela Bhatt

B.Mahathma Gandhi

C.Jhumbha Lahiri

D.Dev Sukumar

Answer – A.Ela Bhatt

28. The State Government of _____________announced officially its

“Agri Business Policy” in order promotes food processing and

agriculture waste management during the festival of 2016 Krishi

Mahotsav.

A.Meghalaya

B.Assam

C.Rajasthan

D.Gujarat

Answer –  D.Gujarat

29. Union government has set up a ________member committee to

frame a policy framework for taxi aggregators and other transport

operators.

A.six

B.five

C.three

D.four

Answer –  C.three

30. Bengaluru based IT major’s arm __________Foundation has signed

a pact with Indian Institute of Science Education and Research (IISER.,

Pune) to pursue ‘high quality’ education for economically weaker

section students.

A.HCL

B.Infosys

C.Unisys

D.TCS

Answer – B.Infosys

31. The Ayush ministry will sign a pact with the ____________ to

spread the importance of Ayurveda and Ayush across the world.

A.Medecins Sans Frontieres

B.UNHCR

C.World Health Organization

D.UNICEF

Answer – C.World Health Organization

32. Telugu film actor ______________ has adopted a village in Andhra

Pradesh’s Guntur district village Burripalem under the Smart Village-

Smart Ward programme.

A.Allu Arjun

B.Chiranjeevi

C.Mahesh Babu

D.Pawan Kalyan

Answer –  C.Mahesh Babu

33. Indian Army is conducting a major military training exercise

‘Chakravyuh-II’ to validate battle readiness and operational

effectiveness of the Pivot Formation and Rapid Division,

in_____________.

A.Rajasthan

B.Odisha

C.Mumbai

D.Bangalore

Answer –  A.Rajasthan

34. The United States President Barack Obama signed into law new

import restrictions on _________cultural artifacts in a move to stop the

Islamic State’s trade in looted antiquities.

A.Syrian

B.Korean

C.Nigerian

D.African

Answer –  A.Syrian

35. The 16th edition of the Airport Show with participation of more than

300 companies from 55 countries including India is held in

___________.

A.United States

B.Dubai

C.Mauritius

D.Singapore

Answer –  B.Dubai

36. _________________releases draft norms for universal bank

licences on tap.

A.National Statistical Commission

B.Indian Monetary Fund

C.Reserve Bank of  India

D.Asian Development Bank

Answer –  C.Reserve Bank of India

37. _________________Tourism has received the Best Indian

Destination for Wildlife award by the Lonely Planet Group.

A.West Bengal

B.Gujarat

C.Himachal Pradesh

D.Madhya Pradesh

Answer –  D.Madhya Pradesh

38. An Indian scientist from _____________has been awarded a grant

of SGD 3 million by National Research Foundation to research in

congenital and adult cardiovascular diseases.

A.Patiala

B.Lucknow

C.Bhopal

D.Gorakhpur

Answer –  D.Gorakhpur

39. ICICI Prudential Asset Management Company has appointed

______________ as a Director on the Board of ICICI Prudential Asset

Management Company.

A.Sankaran Naren

B.Partho Datta

C.Shikha Sharma

D.Pankaj Vaish

Answer – A.Sankaran Naren

40. Mumbai-based online classifieds portal __________India has

acquired on-demand beauty service provider Salosa, owned by Beawel

Tech Pvt.

A.Sulekha

B.Click in

C.Quikr

D.OLX

Answer –  C.Quikr

41.The Nozzle Testing laboratories (NTL) that were inaugurated by

ISRO Chairman Kiran Kumar at

________________________________.

A.Laboratory for Electro-Optics Systems in Bengaluru

B.ISRO Propulsion Complex (IPRC) in Mahendragiri

C.Vikram Sarabhai Space Centre in Thiruvananthapuram

D.Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota

Answer – C.Vikram Sarabhai Space Centre in Thiruvananthapuram

42. The _____ World Migratory Bird Day is a two-day event held every

year on the second weekend of May to mark the need to protect

migratory birds and their habitats.

A.May 11th

B.May 13th

C.May 10th

D.May 12 th

Answer – C.May 10 th

43. Agrasen Ki Baoli also know as Ugrasen Ki Baoli is most hunted place

in

A.New Delhi

B.Hyderbad

C.Ahmedabad

D.Mumbai

Answer – A.New Delhi

44. The book titled ‘The Slashed Canvas’ is authored by

A.R.K.Narayan

B.Anita Desai

C.Amitav Gosh

D.Deb Sanjoy Dutta

Answer – D.Deb Sanjoy Dutta

45. The World Anti-Doping Agency got back the accreditation of the of

which Antidoping center due to non-compliance with the International

Standard for Laboratories?

A.Moscow

B.Baghdad

C.New York

D.Malaysia

Answer – A.Moscow

46. Union cabinet chaired by Prime Minister Modi accorded the nod

Indian Institute of Science Education and Research to function from a

Temporary campus in which city of Andhra Pradesh?

A.Tirupathi

B.Renigunta

C.Pudipatla

D.Chandragiri

Answer – A.Tirupathi

47. Under the Finance Ministry the Department of Disinvestment has

been renamed as which name?

A.DIPEM

B.DIPAM

C.DIPAN

D.DIBAM

Answer – B.DIPAM

48. Which state high court quashed the President’s rule in that state

which was proclaimed on March 27 th  2016?

A.Uttarakhand High Court

B.Chennai High Court

C.Mumbai High Court

D.Guwahathi High Court

Answer – A.Uttarakhand High Court

49. Union Government has allotted Rs. 800 Crore to clean up which

largest polluted lake as a part of AMRUT scheme to rejuvenate the

lakes?

A.Koluru Lake

B.Bellandur Lake

C.Pulicat Lake

D.Chilka Lake

Answer – B.Bellandur Lake

50. Union Government recently gave nod for expansion of the India-

Chile _________________ Agreement to expand the Import and export

of products?

A.Preferential Trade

B.Priority Trade

C.Preferred Trade

D.Performance Trade

Answer – A.Preferential Trade

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 

 


Gallery